Message |
|
calin_gherman wrote:Utilizarea bicarbonatului de sodiu si a sulfatului de magneziu cresc valorile celor doi parametri, dar sunt solutii de compromis, ieftine, necaracteristice unui tropheist inrait ci mai mult unui amator de chilipiruri...
Imi pare rau ca sunt considerate solutii ieftine, de compromis. Pe afara pe la americani bicarbonatul si sulfatul sunt considerate de baza, mai ales cand vorbim de acvarii de sute de litri. La o discutie de-a mea pe privat cu un acvarist american mai serios cu cateva acvarii in casa de peste 6-700 de litri bucata, omul mi-a spus ca a folosit saruri specifice, dar actualmente foloseste bicarbonatul si suflatul de magneziu LA CARE ADAUGA oligoelemente de calitate de la Seachem si f putina sare marina. Fiecare cu secretul / reteta proprie. Uite ce mai zice un titrat mebru american la ei pe forum legat de saruri:
It's never necessary regardless of whatever else you may or may not be adding IMHO. Just about any commercial buffer mix isn't necessary either. You can buffer with sodium bicarb and harden with magnesium sulfate (Epsom salt). Of course the fine folks at Seachem would like us to believe otherwise.
Acum, desigur nu tot ce se spune e si corect, dar si eu cred ca sarurile astea nu sunt chiar asa de sfinte pe cat se marketeaza ideea.
Actualmente si eu folosesc sare destinata acvaristicii - Instant Cichlid Malawi Tanganyika facuta de Aquarium Systems, cutie de 3 Kg. Dar pe viitor imi voi face reteta proprie, poate chiar sa-mi pun in functiune o canistra full cu marmura si ipsos, de ce nu?
Mircea, eu cred ca pentru inceput poti folosi sarea de la JBL sau alta de preferat cu referire la Tanganyika. In felul asta te asiguri ca nu gresesti. Eu te sfatuiam sa iei macar bicarbonat pentru ca era solutia cea mai la indemana sa tii apa cat de cat, in parametri. Si inca ceva, credeam ca esti in tarisoara noastra  Despre spartura de scoici nu stiu ce sa zic... Cred ca marmura sau ipsos ar fi mai bune, dar sarea se va dizolva instant, deci mai buna
Numai bine
PS Calin, mi-a placut povestea cu ciclarea din mers. Sunt convins ca ai dreptate, doar ca eu cand eram la inceputuri m-a cam speriat NO2-ul si de atunci am ramas marcat... Dar, cu cunostiintele acumulate si sfaturile date de cei mai experimentati, se pot depasi aceste momente.
|
 |
|
Ce sa fie oare... Ce sa fie oare???
Sistemul De Iluminare!!
In pofida faptului ca am stat toata saptamana bolnav acasa, azi am simtit ca mai imi revin oleaca si am incropit lampa cu toate cele necesare.
Momentan merg pe 2 x T5 80W, si anume Aqualine Reef White 10K si respectiv 15K. Multumesc mult celui care mi le-a adus, sa-i dea Dumnezeu multa sanatate si putere de munca
Sa vedem cum da iluminarea cu apa in el, ca momentan am senzatia ca lumineaza toata strada
Am stat 2 saptamani la uscarea siliconului... Au fost si sarbatorile de Pasti, asta e. S-apoi dragii mei, better safe than sorry.
Maine i se vor monta si intaritoarele. Si sper ca undeva la jumatatea lunii Mai cel tarziu sfarsitul lunii sa dau drumul la Mbuna Realm.
Sa ne auzim cu bine si sa auzim de bine
|
 |
|
Salut. Pt kh poti sa folosesti Bicarbonat de sodiu. Gasesti in orice supermarket. Eu il folosesc pe cel de la Dr Oetker, plic alb cu vernil. Ai grija sa fie DOAR bicarbonat de sodiu fara alti aditivi.
Gh. Poti folosi sulfat de magneziu, dar e f greu de gasit. Eu cred ca desi e f mic, ai putea sa lasi asa gh. Kh e f important, iar bicarbonatul de sodiu face 2 lucruri bune: ridica si kh si ph. Revenind la gh, mai poti incerca cu saruri speciale de acvaristica, JBL Aquadur Malawi/Tanganyika de exemplu; dar sunt scumpe.
ATENTIE!!! Ce NU e bine e NO2. Valoarea de 1 este toxica si ai toate sansele sa pierzi pestii.
Acvariul nu s-a ciclat inca. Poti baga niste Sera Nitrivec si schimba apa multa ca sa diluezi NO2. Dar o sa creasca repede la loc. Cel mai bine poate storci bine un burete de la un filtru vechi plin de mazga dar si de bacterii.
Oricum o dai, e nasol rau cu nitritii. Eu nu as baga trofeusii. Daca nu ai incotro incearca sa-i hranesti putin si va trebui sa schimbi zilnic cantitati maricele de apa.
Ce test ai folosit? Daca nu e la picatura nu e deloc precis. La primele mele incercari am testat si eu cu JBL 5 in 1 si imi arata NO3. Si era aiurea. Am mai stat 3 saptamani ca sa termin ciclarea.
Parerea mea, daca nu ai ajutat cu vreun filtru deja folosit acvariul tau NU are cum sa fie ciclat intr-o saptamana.
Multa bafta. O sa ai nevoie.
|
 |
|
Apoi Domnu` meu drag Pomi, eu te felicit din toata inima.  Uite ce inseamna un bazin destept. Nu tu 30 de rase, nu tu stiu eu ce decor de mii de euroi, nu tu alte nazbatii... Less is more!
Si ma bucur la fel ca Pesticu, de faptul ca suntem contemporani
PS Pesticu, eu am avut onoarea sa asiste si la lipirea bazinului meu, deci I`m blessed
|
 |
|
Putintica miscare nu strica... Ne face mai supli
Si totusi, masa aia nu poate fi scoasa cat dureaza operatiunea?!
|
 |
|
Domnu` Pomi... 4 ore!!!  Pai si la un mascul de caeruleus cat stam?!
Bine ca ai zis, o sa vin pregatit cu camasa de noapte si mai multe sticle ca sa ne hidratam in timpul procesului
@Crys, ne vedem sambata!
|
 |
|
Sa-ti traiasca! Mi-a placut cat de lejer ai prins femela, parca i-ai fi spus dinainte "haide fata, ca te filmam"
Felicitari!
|
 |
|
Salut, daca inteleg eu bine tu o sa ai suspendat acvariul pe acel suport, care nici macar nu are perete in spate?! Nu este bine deloc. Este chiar extrem de periculos.
Pana nu iti faci un suport adaptat greutatii acvariului, eu cred ca nu are rost sa te gandesti sa-l umpli cu apa. Sansele sa cedeze sunt extrem de mari.
Se poate merge pe varianta cu teava rectangulara imbracata in PAL, dar si pe un stand din PAL, facut cu simt de raspundere - PAL gros, pereti dublati la mijloc, 3 compartimente, perete spate plin, blat sus si jos, etc samd
Eu la dimensiunile astea as merge pe un stand de PAL facut ca lumea de cineva care a mai facut asa ceva specific acvaristicii.
Filtrul ala Resun SP 2500 nu va face o filtrare biologica adecvata. Iti mai trebuie o canistra cu ceramica de calitate inauntru daca vrei sa stai linistit. Un JBL 900 minim as zice, dar ceva mai puternic ar fi de indicat.
Multa bafta
|
 |
|
|
 |
|
In privinta popularii acestui bazin, pot spune ca m-am decis: 10-12 Acei Msuli, 10-12 Caeruleus, 10-12 elongatus si vreo 8 Iodotropheus si o mica pata de culoare, Labeotropheus Trewavasae Chilumba, o pereche.
Posibil sa mai fie niste ajustari cand ajung la maturitate Aceii si restul copilasilor.
|
 |
|
Pai combinatia este una castigatoare. Si eu am de gand sa bag o duzina de Acei in functiune, asezonati cu o alta duzina de Caeruleus si inca o duzina de elongatusi.
Sa-ti traiasca Pomi! Si tu pe langa ei, desigur.
|
 |
|
Bravooo! In sfarsit o sa ai un acvariu plin-plin! Pestii zici ca sunt d`acolo, ce mai.
Super!
|
 |
|
Ce pacat ca nu stau in regim de harem. Te bucurai de una bucata mascul si 3-4 cadane pe langa.
Asta e viata! Lucrurile bune sunt putine sau rare!
PS Desi sunt cu africanii in cap acum, nu pot sa nu spun ca imi plac la nebunie pozele
|
 |
|
4 metri... s-ar putea sa fie mititel! Cine stie ce pond urmeaza sa-si faca unul dintre noi
Dar pana atunci, ne coafam cu ce avem. Eu unul, stau cumintel in banca mea, si astept sa se usuce siliconul, si continui sa strang cele trebuincioase pentru setupul asta.
|
 |
|
Cum zicea si Pomi, acvariul tau este ca vinul vechi. Superb!!
M-am inscris oficial, dupa indelungi negocieri intr-o conferinta  , la vizionarea acestui extraordinar acvariu.
Asa ca imi voi lua consoarta si a proxima Crys
Sa ne vedem cu bine.
|
 |
|
Stiti voi... mica-mica, dar ridica.  S-apoi 540 de litri, atent selectionati pentru mbune, nu-i de colo!
@Crys - Nu a fost pe shestake, dar m-am gandit sa nu te incurc cu vizionarea bazinului actual de 180 de litri... iti jigneam standardele
S-apoi, gluma-gluma, galerie... dar a fost de munca. Bietu` Pomi, a tras ca la galere, n-ai vazut in poze ce bibilea scotchul, i-a crescut si barba...
@Pesticu - Dom`le, ultima oara cand am consultat dosarul tau, aveai un acvariu extrem de mic, parca 400 de litri?... Io n-as vorbi in locul tau
Cu draga inima va voi chema sa vedeti produsul finit.
|
 |
|
S-a notat. O sa-i fac un set de grile sport... ca la masina, sa sufle cu putere pe un ton sportiv, gutural
|
 |
|
Porcu wrote:... .... Sper sa poata taia asa fisii inguste. Daca nu pot, merge si geam de 12 mm, asta trebe sa-l poata taia  .
Mie la fabrica din Buzau au reusit sa-mi taie fasii de 5cm la grosimea de 12mm, iar fasiile de 4cm le-au cam festelit, adica au iesit naspa.
Din fericire, m-au sunat si am stabilit sa-mi faca din sticla de 10mm fasiile de 4cm latime care au iesit ok, si mi-au dat si fasiile ratate.
Deci ca o conzluzie, fasiile mai inguste de 5cm latime la o grosime a sticlei de 12mm se taie mai greu, spre deloc, cel putin la Buzau.
|
 |
|
Multam de urari!
Am achizitionat niste componente ale lampii interne (canal cabluri f late si rigide, fir electric, suruburi etc pentru suport), care impreuna cu iluminarea 2 x T5 Aqualine Reef 15000K + un Reef Actinic (sau Aqualine Reef 10000K), drosere BLAU vor constitui lampa din interiorul acvariului.
Ideea nu este noua. Lampa va fi separata de rama si capacul acvariului, putand fi glisata inainte-inapoi ca sa-mi fac treaba in acvariu in caz de nevoie.
Dar mai e pana acolo.
PS Rama va fi facuta din acelasi PAL si capacul va fi dintr-un material gen PVC sau Macrolon colantat Wenge, facut ergonomic din 2 bucati (posibil si cu o gura de hranire).
|
 |
|
Foarte tare articolul. Ce frumos ar fi sa putem face biotoape d-astea in jurul marilor orase...
Ar fi de vis!
|
 |
|