Din pacate abia Sambata viitoare imi soseste coletul pentru Calciu (si anti Aiptasia). Asa ca am hotarat sa pun in functione reactorul de Sulf (pe care il las la ciclat). Lucrurile nu au stat atat de bine, caci de fapt, chiar daca plasticele suport se potrivesc in cutia reactorului, pompa interna nu mai era aliniata cu stutul de absorbtie deasupra tevii care ar fi fortat apa sa circule prin tot compartimentul.
Asa ca am dat fuga la Brico si am cumparat niste furtune si am "improvizat" un stut

si acuma circula apa peste tot.
Poze:
In dreapta se vede ca o teava (care e in zona de hidrocarbonati) nu se aliniaza cu sorbul pompei care e mai in dreapta cam cu 1cm. Reactorul NR400 vine cu o chestie de plastic rigid care prelungeste tubul pana in intrarea pompei, dar n-o puteam folosi caci nu era alinierea acolo.
Sunt doua furtune unul in altul (unul care sta fix pe sorb, si care 'intra' intr-unul gros care infasoara teava de recirculare).
Apoi, cateva poze cu jegul (bacterii bune, pardon) din reactorul NR400:
Si de aproape:
E, daca ma jucam la debit (si lasam picatura cu picatura, fooooarte lent adica, nici o sansa sa se simta la 30L picatura aceea) puteam sa tin potentialul redox pe la -100 sa zicem. Era foarte sensibil insa, era suficient sa se gripeze (ca sa nu zic cuvantul sa se inmelceasca, nu cred ca exista in Lb. Romana) juma de zi sourface skimmer-ul din acvariu, si vedeam cum scade potentialul redox din reactor.
Ca sa il fac sa se simta cu adevarat, si sa aibe impact (in zilele bune tinea NO3 pe la 2 sa zicem) trebuia sa hranesc de 2 ori zi si noapte, cu niste prafuri de la ei. Stiind ca voi avea plasticele, in ultimile 2-3 saptamani am mai hranit odata sau de doua ori. Adica degeaba. Potentialul statea la 130 (adica nu reducea deloc No3) si prin urmare No3 a ajuns pe la vreo 40 (nu e asa rosu ca de 50 da' e mai viu colorat decat portocaliul 25 pe testul Sera).
Gresala mea a fost sa-mi fie frica de concentratia de Ca si scaderea alk caracteristice doar sulfului si sa cred marketingul lor ca NR400 trebuie hranit doar odata pe saptamana (sau mai mult odata si tine cateva zile). Ceea ce nu e adevarat, daca hranesti mult odata potentialul se duce la -300 si se formeaza H2S (toxic) asa ca trebuie sa maresc debitul. Daca maresc debitul, potentialul revine foarte repede pe la -100 si trebuie sa umblu iar la debit sa-l reduc. Deci fara o pompa peristaltica nici o sansa de automatizat. Dar asta nu scrie in manual, inveti pe pielea proprie.
Asa ca mi-a fost teama initial de reactorul pe baza de sulf. Si inca n-am studiat inca daca acesti hidrocarbonati reduc doar acidul sulfuric care se formeaza, sau daca au rol sa regleze si Ca / Alk. Ei in manual spun ca in reactoarele cu sulf Ca se poate duce la 800 si Alk sa scada. Dar nu stiu daca si in prezenta hidrocarbonatilor. Stiu ca astia neutralizeaza acidul sulfuric, dar nu stiu daca si restul. Va trebui sa adaug eu un buffer de Alk, dar daca o fac saptamanal e perfect, macar nu ma mai joc la robinete / si ma chinui cu prafuri zi de zi.
O sa citesc, am timp o saptamana / doua pana s-o cicla noul reactor. Deocamdata l-am umplut cu apa de acvariu, dar am blocat IN-ul si nu mai trage apa noua, nici nu are de unde sui alta in acvariu.Sa se cloceasca nitel in reactor zic ei
Oricum o problema este si Copy/Pasta facuta de Aqua Medic in manual. Un paragraf la instalare este luat din manualul reactorului NR400, care spune sa dai o prafuri la inceput. Or, nicaieri la alte reactoare de sulf nu dai prafuri, si de asemenea, e specificat ca despartitorul Y care permite hranirea cu prafuri nu e disponibil pentru sulf. Dar ma rog, noroc ca mai citim prin alte parti.
De asemenea, e bine ca am Hanna acuma, macar o sa vad trendul Ca asa, mi-am propus o masuratoare la 3 zile, ca sa vad cum creste cand voi conecta reactorul.
Acum s-a mai limpezit apa nitel in el (acel praf de transport care se aduna la toate substantele din pungi) dar redox potentialul arata 150. Deci nu se simte nimic.
Poza de final: