| Message |
|
|
Vreau si eu 3 bucati daca mai ai
|
 |
|
|
Asta e cu totul altceva. In general inelele ceramice nu sint medii biologice, ci medii mecanice.
Siporax, substrate pro si micromec sint din sticla sinterizata, nu sint inele ceramice.
Zeolitul este un mediu de filtrare chimica, in principiu este bun daca este pentru acvarii
Zeolitii sint de foarte multe tipuri si nu toti fac acelasi lucru. Datorita porozitatii dupa ce isi
pierd proprietatile chimice vor fi colonizati cu bacterii nitrificatoare (eventual si denitrificatoare).
Poti sa folosesti cu succes si spartura de piatra vulcanica, cat mai mica 5-20 mm, este mult mai
ieftina si e destul de eficienta (matrixul ca si ada bio rio sint de origine vulcanica, si sint naturale).
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
|
In conditiile in care ai pesti in acvariu si filtrul nu este complet ciclat, sau este partial deciclat,
schimbul zilnic de apa te ajuta sa diluezi amoniacul/nitritii din apa. Poti sa schimbi zilnic 10 litri.
O seara buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
Cele mai bune sint mediile biologice gen siporax, eheim substrate pro, matrix, micromec etc.
Inelele si bilele ceramice sint medii mecanice, pasla este prea densa, iar bioballsurile ocupa prea
mult loc pentru suprafata pe care o au. Eu as folosi doar medii biologice de calitate, un singur burete
care sa filtreze grosier mecanic si o bucata de perlon care sa filtreze mecanic fin.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
|
Are dreptate Iulian, extinderea ciano si alge verzi pe geam inseamna nutrienti, nu lipsa lor.
Faptul ca tu masori NO3 si iti iese 0 nu inseamna ca nu ai nutrienti in apa.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Ma refeream la unitatea de filtrare cu care filtrezi apa de la retea. Ca sa retina clorul trebuie sa aiba
un filtru de carbune activ.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
Mai intai ar trebui sa ne spui ce fel de acvariu vrei, plantat mai mult sau mai putin, cichlide sau poate
un marin
Latimea mi se pare mica in oricare din cazuri, macar 40 cm latime sa il faci. De rasturnat nu se va rasturna
la 30 cm, dar o sa fie un chin sa umbli in el. Mai ales daca vrei plantat. Daca spatiul iti permite sugestia mea
este sa il faci de 50 cm latime, si in cel mai rau caz 40 cm.
Intre acvariu si stand poti pune polistiren extrudat de 5 mm grosime, peste placa de pal.
Cei 2,5 cm nu afecteaza daca placa de deasupra este suficient de groasa, probabil ca de 18-22 e suficient.
Poti sa folosesti teava de 30x30 mm sau de 40x40, cea de 50x50 este prea mult pentru acvariul pe care il
vrei. Dar sa ii faci intarituri, preferabil pe laturile lungi inca doi stalpi, in fata si in spate, pe mijloc, si intarituri
oblice in toate chenarele, mai putin in fata.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
|
Era bine sa ai si un test de amoniac, daca filtrul nu e ciclat cum trebuie e posibil sa ai amoniac
in apa si valori relativ normale pentru NO2 si NO3.
Ce contine unitatea de filtrare? Ca sa retina clorul trebuie sa aiba un cartus de carbune activ, si
bineinteles filtrele trebuie schimbate periodic.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
|
Intr-adevar este foarte fragil... Mie mi s-a deschis Spider spongeul de vreo 2 zile, dar nu are chiar toti polipii
deschisi. Sint plecat pina luni, sa vedem cum se va prezenta dupa 3 zile.
Asta este unul din motivele pentru care inca ma gandesc la varianta cu Geosapper, Gabriel, nu am avut
timp, dar o sa imi fac timp sa fac reactoarele alea pentru Geosapper sa vedem cum vor merge.
Sper sa isi revina Spider spongeul. Muta-l sa nu mai fie chiar in lumina, chestia aia maro de pe el poate
sa fie alga.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
|
Tunze e o pompa buna, mai buna decat Koralia. Eu trebuie sa fac o comanda pentru niste carbune activ, daca
vrei sa iti iau si tie pompa transportul va fi mai ieftin. De unde iau eu, www.sewatec.de, transportul este in jur de
20 de euro si in cazul asta transportul ar fi mai ieftin. Sa ma anunti daca vrei pompa.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
Daca o folosesti la putere maxima este putin zgomotoasa. Dar la bazinul tau un MP10 se poate folosi la
jumatate din putere, caz in care nu este deloc zgomotoasa. Daca o gasesti la un pret bun merita luata.
Eu am 4 MP40 si sint foarte multumit de ele, le folosesc la aproximativ 60% din putere. Pe site la
Ecotech gasesti si un calculator pentru flow in functie de tipurile de corali, e bun chiar daca nu iti iei Vortech:
http://ecotechmarine.com/calculator/
Cu 3000 litri pe ora ai un flow suficient chiar si pentru SPS.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Nici eu nu sint un acvarist experimentat, nu am avut oscari pina acum si probabil ca nu o sa am.
Dar nu mi-ai raspuns la intrebare, de ce trebuie sa aiba o filtrare mecanica mai buna filtrul respectiv
daca nu are plante? Si daca avea plante putea sa nu aiba o filtrere mecanica buna?
Cred ca mai normal era sa il intrebi pe initiatorul topicului ce alta filtrare mai are la respectivul bazin. Si
ai fi aflat ca are doua filtre interne. Astfel ar putea sa foloseasca unul din aceste filtre exclusiv pentru
filtrare mecanica si sa ii faca o intretinere saptamanala, iar celalalt filtru intern si cel extern pe care vrea
sa il achizitioneze sa il foloseasca doar pentru filtrare biologica.
In ceea ce priveste filtrele externe, despre Sera am auzit lucruri bune si are si UV care poate ajuta, Eheimurile
sint filtre solide si fiabile. Eu as alege dintre cele doua.
O zi buna,
Dragos
P.S. nu trebuie sa iti ceri scuze, sintem aici sa invatam unii de la altii, nu ai pentru ce sa te scuzi, doar sa imi
explici de ce ai facut afirmatia cu plantele.
|
 |
|
|
slvmarin wrote:Debitul declarat in specificatiile tehnice, este mult mai aproape de realitate la filtrele Eheim decat la celelalte, asa ca pt debitul net nu cred ca sunt comparative cele trei modele.
Filtrele Eheim este clar ca sunt cele mai bune calitativ dar si la o cotatie de pret mai mare.
Atat timp cat nu cresti plante, orienteaza-te ca modelul sa aiba capacitate de filtrare mecanica foarte buna, nu neaparat bilogica. Din cate stiu, la filtrarea mecanica JBL sta foarte bine.
Eu utilizez doua filtre Eheim si sunt multumit. Ce pot sa spun de ex depre modelul EccoPro300, este ca sta foarte prost cu filtrarea mecanica, ca si punct slab. In schimb, mai am un 2026 care este foarte bine "echilibrat".
De ce trebuie sa aiba o filtrare mecanica foarte buna si nu biologica daca nu are plante?
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
Preferabil ar teste la picatura dedicate, dar sint ceva mai scumpe. Eu folosesc de la JBL.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Da, poti sa incerci schimburi zilnice de 20-30%.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Iti trebuie test de amoniac, nitriti, nitrati. Dar in cei 50 litri cat ai probabil net, ai destul de multe
vietuitoare. Filtrul nu se spala decat in apa care o scoti din acvariu, practic trebuie doar putin clatit
atunci cand se reduce debitul foarte mult. Nu cunosc filtrul respectiv, dar sint convins ca este insuficient
pentru incarcarea biologica pe care o ai.
Ciclarea se face la filtru, nu la apa. Dupa ce masori amonaicul, nitritii si nitratii vei sti daca acvariul e ciclat sau
nu, presupun ca nu este inca ciclat.
Amandoi ar fi bine sa cititi Ciclul azotului ca sa intelegeti ce inseamna ciclarea. Gasiti o gramada de informatii
utile pe forum, puneti mana si cititi.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Sarbatori fericite si tie Emil!
|
 |
|