M-ai inteles total gresit Darius. Si nu ai inteles postarea mea.
Am vrut sa subliniez ca pentru moment biopeletii nu sint o optiune pentru acvarii de apa
dulce, si daca cumva afli ca cineva le foloseste cu succes sa imi spui si mie pentru ca sint interesat.
Nu ma intereseaza foarte mult raspunsul producatorilor, acest raspuns puteam sa ti-l dau si eu. Ce
nu spun producatorii in raspunsul lor este ce faci cu carbonul organic pe care il elimini apa? Pentru ca
in cazul acvariilor marine acest carbon organic care provine de la biopeleti este skimmat, scos afara,
macar partial, preferabil total, de catre skimmer. In cazul acvariilor de apa dulce skimmerele de genul
celor folosite in apa sarata nu functineaza, datorita densitatii diferite a apei. Daca cineva gaseste o
solutie la aceasta problema eu unul il felicit de pe acum. Nu stiu daca este posibil sau nu, doar ca pina
acum nu exista o solutie. Si repet, daca vrei sa incerci, be my guest. Nu stiu ce se poate intampla, dar
banuiesc ca o cantitate mare de carbon organic iti va sistemul peste cap. Iti vor apare bacterii heterotrofe
in tot acvariul si in maxim 24-48 de ore din momentul in care biopeletii incep sa lucreze vei avea un bacteria
bloom care va consuma tot oxigenul din apa. Nu am testat dar cred ca asta se poate intampla.
In ceea ce priveste Matrixul, sint un adept al folosirii acestui material. Dar Seachem sugereaza Denitrate
pentru denitrificare, un material la fel cu Matrixul dar cu o granulatie mai mica (e mai marunt). Si acum
sa iti spun si unde gresesti, din punctul meu de vedere. Matrixul asigura si denitrificare, la fel ca si Denitrate,
daca debitul trecut prin el este mic. Ei spun sub 200 litri pe ora, eu spun sub 100 litri pe ora, chiar sub 50 de
litri pe ora. In aceste conditii mediile vor lucra si aerob si anaerob, adica vor face si nitrificare si denitrificare.
Problema este ca filtrul pe care il construieste Arhitectul va trebui sa aiba peste 200 litri pe ora. Mult peste 200
litri pe ora, altfel vor aparea foarte multe zone anaerobe unde denitrificarea se poate face inclusiv cu producerea
de hidrogen sulfurat, ceea ce nu vrei sa ai in acvariu. Nu am calculat debitul necesar pentru filtrul respectiv,
dar gasesti un topic deschis de mine de unde poti lua niste formule si calcula debitul necesar. Din punctul meu
de vedere lucrurile trebuie despartite, nitrificarea o faci cu un filtru, iar denitrificarea partiala, pentru ca asta
face un filtru cu Denitrate sau Matrix sau Siporax cu debit mic, trebuie facuta in alt filtru. Denitrificare partiala
inseamna ca in acelasi filtru se face si nitrificare si denitrificare. Cauta topicul meu privind Filtrarea biologica si
filtrele biologice si incearca sa il citesti cap coada cat mai atent. O sa gasesti acolo raspunsurile. Care sint valabile
si pentru apa sarata si pentru apa dulce. Filtre de acest gen trebuie sa fie alimentate cu apa curata, prefiltrata in prealabil,
pentru ca altfel canalele de care vorbeste Seachem se vor colmata. Si adio denitrificare. Ca sa intelegi despre ce vorbesc
iti dau si o tema de studiu, unde gasesti un asemenea filtru pentru denitrificare:
http://www.oscarfish.com/article-home/water/72-heterotrophic-bacteria.html
O seara placuta,
Dragos
LE asta este topicul despre filtrare:
http://acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page