[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: kirucd
Forum Index » Profile for kirucd » Messages posted by kirucd
Baghetele de pe margine sint moonlight, se aprind seara si se sting dimineata, cu intensitatea
dupa calendarul lunii. Nu sint leduri de putere, sint doar pentru moonlight, si nu pot fi modificate.
Nici nu are rost sa le modific, daca la un moment dat vreau si alte culori o sa schimb din soclurile
cu 3 leduri de la Ai Sol, exista promisiunea producatorului ca va scoate pe piata socluri care sa
contina si alte culori. Problema este ca nu voi avea la dispozitie decat 3 canale de dimmare, ca si
acum, si eventualele leduri de alte culori nu vor putea fi dimmate independent. Caz in care nu stiu
daca merita.

Din punctul meu de vedere nu cred ca e nevoie. Mai ales ca am impresia ca am atins punctul de
stabilitate, asa cum spuneam mai sus. Am masurat astazi fosfatii - 0,015 si nitratii - 0,5 si coralii
se pare ca merg din ce in ce mai bine, au inceput sa se coloreze in culorile initiale. Combinatia de
alcalinitate pina in 8, fosfati si nitrati scazuti si un pH stabil si peste 8 se pare ca este castigatoare.
Fosfatii nu mai sint 0 pentru ca in cele doua saptamani cat am fost plecat de acasa nevasta-mea le-a
dat la pesti de doua ori mai multa mancare decat in mod obisnuit Dar acum sintem pe trendul normal.

O zi buna,
Dragos
Rationamentul tau are hibe Koala. Si iti explic imediat de ce. Skimmerul nu va reusi
niciodata sa scoata din apa suficient de mult incat sa nu ramana si pentru bacterii.
Skimmerul nu scoate din apa nici nitratii, nici fosfatii, nici nitritii, nici amoniacul.
Skimmerul doar scoate din apa particule suficient de mari care se pot transforma
in amoniac, nitriti, nitrati, fosfati. Daca ar fi cum zici tu nimeni nu ar mai folosi
filtre biologice. Dar nu este cazul. Un alt motiv pentru care skimmerul e bine
sa fie inaintea filtrarii biologice este acela ca vrem ca apa care trece prin mediile
biologice sa fie cat mai curata pentru a nu colmata mediile. Asta este motivul si
pentru care inainte de filtrarea biologica se foloseste filtrare mecanica. Iar skimmerul
este o varianta de filtrare mecanica.

In concluzie circuitul propus de Sebi este cel corect.

O zi buna,
Dragos
Multumesc Severus, metoda pe care o vand cei din linkul tau pe bani destul de multi
este o metoda consacrata, aditia de vodca (alcool). Iar preturile pe care le au sint
destul de piperate pentru ceva ce poti sa iti faci singur. Cu atat mai mult cu cat nu am
inteles ce fel de medii biologice folosesc. Mi se pare ceea ce se numeste "scam".
Mersi oricum pentru link

O zi buna,
Dragos
Nu cred ca le lipseste nimic, coralii mei sint multumiti cu ledurile pe care le am.
Iar culorile sint fantastice, mai ales seara cand am mai multa lumina actinica.
Poate nu ar fi stricat cateva leduri rosii printre ele, dar nu cred ca este un must.
Daca va uitati la pozele de la acum 1 an veti vedea cat de mult au crescut unii
corali. Practic am cativa corali care mai au putin si ies din apa, la propriu. Si pe
care va trebui sa ii fraguiesc.

Ce ma multumeste este faptul ca acroporele au inceput sa se simta in largul lor.
Si asta datorita alcalinitatii (acum o tin undeva in jur de 7,9-8), dar si pH-ul un
pic mai ridicat conteaza.

Una peste alta cred ca am atins acel punct de stabilitate al bazinul, pe care il cautam
de cateva luni bune.

O zi buna,
Dragos
Lucian da, facem o sedinta foto, numai sa imi spui cand iti convine, sambata sau duminica.
Marti sint destul de multi corali si o parte din ei au crescut destul de mult, daca vor mai
creste, si cu siguranta vor mai creste o sa incep sa ii fraguiesc
Doua poze de ansamblu, am reusit sa fac balansul de alb ceva mai aproape de realitate.
O sa mai incerc sa umblu si la ISO cu lumina mai multa. Mai am de testat pozatul sub leduri

image

image

Circuitul mi se pare corect si functional. Pompa se prinde pe geamul din spate dar trage
apa din sump si o imprastie in display. O singura observatie, eu nu as folosi spartura de
coral, spartura de coral e posibil sa iti dea fosfati in bazin. As folosi spartura de piatra vie
sau tot matrix.

O seara placuta,
Dragos

LE si inca o observatie, senzorul de nivel pentru ATO nu trebuie pus langa pompa, trebuie
pus separat intr-un tub deschis pentru a nu fi influentat de miscarea apei.
TeodoraLavinia wrote:Cred ca este mascul dar nu sunt 100% sigura

Ne poti spune si noua care este motivul/motivele pentru care crezi ca este mascul?
In primul rand ai gresit cand te-ai gandit ca poti sa scazi pH-ul de la 8 la 6,6 prin aditie
de CO2. De fapt tu de ce faci aditie de CO2, ca sa scazi pH-ul?

Trebuie mai intai sa masori KH-ul si in functie de valoarea KH-ului si a pH-ului iti setezi
controllerul sa opreasca aditia la o valoare corecta a pH-ului astfel incat sa ai suficient
CO2 in apa. Pentru plante. Cumpara-ti si un tester permanent de CO2. Setarea pentru
pH a controllerului cred ca ar trebui sa fie undeva la 7,3-7,4. Dar nu pot sa iti spun cu
certitudine. Masoara si valoarea KH. Un pH de 8 la apa din Bucuresti (am vazut ca stai
in Bucuresti) mi se pare cam mare. Cand ai calibrat ultima data sonda de pH?

O zi buna,
Dragos
Asa cum am anticipat scrubberul de CO2 ma tine aproximativ 8 zile, astazi de dimineata,
inainte sa ma intorc la Bucuresti, pH-ul scazuse undeva in jur de 8. Cand am ajuns acasa,
cu cateva ore in urma, am verificat si aproape tot mediul isi schimbase culoarea. L-am schimbat
si acum astept sa se ridice iar pH-ul la valoarea normala. Am sa incerc si o alta varianta,
sa mai adaug inca un filtru in serie cu cel existent de aceeasi capacitate si sa vad daca in
felul acesta se dubleaza timpul la care trebuie schimbat mediul. Am masurat si alcalinitatea
si are aceeasi valoare masurata joi inainte sa plec de acasa, 7,9. Se pare ca am setat corect
aditia de bicarbonat.

O seara placuta,
Dragos
Inca 2 T5 snt suficiente, dar nu ar fi rau sa le poti dimma.
Dar raman la parerea ca e mai bine cu un sump.

O zi buna,
Dragos
Din ceea ce ma mai citit in ultima perioada, un acvariu cu SPS are nevoie de o filtrare cat mai
buna, ceea ce nu poti obtine cu o canistra si cu schimburi de apa. Pentru ca parerea generala
este ca un acvariu cu SPS trebuie sa aiba si o incarcatura biologica suficient de mare, deci varianta
fara pesti sau cu putin pesti se pare ca nu functioneaza. Si ma explic de ce: coralii au nevoie si de
nutrienti pe care ii au datorita pestilor, si aici sint doua variante, prima lumina foarte buna, o alcalinitate
pina in 8-8,5 si nutrienti masurati in apa cat mai aproape de 0 (fosfati si nitrati) sau o lumina buna,
o alcalinitate mai ridicata, 8,5-10 si niveluri ale nutrientilor putin mai mari decat in primul caz.

Din punct de vedere al luminii poti merge pe oricare varianta, T5 sau MH sau leduri, depinde doar de cati
bani vrei sa investesti, T5 fiind varianta mai ieftina leduri fiind mai scumpe daca nu sint DIY.

In privinta filtrarii eu te sfatuiesc sa mergi pe sump, un skimmer serios, 5-6 litri de matrix, un reactor
cu mediu antiphos, un reactor cu carbune activ, o pompa de recirculare de 2500-3000 litri brut (1500-2000
litri efectiv) un sistem automat de recompletare, si bineinteles piatra vie in display.

Varianta pe care vrei sa mergi tu nu cred ca va functiona si vei fi dezamagit de rezultate. Parerea mea.

O zi buna,
Dragos
Eu am nitratii la 2-5 de cateva luni cu biopelete, fara alta aditie de carbon organic. Mai am si ceva
chaetomorpha care mai papa nitrati, dar principalul este redus de biopeleti. Si am adaugat si un
reactor cu denitrate, mai mult de curiozitate sa vad daca obtin un fine tunning.

@Gabriel daca mai gasesti pdf-ul referitor la carbonul organic te rog sa il postezi.

O zi buna,
Dragos
Da, corect Gabriel, dar si oxigenarea cred ca face parte din ecuatie.
Cand ajung duminica acasa am sa masor nivelul de oxigen la iesirea
din reactorul cu denitrate si din cel cu biopeleti, trebuie doar sa vad daca
testul pe care il am pentru oxigen este bun si la apa sarata.

Pe de alta parte cred ca un reactor cu denitrate suficient de bine setat ar
trebui sa scoata o apa foarte putin oxigenata. Vedem cu testul daca e asa.

O zi buna,
Dragos
Bicarbonatul se dizolva mai bine in apa calda. El ar trebui sa fie complet dizolvat pentru
a-si face efectul. Daca ai amestecat bicarbonatul cu apa rece e normal sa nu se dizolve tot.
Cu cat este apa mai calda cu atat se dizolva mai bine.

O zi buna,
Dragos
Sa le lua din nou pe rand, se pare ca nu reusiti sa intelegeti ce scriu eu sau poate nu
ma exprim suficient de coerent

Reactorul de care vorbim sta in spatele acvariului, sub fundul acvariului, distanta de la luciul
apei din acvariu si pina la fundul reactorului fiind de 90 de cm. Asta inseamna ca ai nevoie de o pompa care
sa ridice 90 cm? Nu Iulian, pentru ca pompa sta in acvariu, ridica apa peste buza acvariului apoi apa
coboara pina la reactor. Coboara. Dupa care urca pina la nivelul luciului apei. E principiul vaselor comunicante.
Imagineaza-ti ca in loc sa treci furtunul de la pompa peste uza acvariului dai o gaura in acvariu, sub nivelul
apaei in acvariu, acolo unde ar trebui saa fie pompa, si de acolo apa COBOARA pe furtun pina in filtru dupa
care urca pe celalalt furtun pina se egalizeaza cu nivelul din acvariu. Pentru asta nu iti trebuie nicio pompa.
Asta este motivul pentru care am spus ca o pompa de 600 litri pe ora mi se pare mare si ca e suficienta una
de 300 litri. Sper ca acum m-am facut inteles. Si inca un argument, ca sa intelegem putin mecanica fluidelor,
o pompa care ridica apa dintr-un acvariu la o anumita inaltime nu conteaza unde este plasata, la suprafata,
la mijloc sau la fundul acvariului, ea va ridica apa la aceeasi inaltime fata de luciul apei acvariului, vorbim de
inaltimea maxima. Deci daca o pompa e proiectata sa ridice apa la 1 m maxim, va ridica apa la 1 m fata de luciul
apei indiferent unde este plasata. Presiunea coloanei de apa creste odata cu adancimea si intr-un punct din
apa este constanta pe toate directiile, si in sus si in jos si in lateral.

In ceea ce priveste denitrificarea, iarasi se pare ca nu am fost inteles. Nu contest ca reactorul cu sulf este mai
bun, fara discutie ca asa este. Si nu am recomandat un debit de 250 litri pe ora, mai cititi odata postarile
mele, cu atentie de data asta. Eu am recomandat un debit de 100 litri pe ora sau mai mic. Si poate sa regleze
debitul cat mai mic posibil ca reactorul sa fie eficient si sa nu produca hidrogen sulfurat. Iar acel debit trebuie
gasit prin incercari, scazand treptat debitul pina ajungi la rezultatul dorit. Si da, am spus ca la iesire apa sa
fie fara oxigen, presupun ca daca se gaseste un optim al debitului incat apa sa nu stea in reactor mai mult
decat este necesar dar nici mai putin in asa fel incat sa nu apara hidrogen sulfurat. In acest caz eu
presupun, si nu am facut un test dar poate a facut altcineva, ca apa care iese din reactor este foarte putin
sau chiar deloc oxigenata. Oare de ce apa care iese dintr-un reactor cu biopeleti este recomandat sa fie dusa
la intrarea unui skimmer? Pe de alta parte procesul din care rezulta hidrogen sulfurat are loc in conditii total
anaerobe in reactor si unde apa sta in reactor o perioada suficient de mare incat sa se declanseze procesul.
Cred ca pe aceasta tema mai trebuie discutat, care este timpul necesar pentru aparitia acestui proces.
Cum tocmai am montat un reactor ce denitrate acum cateva saptamani, am sa incerc sa fac niste masuratori
la apa care iese din reactor sa vedem ce si cum.

Sigur ca randamentul unui reactor cu denitrate este mult mai mic decat al unui reactor cu sulf, motiv pentru
care reactorul cu denitrate, din punctul meu de vedere, trebuie sa fie ca o completare la alte metode de a
reduce nitratii, cel putin in apa sarata. Si daca face o denitrificare partiala si tot este de ajutor.

In privinta carbonului organic care ajuta procesul de denitrificare cu siguranta nu este suficient ceea ce este
dizolvat in apa, altfel nu am mai face aditii de carbon organic, indiferent ca este sub forma de biopeleti, otet,
vodca, NO3PO4X sau mai stiu eu ce. Dar carbonul dizolvat in apa cu siguranta ajuta cel putin la o denitrificare
partiala. Acum nu stiu ce amplitudine poate avea aceasta denitrificare partiala. Asta este un motiv pentru care
eu folosesc in primul rand biopeleti.

O zi buna,
Dragos
@Gabriel bacteriile heterotrofe consuma carbon organic (DOC - dissolved organic carbon)
pentru a reduce nitratii prin denitrificare. Functie de nivelul DOC-ului din apa dintr-un anume
acvariu ai sau nu ai nevoie sa adaugi carbon organic.

@Iulian debitul trebuie sa fie undeva sub 200 litri pe ora, din experientele altora inclusiv
in acvarii de apa dulce un nivel de in jur de 100 litri pe ora iti asigura o denitrificare partiala.
Deci cu siguranta la debite mai mici, sa zicem sub 50 litri pe ora, procesul de denitrificare
are loc. Si nu poti sa faci comparatia cu reactoarele de sulf din doua motive: denitrificarea
apare la Denitrate ca si la Matrix in interiorul mediului de filtrare, si reactoarele cu Denitrate
sau Matrix fac si nitrificare si denitrificare daca sint bine gandite, daca debitul este suficient
de mic astfel incat pina la iesirea apei din reactor aceasta sa fie lipsita de oxigen. Asta inseamna
un reactor cu suficient de mult mediu biologic, astfel incat rata de retentie a apei in reactor sa
fie cat mai mare (apa sa stea cat mai mult in reactor pentru a putea fi folosit oxigenul disponibil
in totalitate). Nu uita ca o parte din bacteriile heterotrofe sint facultativ anaerobe, asta inseamna ca
in mod normal este fac nitrificare in prezenta oxigenului, iar cand oxigenul nu mai este disponibil
fac denitrificare.

Si inca un lucru Iulian, citeste mai atent postarile anterioare, pompa in cazul colegului nostru nu
trebuie sa ridice 90cm ci mai degraba undeva pina in 20 cm, din acest motiv nu are ce sa faca
cu o pompa de 600 litri, este mult prea mare, o pompa de 300 litri cu robinet pentru a regla
debitul cat mai mic este arhisuficienta.

O seara placuta,
Dragos
Multumesc baieti, mai am multe de invatat despre fotografie in lumina ledurilor,
si e bine daca primesc sfaturi

Gabriel, astepti invitatie speciala

@Marti da, sint facute la 6400 ISO, o sa mai testez
rick wrote:Frumoase animalute ai pe acolo,
In a treia poza ce este?

Mersi Rick

In a treia poza este un Firefish - Nemateleotris magnifica - am pereche.

Mersi Iulian, obiectivul este un Tokina 100mm macro. Jumatate din poze sint facute cu focus manual.
Acum mai trebuie sa ma si obisnuiesc cu el
Important este ca am invatat sa fac abalansul de alb custom, mai trebuie doar sa il fac cum trebuie,
cu o coala alba in acvariu.

O zi buna,
Dragos
Din experienta mea pot sa iti spun ca nivelul de CO2 e primul vinovat de aceste scaderi.
Tavi a luat de la mine ieri niste absorbant CO2, la montat la skimmer intr-o sticla de plastic
si i-a ridicat nivelul la pH la 8,5, de unde il avea 8,1-8,2. metoda pur si simplu e foarte buna.

KH-ul nu mai trebuie sa il ridici, degeaba il ridici ca nu se va ridica si pH-ul odata cu el. Eu inclin
sa cred ca este din cauza CO2-ului din apa, chiar daca aerisesti. Nu uita ca nu ai un skimmer
care iti oxigeneaza mult apa.

Alta idee chiar nu am in momentul asta. Dar asa cum ai spus trebuie sa gasesti o solutie, la un pH
scazut animalutele nu mai cresc asa cum ar trebui, stagneaza.

O seara placuta,
Dragos

Forum Index » Profile for kirucd » Messages posted by kirucd
Go to: