[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: kirucd
Forum Index » Profile for kirucd » Messages posted by kirucd
Pretul se reduce la 150 lei pentru fiecare din cele 3, si 125 lei pentru al patrulea.
Pretul este fara pompe.

O zi buna,
Dragos
Nu exista bacterii care sa transforme amoniacul direct in nitrat.

Singura explicatie rezonabila pe care o gasesc este ca nitritii, cantitate lor, este factor limitativ pentru
bacteriile care transforma nitritii in nitrati. Mai ales ca valoarea ta este peste 10 ppm dar nu stim cat peste 10.

Poti sa incerci 1-2 schimburi de apa sa mai elimini din nitriti si nitrati si sa vedem ce se mai intampla.
Si nu cred ca ar trebui sa mai adaugi amoniac, orice cantitate in plus de amoniac nu face decat sa creasca
nivelul nitritilor.

Practic se pare ca acum in bazin ai un ciclu incomplet si care in mare masura se opreste la nitriti.
Ce se aude cu pestii, cardinalii? Avem vreo sansa ceva?

O zi buna,
Dragos
Sa speram ca la tine merge bine
Pentru putin sa iti reduca nutrientii dn bazin
Incerc sa iau doua seturi, se vand la set de 6 bucati.
Se poate face unul si pe dimensiunile tale, cu un singur injector

O zi buna,
Dragos
Ceva nu e in regula, nitritii ar fi trebuit sa scada demult. Verifica testerul pe care il folosesti
pentru a masura nitritii, eventual foloseste si un alt tester sa vezi ce se intampla.

O zi buna,
Dragos
Mamuti sau nu, se pare ca raman niste skimmere deosebit de eficiente. Si usor de reglat
as zice eu. Si chiar usor de construit, in orice caz mult mai usor decat skimmerele conice.

O zi buna,
Dragos
Corect, multumesc de ajutor Lucian
Sint totusi curios daca poti "produce" BBA in acest fel. La comanda ca sa zicem asa

O seara placuta,
Dragos
M-ai inteles total gresit Darius. Si nu ai inteles postarea mea.

Am vrut sa subliniez ca pentru moment biopeletii nu sint o optiune pentru acvarii de apa
dulce, si daca cumva afli ca cineva le foloseste cu succes sa imi spui si mie pentru ca sint interesat.
Nu ma intereseaza foarte mult raspunsul producatorilor, acest raspuns puteam sa ti-l dau si eu. Ce
nu spun producatorii in raspunsul lor este ce faci cu carbonul organic pe care il elimini apa? Pentru ca
in cazul acvariilor marine acest carbon organic care provine de la biopeleti este skimmat, scos afara,
macar partial, preferabil total, de catre skimmer. In cazul acvariilor de apa dulce skimmerele de genul
celor folosite in apa sarata nu functineaza, datorita densitatii diferite a apei. Daca cineva gaseste o
solutie la aceasta problema eu unul il felicit de pe acum. Nu stiu daca este posibil sau nu, doar ca pina
acum nu exista o solutie. Si repet, daca vrei sa incerci, be my guest. Nu stiu ce se poate intampla, dar
banuiesc ca o cantitate mare de carbon organic iti va sistemul peste cap. Iti vor apare bacterii heterotrofe
in tot acvariul si in maxim 24-48 de ore din momentul in care biopeletii incep sa lucreze vei avea un bacteria
bloom care va consuma tot oxigenul din apa. Nu am testat dar cred ca asta se poate intampla.

In ceea ce priveste Matrixul, sint un adept al folosirii acestui material. Dar Seachem sugereaza Denitrate
pentru denitrificare, un material la fel cu Matrixul dar cu o granulatie mai mica (e mai marunt). Si acum
sa iti spun si unde gresesti, din punctul meu de vedere. Matrixul asigura si denitrificare, la fel ca si Denitrate,
daca debitul trecut prin el este mic. Ei spun sub 200 litri pe ora, eu spun sub 100 litri pe ora, chiar sub 50 de
litri pe ora. In aceste conditii mediile vor lucra si aerob si anaerob, adica vor face si nitrificare si denitrificare.
Problema este ca filtrul pe care il construieste Arhitectul va trebui sa aiba peste 200 litri pe ora. Mult peste 200
litri pe ora, altfel vor aparea foarte multe zone anaerobe unde denitrificarea se poate face inclusiv cu producerea
de hidrogen sulfurat, ceea ce nu vrei sa ai in acvariu. Nu am calculat debitul necesar pentru filtrul respectiv,
dar gasesti un topic deschis de mine de unde poti lua niste formule si calcula debitul necesar. Din punctul meu
de vedere lucrurile trebuie despartite, nitrificarea o faci cu un filtru, iar denitrificarea partiala, pentru ca asta
face un filtru cu Denitrate sau Matrix sau Siporax cu debit mic, trebuie facuta in alt filtru. Denitrificare partiala
inseamna ca in acelasi filtru se face si nitrificare si denitrificare. Cauta topicul meu privind Filtrarea biologica si
filtrele biologice si incearca sa il citesti cap coada cat mai atent. O sa gasesti acolo raspunsurile. Care sint valabile
si pentru apa sarata si pentru apa dulce. Filtre de acest gen trebuie sa fie alimentate cu apa curata, prefiltrata in prealabil,
pentru ca altfel canalele de care vorbeste Seachem se vor colmata. Si adio denitrificare. Ca sa intelegi despre ce vorbesc
iti dau si o tema de studiu, unde gasesti un asemenea filtru pentru denitrificare:

http://www.oscarfish.com/article-home/water/72-heterotrophic-bacteria.html

O seara placuta,
Dragos

LE asta este topicul despre filtrare:

http://acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Asa cum spune si titlul, vreau sa construiesc un skimmer. Sint multumit de cel pe care il am,
un ATB small deluxe, dar vreau sa incerc si altceva. Si m-am orientat catre un skimmer cu
injectoare Beckett.

Cativa acvaristi de la noi au astfel de skimmere si toti mi-au spus ca sint foarte bune. Avantajul
este ca se foloseste o pompa normala, dezavantajul este ca trebuie o pompa cu debit mare, preferabil
si cu ceva presiune (o pompa cu debit mare va lucra sub presiunecu un astfel de skimmer datorita constructiei).

Injectoarele Beckett sint niste device-uri ca niste tuburi cu gauri, unde se amesteca apa cu aer,
rezultatul fiind bule foarte multe si fine in skimmer.

Mai multe despre acest tip de skimmer gasiti aici:

http://www.reefkeeping.com/issues/2002-03/fm/

Acolo gasiti si o poza cu injectoarele. Practic firma Beckett nu le mai produce, sau mai bine zis nu
le mai vinde ca piese separate, ci doar la pompe destinate iazurilor. Totusi am reusit sa gasesc pe ebay
pe cineva care inca are asa ceva. Exista si alte tipuri de injectoare asemanatoare, facute de alte firme,
dar se pare ca cele mai bune raman injectoarele Beckett.

Si un topic interesant unde puteti vedea etapele construirii unui asemenea skimmer aici:

http://www.reefsanctuary.com/forums/diy/29882-diy-beckett-skimmer.html

O seara placuta,
Dragos

Edit by Lucian: am corectat titlul
Nitrati plus fosfati plus lumina multa = alge (fara CO2).
Dar nu apar peste noapte. In plus de asta nu ai cum sa alegi ce alge apar, asa incat nu
stiu cum poti sa ai BBA. Dar ceva alge o sa apara pe bolovani. Si trebuie sa ai rabdare, nici
algele nu apar peste noapte Nici sa nu exagerezi cu fertilizarea, poti sa dai in apa verde.

O seara placuta,
Dragos
Sa ma suni sa stabilim cand vii sa iti dau chaeto (parca ai numarul meu de telefon).

O zi buna,
Dragos
YDarius wrote:Nu vreau sa te contrazic , dar nu ai dreptate, se pot folosi si la acvariile de apa dulce, am vazut pe un forum extern un raspuns oficial de la NP Biopellets care spune ca se pot folosi si la apa dulce. Dar nu asta a fost rostul intrebarii mele, ci acela ca nu vad rostul, daca va umple a doua camera cu matrix, o sa aibe destul material filtrant pt partea biologica, nu merita complicarea cu reactoarele. Cel putin asta e parerea mea, sau crezi ca daca va umple camera 2 cu matrix nu este suficient ?

Darius se pare ca nu intelegi notiunile de baza. Filtrarea biologica inseamna nitrificare si denitrificare, care sint
doua lucruri distincte. Si care se intampla in conditii diferite. Biopeletii sint o metoda de denitrificare folosita in
acvaristica marina, iar daca vrei tu sa ii testezi in acvaristica de apa dulce nu ai decat. Reactoarele despre care
vorbesc eu si pe care le implementeaza cineva de la Timisoara, sint pentru denitrificare. Compartimentul de care
vorbesti tu, ala pe care il umpli cu matrix, va face numai nitrificare. Din punctul meu de vedere acvariile cu cichlide
au o problema in general: si anume nivelul mare de nitrati. Si cine spune ca nitratii nu conteaza, ca nu fac rau,
se inseala. Exista studii care demonstreaza ca un nivel al nitratilor mai mare 10 are influente nefaste intr-un
acvariu de apa dulce. De apa sarata nici nu mai vorbim. Solutiile sint schimburi mari de apa, sau reactoare de
denitrificare. Fiecare alege ce i se pare mai usor si mai sigur.

Sa imi arati si mie pe cineva care foloseste cu succes reactor cu biopeleti in acvariu de apa dulce.
Faptul ca producatorii NP biopellets au afirmat ca se pot folosi si in apa dulce, asta nu inseamna ca se
si folosesc. In apa sarata se folosesc obligatoriu cu un skimmer de proteine (Arhitectule skimmerele de
proteine din acvaristica sarata sint total diferite de skimmerele din acvaristica de apa dulce si fac cu
totul altceva), pe cand in apa dulce nu ai la dispozitie un skimmer de apa dulce care sa iti scoata carbonul
organic care poate fi eliberat de biopelete. Deci problemele sint mai complicate in apa dulce cu biopelete.
Cand gasesti pe cineva care foloseste cu succes aceasta metoda pentru denitrificare intr-un acvariu de apa
dulce sa ne anunti si pe noi Darius.

In privinta designului eu as merge pe varianta 1, cea cu 3 compartimente, daca pui mediile filtrante in
sac din plasa poti sa le scoti usor pentru curatenie. Daca le scoti nu trebuie sa le lasi pe uscat, e bine
sa le tii in apa scoasa din acvariu. Designul 1 mi se pare mai bun pentru ca apa va trece mai uniform
prin mediile de filtrare. In cazul unui singur compartiment apa isi poate alege un drum mai usor prin
compartiment si e posibil sa nu treaca peste tot la fel, si in al doilea rand in varianta cu un singur
compartiment exista probabilitatea ca pompa de recirculare sa bage inapoi in acvariu detritus, indiferent
ca este un praf fin. Ceea ce nu este de dorit.

O zi buna,
Dragos
Reactoarele cu biopeleti se preteaza doar la acvariile marine Darius. Daca vrea sa faca denitrificare poate
folosi denitrate sau siporax sau matrix.

O seara placuta,
Dragos
Il iau eu, desi mai am unul
Te sun maine.

O seara placuta,
Dragos
Cateva observatii:
- e deja mult mai bine acum decat in prima versiune, dar eu nu as folosi atat de multe medii
mecanice, primul compartiment cu perlon si bureti e suficient pentru filtrarea mecanica, perlonul
va trebui probabil curatit/schimbat odata pe saptamana
- in aceste conditii urmatoarele doua compartimente le-as umple cu materiale filtrante biologice
(inclusiv spartura de roca vulcanica care are un pret decent si e foarte ok ca si mediu filtrant biologic)
matrix, siporax, eheim substrate pro, micromec
- pentru schimbul la picatura trebuie sa pozitionezi in-ul si out-ul in locuri diferite, in-ul intr-o parte
si out-ul in partea opusa, altfel nu faci decat sa scoti apa proaspata pe care o bagi imediat
- UV-ul poate sa fie eficient si cel de 11w, trebuie doar sa respecti debitul pe care il treci prin el
- daca poti sa construiesti un reactor cat mai inalt pentru denitrificare cu atat mai bine, eu nu am
sugerat niciodata ca ar trebui sa fie mai multe si mai mici, asta tine de specificul fiecarui acvariu si
acvarist, daca ai loc sa faci un reactor de 2 m inaltime asta e cea mai buna solutie; apa prin ele
trebuie sa circule de jos in sus, iar debitul trebuie sa fie sub 100 litri pe ora (cu cat este mai inalt
reactorul cu atat mai bine), iar apa care intra in el trebuie prefiltrata mecanic cu un filtru cum sint
cele gen sita pentru apa; daca poti sa reduci debitul la o canistra sub 100 litri pe ora si sa ii pui un
prefiltru atunci poti folosi canistra pentru denitrificare.

O zi buna,
Dragos
O noua lampa de la Aqua Illumination - AI Hydra:

http://reefbuilders.com/2013/05/17/ai-hydra-led-coming-hot-95-watts-399/

O zi buna,
Dragos
Da, poate sa functioneze, dar in conditiile in care primul burete, dar si al doilea, are grosimea
de 5 cm, vei fi nevoit sa il cureti foarte des, odata la 2-3 zile, altfel se va colmata si vei avea
probleme de functionare corecta.

O seara placuta,
Dragos
Aqua Illumination contraataca pe piata ledurilor

http://reefbuilders.com/2013/05/17/ai-hydra-led-coming-hot-95-watts-399/

20 de canale dimmabile separat, practic fiecare led poate fi dimmat independent!
Si au inclus cam toate lungimile de unda pe care si le-ar dori un reefer

O zi buna,
Dragos

Forum Index » Profile for kirucd » Messages posted by kirucd
Go to: