[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: kirucd
Forum Index » Profile for kirucd » Messages posted by kirucd
Daca vrei totusi teava de 32, gaura de 43 poate fi inlocuita cu gaura de 45, este ok. Asa am eu la mine, pentru ca
nu au avut carota de 43 mi-au facut de 45.
Daca nu are nici de 45 ramai la cea de 33.

O zi buna,
Dragos
Bine ai venit!
In plus de adaugarea plantelor poti astepta pina ciclarea e completa, probabil inca o saptamina, si ai NH3 0 si NO2 0
si faci atunci un schimb de apa de 50-70% si astfel se va dilua si NO3.

O zi buna,
Dragos
E ok asa, si cu teava de 25 o sa ai flow suficient prin cele 2 tevi.

O zi buna,
Dragos
Ok, intram in linie dreapta Duminica m-am intors din Suedia cu 4 lampi AI Sol, asa ca am cam inchis
capitolul tehnic. Maine dimineata urmeaza sa imi vina piatra vie si pina vineri si nisipul viu. Pozele vor urma
Probabil maine seara dupa ce definitivez rockscapeul.

O zi buna,
Dragos
Am auzit eu bine de ceva arome bahice?! Cand si unde ne vedem?!

La multi ani si la cat mai multe posturi pe acest forum koala
Ceva noutati?

Poate ne dai si noua mai multe detalii, cum te cheama, de unde esti, ce acvariu ai etc.
Si poate completezi si locatia la profil, si nu ar fi rau sa citesti si regulamentul forumului.

O zi buna,
Dragos
malawi_crys wrote:
O sa merg pe varianta clasica , Eheim Compact 5000+. Pretul se invarte in jurul a100 euro .

Ok, dar eu zic ca ar trebui sa folosesti 2. Un Eheim de 5000 nu iti ridica mai mult de 2500-3000 litri. Si daca te hotarasti sa
mergi cu 2 iti trebuie 2 tevi si 2 gauri in acvariu pentru IN.

O zi buna,
Dragos

Stiu cum e sa nu poti dormi, cunosc senzatia

Sa le luam cu inceputul. 
Distantele din schita ta sint ok, doar distanta fata de partea din spate, In loc de 100 mm eu as merge
pe 70 mm, mi se pare suficient. La mine in overflow box distanta aia e de 60 mm (din centrul gaurii, ca si la tine). 
In rest e ok. 

In privinta fitingurilor, ce ai gasit tu nu mi se pare ok, si nici de foarte buna calitate. E adevarat ca fiind pe net nu
pot sa imi dau seama, dar pot sa iti dau linkul de unde mi-am cumparat eu, din Germania. Preturile sint mai mari,
dar calitatea este super. Fitingurile sint olandeze, facute de VDL asta e pagina producatorului, poate gasesti si in Italia: 

http://www.vdl-fittings.nl/index.html 

Iar siteul din Germania, fitingurile sint astea, pentru teava de 32: 

http://www.sewatec.de/vdl-table-duct-typa-32x40mm-x-1-1/4.html 

Trecand mai departe, am vazut ca vrei sa folosesti teava de tur (IN) de 20, ai gaura de 27 mm. Ce pompa de
recirculare vrei sa folosesti? E foarte important, mai ales ca vorbim de un acvariu de 1300 litri. Daca ma intrebi 
pe mine, eu iti recomand o pompa care sa poata recircula in jur de 4-5000 litri pe ora, asta ar insemna cam de
3-4 ori volumul acvariului pe ora. In functie de cati bani vrei si iti permiti sa cheltui pot sa iti recomand o "regina"
a pompelor, Red Dragon 3 de 8000 litri. Atentie, pompa este de 8000 litri, dar cei 8000 litri sint doar pe orizontala,
la 1,5 metri cat estimez ca va trebui sa ridici apa debitul scade la 5500. Pompa vine si cu reglare electronica a debitului,
de la 800 la 8000 litri. Doar ca pretul e intr-adevar prohibitiv, 595 euro. Dar merita fiecare euro, este una dintre 
cele mai silentioase pompe pe care le-am vazut pina acum. Revenind la oile noastre legatura intre pompa si
teava de IN este diametrul. Pompa de care iti spuneam mai sus are iesirea pentru teava de 32. Chiar daca te 
hotarasti la o alta pompa, sugestie mea este oricum sa gasesti una cu care sa recirculi in jur de 4-5000 litri pe ora,
caz in care iesirea este minim cu teava de 25, daca nu 32 ca in cazul Red Dragon 3. Deci ar trebui sa maresti gaura
pentru IN la 33 mm in caz ca vrei sa folosesti teava de 25 sau la 43 mm pentru teava de 32. 

Asta e linkul pentru pompa, in caz ca esti interesat: 

http://www.sewatec.de/royal-exclusiv-rd3-speedy-75watt-8000l/h.html 

Teava de PVC este fara filet, robinetii e bine sa fie cu piulita olandeza, iar valva antiretur nu ai nevoie,
sumpul trebuie calculat astfel incat daca ai pana de curent sumpul sa preia o parte din apa din display (pina se 
intrerupe sifonul de la tevile de tur si retur). 

Asta ar fi robinetul pentru teava de 32: 

http://www.sewatec.de/vdl-ball-faucet-32mm.html 

Restul de fitinguri de care ai nevoie iti dau lista dupa ce te hotarasti pe care varianta de pompa de recirculare mergi. 

O zi buna, 
Dragos
Insula din mijloc nu mi se pare ok, mai bine zis aranjamentul pietrelor.
Oricum, ca sa ne dam seama mai bine fa si tu o poza cu acvariul plin cu apa si cu mai multa lumina.

O zi buna,
Dragos

Si pina la urma conteaza si ce plante vrei si in primul rand conteaza sa iti placa tie
In privinta gaurilor, tehnic vorbind, nu prea conteaza unde le dai, in fundul acvariului sau in geamul lateral.
In ambele cazuri folosesti garniturile cu care vin flansele si pui silicon din belsug si nu ai nicio problema.
Daca le dai in fundul acvariului nu cred ca mai este necesar sa pui inca o bucata de sticla deasupra, presupun
ca acvariul va avea fund dublu, minim 2x10mm si daca mai pui inca un geam in zona gaurilor nu stiu daca
va fi suficient de lunga flansa. Trebuie sa verifici, sint mai multe tipuri de flanse. In oricare din cele 2 situatii
ca trebui sa faci o cutie de overflow din sticla pe care sa o lipesti de acvariu. In cazul gaurilor date in fundul acvariului
tevile vor trece prin fundul cutiei de overflow si va trebui sa gauresti si fundul cutiei si sa izolezi bine cu silicon
la trecerea tevilor prin fundul cutiei. Ceva mai mult de munca decat daca le-ai da in geamul lateral mic, cel de
langa intrerupatoare.

Dar eu ti-as recomanda o a treia varianta, cea pe care am adoptat-o eu la reeful pe care il pregatesc: si anume
cutie de overflow externa, lipita pe exteriorul lateralei mici de la perete, laterala pe care o faci mai putin inalta
decat restul acvariului cam cu 8-10 cm, loc in care pui pieptanele. Cam asa ceva:

image

Advantaje:
- nu mai dai gauri prin acvariu
- nu ocupi din spatiul acvariului
- poti sa cureti usor intregul sistem de overflow si tevi
- daca o faci suficient de adanca (a mea are 20 cm adancime si pieptanele 9 cm cu 7 cm dintii) poti sa modifici
nivelul apei in display foarte usor prin modificarea pieptanelui

Dezavantaje:
- iti mai ocupa aproximativ 12-13cm din spatiu limba perete si va trebui sa maschezi cu ceva de sus pina jos

Daca in schimb vrei una din celelalte 2 variante, varianta cu gaurile in fundul acvariului mi se pare mai ok.
Si la varianta asta poti sa faci cutia de overflow pina jos, dar iti va lua din spatiu, cutia de overflow la mine
are 12 cm latime, ca sa ai si loc sa cureti sau sa faci alte interventii. Practic in cazul asta poti sa mai lipesti
un geam paralel cu latura mica a acvariului dar mai scurt cu 8-10 cm ca sa poti monta pieptanele.

O zi buna,
Dragos

LE Cand te-ai hotarat pe care varianta mergi, spune-mi ca sa iti spun cum e cu "tzolii" si cu flansele, tevile si
alte asemenea acareturi
Cam multe pietre mi se par si mie pentru un plantat.
Dar ce substrat ai?

O zi buna,
Dragos
Komatex
Bine ca ai observat si bine ai venit!

Forum Index » Profile for kirucd » Messages posted by kirucd
Go to: