[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: viulian
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Message
Super tare constructia treaba bine facuta.
Nimic nou. Merge ...

Cum acvariul a fost neglijat in perioada verii - acum toamna devenise plin de alge ... m-am apucat si am curatat reactorul de sulf (era aproape negru in interior), am reglat skimmer-ul incat sa faca un skimming mai umed, si dupa vreo luna si-a revenit fara sa ajut. Algele sunt naspa in general, corectezi conditiile dar ele continua sa creasca (au acumulat probabil ceva hrana) si abia dupa aceea incep sa dispara.

Am facut si greseli - gen, am avut niste musafiri si am hotarat sa le arat culoarea albastra, dar fara sa-mi dau seama, am uitat pe 0% lumina alba. Mi-a luat multa vreme pana sa imi pice fisa, privind acvariul intr-un weekend si sa ma intreb - de ce puii mei este albastru in mijlocul zilei. In timpul saptamanii nu il vedeam ziua, in weekenduri mai mult plecat - pana sa realizez

Pozele de mai jos sunt facute in weekend acum - exact cum arata acvariul.

Dimineata si ziua:

image image

Ceva macro cu ariciul plin de o gramada de chestii, coralii moi / pesti / vietuitoare ...

image image
image image
image image
image image
image image
image image

image

Imi displac cateva aspecte:
a) nisipul este plin de viermi din aceea care isi fac scheletul din boabe de nisip. Am inteles ca sunt o dovada ca acvariul e matur, bla bla bla, dar maaan ... se vad urat.
b) coralina se dezvolta pe geamuri and stuff, enervant sa stai sa cureti - iar in poze apare ca un acvariu murdar. In realitate nu e, si se vede limpede, dar in poze.
c) coralul acela de pe piatra inalta (GSP), creste peste tot. De la o bucata mica la inceput, acum a acoperit toata piatra. E fain, caci da aspectul unui acvariu vechi si stabil dar se apropie de alti corali si nu stiu cine va invinge.
d) pompa koralia, cred ca i-am gasit un loc - nu se vede in poze, am realizat insa cand ma uitam la poze. O sa scot spray bar-ul (pe peretele din dreapta, al acvariului, sus) si o sa pun pompa chiar pe out-ul filtrului - trebuie doar sa deplasez incaliztorul sa-i fac loc.

Dar in mare imi place, e plin de o gramada de mici vietuitoare are un aspect haotic si salbatic asa (sau cel putin asa il vad). Au supravietuit si 2 fungia plate corals (am avut parentele lor, pe care l-am scapat pe jos cand faceam curat odata, s-a spart, le-am pus inapoi, acum au gura, etc). Sunt 2 verzi intr-una din poze.
Asa - mai am 2 probleme deocamdanta:

a) nu am mai dat mancare acvariului de 2 saptamani deja, dar in timpul zilei, nisipul devine din alb (noaptea) intr-un maro. Daca nu fac schimb de apa, culoarea maro este vaga la inceput, dar in timp prinde 'culoare' mai intensa.
b) tot apar mici alge ici colo unde nu am tratat cu H2O2. Prin urmare, am decis sa introduc un CUC mai substantial decat cativa melcuti:


image image

Am avut noroc si am gasit un arici mov (in poze se vede mai albastru decat este) si mic. Deja mi-a darmat bucatelele de corali neprinse, dar sunt usor de pus inapoi pana o sa ma hotarasc daca sa le lipesc sau nu. Umbla peste tot.

PS: la naiba, am uitat sa pun o bricheta alaturi pentru referinta.
Cred ca este prea curat acvariul la mine cel putin, Xenia o ducea foarte bine in perioada cand nu aveam nici reactor de sulf, nici skimmer. Acum abia supravietuieste intr-un colt, am regasit-o ieri cand am vrut sa fac cateva poze ale acvariului.

Nu stiu daca este sensibila la lumina, ai incercat sa pui frag-uri in diferite locuri ?

PS: in weekend am citit tot topicul de la cap la coada, felicitari man super acvariu. Cred ca am o singura sugestie de facut, insa cum cred ca e evident, nu legata de acvariu, ci de fotografie. Cum este evident ca iti place macro (sau Micro in lumea Nikon) te-ai gandit sa incerci si un Kenko macro adapter ? http://www.amazon.com/Kenko-Extension-Tubes-Digital-Cameras/dp/B000JG88JU - o sa poti avea 2X macro (dar iau din F suficient cat sa devina enervant de folosit).
Poza cu bricheta ma termina o sa pun si eu poza, dar cu un BIC

Arata super ingrijit. As fi vrut mai multe poze cu aranjamentul din spate - din pozele initiale nu se intelege cum trece apa dintr-un compartiment in altul iar un colt din "marele" cub pare neutilizat ? Adica a ramas un spatiu gol acolo ?
@krs21 : nu cred ca e o valoare corecta iar scazut "sub 8-9" .... intre 9 si 8 este o distanta uriasa (pH-ul este logaritmic).

@AdrianMar: se poate scadea pH-ul chiar daca ai duritate mare. Am kH 17, am umblat la robinet sa cresc CO2. Rezultatul ? kH-ul a ramas constant iar pH-ul a scazut de la 7.6 la 7.2. Deci CO2 este una din modalitatile foarte bune de a scadea pH-ul. Se spune ca nu e bine de folosit nu daca ai kH mare, ci daca ai kH foarte mic - caci ai putea destabiliza pH-ul.

Insa apa osmozata sau apa de ploaie sunt metode bune de a scadea pH-ul, cum de asemenea este si turba (dar si turba este delicat de folosit, pentru ca trebuie monitorizat des pH-ul, il scade destul de repede).
Intre timp am mai facut un schimb de apa (am lasat acvariul cateva zile fara fertilizanti) iar algele pareau sa creasca usor.
Am curatat si filtrul - parea destul de curat totusi - dar am descoperit ca la elice si biluta aceea (Eheim Ecco Pro 130) era destul de multa mazga adunata, asa ca am curatat bec - debit sporit.

Am reluat fertilizarea cu ceva mai putin decat puneam de obicei, Dennerle S7 adaug 0.4mL si din pastila de E15 am pus o optime (un sfert de pastila, si ala rupt in doua). Peste o saptamana o sa dau tot 0.4mL S7, dar 0.4mL V30 si tot asa, macar o luna. Am tuns si Eleocharis ca sa vad cat de repede alte frunze se vor inalta peste ...
Inainte fertilizam 0.5mL S7 si 0.5mL V30 (la 2 saptamani, alternativ cu E15) si un sfert de pastila E15. Ultima oara pusesem 0.7mL S7 in incercarea de a vedea daca o ia din loc iarba, dar au luat-o din loc algele. Asa ca am redus la o doza de 'siguranta' si sa vedem ...
Foarte tare sunt curios de evolutie.
M-a starnit un pic discutia despre biotop - in primul rand felicitari AdiC pentru realizari!
Am un mic acvariu marin, si mi-am invitat un amic care a mers la scufundari si a vazut corali. A zis dupa invitatie: "hai ma sa vad si eu daca ce ai tu seamana cu ce-am vazut eu". Stii care a fost reactia ? "Nici pe departe!" uhhh

Problema cu biotopul este ca sunt putini care fac pentru ca si putini care pot aprecia. Trebuie sa cunosti foarte multe detalii despre locul natural descris - si mi se pare o latura faina a acvaristicii (nu pe axa reproducere pesti, sau pe axa obtinut peisaje muntoase subacvatic, ci pe respectul fata de natura). Ca si celelalte, e la fel de dificil de gasit perfectiunea.

In cazul de fata insa cred ca e mult mai important sa se introduca pesti potriviti pentru acvariu. Atunci se vor dezvolta frumos. La plantate, ca sa mut o piatra trebuie sa: dezradacinez nu stiu cate plante, fac o gramada de mizerie pe care trebuie s-o aspir de vreo 2-3 ori pana se vede iar limpede apa, etc, pe cand aici, daca nisipul e mutat zilnic din stanga in dreapta, cred ca poti sa schimbi layout-ul dimineata la pranz si seara, fara drame

Am intrat in zona aici pentru ca imi plac pozele cu acvarii in devenire. Cand vezi totul cu ochii mintii, dar n-ai apucat sa transpiri inca tragand la jug.

Spor
Despre condens - nu cred ca poti scapa usor - cat timp o sa ai capac, e dificil. Iar o lampa suspendata trebuie sa faca mai multa lumina pentru a ajunge aceiasi cantitate de lumina la plante. Cred ca singurul avantaj in a avea un capac transparent (de sticla) si instalatia de iluminat deasupra este ca nu mai exista riscuri de electrocutare sau ceva pe la neoane.

Toate acvariile mele au capacul de sticla initial care se aseaza pe niste suporti din plastic dar este in interiorul peretilor, iar intre capac si pereti raman vreo 3-4-5mm liberi incat acolo sa pot prinde lampile de 11W. Condes este in continuare, capacul se murdareste in timp de praf si trebuie curatat din cand in cand oricum, dar macar lampile nu se mai murdaresc asa usor si nici nu curge din ele apa cand le dau la o parte.

Aici am gasit o poza exemplificativa: http://www.thingiverse.com/thing:58046

Despre mutare, cred ca te-ai gandit bine. Citisem ca si daca mor multe bacterii in filtrul oprit (era vorba parca de pana la o zi), tot or s-o ia mult mai repede din loc. Asa ca eu cand fac curat la acvarii stau cateodata cu filtrul oprit ore intregi, si nu au fost probleme. Asa ca daca te descurci sa muti totul in sub 6 ore - sau, daca tine mai mult, macar sa lasi filtrul mergand intr-o galeata cu apa din acvariu, cred ca nu ai de ce sa-ti faci griji pana a doua zi. Bacteriile acelea au nevoie de oxigen ca sa nu moara foarte multe odata.
Stefan ? Tu ai postat aici - scuze, dar abia acum am vazut, caci ma pregateam sa postez despre acvariu.

In principiu, am neglijat acvariul din cauza de probleme personale, lipsa de chef, samd. Insa stressat ca nu crestea iarba aceea ascutita din spate, am vrut sa experimentez daca nu cumva e vorba de ceva fertilizant care lipseste, asa ca am zis ca vor creste cantitatile pe rand, sa vad ce se intampla. Acum o luna si ceva, nu mai stiu, am pus o pastila de PlantaGold 7 (care e cam cu 200% mai mult decat recomanda Dennerle), n-am mai facut schimburi de apa din cauza ca am fost prins cu o mie de chestii, si in timp, pana saptamana trecuta, au inceput sa se dezvolte foarte naspa niste alge lipicioase si lungi, in zona de curent mai mica dar de luminozitate mare. Am facut mai jos niste poze:

image image

Smocul acela de alge se continua cativa cm si deasupra dar nu se vede clar in dreapta jos, in dreptul pietrei lungi orizontale). Se lipeau de foarfeca, nicio sansa sa le scot cu o periuta de dinti caci se rupeau cu tot cu plantutele de sub ele. Prin urmare am scos artileria grea : schimb de 50-60%, apoi adaugat H2O2 peste zonele afectate, lasat cam o ora sa 'actioneze', apoi umplut cu apa inapoi. N-am mai adaugat fertilizanti de cateva zile, o sa mai fac un schimb si revin la dozele normale.

image image

Rezultat:

image

Insa dilema mea de jumatate de an este de ce nu creste iarba din spate, si acum ... cred ca am aflat un posibil vinovat. Am masurat kH-ul din acvariu, era 15. Sonda pH raporta in jur de 7.6, indicatorul de CO2 era verde. Ma rodea faptul ca pH-ul este atat de sus cu cat CO2 adaug (adica verde deschis indicatorul) si pentru putin timp mi-a trecut prin cap sa incerc ceva turba. Insa, realizand ca am un kH asa mare, am zis, ce-ar fi sa mai cresc si mai mult CO2 ? Asa ca am invartit de robinet un pic spre + .......

Concluziile sunt 2:
a) pentru ca nu am test de CO2 am zis sa dau o cautare pe tabelele acelea de pH / kH si CO2. Am aflat ca CO2-ul meu este pe undeva pe la 8, mult sub cei 20 recomandati - chiar daca indicatorul arata verde!
b) acum, dupa 2-3 zile, indicatorul este de un galben super frumos, kh-ul a suit misterios la 17 probabil dupa schimb, pH-ul a scazut la 7.20 (oscileaza un pic intre 7.20 si 7.24 zi noapte) si graficele spun ca acum sunt la intrarea in zona rosie unde se considera ca e prea mult CO2. Am redus un pic si o sa las totul aici o luna sa vad ce se intampla cu plantele ce remarc, din cand in cand se ridica cate o bula de oxigen. Nu cred ca mai e vorba de H2O2 acum (deja 4-5 zile de la tratament) dar nici perlare in masa nu vad.

Oricum, m-a pacalit al naibii indicator - dar probabil a fost suficient CO2 cat sa mentina cat de cand HC-ul. Dar probabil insuficient cat sa creasca afurisita aceea de planta tepoasa (care nu stiu daca este Dwarf Hair Grass caci e ceva mai inalta decat ce vad in poze pe net).

Mai jos un filmulet cu zebrele cum se bucura de bulele de oxigen produse de H2O2 (caci filmul a fost facut imediat dupa tratament):

Nu am folosit Easy Carbo, dar 3ml imi suna exagerat explic: sunt pe Dennerle, dar la Dennerle trebuie sa fertilizez 0.5mL la 30L, acum nu stiu Easy Carbo cat recomanda, dar 3mL la 40L mi se pare urias. Dar la fel de usor ma pot insela caci na.

Bomba CO2 are 2 dezavantaje:
a) nu stiu cat de usor poti distribui bulele de CO2 in acvariu , pana le pierzi - bomba nu are suficienta presiune sa impinga CO2 prin ceva ceramic, asa ca va trebui sa improvizezi cumva ca sa distribui CO2 cat mai bine.
b) nu ofera o stabilitate (adica presiunea e mai mare dupa 1-2 zile, si dupa 4-5 incepe sa scada) etc.

Punctul b mi se pare mai problematic, adica daca ai avea o stabilitate CO2, si lumina constant, te poti juca cu cantitatea de fertilizanti incat sa ai o crestere buna dar fara alge. Dar cum CO2 scade dupa 3-4 zile, sanse de alge tot sunt, daca se adauga fertilizanti cat se adaugam si inainte - ramane un surplus.

Planul meu ar fi asa:
a) sa mergi pe o reteta care da o cantitate mai mica de CO2, dar ceva mai de durata (sau sa experimentezi ce si cum).
b) sa pui doar 1 zecime din cat recomanda producatorul pentru inceput si sa faci schimburile saptamanale, etc.

Insa e nevoie cam de 1 luna sa poti cuantifica daca acvariul o duce mai bine sau mai rau. Plantele vor creste e clar, insa de vazut cum e cu algele, etc. Daca nu apar alge, poti dubla doza acea mica, si dupa 1 luna tragi iar linie. Daca vezi ca incep sa apar alge, faci imediat un schimb de apa (50%), cateva zile nu pui fertilizant, apoi alt schimb, si apoi revii la valoarea dinainte.

In timp, apar si alte variabile. Plantele cresc, va fi necesar sa maresti si fertilizantii (un pic), sa zicem, dar e nevoie de aceasta disciplina pentru a 'simti' cum evolueaza acvariul, si de a sti cand sa dai inapoi. Daca te tii de schimburile de apa saptamanale, si nu abuzezi cu fertilizantii ci o iei fooarte incet si cu o doza mult mai mica, in timp inveti sa simti cum merge acvariul. Altfel esti mereu in zone de 'tranzitie' - ba prea mult, iar apar alge, iar nu se explica ceva, iar cine stie ce mineral mai zice pe un forum ca lipseste, frustrare, nervi ...

In cazul meu, am mai multe acvarii. Daca as avea doar unul si zilnic sa astept o schimbare, poate as fi mai tentat sa abuzez. Dar cum fiecaruia ii vine vremea la vreo 2-3 saptamani (de intretinut samd) am sesizat ca e mai usor sa le duc unde vreau si am mai putine batai de cap daca ma concentrez pe fiecare cam odata pe luna. Stiu ca e greu, dar sper ca am reusit sa explic dupa ce ma ghidez eu. Poate alti colegi au alte idei
Din cate descrii, din punctul meu de vedere nu fosfatii sunt de vina - ci faptul ca fertilizezi prea mult pentru cat pot absorbi plantele. Trioul este lumina + CO2 + fertilizanti. Daca CO2 nu exista, plantele nu pot folosi fertilizantii, si raman surplus pentru alge.

Ce as face eu ar fi sa fac schimburi saptamanale de 50% si sa nu mai adaug deloc fertilizanti - pana nu ai o sursa stabila de CO2 ... dupa aceea, adaugat un pic de fertilizant, si crescut odata pe luna (cate un pic) cat timp lucrurile stau sub control.
Fara o poza e greu de zis daca e ceva deasupra peste ochi sau in interiorul ochilor. Daca e peste ochi ca o ciuperca ceva, exista tratamente la magazinele specializate.

Insa rapid un schimb de apa ... si folosit AquaSafe sau ceva asemanator pentru declorinat.

LE: Betta Splendes sunt foarte sensibili. Curentii de apa trebuie sa fie FOARTE slabi (aproape inexistenti) sau sa aibe multe locuri unde sa se ascunda, calitatea apei trebuie sa fie foarte buna (schimburi dese + filtru + incalzitor), nu trebuie sa aibe alti pesti care il alearga, etc ... O poza cu acvariu si detalii ar trebui, ideea este ca sunt pesti foarte sensibili si foarte bolnaviciosi.
Mi s-a facut mila de acvariul asta, dupa ce vreo 2 luni a stat aproape neglijat, am decis sa-l aduc pe linia de plutire.

Cam de aici am inceput curatenia:

image image
image image
image

Din cauza ca am avut tot timpul probleme cu algele, am o abordare zic eu eficientizata. Folosesc HOB-ul fara nici o media, doar cu perlon, debit la maxim, si ma apuc sa curat geamurile cu un racaitor cu lama. Apoi las sa stranga cat de mult poate (pana devine verde perlonul) si din cand in cand, cu un "turkey baster", adun algele care se strang prin colturi prin alte parti. Curat perlonul, si continui.

image image

Aici se vede ca pana si sensorul de pH era plin (cred ca poza e totusi dupa ce curatasem o parte din alge de pe el cu o pensula (pentru pictura in ulei, aspra).

image

Una din pietre a fost mereu mult mai plina de alge decat cealalata. Nu inteleg de ce, dar cum nu are nimic lipit pe ea, am decis sa-i fac o baie separat in apa de osmoza in care am pus o canitate mai mult decat suficienta de peroxid. Am lasat-o cateva ore, apoi am schimbat apa, si am mai lasat-o cateva ore la inmuiat pana am relipit-o (caci s-a hotarat sa se sparga foarte usor).

image image

Intre timp, mi-a picat fisa. Parca niciodata n-a fost asa plin de alge, ce facusem diferit este ca am plecat in vacanta si am dat un pic mai mult de mancare shrimp-ului. Asa ca am decis sa mut shrimp-ul in acvariul de 30L, si odata pe saptamana o sa dau de mancare foarte putin, cu turkey baster, si target feeding la corali cu un soi de filter feeding food (am cateva, fac o amestecatura si diluez cu apa din acvariu, pun direct pe corali cu o pipeta, iar a doua zi fac un schimb de apa).

Cam asa arata acum la o saptamana si ceva. Din nou, nu pricep de ce piatra din dreapta nu se acopera cu coralina, in conditiile in care cea din stanga e aproape toata acoperita. Ceva e in neregula cu piatra asta presupun ca nu are suficient debit de apa peste ea.

image image

Si cam asta ... o sa ma tin de curatenie de data asta, sa schimb mai des apa, sa hranesc cu atentie si sa curat a doua zi. Cum ziceam, unele colonii de zoas supravietuiesc si e ok, dar in timp, celelalte au s-au restrans incet. De asemenea, cred ca o sa reduc lumina (care merge 8 ore) de la 24W (Dennerle 3+1) la 11W (dennerle 1+1).
Roni bine ai venit in lumea celor cu pico acvarii, cunoscatorii stiu, nu pico oceane de 100L

Lumina este putina, peste al meu stau 30W destul de aproape. Problemele de care ma lovesc: Unele zoas nu rezista nu stiu de ce. Am avut mai multe colonii, altele au rezistat, altele s-au dus. Apo foarte greu de controlat nivelul de nutrienti, nu am putut sa il tin fara alge chiar si cu un cleaner shrimp (peste nu am pus, dar si hranit odata la 2 zile, acvariul devenea algae scrubber el insusi saptamanal).

Insa e de mentionat faptul ca nu am sump (trec cu vederea la tine ). Sunt tare curios cum va evolua acvariul, la mine e dus doar de un Dennerle extern de 1L (modelul vechi) in care am doar Eheim Substrat Pro fara bureti (poate ar trebui sa reglez debitul mai mic) si de un HOB am uitat de care pe care il folosesc pe filtru mecanic cu perlon clatit destul de des si ceva subsante de absorbit PO4 si NO3.

Asa ca sunt tare curios sa urmaresc evolutia alui tau
Bine ai venit

Se pare ca ai studiat un pic - sau stiai dinainte oricum, bravo.

Eu sincer daca as primi un acvariu din asta as lua-o de la inceput. Dusi toti pestii la magasin si luat promisiunea ca iti vor da inapoi ce alegi tu acolo ... cumparat substrat, plante, spalat tot, renuntat la decorurii marine in acvarii de apa dulce, si na. Altfel, nu vad cum ar fi usor sa-l 'corectezi' pastrat insa filtrul si apa incat sa nu mai ciclezi din nou totul.
Nu stiu ce superglue gel astepti Koala, eu mi-am vazut de treaba cu superglue clasic

Stii cum tine ? TUN. Mi-am spart cea de-a doua piatra din acvariul de 10L asa ca am frecat-o de alge (o sa pun poze cu neglijenta) si am incercat cu plastilina din aia. Aaaaoleu. Asa ca ... am turnat o tona de superglue peste tot, puii mei, noroc ca am pus totul pe o revista

Stii cum tine ? Wow. Superglue tine in apa caci mi-am lipit acum un an diorama cu superglue. Dupa un an trageam de ea ca disperatu sa se rupa. Coralii moi sunt super relaxati dupa introducerea pietrei inapoi - prin urmare ... Am lasat piatra apoi cateva ore intr-o apa normala, dar nu in acvariu, si apoi am mutat-o inapoi.
Daca sunt doar bulele acelea nu cred ca trebuie sa-ti faci griji, dar daca suprafata apei este acoperita de biofilm (si se 'sparge' cand apezi cu degetul) - din experienta mea, este de la prea multa mancare. De fiecare data cand am redus cantitatea de mancare, biofilmul s-a retras sau a aparut foarte greu.

Este posibil sa fie si de la un anumit fel de mancare (adica stiu ca mi-a aparut intr-o perioada cand dadeam pastile pentru ancistrus, iar cand am incetat sa mai dau, nu s-a mai format asa usor). Acum, ori dadeam prea multe (si intra in prima categorie, prea multa mancare in general) ori anumite mancaruri stimuleaza aparitia acestui biofilm.

Oricum, se elimina cu un servetel de hartie intins pe suprafata apei, si umblat apoi la mancare, gen ... dat de 2 ori mai putin zilnic, pentru 1-2 saptamani, sa vezi ce se intampla.
Unul identic, dar cu marcaj diferit, am si eu.

http://www.alibaba.com/product-detail/PH-meter-hot-sale-portable-pen_549130791.html?s=p

Parerea mea este ca este ok ca indicator, dar imprecis. Nu il poti calibra decat intr-un singur punct, adica aproape de valoarea pe care consideri ca o ai. Adica daca vrei sa masori si apa dulce si apa sarata - e mai greu.

O alta problema este ca electrodul nu trebuie lasat sa se usuce (dar nu e scris nicaieri asta), si in capacelul acela negru ar trebui pus un lichid e conservat. Dar probabil lichidul ce pastrat electrodul e mai scump decat aparatul in sine

Cred ca e ok pentru inceput mai ales daca nu vrei precizie.
 
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com