| Message |
|
|
|
La Coralis in bazinul mare de la intrare sint multe anemone. Acum daca e una asa cum vrei
tu nu stiu. Nu ma pasioneaza anemonele dupa cum sti.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Deschid acest topic pentru a va prezenta un model de sump, cel folosit de Adi Radu, model la care am ajuns impreuna cu el,
si pe care as vrea sa il comentam si eventual sa il imbunatim in folosul celor care vor un sump pentru acvarii mari. Acest tip de
sump se adreseaza celor cu acvarii mari, as spune peste 500 litri.
Acest tip de sump are 4 sectiuni, filtrare mecanica, filtrare biologica wet/dry, denitrificare si pompa de recirculare.
Schema de la care a plecat Adi este urmatoarea:
Schema pe care am propus-o eu este urmatoarea:
Si Adi a transpus-o in 3D:
In aceasta schema avem:
- camera 1 filtrare mecanica (bureti, bioballs, perlon etc.)
- camera 2 reactoare de denitrificare cu pompa aferenta (o pompa la doua reactoare) plus pompa care duce apa in wet/dry
- camera 3 pompa de recirculare (aici se poate face si o gaura in peretele lateral pentru supraplin/schimb la picatura pentru ca
aici va creste nivelul apei)
- camera 4 filtru wet/dry cu medii biologice
Plecand de aici propun sa venim cu solutii si idei pentru a imbunatatii acest model.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Cateva poze facute pe fuga
Fungia practic s-a dublat in 6 luni:
O acropora verzulie cu albastru:
O montipora roz cu marginile bleu, sub forma de cupa:
O montipora roz:
O tridacna albastra, are vreo 20 de cm:
Si noile vedete ale bazinului, Moorish Idol, Achilles si Chelmon:
Pozele sint facute pe graba si nu sint foarte reusite, sint facute fara trepied
O sa incerc o noua sesiune asa cum trebuie poate in weekend.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
Din experienta mea dimensiunile cutiei sint suficiente pentru fitinguri de 20. Pentru a fi foarte sigur
eu zic sa cumperi mai intai fitingurile, sa le asamblezi fara sa le lipesti, si astfel vezi daca e suficient
spatiu in cutie. Eu zic ca este. Dar gaurile pentru tank conector, cele din laterale, trebuie sa le faci
mai aproape de laterale, poti sa lasi 2-3 cm de la marginea cutiei pina unde incepe gaura.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
In seara asta, nu am avut timp aseara de poze, a fost zi de curatenie generala in bazin,
si am mai facut un reactor pentru Denitrate.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Fiind sud-americani apa pe care o ai tu acum e buna pentru pesti, dar e buna si pentru
plante, asta e unul din motivele pentru care ai jungla. Daca pH-ul si KH-ul s-au stabilizat
la valorile de acum nu trebuie sa scoti Tormecul, doar sa fii atent sa nu mai coboare.
Oricum Tormecul are o viata limitata si trebuie sa gasesti formula sa pastrezi valorile.
Aici nu am ce sfat sa iti dau pentru ca nu am folosit Tormec, dar testarea regulata a apei
iti va spune ce trebuie sa faci.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
In conditiile in care nu faci aditie de CO2 eu zic sa nu te joci cu fosfati.
Si de ce vrei sa scoti Tormecul?
Exista o vorba: cand ceva merge cum trebuie lasa-l asa
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
In conditiile in care folosesti Tormec activ, care iti scade duritatea (KH) si pH-ul
calculul pe care il faci pentru CO2 nu mai este valabil. In niciun caz nu ai 35 ppm
de CO2 in apa fara aditie de CO2. Tormecul iti modifica chimia apei si nu te poti
baza pe tabelul pH-KH-CO2 in acest caz.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Poti deja sa sari in cap, mai apare unul tot la Timisoara
Il gasesti aici:
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/19794.page
O seara placuta,
Dragos
Edit by Lucian: am corectat setarile de pagina ca sa se vada bine
|
 |
|
|
Se spune ca un refugiu, cu DSB, atentie, cu DSB, este eficient cand este cel putin o treime
din suprafata acvariului. In cazul acvariilor mici nu cred ca este necesar un DSB, iar un
refugiu este bun ca o extensie a filtrarii, in cazul tau, asa cum am spus ceva piatra vie
si o mana de chaeto e suficient. E preferabil sa ai loc suficient pentru filtrarea normala
(skimmer, matrix etc.) in detrimentul refugiului. Iar daca folosesti cat mai multa piatra
vie in display, dupa cum eu te sfatuiesc  , nu mai conteaza foarte mult refugiul.
Parerea mea
Ar trebui sa te gandesti si la o metoda de denitrificare. Aditie de carbon gen NO3PO4X,
sau altceva. Dar daca ai multa piatra vie si stocul viu este bine dimensionat atunci e posibil
sa nu ai nevoie.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
Vor mai fi cele 3 modele mici pe care le vezi in poza le vezi puse deasupra pe intarituri, va vezi
cate unul sub cate o intaritura. Si nu are nici backgroundul negru pus, dupa ce il pune se schimba
situatia
Ma corecteaza Ovidiu daca nu e asa, dar eu asta am inteles.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Nu cred ca o sa incapa. Eu as face astfel, tinand cont de dimensiunea acvariului nu cred ca ai
nevoie de un refugiu atat de mare. As mari camera in care vin tevile si este si skimmerul la
25 cm, urmatoarea camera pentru matrix si alte medii filtrante pina la capat ( probabil 14-16 cm),
camera pentru reactor as muta-o in partea cealalta luand din spatiu refugiului si restul refugiul.
Nu stiu ce vrei sa bagi in refugiu, dar 25 cm lungime pentru ceva piatra vie si o mana de chaetomorpha
e suficient.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Arata foarte bine!
Dar la final vei mai avea un hop de trecut ... mutarea acvariului in pozitia finala, si cred ca ai nevoie
de ceva ajutoare
Ma gandesc la solutiile pentru sump si te anunt
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Un scurt update:
- Moorish Idol s-a integrat in comunitate, mananca, nu mai este alergat de chirurgi
- ieri am achizitionat un Achilles Tang (Acanthurus achilles), e a doua incercare, sper ca
de data asta sa supravietuiasca; de cum a ajuns in bazin aseara a fost luat in primire,
de cine credeti  de catre Moorish Idol, iar de azi dimineata si de catre chirurgi
- si pentru ca vreau sa ii dau o sansa Achilles-ului, azi am luat si un Copperband Butterflyfish
(Chelmon rostratus) macar sa fie doi colegi de suferinta  si se pare ca a fost o idee buna,
cei doi chirurgi si Moorish-ul nu stiu la cine sa se dea prima data  e clar ca a scazut
agresivitatea, fiind 2 pesti noi, si cu atat mai mult cu cat Chelmonul este maricel, undeva la 12-14 cm;
si cel mai important, cred eu, este ca peste mananca, inainte sa il cumpar l-am vazut mancand in bazin
- mai am si ceva corali noi dar nu am apucat sa faca poze, sesiunea de poze e programata maine
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
|
Da, e rostratus, e maricel, la vreo 12-14 cm, mananca, l-am vazut mancand in bazin la Coralis.
|
 |
|
|
Reactorul de 125 de lei a fost vandut, sa il folosesti cu folos Marti
Au ramas cele 3 la 150 de lei.
|
 |
|
|