[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: bobesku
Forum Index » Profile for bobesku » Messages posted by bobesku
Sa-ti traiasca noul animal si sa te bucuri de el. Stiu ca te gandeai de ceva vreme sa mai suplimentezi si cu specia asta.
Vad ca si ceilalti pesti o duc bine. Si mai observ ca au crescut ceva juvenilii.

Superb! Ca de obicei surprinzi extrem de placut cu ideile tale.
Asteptam evolutia si bafta in continuare!
Va multumesc pentru aprecieri! La fel va multumesc si pestii mei... inteligenti

Cat despre antidoping, domnu Pesticu... ma tem ca o sa amanam testul Pestanii mei cu siguranta se bucura de trufandalele de la NLS si asta se vede

Crys, ma bucur ca urmaresti evolutia. Multumesc pentru impresii si iti urez toate cele. Sper ca esti bine si te-ai stabilit acolo, si poate bagam o conferinta ceva zilele astea sa ne auzim

Cat despre acvariul de o tona. Sa nu ne grabim cu urarile, doar daca ma mut la casa o sa fac.
Adevarul e ca acvaristica asta e boala grea. Acum nici nu concep o casa (pe pamant, vila), fara un acvariu de minim o tona pus central undeva in zona livingului, tocmai ca sa-mi clatesc ochii.
Insa, astea vor veni cu timpul, momentan situatia economica este cum este, asa ca o sa continui deocamdata sa va delectez cu ce am.

Numai bine si va doresc acvaristica la cel mai inalt nivel.
Stiu ca mai trebuie sa eclozeze, dar am zis ca o urare in avans nu poate decat sa poarte noroc. S-apoi, daca le dai NLS eclozeaza sigur.
La parinti evident.
Sa-ti traiasca si la cat mai multe evenimente fericite de acest gen.
Cine stie cunoaste! Ai grija, sa nu cazi in aceeasi patima, mai ales ca esti bunic la discusi. Tentatia e mare.

PS Acum ma uitam socat si va invit si pe voi sa vedeti filmarea mea de pe youtube, prima cu acvariul, cea facuta la 10 zile.
O sa vedeti acolo toti pestii, doar ca mai mici Si bilutele alea mici albastrui, care erau puii de Moorii. Ia de vedeti acu` cat de bine au crescut.
Stiti care e secretul, va spun, nu doar mancarea NLS ci si educatie. Da, le-am oferit o educatie aparte lucru care le-a stimulat inteligenta.
In asa hal, incat si-au dat seama ca daca se fac mai mari, poate ma enervez si fac un acvariu de o tona pt ei.
Momentan ma tin tare, dar sa vedem cat rezist
Da, domnu Pesticu. Delfinul ala a crescut, ca dealtfel majoritatea puilor de Moorii.
Mi s-a spus ca or sa creasca lent, dar de unde... Daca o tin in ritmul asta... ma vad nevoit sa fac un upgrade in nici un an de zile la ceva de 1 tona

Si mie imi place colonia de Acei, si daca ma gandeam sa mai raresc grupul in cateva luni, acum stau si ma gandesc ca o sa o pastrez mult si bine, desigur daca nu apar incidente intre masculi.
Un update cu biotopul din dotare. Pestanii mei va saluta cu drag.

Foarte tare. Arata bine pana acum, mici retusuri la stand cred ca ar mai fi, dar e cool. Bravo!!!
Imi place ca te-ai intins cu dimensiunea pana in usa. Asta da dovada de altruism, fata de pesti.

Si mai imi place arsenalul tau de bauturi de pe capac. Acu inteleg, o astfel de lungime ajuta, nu doar pestii ci si posesorul setos, dornic de sarbatorire!
Doamneee! Ce-mi vad ochii! Am aruncat si eu un cuvant gresit, si pentru simplificarea fenomenului pe care eu il credeam posibil, s-a ajuns la lectii de fizica.
Imi pare sincer rau, ca am cauzat astea. Haideti sa nu mai fim rigizi si sa le dam si celor care sunt mai profani in ale fizicii (asa ca mine) o sansa mica, suntem oameni.

Si deci daca tot am ajuns cu atatia oameni cu profil mate-fizica p-acilea, cum e? Eu am enuntat ca apa din filtru care cade in apa bazinului se va apropia mai mult de inletul filtrului fata de apa care curge direct in apa bazinului, si am introdus o serie de variabile pe care le-am amestecat, coeficient de frecare, confuzia cu acceleratia gravitationala etc. Imi vine in minte lectia cu vectori. Oare caderea apei creeaza o forta care impinge mai aproape apa de inletul filtrului sau nu? Comparativ cu apa care curge sub nivelul apei, desigur. Chiar sunt curios daca am intuit corect, pentru ca stiu sigur ca intuitia nu are baze stiintifice si poate fi eronata.
PreaMarite Han, nu ai vazut orele tarzii in noapte la care am scris?

Acu serios, ce vroiam sa zic e ca apa daca va cadea in aer liber va avea o inertie mai mare decat curgand in masa apei, si posibil sa ajunga mai repede langa inletul filtrului si deci inapoi in filtru.
Dar, nu am glumit deloc cand am spus ca NU le am cu fizica, si e posibil sa ma insel.

PS Da, am zis o prostie in sensul ca acceleratia gravitationala e aceeasi. Cumva m-am gandit la o formula in care se ia in seama si densitatea scazuta a aerului fata de apa.
Dom`le, ziceam si eu asa, tu faci cum vrei! Ca si asa la cata tehnologie ai acolo, cred ca multi nu stiu la ce sa se uite, la bazin care este de exceptie, sau la echipamente

Dar, de multe ori designul si cum se incadeaza un bazin face diferenta, mai ales pentru profani Pentru cei care stiu despre ce e vorba merge discusul si la borcan, numa` sa fie un borcan de macar 3-400 de litri
Eu as zice ca nivelul sa fie undeva la 7mm spre 13mm fata de buza cascadei. Dar glumesc, nu sunt importante cifrele sau masuratorile astea.

Ce este important de stiut, la fel cum spunea @brutusanf mai sus, e bine sa "loveasca apa". Eu as duce mai departe fraza si as spune sa impinga apa, nu sa cada peste ea (doar pentru claritate, eu intelegand ca a spus colegul).

O sa incerc sa elaborez un pic, respectiv, in cazul in care cascada apuca sa cada in apa din acvariu, va avea o inertie, data in parte si de acceleratia gravitationala care este mai mare in aer, si se va duce mai mult in jos, in apropierea filtrului, lucru care nu este de dorit deoarece aceeasi apa va fi captata din nou de catre inletul filtrului (din cate stiu, filtrele cascada au obiceiuil sa aiba inletul sub ele) si desi apa are obiceiul de a-si transmite propietatile prin difuzie, va dura mai mult filtrarea masei efective de apa din bazin. Acum, nu este ceva ingrijorator daca se intampla asta, ci doar un pic ineficient.
Acum, astea sunt parerile mele personale si daca cineva mai avizat in ale fizicii o sa-mi demostreza ca defapt caderea apei ar fi incetinita de tensiunea superficiala a apei (suprafata ei), atunci imi dau jos palaria. Mie mi-e lene sa ma apuc sa fac un calcul, mai ales ca ar trebui sa ma pun la punct cu cunostiintele de fizica, si nu prea am excelat cu astea la viata mea

Eu am un bazin de vreo 30 de litri in care am un astfel de filtru, si incerc sa tin undeva in jur de 1cm peste buza cea mai de jos a cascadei, tocmai ca sa nu cada apa din cascada, atat din motive de clipoceala dar si asta cu eficienta.
Si daca tot dadeam acest exemplu cu acvariul meu mic, iti mai spun si ca la mine se mai evapora apa, si am grija sa completez la 2-3 zile ca sa nu scada prea mult nivelul. Zic asta, pentru ca daca ai un fultru cascada, sansele sa ai capac sunt cam mici, si in mod cert sansele sa se evapore cresc

Numai bine
Super! Ce inseamna sa ai tehnologie (ar spune unii)... Dar sunt convins ca te-ai documentat foarte-foarte bine!

Sa-ti traiasca! Imi place mult.

PS Cat despre echipamente, ai putea sa faci o masca de culoare inchisa sa se vada cat mai putin, sau.... cu mai putina bataie de cap, un amarat de crop
@vlad.a Superbi Oscari. Sa-ti traiasca!
Legat de film, am vazut exact la final o zgarietura/spartura urata pe geamul din spate?! Sper ca e colantul nu?
Si o intrebare, cat de mare e bazinul?
Mie sincer, imi pare cam mic... Dar ma rog. Acum se poarta astea de 4 metri cu 2 latime, dar e un inceput si asta

Pyu, pacat ca nu ai pus sticla mai groasa, asta asa ca pentru siguranta ta. Dar la cum arata lipeala nu cred ca vei avea probleme si de fapt chiar insist sa-ti doresc sa NU ai probleme.
Imi place nisipul. Arata foate natural, chiar ma duce cu gandul la Malawi. Decorul e super! Pietrele par deacolo, mai ales cu algele ce vor fi peste 2-3 luni.

Ce filtre ai acolo?
Salutare Crys. Bine ai revenit in acest topic, dar si in general, p-acilea pe la noi Bune explicatii, si aia cu inaltimea cam asa este, daca ai sticla groasa merge sa fie facut de 60cm.

Acum, Husky17, nu stiu de unde ai citit tu "180 x 50 x 60" cand eu mereu am spus "180 x 60 x 50" adica 180 LUNGIME, 60 cm latime si 50 inaltime.
Eu nu l-am facut mai inalt pentru ca in primul rand am vrut un factor de siguranta de sa stea pisica in coada, am vrut sa fie bullet proof! Cat de bullet proof poate fi, desigur. Daca faceam cu sticla de 15 tot cu fund dublu si intarituri poate ma duceam la 60cm. Si in al doilea rand pentru ca nu sunt chiar inalt, si m-as fi chinuit la mentenanta.

Dar chiar si daca il faci de 50 sa stii ca scazand nispul si putin de sus raman vreo 45cm, la mine punand capac il umplu pana la 2 cm sub buza, fundul dublu mai rapeste 1cm si nispiul vreo 2 deci 45cm.
Daca il faci din sticla de 12, cu fund dublu tot de un 10 sau chiar 12 si pui sus intaritoare pe lungime poti sa te duci si la un 55, maxim 60cm inaltime, asta pentru ca factorul de siguranta nu mai e beton ci doar bunutz.

Daca insa vrei sa fie open top cum spuneai (desi nu e o idee buna cu mbunele, sa nu le gasesti la uscat pe parchet dimineata), atunci probabil ca nu vrei intaritoare sus (desi eu recomand pentru siguranta) si probabil ca mai mult de 50cm e putin riscant.

Asta ar fi sfatul meu, si desigur rugamintea ca sa continuam pe topicul tau discutia asta Ca sa nu fim off-topic aici

Aha. Ok. Acum am inteles, deci ai 3 randuri de picioare ca sa zic asa. Adica 3 lateral, 3 pe mijloc si 3 pe laterala cealalta. Intelesesem doar 3 !!

Asa da dom`le! Ai primit si avizul meu, stampila o dau pe mail acum! Deci sigur nu o sa ai nici o problema, doar sa pui ceva intre sticla si blat ca sa preia cativa milimetri de denivelari, ca sa fie bine.

Revenind la pesti! Ai mare dreptate, si chiar vroiam sa-ti zic, dar m-am gandit sa-ti raspund doar dpdv spatiu.
Daca la birou sunt neavizati si profani ar fi mult mai indicat sa arunci mbunele acolo, dar ai putea sa asortezi si niste Cyrtocara Moorii, un grup de 7-8 indivizi ca sa dea volum speciilor dinauntru, adica pentru diversitate si ca sa zica lumea, uite dom`le ca sunt si pesti mari. Iti zic din proprie experienta, daca le lasi la moorii cateva locuri cu plaje de nisip, se vor integra rapid. Ai mei sunt foarte bataiosi si fac fata mbunelor (caeruleus, iodotropheus, elongatus, labeotropheus si acei) cu succes. Si spatiul meu este similar cu al tau.
Eu asa as face. Deci la birou -> mbune + moorii, dar ai grija sa ai in jur de 35-40 de indivizi per total. Ca sa fie un strop de supra-aglomerare sa nu existe incidente, batai exagerate. Daca suprapopulezi in felul asta, va fi super (nu mai mult de 50-55 de indivizi totusi).

Daca faci asa cu mbunele la birou, va trebui probabil ca acasa sa pui mai putine aulonocare si hapi (eventual specii de marimi medii). Dar intr-un fel o sa ai liniste acasa, costul de achizitie va scadea, pt ca o sa iei mai putini pesti si la birou o sa ai activitate.

Multa bafta si asteptam poze!

Sal. Mie nu-mi place cum suna asta cu picioarele. Cum adica unu de 15cm, pe mijloc?
E al dracu de riscant! Chiar nu vrei sa flambeze sticla in timp si sa te trezesti ca va crapa dupa cateva luni!!
E posibil sa ajungi la aprox 750-800kg acolo. Eu zic sa mai faci cateva picioare cat ai posibilitatea.

Legat de pesti, datorita spatiului as lasa mbunele acasa si as pune hapii si aulonocarele la birou.
Filtrele ar trebui sa faca fata umplute cu ceramice.

Bafta, si nu neglija rezistenta. Nu te lasa pe mana meseriasilor. Si eu am insistat sa-mi dubleze grosimea si rezistenta cadrului metalic si dorm foarte linistit noaptea.
Domnule, de cand te astept cu upgradeul asta!

Foarte tare! Felicitari, sa ai parte de el si de pesti! Bravo!

Forum Index » Profile for bobesku » Messages posted by bobesku
Go to: