Sincer gandeste-te mai bine la un sistem de racire cu un minifrigider care costa pana in 100 euro.
Elimini tot interiorul.
Faci in interiorul lui o spirala dintr-un furtun foarte flexibil.(nu folosi spirala de cupru care practic ar transfera mai bine dar ti-ar polua apa)
Faci spirala de cupru decat daca iti permite sa bagi la interiorul ei furtunul de cauciuc. Pe principiul teava in teava.
Intra cam 20m de furtun daca-l modelezi bine.
Pui pe furtun o pompa cu debit cat mai mic sau regulator de debit cum au filtrele de RO ( Osmoza Inversa).
Ideea este ca apei sa-i ia cat mai mult timp sa parcurga spirala.
Eu as opta la ~60l/h debit. Asta o poti face si cu un robinet de plastic in capatul furtunului. Insa atentie ca asta solicita pompa , presiunea creste in furtun si risti sa sara din racorduri.
Scazi cu el 4-5 grade garantat la un bazin pana in 200l.
Din punctul meu de vedere merita.
Aaaaa.. iesirea si intrarea in frigider o faci gaurind in partea din spate a lui.
Pentru asta iti creezi din poliestern ( izolator termic) 4 bucse, inele ( 2 la interior + 2 la exterior ), si 2 tuburi ( pentru trecerea interior/exterior)
Treci furtunele prin ele si apoi le lipesti cu silicon de suprafata frigiderului.
Avantaj:
Marime mica ( cat un filtru extern mai mare) ~ 50cm inaltime
Pret mic. Un chiler profesional este peste 1000 ron ( insa si rezultatele sunt spectaculoase). Multi nu avem acvarii de asa investitie.
Dezavantaje:
Desi mic consuma ceva curent (asta depinde de la produs la produs)
Unele sunt facute pentru 12V deci trebuie transformator de putere 12V la > 3Ah (gen redresor pentru baterie auto)
In rest tine de abilitatile fiecaruia dintre noi.
Daca ma intrebi daca am facut eu , raspunsul este NU dar am vazut la cineva intr-o vizita, care a adaptat un minifrigider de TIR la 12V la un acvariu de 100L si merge perfect. Am pus si eu niste intrebari atunci cam cum se face.
Aceea persoana avea in casa la amiaza 31grade (et4 ultimul) , Apa acvariu 27 grade, Lumina 10h/zi.
A zis ca fara racitor ii urca si la 33 grade apa. Mie 5-6 grade la 100L mi se par ok.
Sigur sigur nu vei putea ajunge cu asa ceva la 22-24 grade in veci.