Sa le lua din nou pe rand, se pare ca nu reusiti sa intelegeti ce scriu eu

sau poate nu
ma exprim suficient de coerent
Reactorul de care vorbim sta in spatele acvariului, sub fundul acvariului, distanta de la luciul
apei din acvariu si pina la fundul reactorului fiind de 90 de cm. Asta inseamna ca ai nevoie de o pompa care
sa ridice 90 cm? Nu Iulian, pentru ca pompa sta in acvariu, ridica apa peste buza acvariului apoi apa
coboara pina la reactor. Coboara. Dupa care urca pina la nivelul luciului apei. E principiul vaselor comunicante.
Imagineaza-ti ca in loc sa treci furtunul de la pompa peste uza acvariului dai o gaura in acvariu, sub nivelul
apaei in acvariu, acolo unde ar trebui saa fie pompa, si de acolo apa COBOARA pe furtun pina in filtru dupa
care urca pe celalalt furtun pina se egalizeaza cu nivelul din acvariu. Pentru asta nu iti trebuie nicio pompa.
Asta este motivul pentru care am spus ca o pompa de 600 litri pe ora mi se pare mare si ca e suficienta una
de 300 litri. Sper ca acum m-am facut inteles. Si inca un argument, ca sa intelegem putin mecanica fluidelor,
o pompa care ridica apa dintr-un acvariu la o anumita inaltime nu conteaza unde este plasata, la suprafata,
la mijloc sau la fundul acvariului, ea va ridica apa la aceeasi inaltime fata de luciul apei acvariului, vorbim de
inaltimea maxima. Deci daca o pompa e proiectata sa ridice apa la 1 m maxim, va ridica apa la 1 m fata de luciul
apei indiferent unde este plasata. Presiunea coloanei de apa creste odata cu adancimea si intr-un punct din
apa este constanta pe toate directiile, si in sus si in jos si in lateral.
In ceea ce priveste denitrificarea, iarasi se pare ca nu am fost inteles. Nu contest ca reactorul cu sulf este mai
bun, fara discutie ca asa este. Si nu am recomandat un debit de 250 litri pe ora, mai cititi odata postarile
mele, cu atentie de data asta. Eu am recomandat un debit de 100 litri pe ora sau mai mic. Si poate sa regleze
debitul cat mai mic posibil ca reactorul sa fie eficient si sa nu produca hidrogen sulfurat. Iar acel debit trebuie
gasit prin incercari, scazand treptat debitul pina ajungi la rezultatul dorit. Si da, am spus ca la iesire apa sa
fie fara oxigen, presupun ca daca se gaseste un optim al debitului incat apa sa nu stea in reactor mai mult
decat este necesar dar nici mai putin in asa fel incat sa nu apara hidrogen sulfurat. In acest caz eu
presupun, si nu am facut un test dar poate a facut altcineva, ca apa care iese din reactor este foarte putin
sau chiar deloc oxigenata. Oare de ce apa care iese dintr-un reactor cu biopeleti este recomandat sa fie dusa
la intrarea unui skimmer? Pe de alta parte procesul din care rezulta hidrogen sulfurat are loc in conditii total
anaerobe in reactor si unde apa sta in reactor o perioada suficient de mare incat sa se declanseze procesul.
Cred ca pe aceasta tema mai trebuie discutat, care este timpul necesar pentru aparitia acestui proces.
Cum tocmai am montat un reactor ce denitrate acum cateva saptamani, am sa incerc sa fac niste masuratori
la apa care iese din reactor sa vedem ce si cum.
Sigur ca randamentul unui reactor cu denitrate este mult mai mic decat al unui reactor cu sulf, motiv pentru
care reactorul cu denitrate, din punctul meu de vedere, trebuie sa fie ca o completare la alte metode de a
reduce nitratii, cel putin in apa sarata. Si daca face o denitrificare partiala si tot este de ajutor.
In privinta carbonului organic care ajuta procesul de denitrificare cu siguranta nu este suficient ceea ce este
dizolvat in apa, altfel nu am mai face aditii de carbon organic, indiferent ca este sub forma de biopeleti, otet,
vodca, NO3PO4X sau mai stiu eu ce. Dar carbonul dizolvat in apa cu siguranta ajuta cel putin la o denitrificare
partiala. Acum nu stiu ce amplitudine poate avea aceasta denitrificare partiala. Asta este un motiv pentru care
eu folosesc in primul rand biopeleti.
O zi buna,
Dragos