| Message |
|
|
|
Ultimele teste facute astazi arata asa:
pH 8,02
KH 10
Salinitate 1023
Temperatura 25,5
Redox 273 mV (in crestere fata de startarea acvariului de la 160)
NH4 intre 1 si 1,5 (mai aproape de 1, a inceput sa scada)
NO2 - 2 (a crescut de la 1)
NO3 - aproape 100 (a crescut de la 50)
PO4 - 0,25 (se mentine constant)
Daca merge in ritmul asta in cateva zile ar trebui sa am un spike de NO2.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
Eram sigur ca asa o sa imi raspunzi si asa o sa se intample.
Iti place atat de mult lampa si cum se vede acvariul incat o sa aprinzi lumina.
Sa se faca lumina!
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
Si bineinteles ca nu vei aprinde lumina pina nu termini ciclarea, nu? Sau daca le dai lumina, da-le si tu o ora pe zi
pentru inceput. Parerea mea
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
gengiskhan wrote:Dragos, gresesti.  Sau sa spunem ca nu ai dreptate in totalitate, nu ca gresesti.
Ce reactor in pat fluidizat sa puna la un acvariu asa de mic? Nu e pacat de spatiul ocupat? Iti spun ca la mine treaba merge cu antiphos-ul pus in filtru hangon.
Gandeste-te ca intr-un acvariu nano dinamica e cu totul alta. Aici te bazezi 90% pe filtrarea data de piatra vie si de nisip, iar parametrii ii mentii prin doua metode: antihos si carbune pus in filtru (functioneaza, crede-ma) si schimburi de apa regulate.
Nu te contrazic, e posibil sa ai dreptate, ca doar la tine functioneaza, dar ce te faci la cate alge are el acum?
Iti imaginezi ca fosfatii si nitratii aia, si posibil si silicatii sint peste tot in decor, nisip si asa mai departe. Si daca
face un schimb de 80% nu cred ca va putea reduce fosfatii si nitratii cu un filtru hang on. Sau poate intr-un timp
foarte indelungat. Eu cand ii spuneam sa foloseasca un reactor in pat fluidizat, nu ma refeream sa il bage in acvariu,
ca n-are unde. Dar cu putina indemanare se poate face un reactor in pat fluidizat extern, cu pompa in acvariu, DIY.
Iar Iulian e un tip priceput, cred ca s-ar descurca sa incropeasca ceva in spatele acvariului.
Oricum pina nu incearca oricare dintre variantele prezentate, algele alea nu o sa dispara de la sine. O sa se chinuie 6
luni cu ele.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
|
Si dupa ce am mai discutat cu un prieten de pe alt forum, ar mai fi o varianta: blackout 3 zile cu patura
pe acvariu. Si totusi nu vrei sa stingi lumina aia?
Apropos, niste valori ale parametrilor apei la zi ne dai si noua?
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
|
Ar fi bine sa te hotarasti ori scalarii ori discusii. Fiind veniti dupa scalari e posibil ca discusii s-o ia pe coaja de
la scalari. Si daca mai iei discusi ar fi bine sa fie macar 6, dar in 100 litri sint cam multi, poti sa ii tii dar cu parametri
apei foarte buni, schimburi de apa dese si filtrare corespunzatoare.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Cam in 2-3 zile, totusi eu as mai verifica si amoniacul sa nu scada mai mult decat e acum. Daca scade nu mai are din face
spike de nitriti.
Esti pe drumul cel bun
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Cand le uploadezi pe site e bine sa aiba o rezolutie mai mica, gen 800x600 si sa nu faca redimensionare
automata. Cele pe care le-ai postat tu au 2048x1536 si probabil ca ti le redimensioneaza forumul.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Ca sa pui poze trebuie sa iti faci un cont pe un server unde iti tii pozele, gen http://www.imageshack.us/ , mai sint si altele.
Dupe ce iti uploadezi poza pe siteul imageshack o sa ai un link catre acea poza, direct link, ceva de genul http://img26.imageshack.us/img26/8727/reefa64.jpg (asta este un link la una din pozele mele  )
Acest link il introduci in sintaxa:
img urmeaza linkul /img doar ca img si /img trebuie incadrate de paranteze drepte []
Butonul cu care poti introduce sintaxa img il ai in bara de deasupra, la prima apasare iti scrie img la a doua /img (desigur cu paranteze drepte)
Nu ti-am scris sintaxa completa cu parantezele drepte pentru ca nu ai mai fi vazut-o, vei vedea ceva de genul:
Sper ca am fost destul de explicit,
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Nu imi fac nicio iluzie Adrian, le-am cerut sa imi stearga contul definitiv si sa imi stearga si topicul cu acvariul meu,
ceea ce s-a intamplat. Punct si de la capat
O zi buna,
Dragos
P.S. Daca nu mai ai piatra vie oferta ramane valabila Ricardo
|
 |
|
|
Am vorbit deja cu lukaboy si cand voi avea valorile la apa in limite normale o sa iau de la el o gasca de
4 berghii  Se pare ca sint mai eficiente decat peppermintii si nu mananca decat aiptasii
Mersi pentru oferta AdrianS si bine ai revenit pe forum, ca nu ai mai postat de ceva vreme
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Discutia e mai lunga si nu cred ca are rost sa dezvoltam aici subiectul asta, stricam topicul omului si nu e frumos
On topic, am uitat sa te intreb Ricardo, mai ai ceva piatra vie in acvariu? Sau numai scape-ul cu piatra moarta?
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Materialele de gen PhosEx sau RowaPhos nu dau rezultatele asteptate decat intr-un reactor in pat fluidizat.
Varianta este un reactor in pat fluidizat care sa aiba pompa separat, pompa pe care o pui in acvariu. De
obicei la reactoarele pentru antiphos se folosesc pompe cu debit mic, 200-300 litri pe ora, depinde si de
dimensiunea reactorului, pentru ca granulatia materialului filtrant este foarte mica si risti sa il scoti in acvariu.
Oricum la aceste reactoare in partea de sus, in interior, se pune un burete pentru a opri eventualele particule
in suspensie care tind sa iasa din reactor.
In cazul tau vei avea nevoie de un reactor destul de mic, dar pompa nu stiu sa iti spun cat de mare iti trebuie,
depinde si de tipul reactorului. Aceste reactoare sint de doua feluri ca si constructie tehnica, la primul apa intra
pe jos impinsa de pompa si iese pe sus, iar la al doilea intra pe sus, trece prin mijlocul reactorului printr-o teava
si ajunge jos de unde este directionata ca sa iasa tot pe sus.
O sa iti caut pe net ceva variante si ti le postez aici.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Superb, ce as putea spune mai mult de atat?!
|
 |
|
|
Sau biopeleti, dar acelasi lucru e valabil si in acest caz, skimmer.
Metoda cu vodka sau zahar practic intretine si dezvolta o cultura de bacterii care reduc NO3 si PO4.
Metoda cu biopeleti este varianta mai noua a celor doua si biopeletii se folosesc in reactor in pat fluidizat.
Problema este ca e prea crud bazinul si biopeletii nu sint indicati la bazine crude, ci doar la bazine stabile
la cateva luni de la startare.
Eu zic sa faci un schimb masiv de apa ca sa reduci nutrientii, sa zicem un 80%, numai cu apa preparata cu
apa de osmoza, si dupa schimb sa adaugi ceva bacterii, Biodigest si/sau Niteout si/sau Special Blend (prima
de la Prodibio si celelalte doua de la Red Sea) si sa mergi in continuare cu ciclarea fara lumina.
Parerea mea
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
Clar ca decizia de a folosi apa de la robinet nu a fost una buna, si ti-am spus de la inceput, dar n-ai avut rabdare
sa mai instalezi si osmoza (pe care deja o aveai  )
Sa speram ca o sa isi revina.
Interesant este ca eu am valori foarte ridicate la NO3 si PO4 si inca nu am alge, iar tu ai alge si valori 0 sau apropiate
de 0. De unde se vede clar ca algele papa la greu si de aici poti deduce totodata ca atunci cand ai valori 0 nu inseamna
neaparat ca nu ai alge
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Poti sa mai zici ceva?!
Doar sa vedem si noi o poza cu prospaturile cand vin
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Pune si tu o poza si cautam pe net, nici eu nu am mai multa experienta ca tine
Ce valori ai la teste? NH4, NO2, NO3 si PO4?
O zi buna,
Dragos
P.S. Si daca e sa treaca, m-am cerut eu afara din cor definitiv si i-am rugat sa imi stearga si topicul, nu sint
carpa lor de pantofi
|
 |
|
|
|
Eu am ales sa fac ciclarea fara lumina, si deocamdata, dupa 10 zile, nu am niciun fel de alga, doar cateva pete micute de
diatome. Iar nivelul nutrientilor la mine in bazin este foarte mare, am NO3 - 50 si PO4 - 0,25.
Nu stiu cum e manualul asta de la Dennerle, da' pina nu se cicleaza complet eu nu dau drumul la lumina.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|