[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: bobesku
Forum Index » Profile for bobesku » Messages posted by bobesku
Ma bucur ca v-ati simtit bine. Crys, trebuie sa apreciezi faptul ca am pastrat camera de fumat departe de tine

Si, mai arunc o poza de ansamblu. Pentru alge si pietre

image
Sambata, acvariul a avut parte de o premiera in fata distinsilor invitati: Crys, Pesticu si Pomi si jumatatile fara de care am fi... doar noi (singuri si goi, in suflet desigur)
Le multumesc pentru prezenta. Mi-a facut o deosebita placere si cu prima ocazie vom repeta.

Am sarbatorit cu niste beri si sucuri reci, depanand povestiri interesante, de interes acvaristic. Si admirand pestiucii care au devenit de-ai casei Algele, si ele, au impanzit acvariul.

Desigur, a urmat si o sesiune de fotografie. Pomi multumesc mult.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Va urma...

Hai sa demitizam un pic treaba asta cu clorul din apa. Deci, exista o concentratie de clor in apa, care nu afecteaza direct pestele! La fel cum nu afecteaza oamenii, sau mai precis stomacul. Apoi, clorul poate afecta indirect pestele prin 2 fenomene: primul ar fi ca poate omori o parte din bacteriile benefice si al doilea ar fi ca daca in reteaua de apa se foloseste cloramina, aceasta prin descompunere in apa scoate si ceva amoniac. Insa, daca se face un schimb ponderat de apa riscurile sunt foarte mici. Exista riscuri, dar repet, sunt foarte mici. Eu personal asa fac, si majoritatea crescatorilor atat particulari cat si din petshopuri fac la fel. Ca mai pun un filtru doua menajere sa nu bage rugina si alte impuritati din retea, astea sunt detalii.

LE Daca stii ca apa de la retea e nasoala, si vezi cu ochiul liber impuritati si rugina... Atunci, prinzi momentul cand e okay si o lasi la statut.

Acum, avand in vedere ca ai un singur acvariu si schimbi maxim 1/3 apa, poti sa pui la statut 1 zi niste apa intr-un vas. Dar sa ai grija sa nu fie intr-un loc in care se pot intampla accidente, de genul scapat dero, sapun si alte substante in ea!!

Neonul, are dezavantajul ca ii trebuie si un droser si trebuie montat cumva. Eu ziceam de o lampa in genul asta
image.

Bulele betanului inseamna ca face cuib. Daca au un aspect translucid, si nu e mizerie prin ele, poti le lasi pana schimbi apa.

Daca pui creveti e musai sa ai si destule plante sa se ascunda. Dar, chiar si asa in timp vor disparea Mai gusta si betanul din cand-in-cand, n-ai ce face.
Eventual poti sa pui 2-3 melci. Iti recomand Neritine, sunt nici prea mici dar nici prea mari si papa alge. Alti pesti, NU. O sa se cafteasca sigur!
Cand am citit titlul - Upgrade filtru intern Aquaball - ma gandeam ca vrei sa treci pe o canistra externa. Si m-am gandit la Hydor Prime 10. O canistra suficienta pentru bazinul tau. Cu debit generos, dar nu exagerat. Eu am avut la un acvariu cu volum asemanator si pot spune ca am scapat de filtrul intern, si dpdv estetic dar mai ales functional, nu se compara cu filtrul intern. Poate doar la capitolul filtrare mecanica.

Ulterior, am observat ca te gandesti sa extinzi modulele. Ideile colegilor de mai sus sunt bune.
Dar, daca vrei cu adevarat sa faci un upgrade si ai fonduri... Mergi pe o canistra externa. Mergi pe un Hydor Prime 10.
Filtrul extern este o solutie mai buna dpdv filtrare biologica. Dar, este mai scump si in cazul in care nu este montat etans (sau nu este de calitate, sau umbla prichindelul pe la el), ai nesansa sa iti scoata apa din acvariu.
Un filtru intern, face treaba la un acvariu mic cu doar UN peste. Nu exista riscul sa iti iasa apa din acvariu, si este o investitie mai economica. Eu folosesc un Resun Mini. Nu Resun micro, Mini! Si am un incalzitor de la Tetra de 25W.

Nisipul are avantajul ca intra mai greu mizeriile. Cand aspiri, mai iei si putin nisip, dar se spala si se pune la loc. Nu trebuie aspirat mereu nisipul, doar daca vezi ca are mizerii pe el.

Planta mai inalta. Incearca Cryptocoryne, vezi aici daca iti place ceva si bineinteles, sa si gasesti.

Stai linistita nu trebuie sa te grabesti. Daca pestele e un exemplar sanatos va trece si peste perioada asta, fara stres. Cat tii pestele in bol, incearca totusi sa educi amatorii de hranire ca hrana multa nu e buna. Sa schimbi apa odata la 3 zile cu apa la temperatura celei din bol. Deci nu doar rece, combinata, eventual sifonata cu dusul intr-o galeata sa mai iasa din clor. Sau chiar tii o zi la statut in galeata apa de schimb si apoi o folosesti. Majoritatea pe forum spun sa folosesti apa statuta. Fiecare face cum vrea, eu unul o pun sifonata de la dus, combinata calda-rece si nu am avut probleme. Mai e o vorba, cum cocolesti animalul asa il ai.

Sarut mana si bine ai venit.

Am si eu un betta pe care il tin, sa zicem, in conditii exagerat de bune (se poate vedea in semnatura). O sa incerc sa raspund punctual, si iti urez succes de pe acum, nu e greu sa tii un betan.

1. Mai bine iei sticla din Hornbach, nu costa mai mult de 40-50 RON si are finisaje bune (cel putin asta pe care il am eu, d-acolo l-am luat).

2. Merge si un filtru intern mic. Betta apreciaza un flux fin de apa. Dejectii? Nu mai hrani pestele in exces. Imagineaza-ti ca are stomacul cam cat ochiul lui. Deci, 3-4 fulgi sau 3-4 bobite mici de mancare este suficient!

3. Termometru normal, asa de control.

4. Incalzitor... Merge si fara acum ca e vara. Poti sa te gandesti la toamna. Daca vrei musai, iei unu de 20-25W.

5. Daca vrei sa improvizezi, ia de la electrice o lampita care sa se poate regla deasupra acvariului, pe leduri sau bec economic, o lumina nu prea puternica, pana in 20Wati. Daca e in biblioteca... sa nu se incinga apa, sau cartile. Eventual mergi pe leduri, alea se incing mai putin.

6. Curatitor de alge. Schimbi apa 30-40% odata pe saptamana si eventual mai schimbi un pic inter schimburi. Nu tii lumina aprinsa toata ziua, eventual cu pauza de 2-3-4 ore la pranz. Magnet... NU! Daca prinzi nisip zgarii geamul. Poti folosi un buretel de vase abraziv, dar care il tii doar pt asa ceva, fara urme de detergenti etc.

7. Capac. Eu mi-am bricolat unul din niste coltare de plastic cu plasa de tantari. Poti incropi din plasa intr-o prima faza. Sa aibe si pestele ceva aer.

8. CU planbte e mult mai bine, sa se simta si el mai protejat. Sa aiba un refugiu. Ideal e sa pui ceva plante dar sa nu fie plin-plin. Plante care sa mearga usor, cu lumina putina si care sa nu se faca prea inalte. Nu lua pietris. Ala se umple de mizerii. Mai bine nisip. Daca gasesti la mai putin de 10 litri, vreo 5-6 litri e suficient, cred. Exact, plante fara fitze.

9. Bun, baga si o buturuga. Fierbe-o in 2-3 ape si las-o la clatit 1 zi in apa rece. Eu nu am fiert-o si cu sare. Daca vrei pune si sare, la ochi, ca nu e fizica nucleara aici

10. Acvariul se va cicla in mers cu pestele in el, schimbi apa 30% odata la 3 zile si nu ai treaba. Nu mai hranesti mult pestele, odata pe zi, 3-4 bobite sau 4-5 fulgi. Atat. Sa vezi atunci apa curata si un peste vioi. Less is more!

11. Merg si alea de pe net. Insa, la sticla as prefera sa o vad pe viu. Si eu am filtru Resun mic la betan. Si merge de un an fara greata.

Hrana, ti-as recomanda Atisson Betta Pro. Este o mancare excelenta. E in regim de granule care plutesc, dai 3-4 granule odata pe zi si pestele are tot ce-i trebuie, iar apa se pastreaza curata.

Oricand, te asteptam cu intrebari. Bafta.

Imi place naturalul Deci, incerc sa intervin cat mai rar. Strippingu' il las la profesionisti.
Eu incerc sa ma bucur intr-un stil mai comod, de micul colt de Malawi
Felicitari! AI facut un adevarat colt de Tanganyika acolo. Filmarea beton. Imi place mult.
Si iata ca dupa ce pestisori s-au obisnuit cu bazinul, s-au apucat de indeletnicirile clasice ciclidelor africane
Ieri am observat una din femelele de Iodotropheus cu gusa. Nu am apucat momentul... DAR... azi am prins o mica parte din ritualul Labeotrofeusilor.

Va prezint perechea de Labeotropehus Trewawasae Chilumba Red, la treaba. Ma rog, au fost momente si mai fierbinti dar le-am acordat putina intimitate
Dedic acest eveniment lui Malawi Crys

Of, Crys. Nu-mi gasesc doza de umor, de data asta. Ma bucur enorm ca ne-am cunoscut, esti un om deosebit.
Ma bucur si pentru stiucile tale, si sunt convins ca Vido va avea grija de ele. Pestiucii care i-am luat de la tine se simt ca acasa, ba chiar incep ritualurile si presimt ca vor scoate puiuti in viitorul apropiat.
Revenind, un ochi imi plange la vederea bazinului tau gol, dar celalalt rade stiind ca pleci la mai bine.
Iti doresc numai bine si astept acvariul din Italia, care sunt convins ca va fi mai frumos.
Nu iti spun inca la revedere, va asteptam la o ultima vizita.
Pai asta e teoria. Practica ne omoara. SI daca tot vorbim de poze.

image

image
Se vand urmatoarele:

1. Acvariu EHEIM 180 litri, in cutia originala de carton. Cu capac original, bricolat cu moonlight ce da o culoare alb-turquoise in apa seara, incalzitor original Jager 150W, Filtrul Intern original Eheim AquaBall 2012, termometru si izopren pt planeitate. Acvariul are si rama de jos originala, nefolosita pe care o dau. Acvariul se prezinta intr-o stare buna, este luat din Horbach anul trecut in vara.
La acest pachet se ofera si 2 Neoane JBL Marin Day si Hagen Aqua Glo, folosite in jur de 9 luni. Si desigur, neoanele originale (daylight 6500K).
Pret 450 RON.

2. Filtru JBL CristalProfi e900 cu toate mediile originale (bureti), in cutia originala, accesorii de prindere si furtunele sale. A fost luat anul trecut in Octombrie, se prezinta intr-o stare excelenta. Factura, garantie.
La acest pachet se ofera bonus un set de rezerva nou-nout de pre-filtrare, JBL CristalProfi CombiBloc.
Pret 250 RON

3. Stand acvariu PAL de 18mm, cu blat deasupra, culoarea stejar (sau par). 3 compartimente, cu 2 usi, si in interior 2 prelungitoare fixate la spate pentru echipament si gauri pentru canistre si altele.
Pret 120 RON

Prioritate au cei care doresc pachetele in felul urmator:
1. Cei care iau toate pachetele
2. Cei care iau Acvariul si standul.
3. Cei care iau canistra/filtrul Extern JBL.
4. Cei care iau standul.

Cel care ia TOTUL are reducere. Pretul va fi 750 RON.

Nu asigur transport, doar ajutor pana la masina.

Nu dau decat la pachetele enumerate mai sus. Deci nu descompletez setul acvariului, nu dau incalzitorul separat sau filtrul intern.

Cateva poze pentru edificare:

Acvariu si stand
image

Interior capac
image

Interior stand
image

Neoanele
image

Pachetul complet
image

image

Iata mai jos un fimulet cu ce a fost in acest acvariu pana acum 2 saptamani.

Nu zic, o fi frumos, dar nu sunt convins ca as avea talent fotografic. Mi-am dat seama ca e mult mai greu decat pare treaba asta cu foto la pestisori. Crdeam ca daca am DSLR pe mana, gata, iese poza singura... De unde, am facut in jur de 100 de cadre si doar astea au iesit cat de cat.
Asa ca astept echipa de PRO, adica Pomi si Pesticu sa vina sa faca fotografii, nu poze cum fac eu.

Pestiucii s-au obisnuit cu acvariul, apa este in parametrii, algele se inmultesc.
Totul merge bine.
Deci, cum spuneam algele nu intarzie sa apara. Si ca sa vedeti cum sta treaba o sa trantesc cateva poze, de control, ca tot mi-a imprumutat un coleg aparatul sau.

Alga incepe sa apara... sub atenta supraveghere a masculului de elongatus
image

Vedetele serii au fost Moori

image

image

Si o Iodotrofita care mi-a sarit in poza langa vedete si mi-a furat focusul
image

Sa iti traiasca, bunicule! La cat mai multi!
Da. Sunt chinese stuff. Asta nu inseamna ca sunt rele. Eu zic sa te gandesti bine si sa iei decizia de unul singur. Ca sa nu invinuiesti pe cineva mai tarziu.
Si-ti dau si cazul meu: si eu le-am avut in vizor p-astea (ma rog variantele care se gasesc pe ebay sunsun, jebo etc) si mi-am luat Eheim. Nu am vrut sa risc.
Stiu ca sunt o gramada care le au si nu au probleme deocamdata. Sunt curios insa daca tin 3-4-5 ani. Si mai sunt curios daca dupa cateva servisari nu cumva trebuie unsa, stransa, bricolata vreo garnitura

Gandeste-te bine! Daca bugetul este redus poti incerca. Daca insa vrei doar sa reduci costurile, mai bine nu.
Mult success cu proiectu.
Nu-ti recomand canistrele alea, astea sunt mai bune

Acum, lasand gluma la o parte, ce pot sa-ti zic este ca asta e una din dilemele clasice. Dar o sa-ti zic ce am preferat eu: de cat sa iau niste canistre ieftine, si sa am emotii (sa nu curga, sa tina in timp, sa aiba un flow decent etc) am preferat sa iau ceva bine cotat dar la care sa nu am stres. Ceva care sa dureze in timp, pentru ca in final ajungi cam la aceeasi bani. Ori ca iei ceva ieftin si esti nemultumit din prima sau crapa pe parcurs... ori ca iei direct ceva bun care crapa mult mai tarziu. Banii sunt aceeasi.

PS Poate ne spui si ce canistre te tenteaza.
Deci, ideea cu algele nu e rea. Dar deja am bagat filtrele ciclate din acvariul vechi si astea contin si sporii de alge.
Si nu cred ca mai e cazul pentru ca de cand am bagat si al 2 lea neon, de 2 zile, azi vad primele alge cum apar fin pe pietre. Nu stiam ce naiba rod aia mici acolo
Hm, imi dai emotii. Eu am ceva similar in bazin: 2x80 W T5 (10.000 K + 15.000 K) si astept algele cu bale la gura ca sa zic asa
Sper totusi sa apara

OT Algele sunt bune la ciclidele ierbivore, cum sunt celel africane, DAR nu reprezinta mare lucru spre deloc din necesarul hranei. Deci, trebuie sa le dai mancare, in nici unn caz nu te poti baza pe algele alea.
Ah, ca pleci o saptamana in concediu si rontaie la ele, e asa... doar un mic bonus, dar in rest, clar trebuie sa-i hranesti corespunzator.
Hm, domnu` Pesticu, unde-s alea doua cuvinte?... Ca sa te ajut reiterez, despre Crys, doua cuvinte: RESPECT MAXIM!!!

Berea aia va fi la rece, indestulatoare si impanata cu o sesiune de acvaristica ad-hoc! Doar ca ma gandesc sa "dea" un picutz algele... Doar un pic.

Forum Index » Profile for bobesku » Messages posted by bobesku
Go to: