| Message |
|
|
|
Piatra moarta, scoasa din ocean, in momentul in care se usuca isi modifica structura in interior la nivel microscopic
si nu va mai fi niciodata la fel cu cea vie. Foarte probabil ca unele dintre canalele si porii din interior se vor infunda
sau se vor largi, oricare dintre cele doua variante duce la acelasi rezultat. Cel putin asta e parerea mea.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Sarea pe care o folosesti are probabil suficient strontiu, dar daca ai crestere a coralilor acestia folosesc si strontiu la crestere. Aceeasi
problema o am si eu si am inceput sa aditionez de vreo 3 saptamani odata pe saptamina strontiu de la Seachem. Si inca nu am ajuns
la nivelul normal, tot intre 0 si 3 am si eu. Cu ce masori strontiul? Eu folosesc test de la Salifert care are o eroare destul de mare de 5ppm.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
O singura intrebare koala: esti sigur ca piatra moarta si piatra DIY are aceeasi structura de canale si pori in interior ca si piatra vie?
Eu nu cred acest lucru, si tocmai de aia "miezul" nu va fi niciodata la fel.
Si o alta intrebare: cei de la Seachem produc Matrixul care este o structura cu pori si canale, sa zicem asemanatoare cu piatra vie, de ce
nu produc si structuri mai mari, nu doar de cativa cm? Pentru ca probabil nu pot, parerea mea. Daca puteau sint convins ca aveau la
vanzare pina acum structuri artificiale care sa inlocuiasca piatra vie.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Multumim pentru explicatii Dorin, sper ca acum lucrurile sint mult mai clare, si cine vrea sa foloseasca leduri o va face in mod
chibzuit, folosind ledurile care trebuie, nu orice fel de leduri.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
@SERVICE ELECTRO ca sa intelegi mai bine lucrurile, sint doua caracteristici importante ale luminii pentru acvarii, indiferent ca este
led, halida, T5 sau altceva, si aceste caracteristici nu se refera la watti, lumeni si alte asemenea, ele sint urmatoarele:
PAR - Photosynthetically Active Radiation - radiatia activa disponibila pentru fotosinteza
PUR - Photosynthetically Useable Radiation - radiatia utilizata pentru fotosinteza
Pentru masurarea PAR exista aparate numite PAR meter, pentru PUR din cate stiu eu nu exista dar se poate calcula.
Daca esti interesat gasesti multe surse de informare pe net.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
SERVICE ELECTRO wrote:
kirucd wrote:Prietene, se pare ca nu intelegi ceea ce spun. Si nu intelegi pentru ca nu ai pasiunea care se numeste
acvaristica. Pune mina si studiaza putin si mai vorbim ulterior daca te intereseaza. Lumina pentru acvarii,
indiferent ca este din categoria leduri, halide, neoane sau altele, este o lumina cu anumite caracteristici in
functie de ceea ce are nevoie ecosistemul pe care vrei sa il copiezi.
Pentru simpla ta informare detin 4 lampi AiSol cu leduri (24 de leduri pe fiecare lampa de 3W fiecare), lampi
pentru acvarii de recif. Nu sint leduri de jucarie cum zici tu, nu au costat decat 1800 USD. Daca esti interesat
gasesti detalii pe net.
O zi buna,
Dragos
P.S. Spor la vanzarea ledurilor de putere de 50W pentru acvarii
Daca ar fi 96 leduri de 3w cum spui ai cicula cu masca de sudura pe langa acvariu
Probabil sunt de 3w ca si ansamblu ,deci 4 lampi de 3w fiecare.
La capitolul leduri ma pricep mai bine decat oricine de pe aici.
V-am invitat sa ne intalnim sa observati ce stie sa faca un led de 50w adevarat.
Diferenta dintre noi si tine este urmatoarea: noi avem acvarii si folosim, unii dintre noi, leduri, pentru a ilumina
acvariile, tu am impresia ca nu sti cu ce se mananca acvariile dar vinzi leduri. La o simpla cautare pe Google dupa
userul tau si dupa numarul de telefon vom descoperi ca iti faci reclama nu numai pe forumul asta, ci si pe alte
forumuri care nu au legatura cu acvaristica. Iti mai spun odata, poate nu ai inteles bine, ti-au mai spus si colegii
mei, ledurile pentru acvarii nu sint ledurile obisnuite, ai nevoie de anumite caracteristici. Daca vrei sa vinzi leduri
pentru acvarii pune mana si citeste si vino cu lectia pregatita. Altfel ledurile tale nu au nicio valoare pentru noi cei
care avem acvarii.
O zi buna,
Dragos
P.S. aici gasesti detaliile tehnice ale lampilor mele, fiecare lampa are 24 leduri de 3w si le dimez cu un controler,
niciodat nunle folosesc la maxim
http://www.aquaillumination.com/sol/specs.html
|
 |
|
|
|
De acord cu parerea ta Roni, dar nu as spune ca nu este indispensabila. Daca vrei sa colonizezi
piatra uscata sau piatra DIY in afara de bacterii la sticluta bagi si o bucata de piatra vie, nu?
Hai sa vedem cate bazine exista fara niciun fel de piatra vie si cum merg.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
@koala eu am spus ca piatra diy este mai putin poroasa decat piatra vie. Piatra moarta dar naturala
va fi aproape la fel de poroasa ca si cea vie (o parte din canale se mai astupa atunci cand se usuca)
dar nici piatra moarta nici piatra diy nu va ajunge niciodata la nivelul pietrei vii. Asta este ce am spus
eu.
@viulian e normal sa dai peste pagina producatorului cand cauti zeovit pentru ca zeovit este o marca
inregistrata a Korallenzucht, e sistemul cu zeoliti inregistrat al lor.
Corect, piatra din ocean duce totul catre NO3 si scade probabil putin si NO3 pentru ca in interior pot
apare si conditii anaerobe, dar e adevarat ca e nesemnificativ, si DSB-ul practic scade NO3, in cazul
oceanului - nisipul de pe fundul oceanului. Exista niste raspunsuri vis-a-vis de piatra vie ale celor de
la Korallenzucht, am sa le caut si sa le postez.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Nu stiu ce pret au, aici gasesti profile asemanatoare:
http://www.tech-con.ro/146-Profile-de-aluminiu-si-accesorii.html
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Pentru acvariile de apa dulce carbunele activ se foloseste doar pentru o scurta perioada dupa ce s-a facut un
tratament in bazin. Pentru acvariile de apa sarata carbunele poate fi folosit in permanenta, dar se schimba regulat.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Ai dat singur raspunsul Iulian, piatra artificiala nu o sa fie niciodata la fel de poroasa ca cea originala,
orice ai face. Chestia cu popularea ei daca introduci si piatra vie mie mi se pare trasa de par, niciodata,
din punctul meu de vedere, piatra artificiala nu o sa contina ceea ce contine piatra vie. Si oricate bacterii
vei adauga, niciodata nu o sa ai diversitatea existenta in piatra vie. Folosirea pietrei vii te scuteste de multe
probleme, indiferent ce filtrare ai. Uita-te la sistemul cu zeoliti de la Korralenzucht, care pare sa fie un sistem
de succes, una din primele reguli intr-un sistem bazat pe zeoliti de la Korralenzucht e sa folosesti piatra vie.
Deocamdata sint la inceput, dar cu siguranta in anii ce vor urma am sa incerc un acvariu numai cu piatra
vie si DSB, fara nici un alt fel de filtrare. Deocamdata nu am nici timp nici chef sa fac asemenea experimente,
dar va veni si vremea aia.
Acvariul meu a fost ciclat in 3 saptamani in primul rand datorita pietrei vii, parerea mea. Putina experinta pe care
o am imi sugereaza ca factorul important a fost piatra vie.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
|
Un plantat sau semi plantat fara substrat nu mai e nici plantat nici semi plantat. Din punctul meu de
vedere raspunsul este nu. Daca poti sa il faci? Sigur, orice e posibil dar o sa fie naspa.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Am citit si eu acum tot threadul inclusiv linkurile. Ideea este ok, cu o singura precizare, nu folositi nisip
de constructii, nici macar la matrita, nisipul normal este format din silicati si este ultimul lucru de care
aveti nevoie intr-un acvariu marin. Nisipul coralifer este ok. Dar, asa cum am precizat mai devreme,
niciodata aceasta piatra nu se va compara calitativ si functional cu piatra vie din ocean. Cel putin asta
e parerea mea. Si mai trebuie vazut daca in final se merita tot efortul depus plus materialele.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
DSB-ul de minim 10 cm, preferabil 15 cm, cu nisip fin 0,2-0,5 mm eventual amestecat cu 0,5-1 mm. Daca poti
lua nisip viu e si mai bine.
Daca mergi pe varianta cubului atunci lampa de le Ecotech este ok. Eu am AiSol dar stiu si lampa de la Ecotech si
e o lampa buna. Daca mergi pe varianta acvariului de 100x50x50 de la Eheim (presupun ca ala era acvariul din link,
acolo sint doua acvarii, unul de 250 litri celalalt de 460) atunci lampa de la Ecotech nu este suficienta, nu acopera bine
toata suprafata si atunci ai varianta cu 2 lampi pe leduri sau T5 de la ATI. Arunca o privire si la AiSol sau la lampile pe
leduri scoase de cei de la GHL (producatorii Profilux), lampa lor se numeste Mitras dar e cam scumputa si are termen
de livrare in prezent de circa 1 luna.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Si ca sa nu ne mai dam asa tare in barci, Radu poti sa iei legatura cu bilti si cu dorin_st, dintre userii de pe acest
forum ei ai cea mai mare experienta cu ledurile, inclusiv pentru apa dulce. Cu siguranta pot sa iti dea niste sfaturi.
Bilti si Dorin_st aveti legatura
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
Prietene, se pare ca nu intelegi ceea ce spun. Si nu intelegi pentru ca nu ai pasiunea care se numeste
acvaristica. Pune mina si studiaza putin si mai vorbim ulterior daca te intereseaza. Lumina pentru acvarii,
indiferent ca este din categoria leduri, halide, neoane sau altele, este o lumina cu anumite caracteristici in
functie de ceea ce are nevoie ecosistemul pe care vrei sa il copiezi.
Pentru simpla ta informare detin 4 lampi AiSol cu leduri (24 de leduri pe fiecare lampa de 3W fiecare), lampi
pentru acvarii de recif. Nu sint leduri de jucarie cum zici tu, nu au costat decat 1800 USD. Daca esti interesat
gasesti detalii pe net.
O zi buna,
Dragos
P.S. Spor la vanzarea ledurilor de putere de 50W pentru acvarii
|
 |
|
|
|
Nu am apucat sa citesc tot threadul, o sa o fac mai tarziu, dar am un singur comentariu: nu exista piatra vie
Do it yourself. Piatra vie este una singura, cea din ocean. Niciodata o piatra "preparata" nu o sa ajunga
piatra vie, nici dupa 10 ani de stat intr-un acvariu de recif. Pitrele de genul asta sint ok ca le faci cum vrea
muschii tai, dar niciodata nu vor avea functionalitatea pietrei vii.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Mersi Rick si Roni
|
 |
|
|
|
Dupa cum stii, ledurile au o viata mai mare daca nu se folosesc la 100%. Asa incat cei 250W de leduri pot fi
dimmate foarte eficient cu ajutorul unui controller ca sa nu omori nici plantele nici pestii.
Iar aia cu 50W ledul echivalent cu 500W halide e din carti poate. Intamplator am leduri si stiu ce vorbesc.
In cel mai bun caz ai de 2-3 ori mai multa lumina, nu de 10 ori. Avantajele fata de halide sint doua: consumul
(cu alte cuvinte eficienta energetica), si faptul ca pot fi dimmate automat cu un controller.
Dupa mesajele pe care le-ai postat se vede ca nu ai nici in clin nici in maneca cu acvaristica. Drept pentru care
mesajul tau de vanzare nu isi are locul in acest thread. Daca vrei sa vinzi ceva si adminii acestui forum sint de
acord, mergi la rubrica de vanzari si fa-o acolo.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Mersi frumos Ciprian, niciodata nu e prea tarziu
@koala fetele sint bine, toate trei
@Bogdan_Musat sa-ti traiasca si sa le insufli si lor microbu' acvaristic
O seara placuta,
Dragos
|