[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: viulian
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Eu nu folosesc artemia mix de la ei, doar oua de artemia. Pun sare de acvariu direct, iar alaturi am o veioza de 5W bec economic (adica sa zicem vreo 20W echivalent). Sta pe la 24 de grade temperatura camerei si in 24 de ore obtin ce trebuie.

Asigura-te ca e o circulatie buna, si sigur ceva a eclozat - daca opresti instalatia si lasi 5 minute sa se decanteze, o sa se adune jos vietatile, iar ouale neecolozate or sa se duca la suprafata.
Dragos, sunt curios ce parere ai despre discutiile din acest topic: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1315554 ?
Nu stiu daca al meu cub de 30L este aparte, dar odata ce pun cubuletul inghetat (cam 2 pe saptamana, si zilnic fulgi + prafuri) am sentimentul ca in 2 zile deja geamurile vor fi mai murdare ca inainte. Daca stau doar pe fulgi, nu se murdaresc asa repede geamurile.

Nu ma deranjeaza atat de mult - mi se pare ca e super bine ca exista chestii care folosesc orice pun eu acolo - si ma bucura ca in felul asta poate si mandarinul are ce manca - singurul of e ca odata pe saptamana trebuie sa curat geamurile daca vreau sa vad bec inauntru.
Arata bine

Dar nu pune te rog carasei ... pesti mici, filtrele cat de mari sunt ?
Filter Start - excelent!
Easy Balance - bun. In principiu un acvariu echilibrat nu are nevoie de Easy Balance, dar in caz de criza si eu as pune, deci e ok.

O recomandare de filtru - orice filtru extern pe care il gasesti (poti lua si la mana a doua un Eheim daca pretul e important).
Despre comportamentul caraseilor, n-am avut niciodata, dar stiu ca teoria spune ca au nevoie de 50L fiecare individ ... deci e posibil sa fie ceva agresivitate, dar nu am auzit de ei sa fie agresivi prea rau.
Acvariul marin de 30L a fost la un moment dat neingrijit si micile bucatele de Zoas pe care am reusit sa le gasesc pe la magazine (caci nu pot sa cumpar pietroaie pline, n-am loc) s-au umplut de alge. Spre deosebire de micile Plate Corals care nu par sensibile la alge (adica se umfla oricum la lumina si se strang noaptea), zoas nu se mai deschideau.

Am studiat pe net si am ajuns la concluzia ca se poate face o baie in peroxid ... si cum bucatelele mele erau mici si nu voiam sa adaug peroxid in acvariu, am zis sa incerc. Postul asta descrie etapele

Pe 17 Oct, iata cum aratau Zoas: stranse, pline de alge:

image image

Am luat un castronel de plastic, pus cam 150mL de apa din acvariu si vreo 20mL de peroxid 3% ... si am scufundat 2 corali (cel din poza de mai sus este cel mic pe stanga). Zoas se strang atunci cand le scoti din apa, dar atentie ca sa fie cu adevarat stranse inainte sa fie scufundate in solutie:

image image

Algele au inceput sa faca o gramada de bule de oxigen. Viermisorii nu rezista la asa ceva, ceea ce m-a bucurat ca nu ii suport:

image image

Dupa 3 zile (pe 21 Oct) aratau asa:

image image

Dupa inca o zi (ieri, 22 Oct) aratau asa: deja s-au deschis mai mult, si mult mai putine alge ramase:

image image

Asa cum am gasit si in cele cateva posturi pe net straine, se pare ca Zoas rezista foarte bine acestui tratament ... asa ca la nevoie mai exista o solutie contra algelor punctuale.
Filtru spalat la jet de apa calda ?

Nup ...

In filtru cresc bacteriile care descompun excrementele pestilor, si bacteriile acestea au nevoie de vreo 3 saptamani pentru ca sa se dezvolte. Cand pui filtrul sub jet de apa calda, tot clorul din apa nu face decat sa omoare toate bacteriile si acvariul ramane deciclat. Apoi, carasii sunt pesti foarte murdari si ai nevoie de un filtru urias care sa faca fata (urias pentru ca sa fie suprafata mare unde sa creasca acele bacterii) si toate sa faca fata pestilor.

Ce e prezentat aici este acum e un acvariu aproape deciclat ..

Prin urmare, trebuie schimburi de apa foarte desese (e ca si cum ai inceput ciclarea cu tot cu pesti) sa zicem cam 40-50% zilnic (la temperatura apei din acvariu), nu mai spala filtrul la robinet ci in apa care este scoasa din acvariu .. si cam in 2 sapt acvariul ar trebui sa se puna pe picioare. Intre timp trebuie un filtru pe masura ..

PS: in cazul in care pui filtru nou (mai mare) este obligatoriu ca in cele 3 saptamani cat ia bacteriilor sa-l populeze si pe el sa lasi sa functioneze filtrul vechi ... (adica sa nu ramana acvariul fara resursele de bacterii)
Salut,

S-a mai discutat aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24738.page si http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/13035.page si http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/12417.page si poate si in alte locuri ...
mihai2000 wrote:Functioneaza cu siguranta in sarat. Am facut eu una si in fiecare zi gasesc 1-2 bucati de bristleworms destui de maricei ... Pe langa mancarea pe care o pun inauntru ( pelete ) pun si o bucatica mica de perlon ca sa nu cada mancarea si sa ramana in fundul sticlutei ca sa intre toata oratania inauntru

M-am prins, super idee Mihai, merci. Koala, m-am prins caci rezolva o problema de care ma lovesc si are sens solutia.

Ce se intampla e ca daca intorc capcana cu fundul in sus, toata mancarea cade jos in capac. ADica un vierme lung poate doar sa intre in capcana cat sa faca "oculul" tubului de acess. Insa daca fixezi mancarea sa stea pe fundul capcanei, cu o bucatia, viermolocu tre sa intre cu totul in capcana ca sa se catare pana sus in loc sa caute pe jos pe langa capac.

Sper ca m-am facut inteles din cuvinte. IN principiu depinde de cat de lungi vrei sa fie viermii pe care ii prinzi. La mine, e ok, oricum intra cu totul ...
alber wrote:Hmmmm, ce tare. Ce-ar fi daca ar functiona si intr-un sarat? smilie

Merge si in sarat cred ? Voi incerca
Ceteva observatii

Guppi: se reproduc precum disperatii (de aceea ii si aduc elevii, caci nu mai au ce face nici ei cu atatia pui) si din pacate .... o sa devina o problema. Deci fara guppi in acvariu (doar masculi la o adica).

Filtrul intern Resun 700L: mult prea mic pentru un acvariu de 130L n-as tine asa ceva nici pentru acvariu de 30L (am avut in acvariul de 16L ceva asemanator, dar facea prea mult curent si se murdarea saptamanal). Eu as lua in filtru extern neaparat (cel mai ieftin cu putinta e infinit mai bun pentru acvariul descris). Resunul insa trebuie sa ramana conectat pe perioada cat va functiona externul - si atentie la capacul de sticla, trebuie conceput incat sa permita furtunelor sa intre si sa iasa. Din pacate acvaristica responsabila cere ceva sacrificii

Trebuie cumparate si niste teste de calitatea apei, daca pestii vor fi pusi cand NH3/4 sau NO2 sunt detectabile, vor apare decese ... si nu trebuie adusi toti odata, pe rand cate 2-3 ... si apoi la alte ceva zile inca 2-3. Bacteriile au timp sa se dezvolte si sa faca fata "resturilor" lasate de pesti in apa. Niste teste 6+1 ar merge macar informativ si sunt si ieftine.

Success
Success man, cred ca esti pe drumul cel bun. Ce pot sa spun e ca probabil ultimul peste nu e picatura care a umplut paharul, ci picatura care l-a varsat pe jumate

Cu ce testezi No3 ? Am incercat trei teste: Red Sea, Api si Sera, intre 10-50 se poate citi orice. Am gasit de curand H2 OClean high sensitivity test kits - dar n-am incercat, insa la fel par culorile apropiate. Mi-e sa nu fi fost totusi nitratii mai mari ?
Koala, cred ca am mai zis-o undeva despre gris ... asta il are orice peste, si il ai in orice acvariu daca nu faci carantina ca la carte. Ideea e ca daca pestilor le e bine, sistemul lor de aparare face fata si nu dezvolta niciodata simptomele.

Asa ca si eu cred ca sunt pur si simplu stressati si asa se manifesta schimb de apa cat mai repede, ceva mancare cu usturoi proaspat (o sa miroasa a racitura un pic ) si sa speram ca o sa isi revina ..
Dupa 3 zile in care am abuzat de aceasta capcana, e jucaria preferata acum cateva concluzii:

a) tinuta orizontal nu mi-a functionat. Cred ca e mai important ca planaria sa simta mirosul de mancare foarte aproape de substrat ca sa fie tentati sa intre si sa cerceteze. Asa ca acum sta in pozitia aproape verticala, ca in pozele de mai sus.
b) dupa 24 de ore, apa din ea ajunge sa miroasa foarte rau. Cred ca oxigenul se termina si majoritatea viermilor se aduna sus, mor (se fac din ce in ce mai mici si mai rotunzi) si apoi cad pe dop.

Daca o voi folosi in acvariul de creveti, o sa ma asigur ca o instalez perfect vertical, sa nu lase loc prin lateral crevetilor mici, ci doar viermilor care pot ajunge prin substrat.
Dupa o luna jumatate, inca un update

M-am reglat cu curatenia, si hranitul acvariului:
a) Zilnic primeste o rotatie de la un Eheim Automated Feeder (setat pe deschiderea cea mai mica) de flakes diverse tipuri amestecate cu ZoPlan si CoralActiv
b) Odata pe saptamana adaug Liquizell
c) De doua ori pe saptamana dau un cub de mancare.
d) Cand consider (de obicei de 3 ori pe sapt in medie) mai dau eu o lingurita mica de ZoPlan sau CoralActiv sau Coral-V-Power (dimineata cand incep sa se deschida anumiti corali).
e) in weekend un batch consistent de naupli de artemia.

Pana acum totul e ok insa s-ar putea si mai bine. Nu-mi dau seama de ce totusi Zoas nu vor s-o ia din loc. Ori e lumina prea slaba, ori ceva se intampla, nu le vad raspandindu-se asa cum as vrea. Am 3-4 animalute care cresc serios:

a) Star Polyps -> e pus fix sub lampa, in curent maxim (si se pare ca ii place asta) prin urmare, creste.
b) Keniya Tree Coral -> la fel, aproape de lampa, curent puternic.
c) Discosoma.
d) feather dusters - viermisorii astia sunt PESTE tot. Chiar pot considera ca am o invazie de ei - insa nu par fi omorati decat de un peste pe care nu-l pot tine intr-un acvariu asa mic. Uf.

Insa Ricordea si Zoas - nu vor sa o ia din loc de nici un fel. Ricordeea a avut parte de mai toate zonele din acvariu, insa s-a facut mica mica, si 2 palarii cate am avut, le-am gasit stranse intr-un loc sub 5-6mm diametru facute, nu stiu daca or sa-si mai revina.
Zoas din nou, nu se lipeasc de nimic, urcinul le purta de colo colo si le-am lasat raspandite pe unde au avut noroc. Insa apar alge verzi pe ele, nu se mai deschid apoi, si e cam dureros. Am gasit un link aici: http://www.nano-reef.com/topic/238352-zoa-algae-treatment/ unde se discuta despre un tratament cu peroxid unde colonia e introdusa in asa ceva 5 minute. Cred ca o sa aplic asta maine seara.

Cateva poze:

Invazia de feather dusters, apoi in dreapta Elegance Coral, fixat intr-o zona luminoasa dar curent slab - acum este strans deoarece l-am pozat dupa inserate (am aprins lumina sa fac poze):
image image

Star Polips + Kenya Tree:
image image

Ceva alge la crescut + Fire Shrimpul :
image image

Apoi, ultimile trei, dedicate Mandarinului:
image image
image

Am lasat apoi moonlight-ul sa-si revina la valorile prestabilite si cam asa arata:
image

Am folosit prima data sare Reef Crystals / Aquarium Systems. De doua ori mai ieftina decat Dennerle Salt, dar dupa 3 zile de la deschis punga s-a facut tun. Si se dizolva si mai greu si raman bucatele pe fund (Dennerle nu face asta). Dar sa vedem, dupa vreo luna, cum or sa stea lucrurile.

In plan ar fi acum sa obtin un frag de star polip si sa il mut in acvariul celalalt de 10L.
Cooool Bine ai venit in lumea Nano

Singura observatie ca poate lui Anubias Nana n-o sa-i placa asa mult expus la lumina, dar pe de alta parte vezi tu.

De asemenea, am o intrebare: spui ca ideea lui Knott este sa nu foloseasca filtru ... nu am mai auzit ideea si am dat o cautare, am gasit o discutie aici: http://www.pbase.com/plantella/nano in care Google Translate imi zice "... of the basin is not a filter, but the water is replaced every week ..."
Se potriveste asta cu faptul ca schimbi doar 2L din cei 7 ? ca filtru nu vad acolo. Mi-e sa nu dai in probleme mai mari.
Clovnii mei au facut curat cand isi alegeau locul de depus (eu nu stiam ca asta vor face).
Insa au facut destul de mult curat ca si-au schimbat optiunea apoi au revenit la locul initial si au inceput din nou.
Si nu avem poze cu individul ??

As fi tare curios ce se intampla. Nu de alta, am si eu un zgomot in bazin din cand in cand - de zici ca parca se fisureaza sticla asa - dar nimic fisuri. Si ma intriga - insa un vierme asa mare nu cred ca am, dar nu se stie.

Super imi place - astept sa creasca toat esi sa prinda forma ....
Pe mine ma confuzeaza ... ai dat drumul noului acvariu sau nu ? Pentru ca e o poza atasata mai sus in care pe acelasi suport (cu 4 serdare) apare un acvariu deja cu nisip / scalari si cu HOB-ul instalat - si pare ca o aceopera exact ca si acvariul nou. Este acvariul nou sau nu ?

Lucrurile au mai evoluat un pic de prin 97 in ideea ca acum se folosesc filtre externe pentru acvarii asa mari (chiar filtre recomandate pt acvarii de 600L+), au aparut ledurile dar sunt inca mult mai scumpe decat o instalatie normala cu neoane (ajuta doar in cazuri specifice, gen caldura prea mare - dar la apa dulce caldura nu e chiar asa o drama), se folosesc substraturi fertile in loc de bilute de argila (care se aseaza primele si apoi poti pune nisipul de rau), si se foloseste CO2 + fertilizanti ca sa ai un acvariu PLIN de plante, nu doar cateva ici colo.

Insa daca vrei sa ai un acvariu Amazonian, nu-ti trebuie nici leduri nici multe neoane (din cate stiu sunt mai umbroase, cu putine plante).

Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Go to: