[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: kirucd
Forum Index » Profile for kirucd » Messages posted by kirucd
Ma gandeam ca poate e mai usor de curatat teava, in conditiile in care ai doar 2 coturi, decat furtunul.
La asta m-am referit

O zi buna,
Dragos

P.S. Cum fu' cu offroadu' ?
Deci, daca folosesti toata schema de la Dennerle, indiferent ca este cu S7 sau cu A1, pui in fiecare saptamina
S7, o data pe luna E15 si o data V30, cu distanta de 2 saptamani intre ultimele doua, alternativ.
Sau altfel, saptamina 1 - S7, saptamina 2 - S7 plus E15, saptamina 3 - S7, saptamina 4 - S7 plus V30, dupa care
reiei ciclul. Si poti sa adaugi planta gold in fiecare saptamina.

O zi buna,
Dragos
kirucd wrote: Mai exista si o alta varianta, din ce stiu eu, poate nu stiu bine si ma corecteza
cineva ( ) fosfatii se pot fixa si in substrat si in decor. Iar restul a fost papat de plante.

Asa ziceam cu vreo 2 pagini mai in urma
Corect Iulian.

Eu asa fertilizez, S7 in fiecare saptamina, si E15 si V30 odata pe luna alternant.
Ai KH 10?
Nu, nu e mic daca e 6,8 e ok.

Si da, ai procedat cum trebuie cu reactivul.

O seara placuta,
Dragos
In principiu da. Intrebarea este cum ai folosit solutia de testare, diluata in apa sau nediluata?
Nano-ul meu are fix 50 litri, net. Si fac o singura pompare
viulian wrote:
Later edit 2: username "incepator" ? Pai peste cateva luni nu va mai fi de actualitate deci inca o gresala :p

Las' ca il roaga pe PreaMaritul sa ii schimbe userul din "incepator" in "avansat" la momentul oportun

Bine ai venit!
Si eu folosesc Dennerle la nano de 60 l, am ambele variante dar am mers pina acum pe cea cu S7. Nu mi-am
format inca o parere, asa ca nu stiu ce sa iti spun. Si folosesc si Planta Gold. Se pare ca e o schema buna, dar
inca nu ma pot pronunta.

Oricum eu sint incepator, la capitolul teorie stau sa zicem binisor, da' sti cum e, practica te omoara

O seara placuta,
Dragos
Intrebare: cine te opreste ca in loc de furtun sa folosesti tot teava, pe traseul ala verde pe care l-ai facut
pentru furtun? In cazul asta nu ai decat 2 coturi la 90 si poti foarte usor sa cureti tevile cand ai nevoie,
pe sus si pe jos.

O seara placuta,
Dragos
Skimmerul trebuie sa functioneze continuu, deci varianta cade, chiar daca il faci tu.

Dar un hangon filter in care sa pui niste medii (matrix + carbune + antiphos, sugestia mea) cred ca ar fi ok.

Ar trebui sa te mai sfatuiesti si cu cei care au nano marine, eu nu am deloc experienta aici (nici alea mari nu am dar macar acolo m-am documentat).

Vezi ca Adrian_ are 2 parca. Si pc.ciprian si gengiskhan au tot nano, dar nu chiar asa mici ca al tau parca.

O zi buna,
Dragos
Cu placere, imi pare bine ca te-ai hotarat sa modifici putin, cred ca e mai bine asa.
Daca tot dai 3 gauri, din care 2 le vei folosi pentru apa care curge din acvariu in sump, iti sugerez ca la cele 2 gauri sa faci o cutie de overflow in interiorul acvariului din sticla, cu pieptane.
In felul asta nu risti sa se infunde tevile cu vreun animalut si daca se taie curentul nu curge decat apa din overflow si acvariu pina la nivelul dintilor de la overflow. Daca mergi pe varianta
asta, sa iei in calcul ca vei avea o diferenta de nivel intre overflow si acvariu de 4-5 cm, mai putin in overflow. Deci trebuie facut de un minim 15 cm in adancime ca sa ai loc sa bagi si
cotul la 90 din PVC si cotul sa fie sub apa in overflow.

Si inca ceva, ar fi bine sa nu lipesti definitiv partea de PVC din acvariu (cot si teava) astea oricum stau sub apa si poti sa o modifici usor daca gresesti cumva. Practic trebuie sa lipesti doar
Partea din exteriorul acvariului in flansa. Iar robinetii (obligatoriu sa pui robineti) trebuie pusi eventual linga sump ca sa nu impingi prea mult acvariul de linga perete.

Aici gasesti o filmare cu functionarea overflowului si simularea opririi curentului, ca sa iti dai seama ce si cum:

http://youtu.be/KxZRl4l5xRs

La jumatatea filmului am inchis robinetul de la prima teava ca sa se vada cum debitul este preluat de a doua si a treia teava.

Daca ai nelamuriri anunta-ma

O zi buna,
Dragos

Pai nu ai ce scrie la superlativ @vereb, acvariul asta este superlativ

Speechless
Apa din Marea Neagra nu, are o salinitate scazuta. Mai bine instaleaza osmozorul ala si iti prepari singur apa.

Si gandeste-te sa pui in spatele acvariului macar un filtru hangon si eventual un skimmer la fel. Parerea mea.

O seara placuta,
Dragos
Cand ai startat ai bagat bacterii? Daca nu ai bagat ar trebui sa o faci.

O seara placuta,
Dragos
Acel calculator este orientativ. E clar ca nu poti construi un acvariu cu geam de 1 mm de lungime 1,5 metri.
Sau cel putin eu nu cred ca se poate, nici nu stiu sa existe geam de 1 mm. Cert este altceva, inaltimea este
cea mai importanta atunci cand se alege sticla, nu lungimea sau latimea.

O zi buna,
Dragos
costin_ wrote:Stefane, am avut si eu probleme cu testele de la JBL. Nu numai ca sunt imprecise, dar prima problema este ca instructiunile sunt traduse gresit; a fost cazul specific la testul de fosfati si silicati la mine. Baietii ziceau 5 ml in loc de 2x5ml, lingurita mare in loc de cea mica, samd.

Inca o curiozitate: te-ai lamurit la testul de NO3 pe care scara trebuie sa te uiti acolo? Pentru ca si eu am aceiasi dilema, am fie 5 fie 10ppm.

Am dat deja raspunsul asta odata, daca citeai atent topicul il vedeai Dar nu e o problema, iti raspund si tie:
scala de jos este pentru apa dulce, scala de sus este pentru apa sarata. Deci ai NO3 5.

O zi buna,
Dragos
Am uitat, bacterii ai bagat?

Deci la partea de filtrare te bazezi numai pe piatra vie... Nu stiu ce sa zic. Poate mai au si altii alte impresii ...

Lumina nu e bine sa o tii asa mult pentru ca faci alge. Pe de alta parte, daca pe piatra aia vie au rezistat diverse chestii
pina a ajuns la tine, nu crezi ca vor rezista si fara lumina dar intr-un mediu propice?

O zi buna,
Dragos
Din cate stiu eu e bine cand prepari apa sa adaugi sarea treptat si sa o amesteci cu o pompa cel putin o ora
sau doua. E adevarat ca depinde de cantitatea de apa preparata. Si apa se prepara punand sarea peste apa,
treptat, si nu apa peste sare.

In privinta luminii eu zic sa reduci programul la 2 ore pe zi, si sa il cresti pe perioada ciclarii, sa zicem o luna,
cu cate 1 ora pe saptamina.

Intrebare: ce mai contine kitul, ce filtrare ai? Ai skimmer de proteine?

O zi buna,
Dragos
malawi_crys wrote:
@Kirucd, pe forumurile de aici (si daca ai un pic timp liber, arunca un ochi aici: http://www.acquariofilia.biz/showthread.php?t=322225&page=5 ) se vorbeste despre un debit de maxim 2500 L/h la la o teava de OUT de 50. Nu prea ma pricep la matematica insa acei 15000 L/h mi se par un pic nerealisti. Ar fi fost super sa ajungem la asemenea valori cu niste gaurele de 3,2cm in diametru. Cum ai ajuns la aceste valori? Te intreb pentru a rezolva cumva dilema asta. Ori astia de aici sunt in eroare ori noi.

Eu as zice ca ei sint in eroare Nu am avut timp sa citesc topicul, iar italiana mea scartaie un pic, dar pot sa iti spun
cu siguranta ca se pot obtine asemenea debite. Pare incredibil dar nu trebuie decat sa faci niste calcule. Si, nu stiu daca ai
fost atent, aceste debite se obtin numai in FULL SIFON, adica prin teava trebuie sa treaca numai apa.

In momentul de fata ma pregatesc de startarea unui reef unde am o pompa de recirculatie de 8000 litri pe ora, la inaltimea la
care trebuie sa ridice apa acum (in jur de 1,5 metri) merge la aproximativ 5500 litri pe ora. Mai multe detalii gasesti in topicul
meu:

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page

Mai multe detalii despre sistemul de overflow pe care il folosesc gasesti aici:

http://www.beananimal.com/projects/silent-and-fail-safe-aquarium-overflow-system.aspx

Iar calculele sint relativ usor de facut:
1. Debitul prin teava: D = A x v (A - aria sectiunii tevii, v - viteza apei prin teava)
2. Viteza apei prin teava: v = radical din 2 x g x h ( apa va cadea ca orice alt obiect datorita gravitatiei, g - constanta
acceleratie gravitationala, h - diferenta in metri intre luciul de apa din display si luciul de apa din sump)

Si calculele le gasesti aici:

http://www.beananimal.com/articles/hydraulics-for-the-aquarist.aspx

Fa un calcul si ai sa vezi ca la o teava de 32 ai peste 15.000 litri pe ora. Dar inca odata revin, calculele sint valabile
pentru o teava care lucreaza in mod full sifon.

O zi buna,
Dragos

Forum Index » Profile for kirucd » Messages posted by kirucd
Go to: