| Message |
|
|
|
Pentru poze sper sa imi fac timp maine seara. Si pina atunci sper sa iasa si cei doi wrasse.
O zi buna,
Dragos
LE Six line-ul sta intr-o gaura din piatra vie, iar Yellow wrasse tocmai ce a iesit din ... nisip! Era ingropat
in nisip, acum a iesit la plimbare, cred ca a simtit ca e rost de ceva mancare, tocmai ce le-am dat niste
supershrimp.
|
 |
|
|
Albulescu nu este un gobi, nu face parte din familia Gobies, face parte din familia Blennies.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Nu cunosc foarte bine cele doua neoane, dar tinand cont ca au aceeasi putere 54w si aceeasi temperatura
de culoare 6500k cred ca ar trebui sa il alegi pe cel care are mai multi lumeni.
Poate cei care au folosit ambele variante pot sa te sfatuiasca mai bine.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
Multumim pentru explicatii Calin, chiar daca nu sint cichlidar nu strica sa mai inveti cate ceva in fiecare zi.
Sau poate sint un "mic" cichlidar pentru ca am discusi
Oricum un topic foarte util si cred ca ar trebui facut sticky pentru toti cei care vor sa tina cichlide de Malawi si
nu numai.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
|
Se parr ca pestiucii s-au acomodat, chromisii deja au format un card si stau printre acropore si ar hali
toata ziua mancare daca le-as da, salariasul a inceput sa curete rocile sarguincios, mandarinul e ceva
mai timid dar totusi il vad din cand in cand pe sub roci, cleaner wrasse-ul si-a luat rolul in primire si ii
curata pe ceilalti. Doar ceilalti doi wrasse stau inca ascunsi, six line si-a luat un pic de bataita de la chirurgi
iar yellow wrasse s-a ascuns de cum l-am bagat in acvariu si inca nu a iesit.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
Incepe sa prinda culoare
|
 |
|
|
|
Deci pina la urma capacul este rabatabil, recunosc ca la varianta asta nu ma gandisem.
Cred ca e bine sa pui si reflectoare la neoane, gasesti din cele care se prind direct pe neon.
Sint curios daca vei avea suficient loc sa umbli in acvariu prin usita aia mica.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Cu alte cuvinte, si mai pe scurt, ce spectru au ledurile tale?
In ceea ce priveste bolboroseala si CO2-ul, nu faci decat sa strici orzul pe gaste cum se spune,
si aditiile tale de CO2 au efecte minimale datorita bolborositului cu aer. Adica ce bagi pe o parte
scoti pe cealalta.
Iar unghiul de dispersie al ledurilor te ajuta sa acoperi o suprafata mai mare, dar la o intensitate
mai mica, adica ai un PAR mai mic. Functie de adancimea apei poate sa fie bine sau nu.
O zi buna,
Dragos
P.S. Se pare ca functia de cautare a forumului si nenea Google nu sint cei mai buni prieteni ai tai.
|
 |
|
|
|
Eu cred ca ar face fata cele doua filtre. Practic ai un volum brut de 375 litri, probabil ca net undeva in jur de 300 litri.
Cred ca este ok. Uneori mai important este volumul mediilor de filtrare, care cred ca in cazul tau este destul de mare,
decat debitul filtrelor.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Daca il faci de 150x50x50 atunci este indicat sa pui si intaritoarea transversala.
Adevarul este ca nu faci un acvariu nou in fiecare zi, gandeste-te bine si poate merita
sa il faci mai mare.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
Bravo, frumos, incepe sa prinda culoare
|
 |
|
|
Asa cum a mentionat si koala in topicul lui, azi am fost impreuna la cumparaturi la Coralis
Tocmsi ce desfaceau pungile cu pesti  Si am venit acasa cu urmatorii pestiuci:
1 Mandarin Green
1 Salarias
1 Yellow Wrasse
1 Six Line Wrasse
1 Common Wrasse
6 Chromis Blue/Green
Le-am facut aclimatizarea la picatura 1 ora dupa care i-am bagat in bazin unde au fost luati in primire de chirurgi
care i-au alergat putin pina s-au stins luminile. Sper sa se acomodeze si chirurgii sa ii lase in pace.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
Sa speram ca de data asta rezista
Usor usor se umple bazinul cu pestiuci, ciortanii mai tarziu
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
La inaltimea de 45 nu iti trebuie intaritoarea aia. Dar poate fi folositoare, spre exemplu eu am pus
hranitorul automat pe ea si am prins spray barurile de la cele doua filtre. Daca tu crezi ca iti va
folosi, ok, daca nu tot ok. Si da, te va incurca la pesti, plantare etc.
O zi buna,
Dragos
P.S. Inca un pic si ajungi la 200x50x45
|
 |
|
|
|
Daca albastrul merge la plantate oare de ce toti marii producatori nu vand lumina acatinica pentru cresterea plantelor?
Doar din cauza culorii? Nu cred. Daca citeai mai atent ce scrie colegul nostru mai sus ai fi descoperit ca se afla intr-una
din situatiile descrise in topicul pe care l-ai mentionat: plantele lui cresc in inaltime, cu alte cuvinte cauta lumina, pentru
ca nu sint obisnuite cu lumina actinica in cantitate atat de mare.
Lampile cu leduri pentru apa dulce si plantate sint destul de rare, ma indoiesc sa aiba colegul nostru o asemenea lampa.
Fiind mai noi, practic ultimele intrate pe piata, lampile cu leduri se adreseaza in mare majoritate reefurilor. Exista si pentru
apa dulce si plantate, dar mai putine. Asta este motivul pentru care l-am intrebat pe mael222 ce leduri are, ca sa vedem
pentru ce este lampa lui. Eu cred ca este pentru reefuri.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Lampa cu leduri alternativa la HQI este corect, noi vorbim de tipul de lumina. Daca tu zici ca lumina este actinica,
acest tip de lumina este pentru bazine marine, nu pentru cele de apa dulce. Daca vei cauta mai atent pe net vei
vedea ca producatorii de lampi pentru acvarii, orice fel ar fi ele, leduri, neoane, MH, specifica pentru ce este fiecare
tip de lumina. Lumina actinica se foloseste la acvarii marine, pentru apa dulce si plante iti trebuie alt spectru.
Spre exemplu T5 (neon) de la AquaMedic - Plant Grow - este un neon special pentru plante. Si degeaba ai 1w pe
litru daca spectrul nu este pentru plante.
O zi buna,
Dragos
LE ce fel de leduri are lampa? In descrierea tehnica ar trebui sa gasesti ce fel de leduri are.
|
 |
|
|
Faza misto e ca sint incepator  norocul incepatorului nu?!
Aditii pentru corali fac de vreo doua luni, cam de 2-3 ori pe saptamana, iar de cateva zile am inceput sa
fac zilnic. Si le dau sa pape Energy A si Energy B, Zooplancton si Fitoplancton, Rotiferi si Reef Snow.
Si cand o sa am si timpul necesar o sa pun la punct si sistemul ala de feeding automat. Deocamdata
ii hranesc manual.
Salutari la fel de sarate
Dragos
P.S. Radem, glumim da' e naspa sa iti cada rockscape-ul...
|
 |
|
|
Mi-ai zis
Nu cred si sper sa fie asa, in ocean la mama lor parametri sint aproape de 0.
Oricum nu cred ca nitratii se vor duce mai jos de 0,25-0,5. Iar daca fosfatii sint 0
nu cred sa fie probleme. Oricum fosfatii sint 0 de vreo 2 luni si bazinul a mers bine.
Scopul meu este ULNS - ultra low nutrient system
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Mercic nenea Koala
Un mic update, nitratii scad incet, dar sigur. Am mai facut ieri un test de nitrati si inca nu am ajuns la 1, dar culoarea
testului era ceva mai deschisa decat acum doua zile. Fosfatii au ramas pe 0. GSP-ul de pe piatra mare s-a deschis si el,
mai sint si alti corali care pare ca resimt scaderea nitratilor, dar nimic drastic. Am pus ozonul pe automat, fac aditie direct in
pompa skimmerului 2 ore pe zi, 1 ora ziua si 1 ora noaptea, ajuta la claritatea apei si cred ca nu afecteaza prea tare populatia de
bacterii din reactorul de biopeleti. Redoxul mi-a scazut undeva pe la 300 dupa ce am intrerupt aditia permanenta de ozon,
inainte era la 410, dar se pare ca si redoxul incepe sa creasca, acum este pe la 340. Targetul propus pentru Redox este 375.
pH-ul este din ce in ce mai constant, variatia lui este intre 8,28 si 8,35.
Sun coralul negru s-a deschis ceva mai mult ieri seara si cred ca incep sa se hraneasca. Ciano dispare pe zi ce trece, se vede
ca nu mai are papica. Nudibranchii mancatori de montipora nu am mai vazut, sper sa nu mai apara, dar si daca apar cred ca am
ac de cojocul lor prin suflarea zilnica cu apa si aer cu presiune a montiporelor. In schimb nu stiu cum stau cu viermii plati de acropora,
astept sa imi vina Flatworm Stop sa incep tratamentul.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Plastic in acvariu marin?! Nu inteleg care este scopul, dar plasticele nu au ce cauta intr-un acvariu
marin. Daca nu poti cumpara piatra vie, cauta piatra uscata, este mult mai ieftina, si cu aditii suficiente
de bacterii in timp poate sa arate ca cea vie.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|