Salutare tuturor celor de pe aici!
Stiu..am gresit - contul meu are ceva vechime de cand a fost activat dar nu am reusit sa trec pe aici, din pacate - shame on me! ..si imi cer scuze..
Ma numesc Cristian. Am 32 ani si un baietel de aproape 3 ani.
..De mic copil innebunit dupa tot ceea ce misca, animalute , ganganii , reptile etc. Pe multe dintre ele, le am gazduit acasa, spre disperarea alor mei si a vecinilor care se trezeau cu evadati* (soparle , gusteri) prin sifonier.
:-). Anii au trecut dar pasiunea mea nu a disparut. Din pacate, profesia mea nu are niciun punct comun cu natura dar , sper in continuare, ca voi ajunge intr o buna zi sa fac ceea ce mi place cel mai mult.
Primul meu acvariu l am avut inainte de a merge la scoala- cativa guppy, scalari, xipho - Undeva , prin liceu, mi am construit un acvariu de 200 Litri care a rezistat pana in ziua de azi. In tot acest rastimp am avut specii normale* , acvariul fiind plantat. Trecerea la
Ciclide africane s a facut oarecum brusc, acum 3 ani si ceva, desi pana atunci nu stiam nimic despre ciclide si nici nu ma vedeam tinand astfel de pesti, influentat fiind de ideile preconcepute care circula si acum despre acesti pesti(sunt agresivi -cresc mari si necesita acvarii imense- scot plantele din nisip etc). Daca ajungi sa te documentezi despre acest minunat grup de pesti,CICLIDELE(in cazul meu, africanii) daca ajungi sa le cunosti comportamentul, sa i vezi cum isi ingrijesc puii , cum femela poarta sarcina* in gura, cum te recunosc cand te apropii de acvariu, atunci sigur te vei indragosti pentru totdeauna de ei si vei gasi solutii pentru micile probleme care apar atunci cand cresti ciclide.
In prezent, am 3 acvarii cu africani - 2 supraetajate pe hol, unul de 350 litri (130x45x60)iar, deasupra cel vechi de 200 litri.
In sufragerie, mai exista un acvariu de 80 litri care acum gazduieste un grup de 4 Tropheus Ikola Kaiser - acvariul este mult prea mic pt ei, stiu asta- va trebui sa gasesc o solutie in cazul lor.
Am sa incerc o prezentare mai in detaliu a acvariilor.
Acvariul de 350>
-filtrare: Tetratec Ex1200 + 2 power head Resun
-iluminare: 2 aquaGlo 40W
-incalzitor 300W JBL
-substrat> nisip din scoici - background - rocky de la JBL exterior
- schimburi de apa saptamanale , aprox 50% - adaos de saruri pt africani de la Aquarium Munster -
locatari> 4 Cyrtocara moorii(2 perechi) - masculii au aprox 15cm; o pereche de Sciaenochromis fryeri - preferatul meu, mascul superb-; o pereche de Aulonocara OB - mascul f mare, este tatic de cateva zile pt a n*a oara :-) , Labidochromis caeruleus - 3 buc (2m/1f), Pseudotropheus demasoni -2buc- ; un mascul juvenil de Nimbochromis venustus; un mascul de 12 cm Melanochromis chipokae si prietenul* lui , Pseudotropheus interruptus, la fel de mare(de acestia doi m am hotarat sa ma despart). Pe langa acestia, aici mai sunt 2 masculi mari de Tropheus duboisi si un grup de 3 tr. bemba .
Nu sunt adeptul mixarii malawienilor cu tanganicii dar am fost nevoit sa recurg la asta din lipsa de spatiu
Acvariul de la etaj nu difera prea mult fata de cel de jos - ii lipseste doar filtrarea externa
Locatarii> majoritatea sunt tineri puiuti> 5 Placidochromis electra, 3 Pseudotropheus acei black, o pereche de Labeotropheus trewawasae Chilumba, o pereche de Protomelas taeniolatus(Red Empress), 3 Copadichromis maturi pe care inca nu am reusit sa i identific, 6 Aulonoca jacobfreibergi, 1 Ps.iodotropheus.
Voi mai atasa cateva poze. Imi pare rau ca momentan nu am unele mai recente.
Ce as mai putea spune?! Sa va spun ca acvariile de acum sunt neincapatoare si ca mi doresc macar unul de 700Litri care sunt sigur ca mi ar satisface nevoile cel putin pentru o scurta perioada ?!

Nu are rost...dar asta i "durerea" fiecarui detinator de ciclide..acvarii cu cat mai multe zero-uri cu atat mai bine :-)
Gata! ma opresc aici.
Cu speranta ca nu v am plictisit, va doresc numai bine, pesti sanatosi si frumosi si
La Mult Mai Multi Litri!!!
cristi