In sfarsit dupa aproape 10 zile am observat o scadere semnificativa a nitratilor, de la 5 la 2,5, semn
ca reactorul de biopeleti isi face treaba. Cu toate ca reactorul de antiphos l-am oprit acum 3 zile ca sa
las fosfatii sa creasca un pic, fosfatii raman totusi la 0, masurat cu Hanna checker de fosfor. Se pare
ca filtrul wet@dry cu matrix (Blue Tower) isi face treaba destul de bine si odata ce fosfatii au fost adusi
la niveluri nedetectabile cu ajutorul reactorului cu antiphos PO4x4 acest nivel este mentinut. Posibil ca si
biopeletii sa ajute la asta intr-o masura mai mica.
Ca urmare a scaderii nitratilor campia de GSP vad ca nu se mai deschide, restul coralilor sint ok.
Sint curios in cat voi ajunge la un nivel al nitratilor cat mai aproape de 0.
Ciano vad ca regreseaza, probabil ca in ritmul asta intr-o saptamana doua ar trebui sa dispara.
Oricum mi-am comandat si Zeobak+Coral Snow de la Korallenzucht, se pare ca ajuta in eradicarea ciano.
Pina acum astea au fost vestile bune, acum urmeaza cele proaste.
Am doi inamici in bazin care sint foarte greu de exterminat si care imi papa coralii SPS: nudibranchi de montipora
si acropora eating flatworm. Nudibranchiile se pare ca le tin sub control, dupa ce mi-au papat un frag de vreo 4 cm
patrati de montipora verde plate, acum ii culeg odata la doua zile si se pare ca nu au timp sa se mai inmulteasca.
In schimb viermii de acropora sint foarte mici si greu de vazut si am deja doua acropore pe care au inceput sa le
devoreze. Dupa ceva documentare pe net am sa incerc o varianta intermediara, practic nu este un medicament sau
un exterminator pentru acesti viermi, ci un stimulent pentru corali sa isi refaca tesutul si sa lupte singuri impotriva
viermilor. Solutia este tot de la Korallenzucht si se numeste Flatworm Stop. O alta solutie ar fi extragerea coralilor
din bazin si tratarea lor intr-un bazin carantina, problema e ca sint foarte bine lipiti pe piatra vie si nu mai am cum
sa ii scot. Asa ca voi incerca acest tratament (tonifiant) de la Korallenzucht direct in display, tratament care face bine
si celorlalti corali, si sa speram ca voi avea succes. Oricum tratamentul dureaza minim 3 luni.
Cam astea sint ultimele noutati, o seara placuta,
Dragos
LE a uitat sa va relatez despre un coral, un Sun coral negru (Tubastraea diaphana) pe care il am de vreo 3 luni, am
incercat sa ii gasesc un loc in acvariu unde sa se simta bine si sa se deschida, se pare ca abia acum am reusit sa ii
gasesc locul potrivit: pe coloana din mijloc pe una din pietre pus sub piatra de sus in jos

practic polipii se
deschid in jos. Se pare ca asta e pozitia care ii place, in seara asta am vazut primele tentative, firave e adevarat,
de a-si deschide polipii, si asta la 3 zile dupa ce l-am mutat. Sper ca va supravietui, era clar ca daca nu il mut nu are
nicio sansa, dar se pare ca i-am gasit locul ideal. O poza cu el dupa ce se deschid polipii.