[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: kirucd
Forum Index » Profile for kirucd » Messages posted by kirucd
Reactoarele sint din tub de 100 mm (92 mm la interior), au 40 cm inaltime si aproximativ 2,65 litri.
Se pot face si mai inalte si mai scunde. O sa iti fac un calcul exact si te anunt.

O seara placuta,
Dragos
Si pentru ca nu am mai postat de ceva timp sa facem un scurt update:

- am mai luat un zoas interesant, rosu cu albastru
- spider coralul se pare ca incepe sa se acomodeze, chiar daca nu se deschide integral se pare ca ii merge bine
- ceva poze cu noii corali maine seara, in seara asta am fost ocupat cu niste reactoare la care lucrez de vreo 2 luni
si pe care le-am terminat astazi (azi am primit ultimele piese de care mai aveam nevoie)

Reactoarele sint in pat fluidizat, am facut 3, si le voi folosi pentru antiphos, carbune si purigen. Pretul aproximativ pe
bucata a iesit undeva la 250-300 lei, nu am facut inca exact calculul, daca este cineva interesat pot sa fac un calcul
exact. Si asa arata reactoarele:

image

image

image

image

image

O seara placuta,
Dragos
@Radu overflowurile sint facute integral de mine, proiectate de mine, taiat materialul la o firma care are masina CNC, lipite de
mine. Urmeaza sa instalez si fitingurile pentru bean animal.

@Gabriel ceea ce nu intelegi tu iti explic imediat, probabil nu intelegi pentru ca nu sint instalate si fitingurile pentru bean animal,
dar fac apel la imaginatia ta si sint convins ca iti dai seama:
- canalul care transporta apa dintr-o cutie in alta incepe la aproximativ 2 cm de fundul cutiilor (si in cutia interioara si in cea
exterioara)
- coturile intoarse de la bean animal de la tevile de full si open sifon vor fi pozitionate mai sus de acesti 2 cm, la teava full sifon
undeva la 5-6 cm de fundul cutiei iar la teava de open sifon undeva la 10 cm de fundul cutiei
- in cazul in care se opreste curentul nu mai intra apa din display, dar sifonul la teava de full sifon se rupe cand apa in ambele
cutii ca avea un nivel de 5-6 cm, moment in care va ramane apa si in canal si in cele doua cutii, nu are cum sa traga aer

Acum e clar Gabriel?

Dupa ce am fitingurile si le montez o sa postez niste poze si atunci se va vedea imediat.

O seara placuta,
Dragos
In cazul acesta nu se mareste debitul, se micsoreaza doar viteza de curgere prin furtun. Singurul
avantaj in folosirea unor furtune cu diametrul mai mare este ca ele se colmateaza mai greu, deci implicit
iti pastreaza mai mult timp debitul initial.

O zi buna,
Dragos
Gabriel overflowul ramane amorsat in cazul unei pene de curent. Pompa te ajuta sa fi sigur ca nu
se acumuleaza aer si se dezamorseaza, dar daca functioneaza normal si nu se acumuleaza aer overflowul
ramane amorsat la o eventuala pana de curent. Tocmai asta era si "spilul" de la care am plecat initial,
trebuie sa ramana amorsat.

Darius cutia interioara are 120x90x200 mm (Lxlxh) si dupa calculele mele ar trebui sa duca 5000-5500 litri
pe ora, fitingurile din cutia exterioara fiind de 25.

O zi buna,
Dragos
Poate sa fie o solutie buna. Gaura se poate da oricand. Care ar fi cea mai mica pompa venturi?
Nu stiu daca are loc in cutia exterioara, acolo vin fitingurile pentru bean animal. Pompa va merge continuu?

O zi buna,
Dragos
Exista riscul ca in timp sa se acumuleze CO2 in capac si sa nu mai merga bine pompa, e adevarat
ca este foarte mic riscul asta.
Pot apare zone puternic anaerobe si zone in care nitrificarea nu se face pentru ca lipseste oxigenul.
Exista acvaristi care folosesc metoda aceasta deci pina la urma se poate.
Nu stiu pe nimeni aici care sa fi incercat, sau cel putin daca a incercat cineva nu ne-a impartasit
rezultatele. Doar ce am mai citit pe ici pe colo, asa incat vorbesc doar din ce am citit, nu din experienta.
Daca experimentezi acaeasta varianta sa ne dai si noua detalii.

O zi buna,
Dragos
Pai tocmai asta a incercat sa iti explice si Gabriel, daca prima camera de decantare este mica
detritusul poate sa treaca si in camera urmatoare, in cazul tau la matrix daca nu folosesti perlon
sau bioballsuri. Parerea mea este sa faci camera suficient de mare incat sa iti incapa si skimmerul
si sa se aseze detritusul.

O zi buna,
Dragos
Te astept cu cea mai mare placere
Chiar daca foloseste ciorap tot va trebui sa aspire din cand in cand. Garantat
Lucian wrote:@Dragos: calculele facute de tine sunt corecte si este OK. Oricum cazurile special necesita proiecte speciale
@Gabriel: se baga un furtunel de 4/6 pana in zona superioara unde trebuia sa fie gaura

Exact se umplu cu apa ambele cutii, se baga un furtun de aer pe jos prin canal pina in partea cea mai de sus
a canalului, se trage aerul vartos pina cand se scoate complet Odata amorsat overflowul va ramane amorsat,
trebuie doar verificat din cand in cand sa nu se stranga prea mult aer in partea superioara a canalului, caz in care
se repeta procedura cu tubul de aer.

O seara placuta,
Dragos
Mersi Lucian

Nenea Koala sa inteleg ca te intereseaza o cutie pentru urmatorul sump pe care il vei face la acvariul mare?!

Apropos de pieptane si reglarea nivelului apei Lucian, distanta de la partea de sprijin a canalului pina la partea
inferioara a golurilor pieptanelui este de 8 cm, daca nivelul apei prin pieptene va fi de aproximativ 2 cm cat am
calculat eu, atunci raman 6 cm de reglaj a nivelului apei din display, ceea ce mi se pare suficient. Daca overflowul
se pune fix pe buza acvariului atunci nivelul apei in display va fi cu 6 cm mai jos decat buza acvariului, si de aici
se poate regla marind nivelul in display prin ridicarea cutiei. Un nivel mai jos de 6 cm fata de buza acvariului mi
se pare prea mult, probabil ca la acvariul pentru care este facuta cutia nivelul va fi undeva la 4 cm mai jos de marginea
acvariului, atat este si in prezent.

O seara placuta,
Dragos
Inca o cutie de overflow, de data aceasta partea care sta in acvariu este mai mica decat cea din afara, pentru ca
nu este loc in acvariul respectiv din cauza backgroundului:

image

image

Dupa ce primesc fitingurile si echipez cele doua overflowuri am sa mai fac niste poze.

O zi buna,
Dragos
900 litri pe ora este debitul maxim al pompei fara materiale filtrante si fara furtune.
Daca cititi atent manualul de utilizare o sa vedeti ca debitul real cu furtune de 1,5 metri
si materialul fitrant din dotare, curat, est de 380-450 litri pe ora. Daca se mai colmateaza
mediile mai scade si debitul.

O zi buna,
Dragos
Poate sa ramana matrixul in camera 2 fara probleme, doar iesirea de la reactorul de biopeleti
trebuie dusa la pompa skimmerului din camera 1.

Care va fi pozitia acvariului fata de perete? Va fi pe colt?

O zi buna,
Dragos
Pare cam mic din schita overflowul acela pentru 2 tevi si un debit de 3000 litri pe ora.

O zi buna,
Dragos
Sa inteleg ca vei folosi o singura teava tip Herbie? Cat mediu biologic vrei sa folosesti, ce pompa
de recirculare?

Atentie cum pozitionezi ciorapul, daca nu il speli odata la 2-3 zile trebuie sa fie cumva in interiorul
sumpului, altfel poate sa iti dea apa afara.

O zi buna,
Dragos
Am primit si eu crevetii, mersi Andy
Nu este deloc contradictie Iulian. Daca adaugi prea mult Kalkwasser urmatorul fenomen apare:
creste KH-ul, creste nivelul de calciu si creste si pH-ul, toate la un loc duc la precipitarea calciului
care foloseste din alcalinitate si poti avea surpriza sa iti scada brusc pH-ul.

Un articol unde gasesti explicat mai bine relatia dintre pH, alcalinitate, calciu si magneziu (si magneziul
are un rol important, un nivel scazut al magneziului face sa precipite calciul):

http://reefkeeping.com/issues/2006-06/rhf/index.php

O seara placuta,
Dragos

LE si un link despre kalkwasser:

http://reefkeeping.com/issues/2005-01/rhf/index.php
Ba da, merge, si chiar este indicat sa folosesti un antifosfat in conjunctie cu biopelete, pentru ca biopeletele
reduc nitratii si mai putin fosfatii. Eu folosesc biopeleti si am si un reactor cu PO4X4 (antifosfat).

Gabi eu tot nu sint convins 100% ca problema ta vine numai de la un nivel mare al fosfatilor.
Cianobacteria fixeaza nitrogenul si foloseste si fosfati, dar nu poate folosi numai fosfati. Chiar daca
nitratii nu sint factor limitativ pentru cianobacterie, pentru ca aceasta poate folosi si amoniacul disponibil
de la pesti ca si sursa de nitrogen, totusi nu cred ca nivelul nitratilor la tine este 0. Iar adaugarea de Flourish
Nitrogen alimenteaza cianobacteria cu o sursa de nitrogen.

O seara placuta,
Dragos

Forum Index » Profile for kirucd » Messages posted by kirucd
Go to: