Deci sa ma astept la pui de tylomelania . La mine stau la 21-22 grade, le pun minerale diverse,, gh/kh+, dar nu fac nici un fel de test. Ba mai schimb si apa, aproape zilnic, stau in bazinul maternitate al ancistrusilior.
Ma bucur ca ti-au depus, cu rabdare vor depune si dincolo. Vreau sa stiu daca ai observat conul lor de depunere, ce forma si cum arata.
La vreo 2 luni de la achizitie, bucephalandrele noi au inceput sa dea semne de viata. Semne mici, dar e un inceput. Ghost 2011-2012, a pierdut frunze, probabil de la transport. Avea ceva verde pe ea, saptamana trecuta am scos-o sa o studiez. Era un muschi, aspru la atingere. Am curatat-o cat am putut, iar rezultatele au inceput sa se vada, i-au dat frunzulite noi, f mici inca. Data viitoare o sa pastrez muschiul acela, sa il cresc separat. Poze dupa ce cresc putin frunzele, deocamdata e doar un rizom
Eu cred ca pe la furtun trage aer, poti taia 3cm, drept, partea unde intra in canistra. La remufare nu ar trebui sa mai ai probleme. F bune observatiile colegului, e bine de urmat.
Nu are nici o legatura cu subiectul topicului, aici se discuta despre mediile de filtrare si modul lor de utilizare. Nu ar strica o curatenie a topicului, altfel fiecare scrie ce vrea, fara legatura cu subiectul.
Exclus icre, nu are cine sa depuna acolo, cory nu depun asa, nici ancistrusii. De scalari nici nu mai zic. Sigur o ciuperca, si-a gasit ea loc si spatiu. Nu cred ca e daunatoare, dar cu o igienizare a filtrelor, doar plasticul, rezolvi problema.
Multumim ca ne-ai luminat, plm, traiam in bezna si ne-ai adus tu cu picioarele pe pamant, ne mai faci si prosti pe fata. Du-te pe grupurile unde te simti implinit, nu inteleg ce mai vrei de la oamenii de rand, inapoiati. Eu personal m-am saturat de propaganda asta pro plastic.
Eu atat am avut de spus, nu imi trebuie polemici cu persoane care nu ma respecta.
Astept inca de la initiatorul topicului, sa spuna concret ce are de spus,o lungim fara rezultat.
@ Fadds Nu trebuie sa demonstrezi nimanui nimic, bucura-te de acvariul tau. Si daca ai pune 1000 de pesti in acvariul tau, iar filtrarea cu burete va face fata, crezi ca vei schimba ceva? Vor sta la coada la tine cei care produc diverse materiale filtrante sa isi ceara scuze sau sa ia notite? Este clar ca buretele este un material filtrant, mecanic si biologic. Nu reinventam nimic aici.
Deja, topicul acesta se pierde in contradictii neproductive, ambitii. Noi, acvaristii de zi cu zi, nu suntem nici chimisti, nici nu ne dorim sa devenim. Ne dorim sa avem un colt de natura, sanatos. Pentru asta apelam la firmele care produc de la mancare pana la sticla, tot ce avem nevoie. Pe forum ma astept sa aflu experienta altora cu aceste produse, decizia o iau eu ce folosesc, cern informatia in functie de nivelul meu de intelegere. Asta e, nu putem toti sa fim la fel, nici nu ne dorim.
Sper sa vedem si ceva concluzii pe care sa le inteleaga orice acvarist care citeste acest forum.
Ca exemplu, informatia trebuie sa fie simpla, inteleasa. Dave Chow, zicea intr-un interviu, ca stabilitatea bazinelor le tine din schimburile de apa la 4 zile. Asa procedeaza el, nu a avut probleme cu algele sau pestii. E un punct de vedere, pertinent, pe care il poti sau nu adopta, dar ai ceva clar. Asa imi doresc sa fie si informatia de aici.
Pune un link, te rog, cu pasla abraziva.
Ancistrusii ajuta si ei, dar nu te scapa de algele de pe geam, plante, etc. Papa si ei ce pot, de rest ne ocupam noi.
@flo77. Ca sa iti raspund la intrebare, e putin cam greu. Am bazine la care schimbul de apa e obligatoriu. Dar ca sa ma refer la cel mai vechi, la cel cu bucephalandre, sunt convins ca ar rezista lejer, o perioada de un an pe putin. Nu sunt dispus sa fac asta, imi place sa mai schimb amplasamentul. Aici, aspiratul se face doar în 5 cm partea fata a bazinului, cu schimb de apa aproximativ 50% saptamanal. La filtru nu umblu, am un burete pe in care il curat la schimbul de apa. Am neoni care au cam 4 ani, se duc pe rand. E o jungla acolo, dar am grija sa nu pierd noile achizitii, care vin din emers, exclus sa nu imi bag manutele. De fapt, pensete, ca mana mai rar.
O observatie, in canistre mediile de filtrare isi schimba culoarea, si matrixul dar si siporaxul. In sump, au ramas mult mai deschise la culoare.
La bazinul de 650 litrii, unde sumpul de 200 litrii e full de material filtrant, unde nu am control la mancare/fertilizare permanent, apar alge, biofilm in sump, acum e si ceva ciano. Dar acolo sunt copii mici, baga diverse in apa, pisicile beau mereu de acolo, nu are un program de fertilizare/masa /schimb de apa/se mai joaca la lumini. Filtrare e suficienta, dar asta nu e suficient pentru a avea un bazin stabil. Factorii care intervin din afara, fara ca noi sa putem interveni, duc la dezechilibre.
Asa am invatat, asa am facut. Cand am considerat ca e timpul de schimbare, am facut-o. Nu sunt adeptul schimbarilor dese, doar cand consider ca e necesar. Daca vrei, iti caut, ma uitam mai demult la un nene chinez, prin America, care merge pe varianta fara schimburi de apa, are o afacere în domeniu.
L. E. https://youtu.be/rg1u-XVMU3Q
Bineinteles, am facut curat in ambele bazine, in cel Mare am schimbat tot in afara de filtrare si substrat. In cel cu bucephalandre, e aceeasi filtrare, acelasi substrat, doar mentenatele difera. Restul acvariilor au si ele filtrare buna, in functie de populatie. Una e cand ai 50-100 ancistrusi si creveti sute, alta e cand ai 100 neoni. Ca exemplu, la puii de ancistrusi, fara numar, dar si creveti, am 4 filtre interne, le curat consecutiv, schimburi de apa la cel mult 2 zile, cam 25-30%. Am si vreo 3 melci sulawesi aici, la o temperatura de 22,coafura rezista. Specific, aici nu am substrat, mai bag minerale de la csf, dennerle si shrimp salt, cateodata si shirakura stone.
O sa spun si eu ceva, nu ma voi implica mai mult.
Vreo 3 ani, am tot plecat de acasa, perioade mai lungi sau mai scurte, intre 3 si 9 luni. In perioada asta nimeni nu a facut nimic la acvarii, doar completare cand era cazul si mancare la pesti si creveti. Fara fertilizare, co2 cat a tinut butelia. În bazinul de 96 litrii brut, am filtrare asigurata de un jbl e900, cu 2 sertare matrix si unul siporax, cu buretele original pe iesire. Totul a fost ok, plantele s-au dezvoltat, criptocorine, bucephalandre, moss si ce mai era pe acolo. Creveti erau sute, vreo 2 ancistrusi pereche, cel mare la vreo 15 cm,neoni,hemigramus,puntius, adunati erau vreo 20 minim. Am mai populat, dupa un an, cu vreo 12 Cory, dar si cu o pereche de ramirezi. Pierderi au fost în randul neoni lor si hemigrammus, astia erau deja batrani. Ramirezii au dus-o vreo 3 ani în conditiile astea. Un mascul de puntius, cumparati probabil prin 2015 - 2016, ultimul din serie, a murit saptamana trecuta.
La bazinul de 160, nu a fost totul pe roze, acolo erau alt gen de plante, lemnele erau radacina de vie si rodeau ancistrusii la ea, etc. Filtrarea era un jbl 1500 cu ceva roca, bile de la jbl, ceva siporax si un sertar cu matrix.,cu bureti originali pe iesire. Aici a aparut bba, multe plante s-au topit dar au prosperat altele. Pierderi la pesti au fost, cauza decesului fiind evadarea, nivelul de apa foarte sus,acest bazin e cu lampa nu cu capac, ca la celalalt.
Personal, ma declar multumit de matrix,siporax. Cu roca, nu ma pronunt, am in 2 sumpuri, pe langa matrix, siporax, burete, sarma de la sera parca, perlon. De ceva timp, am pus si un alt filtru cu biohome, paduri si roca, intr-un filtru oase, pentru a suplimenta filtrarea la nannacare, dar si pentru ca aici mai gazduiesc ocazional ancistrusi. Apa e ok, vad linistit prin laterala bazinului mare bazinul cu bucephalandre.
Daca va ajuta, a mai facut cineva pe forum o testare zilnica a unei ciclari. Aditia a fost de amoniac, se puteau urmari usor cresterile si spike'urile. Cei mai vechi pe forum stiu cu siguranta de existenta ei.