Message |
|
Mai este valabil? Eu inca astept un semn. Merci
|
 |
|
Eu cunosc o echipa ce face vitrine pt diverse aplicatii in acest fel, insa mi-au spus ca polimerul dupa expunere este rigid, fiind de fapt un compozit ceramic asemanator celui folosit in stomatologie iar la presiunea constanta creata de apa din acvariu, in timp duce la supratensionarea sticlei care va ceda pe microfisurile din fabricatie. In plus ei spun ca nu este 100% etansa lipitura ca cea cu silicon, ei folosind metoda pentru vitrine/recipiente cu gheta si alte cele, nu pentru acvarii, cand au construit recipiente tip acvariu au aplicat puncte din acest compozit pentru o fixare preliminara si apoi au finalizat lipturile tot cu silicon pentru etanseitate completa. Deci siliconul ramane "sfant" pentru acvarii!
|
 |
|
Astept inca raspuns pls, sa stiu cum organizez acvariile ca trebuie sa mai iau niste pestisori
PS: pomi daca mi-i da mie te rezolv eu... avem amici comuni de pe forum 
|
 |
|
Ai PM de la mine
|
 |
|
care anubias e? daca e nana sau nana"petite" o iau eu sau trimite-mi poza sa vad poate cine stie e ce-mi trebuie.
|
 |
|
Treaba cu spatiul stiu ca este cotoioasa rau dar abia la sfarsitul lunii fa fi gata de folosire acela. Nu am scimbat mai mult si mai des de frica deciclarii, ca mi-e usor cu schimbul, am facut automatizare si doar apas pe buton la inceput si sfarsit pt scimb.
|
 |
|
Salutare. As dori parerile voastre si ceva sfaturi deoarece am o mare problema cu unul din Oscari. Actualmente sunt cazati (provizoriu pana va fi proiectul de 600 litri gata) doi oscari de cca 10-12 cm - un mascul dominant si fie o femela fie un mascul subdominant (dat fiind ca nu fuge si nu riposteaza la iesirile "sefului", ba incearca sa-l apropie, ar fi femela)si un mascul si o femela de Jack Dempsey (mascul juvenil de 7-8 cm si femela matura de vreo 15 cm, care nu au stat impreuna pana acum o luna) in 240 de litri, acum steril fara substrat, cu filtru Resun 1200L intern cu pasla, perlon si BioBalls. Pana acum o saptamana stapanii bazinului erau Oscarii, chiar daca "femela" mai era atacata uneori de mascul avand pe laterale mereu urmele ciocnirilor sub forma de zone mai albicioase fara solzi. Masculul de JD nu conta in ecuatie, iar femela uriasa isi vedea de treaba ei. De o saptamana cei doi Oscari s-au dezbinat stand separati in bazin, mesculul de JD a inceput sa emita pretentii la sefia habitatului, petrecand si mult timp cu femela uriasa, care la randul ei a inceput sa mai ia atitudine la incursiunile oricarui Oscar in zona ei, mai ales cand se hraneste, "femela" de Oscar fiind tinta atacurilor sistematice ale tuturor ceilalti trei pesti, acele urme albicioase aproape vindecate reaparand si inmultindu-se pe ambele parti, iar masculul fiind chiar si el uneori atacat - fara succes si fara urme. Pe una din lateralele "femelei" zona alba grav afectata are cam diametrul unei monezi de 50 bani iar in mijloc, cam cat o moneda de 10 bani, este carne vie, rosiatica. La prima vedere nu pare a fi vreo infectie acolo. Cum tratez si eu femela, ce sa folosesc sa sterilizez apa, sa curat zona local si sa o tratez atat local cat si sitemic. Baziunul nu are plante, o zona de vreo 12x15 cm este expusa dimineata 3 ore soarelui direct dezvoltand o pata maro (alga cred) care trebuie indepartata bisaptamanal, la schimbul de apa pun bitopol, preventiv albastru de metil si violet de gentiana. Ce sa adaug in apa, u ce sa o tratez local si ce sa-i pun in mancare. Sa o mut pe ea singura in timp? Astept parerile si recomandarile voastre. Merci
LE: apa o schimb de doua ori pe saptamana cam 15%
|
 |
|
Ti-am dat un PM dar n-am primit raspuns... M-ar interesa pestii maturi (eventual fara elongatus si caerulus) si filtrele intern si extern resun... ceva preturi? Te intereseaza eventuale schimburi?
|
 |
|
Mi de multumiri ALBER, esti un baiat deosebit... in afara de plantutele superbe de care vorbisem m-a mai bucurat si cu ceva in plus si nu un fir doua ci o cantitat esmnificativa, iar in scurta discutie purtata am reusit sa mai acumulez ceva informatii importante pentru mine, fiind inca la capitolul documentare pentru subiectul discutat  Toata stima si multumesc inca o data!
|
 |
|
Pai logic gandind, plantele indifirent ca-s de apa sau terestre functioneaza cam dupa acelasi principiu si au metabolism asemanator. Ingrasamintele fie de acvariu (fertilizanti) fie de sera sau mai stiu eu de care sunt de fapt substante nutritive si diversi aditivi care ajuta sau accelereaza metabolismul si dezvoltarea plantei... deci cat timp nu a folosit nimic toxic sau in cantitati toxice nu ar trebui sa fie nici-o problema. Un amic tine plantele de acvariu cu radacina in mici ghivece relativ etanse cu pamant de flori peste care pune pietricele si putin silicon sa nu iasa in apa pamantul respectiv iar plantele lui arata super fara sa aiva alt substrat fertilizant, dor pietris in bazin, deci... trage si tu concluziile.
|
 |
|
O dimensiune des folosita este 70x40x40 si este ok din multe puncte de vedere. Are 112 litri. Folosind linkul de mai sus vei afla mai multe detalii, sticla ok ar fi de 6mm (nu te lua dupa factorul de siguranta 2,5 dat drept safe pe site ci merci pe un 3,5 sau 4 (very safe), cum recomanda si ei in notele de subsol daca nu ma-nsel, ca sa stai linistit.
|
 |
|
Legat de postul de mai sus chiar asta ai scris! Daca pui 5 semne de intrebare la sfarsit in mod clar acea propozitie este o intrebare nu o exclamatie. In alta ordine de idei, pestele din imagine este un Red Parrot nu? Si cu ce anume vrei sa-l schimbi? sau daca-l vinzi ce pret ceri pe el?
|
 |
|
Humbert wrote:edit: nu se poate face scurt circuit la neoane, ca nu are cum pur si simplu, nu se intampla nimic daca scurtcicuitezi cele 2 picioruse de pe una din laturile neonului. scurt poate aparea la balast, de aceea se recomanda sa fie pus in afara acvariului
Nu se intampla nimic daca unesti cele doua picioruse ale aceluiasi capat al tubului din simplul motiv ca ele reprezinta aceeasi polaritate, sa zic asa, sunt doua pentru un bun contact cu soclul, dar daca se va face o punte pe baza vaporilor de apa, sau daca unesti picioruse de la capete opuse vei vedea ce scurt face! E adevarat ca in principiu daca nu te apuci sa bagi tuburile in apa mai rare cazurile in care sa se intample ceva, dar pentru siguranta, ca sa doarma linistit, cum spuneam, ar fi indicat sa foloseasca cablu/socluri/conectori cu izolatie siliconica.
|
 |
|
Amplaseaza balastul si restul circuitului electric in afara capacului sau intr-un locas special facut in capac, izolat de restul interiorului , si cu aerisire/cooler de la un computer doar pentru scoaterea umiditatii din locasul componentelor electronice, ni din tot spatiul de sub capac, astfel nu vei avea probleme cu evaporarea si circuitul va fi sigur. Foloseste de preferat cablu electric cu izolatie siliconica special conceput pentru circuite in conditii de umiditate ridicata (factor protectie IP65 parca). Pentru tuburi foloseste socluri speciale pentru acvariu cu garnitura siliconica. Asa vei dormi linistit, riscul de accidente fi mult diminuat, iar pretul acestor produse cu invelis siliconic nu este cu mult mai mare fata de cele normale.
|
 |
|
Se poate inchide. Multumesc
|
 |
|
N-am idee dar daca dauneaza rau sa te uiti in UV-urile de bronzat care nu sunt UVC de puterea si spectrul astora, tind sa cred ca bine nu-ti va fi. Lampile de sterilizat sunt concepute de asa natura, cu cilindrul exterior dintr-o sticla de quarz, ce nu este transparenta pentru UV, filtrand radiatiile nocive, incat sa nu reprezinte pericol pentru utilizator dar sa-si faca treaba cu germenii din apa ce trece peste ele.
|
 |
|
Daca pui ecel bec sa luminezi bazinul sterilizezi orice forma de viata din el... becuri UVC pentru lampi germicide folosite la dezinfectare si sterilizare in chirurgie, piscine, chiar acvaristica, etc. Se folosesc (cu lampa de rigoare) cand ai probleme in bazin pe circuitul filtrului extern pentru purificarea microbiologica a apei. Atentie! Sunt extrem de nocive si cancerigene pentru om, animale de companie de mari dimensiuni si orice este viu... Nu cred ca ai vrea sa luminezi bazinul cu asa ceva ca fi cu adevarat steril, fara pesti, plante, samd...
|
 |
|
Sal. Si eu intentionez sa iluminez bazinele cu leduri, si din ce am citit pana acum, dpdv al specificatiilor tehnice furnizate de producatori am ajuns la concluzia:
1. Durata de viata fata de tuburi este de peste 10 ori mai mare.
2. Degradarea ledurilor este aproape nesemnificativa comparativ cu tuburile.
3. Consumul si caldura generata semnificativ mai mici decat la tuburi.
4. Spectrul led-urilor, in ceea ce priveste zonele din spectru benefice plantelor si pestilor si lipsa zonelor din spectru benefice dezvoltarii algelor le apropie calitativ de tuburile special concepute pentru acvaristica, cu pret foarte mare si in unele cazuri chiar sunt depasite tuburile de leduri.
5. Preturile au inceput sa fie foarte accesibile, si cum indiferent de marca totul este produs in china, daca achizitionezi chiar si un noname folosit pe scara larga in alte aplicatii, nu vor fi probleme.
Eu am ajuns la concluzia ca nu are rost sa fac noile capace cu tuburi fiind net superioare si avantajoase ledurile, oferind si o mare libertate in ceea ce priveste combinarea lor, asezarea, numarul, modul de aprindere (se pot folosi fara probleme temporizari analogice sau digitale si dimmere), spectrul de alb foarte complex, nemaifiind nevoie decat de adaugarea celor albastre pentru lumina de noapte, samd... Acum desigur vor fi multi care prefera sa ramana la variantele "clasice" dar e normal ca parerile sa fie impartite ca in orice domeniu  . Dar ganditiva ca lanternele de mare intensitate luminoasa pentru scuba-diving de ultima generatie sunt echipate multe cu led-uri, deci dpdv al intensitatii luminoase si propagarii lumini generate prin apa, categoric sunt superiaore altor variante, altfel nu le-ar fi folosit respectivii producatori.
|
 |
|
As dori sa dau americanilor mei si ceva hrana vie si as avea posibilitatea sa fac o cultura de dafni, care nu este prea complicat. Stie cineva daca este ok?
|
 |
|
Acum cateva zile (6 iulie daca nu ma-nsel) in urma unei prostii si a deciclarii bazinului, nitritii luand-o razna, fiind la un pas sa pierd tot ce aveam in bazinul de africani, am reusit sa stabilizez bazinul cu biotopol, dinitrol parca si adaos de bacterii de JBL. Desi stiu ca in doua zile apa trebuia sa se limpezeasca la mine este si acum la fel de tulbure (filtrul este un resun 2500 cu biballs si pasla, care si-a facut pana acum si isi face treaba foarte bine). Alta problema ar fi ca pe geamuri am ceva care nu imi para fi nici alge brune nici verzi, sunt mici punctulete alb-transparente, alunecoase la atingere, pe toate geamurile, desi bazinul a fost "toaletat" duminica trecuta. Are cineva idee cum limpezesc apa si ce anume am pe geamuri?
|
 |
|