HumanFace wrote:Mare parte din piatra vie e adusa din ocean, si apoi e ''cured'', adica se tine ceva timp acvarii speciale pt. treaba asta, unde sunt eliminati toti carcalacii. Sunt si acvaristi care pun in acvariu piatra direct din natura, dar se trezesc cu din astia:
http://www.oregonreef.com/sub_worm.htm .
Piatra vie vine din ocean intr-adevar, practic de aia se numeste vie, si e plina cu tot felul de chestii, unele bune,
altele mai putin bune ca in linkul prezentat de HumanFace.
Totusi, prin curarea pietrei vii, care poate fi facuta de magazinele care vand asa ceva sau poate fi facuta de cel
care o cumpara, nu se garanteaza ca se elimina carcalacii de genul celui vazut in link. Piatra vie contine tot felul
de "lucruri" vii, inclusiv bacterii.
Si atunci, in momentul in care este scoasa din apa incep sa moara din acele lucruri. Datorita faptului ca este grea,
nu se poate transporta pe distante mari cu tot cu apa, deoarece se transporta cu avionul. Si atunci ea se transporta
umeda, de obicei invelita in ziare umede si apoi in folie. Cu toate astea o parte din vietatile din piatra vie mor pe drum.
Si atunci, pentru a nu introduce toate acele mortaciuni in acvariu, plus altele care mor in urmatoarele zile, si care
reprezinta mari surse de amoniac, nitriti, nitrati, fosfati, se face asa numita curare. Dar prin curare nu se poate
garanta ca se elimina eventualele vietati care nu sint reef safe.
Pentru acvariul meu marin eu am facut singur curarea pietrei vii intr-un butoi de 220 litri de apa cu pompe care miscau
apa,pentru aproape 3 zile. Dupa care am bagat-o in acvariu. Sper sa nu am surprize neplacute, dar nu se stie niciodata.
O zi buna,
Dragos