daniel12 wrote:
O alta teorie de-a mea este sa atac alga cu Easycarbo si sa schimb tipul luminii. Alga asta este o alga ROSIE, nu are clorofila, fotosinteza facanduse in prezenta unui pigment rosu. Asta ma duce cu gandul la slabirea ei si mai mult schimband lumina foarte des raspandita de 6.500K cu ceva mai rosu 4.000K-3.000K
Citesc in continuare acel topic si vad ce mai extrag util din el. Mersi! ;)
Pina una alta Tom Barr este cel care a creat sistemul de fertilizare EI (Estimative Index) si cred ca are destul de multe
de spus in domeniul acvariilor plantate. Parerea mea.
In privinta luminii gasesti un articol interesant aici:
http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/lighting/38014-lighting-spectrum-photosythesis.html
Si tu faci aceeasi greseala pe care o fac multi acvaristi: nu temperatura de culoare este importanta, ci lungimea
de unda. La aceeasi temperatura de culoare poti avea lumina cu mai multe lungimi de unda, din care doar o parte
ajuta plantele. Citeste articolul de mai sus. Acolo gasesti la sfarsitul primul post si un grafic de unde se vede ca lumina
absorbita de BBA (care nu contine clorofila ci contine phycoerythrin) are lungimea de unda intre verde si galben
(550-560 nm). Lumina verde este folosita la acvaristica doar pentru a contrabalansa pentru ochiul uman lumina
rosie si cea albastra folosita de plante pentru fotosinteza (430-455 nm si 640-675 nm). Din aceasta perspectiva,
tuburile cu lumina 3000-4000 K contin mai multa lumina rosie, dar contin si pe cea folosita de BBA. Solutia, daca
ma intrebi pe mine, este folosirea ledurilor unde poti stabili exact ce lumina sa folosesti.
daniel12 wrote:
Dar ce propun eu, ca sa raspund misterului cum de am pH 7-7,1 dupa noapte este bolborosirea acvariului noaptea.
Pai si asta nu inseamna o variatie de CO2?
bobiciupe wrote:Fara intentia de a-l contrazice pe Dragos, vin si eu si intreb: oare in Amazon nu exista fluctuatii ale ph in timpul unei zile? Judecind dupa mintea mea, eu zic ca exista cu siguranta, si o sa va expun si care este logica mea dupa care am tras aceasta concluzie. E evident faptul ca in apa Amazonului nu sta nimeni sa bage co2 din butelie. El provine din masa vegetala moarta aflata in descompunere. Resturile plantelor se descompun atit noaptea, cind nu exista fotosinteza, cit si ziua. Deci, dupa parerea mea cantitatea de co2 din apa nu e constanta, in concluzie nici ph-ul. Repet, e doar o parere proprie.
Din proprie experienta spun ca nivelul ph influenteaza aparitia BBA doar prin restrictionarea activitatii bacteriilor denitrificatoare. Colegul Claudiu Truta mi-a aratat odata si un grafic in acest sens descoperit de el in urma multelor ore de studiu pe net a acestei probleme
La intrebarea ta Bobi am si eu un raspuns-intrebare: oare in natura (inclusiv in Amazon) nu exista BBA? Trebuie
doar sa vedem unde, cand si in ce conditii aceasta alga este prezenta si in natura. Ceea ce este destul de greu daca
ma intrebi pe mine.
Pe de alta parte restrictionarea activitatii bacteriilor denitrificatoare inseamna un nivel de nitrati mai mare. Nivelul
pH-ului care face acest lucru presupun ca inseamna un nivel mai mare, posibil un nivel redus de CO2 in consecinta.
Cu siguranta BBA este una dintre cele mai greu de combatut alge pentru ca inca nu stim foarte multe despre ea.
Sau cel putin exista mult prea multe pareri in privinta acestei alge incat sa fim siguri de ceva.
Si da, pentru cei carcotasi care intreaba, am BBA in acvariul cu discusi si pot sa spun ca ea s-a redus dupa ce acvariul
s-a stabilizat, dar nu a disparut.
O seara placuta,
Dragos
LE alegerea tuburilor dupa temperatura de culoare este o greseala in opinia mea, ele trebuie alese dupa
graficul de lungimi de unda ale luminii emise ale tuburilor respective. Toate firmele serioase au asa ceva.