Cea mai mica insula din lume, cu constructie pe ea, este The Bishop Rock - insulele Scilly -
http://en.wikipedia.org/wiki/Bishop_Rock,_Isles_of_Scilly
Si de aici vine denumirea acestui mic acvariu de 10L marin, dedicat coralilor moi si unui shrimp ordinar. Va rog sa scuzati numarul de poze, dar mie imi place sa vad multe poze la celelalte acvarii

face jurnalul mult mai interesant de urmarit.
Detalii:
- Acvariu: Dennerle Nano 10L
- Filtru: Dennerle External Skim Filter (fara partea de skimming inca, si fara carbonul activ, spatiu utilizat acum de Rowa Phos si Purigen, se va vedea in pozele de mai jos)
- Lumina: Dennerle Lamp 9W cu bec 10.000 K Actinic Blue (Nano Marinus Blue/White).
- Piatra vie 925g (0.9 kg)
- Nisip inert (dar voi adauga putin nisip viu) a intrat cam jumatate dintr-o punga de 1kg pentru inaltimea de 2cm.
- Sare: Instant Ocean - de doua ori mai ieftina decat Dennerle Salt, dar am zis sa schimb un pic sa vad ce si cum
Am inceput ciclarea cu o fiola de BioDigest. Clasic am putea spune

luminei nu-i dau drumul decat mai incolo - acvariul e insa un pic luminat de celelalte 2 de langa el.
Setup
1. Materiale (nu toate folosite la acvariu, dar am dat raita lunara / 2 luni prin magazin si am luat una alta:
2. Lumina
Cel mai mare of a fost lumina. Acvariul avea o lampa Dennerle de 9W pentru plantate dar zic ... mare lucru n-o fi s-o las si la marin. Aveam o lampa de 30W pentru marine ramasa de la un alt acvariu dar era mult prea mare pentru acvariul asta mic, jumatate ar fi luminat "pe afara" acvariului.
Cand ajung la magazin si dau un ochi, nu-mi vine sa cred, Dennerle a rezolvat problema - vinde acum si becuri actinice pentru lampi mici de 9W (inainte nu se gaseau decat de schimb pentru lampile lor de 30W). Bestial. Am stat cu inima stransa, becul se potrivea la lungime, dar mi-era teama sa nu fie de fapt pentru vreo alta lampa special de marine de 9W. Ca sa descopar acasa ca de fapt merge, si ca trebuia sa desfac 2 suruburi ca sa trag becul vechi afara.
Mai jos lampa, demontatul si remontatul becului actinic. O fi o prejudecata dar nemtii astia se gandesc la tot!
Lampa cu becul pentru plantate:
Demontat si montat becul nou:
Proba - functioneaza!
3. Filtrarea:
Filtrul functionase deja la acelasi acvariu cu apa dulce cand era casa unor RCS. Asa ca am purces sa-l curat meticulos, am spalat fiecare cilindrel mediu biologic de mazga depusa, fiecare tub si cot, am curatat muchiile, facut bec. Din fericire, cum nemtii astia se gandesc la tot, au prevazut spatiu pentru o filtrare cu carbon (plasticul acela cu doi ochi din dreapta sus). Cum carbonul era probabil terminat de mult, numa bine am speculat locul liber aparut ca sa pun 2 sosetute cu Rowa Phos si Purigen:
Cele 2 compartimente ale filtrului:
Rezultat - yummy!
4 - Instalare
Instalarea a inceput cu spalatul vechiului acvariu, si dupa ce s-a uscat, pus nisipul inert si jucat un pic cu pietrele. Am avut posibilitatea la magazin sa incerc rockscape-ul inainte sa le cumpar, folosind direct pe cantarul de langa bazinul lor. In total, aproape 1kg piatra vie. Am preferat multe pietre mici decat una mare si grea. Deocamdata nu sunt "sudate", dupa ciclare o sa le aduc la forma finala si o sa le lipesc cu adezivele acelea speciale.
Cateva incercari:
Problema termometrului: Cand am instalat acest acvariu pentru creveti, am cumparat un incalzitor nano de 50W, care si-a facut treaba de minune. Problema lui e ca e alb de-a dreptul, si nu-l suport in marin (se poate vedea, e cel instalat pe spatele). Cum celalalt acvariu marin de 30L a venit la pachet cu un incalzitor fix de 25C, am hotarat sa fac o rocada de incalzitoare pentru ca pe asta alb il puteam ascunde in cel de 30L fara sa-l mai vad. Acum incalzitorul Dennerle sta in coltul din dreapta si nici nu se vede:
Turnat apa, metoda ziarului (ce atatea farfurii): Cum nu-mi place sa spal nisipul inainte sa-l adaug, apa s-a tulburat oricum

dar nu ma deranjeaza prea rau, oricum m-am culcat imediat dupa iar de dimineata era limpede.
5. Rezultat final
6. Pe viitor
1. Pesti nu voi pune - poate dupa ce studiez cum sta nivelul de No3 dupa o vreme, ma gandeam la un Goby insa cred ca incarcatura biologica a unui Goby este mult prea mare pentru capacitatea de filtrare si risc sa am probleme pe termen lung. Iar mentenanta nu am chef in nici un caz.
2. O sa adaug azi si ceva nisip viu din acvariul deja existent.
Il vad umplut cu ciuperci cu toate culorile - sper sa iasa ceva fain.