[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Lofty
Forum Index » Profile for Lofty » Messages posted by Lofty
dreammer wrote:... acvariu de 100x50x50, care va fi umplut cu apa cam 45 cm pe inaltime. Ca sa nu fiu nevoit sa pun intarituri, ce grosime minima trebuie sa aiba sticla ?

Pentru coloana de apa 45 cm: sticla de 10mm. Teoretic, ar trebui sa fie suficienta grosimea fundului de 9mm si a lateralelor de 8mm; practic, mergi mai sigur pe 10mm. Fara intaritoare.

In alta ordine de idei, daca vrei sa urci cu nivelul apei mai sus de 45cm, sa dormi si mai linistit, sa creasca "durata de viata" a acvariului, etc ai doua variante: sticla de 12mm fara intaritoare sau de 10mm cu intaritoare. Depinde cat de solid il vrei... una e sa tina apa si sa nu-ti fie frica sa stranuti langa el, alta e sa fie in jurul lui gradinita de copii... ::hammer:
angelfish wrote:Pentru partea din fata cauta hemianthus sau glossostigma ....

Ramane valabil numai dupa ce bagi CO2-ul, altfel dai banii degeaba pe ele, in sensul ca nu o sa-ti placa evolutia lor
viulian wrote: 6 neoni * 2cm, 4 colise * 3cm, 2 sanitari * 3cm. Aritmetica simpla -> 12 + 12 + 6 = 30cm de peste. Acvariul meu are 44L de apa.

Astfel, conform tuturor posturilor de aici de pe site, eu am un acvariu subpopulat ....

Pai inseamna ca n-ai citit esentialul... Ia uite ce scrie la un post facut "sticky":

Calculul se face in felul urmator:
~ pentru pesti pana la 5 cm -> 1,5 litri de apa/cm de lungime; (ex.: un neon [4 cm] are nevoie de 1,5x4=6 litri)
~ pentru pesti de 5 - 9 cm -> 2 litri de apa/cm de lungime; (ex.: un xipho [6 cm] are nevoie de 2x6=12 litri)
~ pentru pesti de 9 - 13 cm -> 3 litri de apa/cm de lungime; (ex.: un ancistrus [10 cm] are nevoie de 3x10=30 de litri)
~ pentru pesti peste 14 cm -> 4 litri de apa/cm de lungime. (ex.: un astronotus [35 cm] are nevoie de 4x35=140 de litri )

Se tine cont nu de dimensiunea pestelui la momentul cumpararii, ci de cea pe care o va atinge la varsta adulta!

Ia repeta calculul ala de aritmetica simpla si zi-ne si noua cat ar trebui sa aiba acvariul ... Se pare ca toate sfaturile primite pana acum cu privire la populare au fost doar pentru cultura ta generala... de aici si unele aprecieri...
Nu e cazul sa iei unele sugestii sau aprecieri ca atacuri personale... exista insa o tipologie a incepatorului care cere 100 de sfaturi, le primeste, si culmea: face tot cum i se pare lui mai bine... de aici tristetea faptului ca cei mai experimentati care chiar au ceva de zis isi tocesc tastatura degeaba...
Te asigur ca toti de pe acest forum iti doresc binele... Ideea generala e sa te bucuri de aceiasi pesti si nu sa te aprovizionezi periodic si sa-ti zici la un moment dat "Ce chestie... de cand sting lumina cateva ore pe la pranz, au inceput sa-mi moara pestii!..."
Succes!
La bax gasesti la Praktiker Militari, in jur de 80 ron baxul, dimensiuni placa:10cmx260cmx1cm. Un bax are 10 bucati. Orientativ, dintr-un bax faci 2 capace cu dimensiunea 200x50. Exista si alte dimensiuni, insa cele precizate de mine corespund lambriului cel mai dur (celelalte sunt mai flexibile/moi). Duminica asta aveau si la Bricostore Orhideea.
La bucata gasesti la Obor. Iti calculezi tu cate bucati iti trebuie...
calin wrote:Recomandati-mi un incalzitor pe care sa ma pot baza.

JAGER sau SERA sunt printre cele mai bune care se gasesc si pe la noi.
Unul din principalele motive ale existentei unor armate de melci intr-un acvariu (asa cum probabil ai vazut tu) este hranirea pestilor in exces. Daca hranesti pestii corespunzator (de multe ori asta ar trebui sa insemne mai putina mancare) nu o sa ai nici o invazie de melci. Daca sunt multi melci la suprafata apei, asta e un semn al proastei calitati a apei. Au si melcii rolul lor, unii mai mananca alge, altii se pricep mai bine la aerarea substratului...
Credeam ca te-ai lamurit... dar... la dimensiunile 150x10x80 iti recomand lateralele din geam de 10mm, fata si spatele din geam de 19mm si fundul din doua foi (una de 19 si una de 10) ... (nu cum am vazut scris pe aici... nici de 9mm - nu o sa gasesti nicaieri, nici de 10mm - prea subtire).... am totusi impresia ca o sa ti se faca rau cand o sa vezi costurile... pentru latimea de 10 cm nu te astepta sa-ti recomande cineva vreo planta sau vreun peste... poate doar guppy, intr-un acvariu steril... nu mi se pare o mare realizare....

Daca ai mai citit pe ici pe dincolo, ca tot ai fost de acord ca trebuie sa mai scazi din inaltime, si tinand cont ca...
petrutz2003 wrote:Mentionez ca sunt o persoana ce iubeste pestisorii si nu doresc sa-i chinui.
..., adica latimea de 10 cm iese din discutie, mai ales ca nu poti sa bagi plante acolo, concluzia cam vine de la sine... fa unul "normal"... si sa vezi atunci recomandari si pareri.... pana acum, ti s-a spus, mai in gluma, mai in serios ca "nu tot ce zboara se mananca"... sau "nu tot ce e LCD e si acvariu"...

Daca iti doresti cu adevarat acvariu o sa gasesti un spatiu pentru asta...

Sunt suficiente aceste alte pareri?
cengherbogdan wrote:...am 3 neoane de 30W(90cm) 2 neoane aquarelle si unu aqua glow.

Din lipsa de edit, revin si spun: renunta la un aquarelle (nu o sa-ti aduca decat o extra portie de alge). Sunt suficiente celelalte doua pentru africani.
Bine ai venit printre noi!

Cateva sugestii:
Scoate extensiile (tevile de plastic gaurite) de la returul filtrului si lasa doar cotul acela de plastic. Adancimea la care se afla e buna, iar daca-l poti orienta putin spre suprafata, astfel incat sa-ti faca si valuri (ai asigura astfel oxigenarea apei), ai putea sa scoti definitiv si pompa de aer (daca-ti place sa vezi bulele de aer -> las-o, dar eficienta ei devine, prin comparatie, nesemnificativa; eu as scoate-o).

Ideea e sa creezi un curent circular in acvariu si modul cum ai pozitionat in prezent returul numai asta nu face. In aceeasi idee, nu sprijini pietre de niciunul din geamuri.

E bine ca in partea din spate sa ai un curent mai puternic decat in partea frontala a acvariului. Cand pestii tai nu vor avea chef de joaca si se vor odihni, sau dupa masa, se vor relaxa acolo unde curentul este mai mic, adica spre geamul din fata -> ii vei putea vedea astfel mai mult/des. In aceeasi idee, si in plus datorita faptului ca filtrul tau e cam mititel pentru un acvariu de 200 litri cu africani, iti sugerez un powerhead (pompa de apa) aditional, montat in stanga-spate si orientat pe diagonala spre dreapta-fata. Dupa aia, vezi cum il maschezi Asta nu te ajuta (sau nu ar trebui) cu filtrarea, ci doar cu curentul. Rahateii ar trebui sa-i aspiri tu, cel putin la un interval de doua zile, si nu sa-i orientezi prin curenti astfel incat sa fie absorbiti de filtru.

Desi arata mult mai bine, in cazul tau nu iti recomand un decor 3D. Iti mai "mananca" si asta 25 litri de apa si daca mai bagi o stanca, doua, sa faci o gramada mai dezordonata, te trezesti cu volumul util de 120 litri, mult prea mic fata de ce stiu eu ca vrei sa tii in el (3 familii, 15 pesti). Si asa esti la limita, dar poate te convingem pe parcurs sa-ti faci un acvariu mai mare....

Sper ca ce vad mai inchis la culoare pe acolo sunt tot pietre si nu lemn. Daca e lemn, scoate-l. Ascunde incalzitorul, pozitioneaza termometrul si magnetul de curatat geamuri pe una din laterale, in partea din spate, si mai vedem dupa aia ce si cum.

Succes!
osa wrote:Garniturile de care zici tu lofty se afla la fiecare incuietoare?

Nu. Garniturile despre care vorbesc eu se afla in interiorul piesei incadrate in dreptunghiul galben, ca in figura de mai jos. Aceste garnituri au diametrul de 7-8 mm si grosimea de 1mm. Daca sunt deteriorate, curge in principal pe la incuietoarea aflata chiar sub piesa in cauza. Daca curge pe la toate cu debit mare, alta trebuie sa fie cauza (garnitura principala mare). Garniturile ce vin in cutie sunt de rezerva si nu trebuie montate nicaieri la momentul instalarii, dar e foarte probabil sa fie din acelea mari (pentru tevile din plastic, etc...). Evident ca filtrul nu trebuie sa curga in nici o situatie...
image
Giovanny wrote:... 1 metru lungime, 50 inatime ... sticla 8 mm ...sa pun intaritoare si sus ? :-/

Obligatoriu.
osa wrote: Acuma ma gandesc sa cumpar un lighean si mai mare...

Daca tot studiezi problema, sa te gandesti ce lighean mi-ar trebui si mie ca sa mai recuperez din cei 500 litri ai acvariului unde am Tetratecuri... :-)
Salut.
Imi pare rau sa aud asa ceva, mai ales ca eu am trei filtre Tetratec 1200 in functiune. Din fericire ale mele merg impecabil.
Eu vad 2 variante, in aceasta ordine a probabilitatilor:
1.Daca iti picura pe la capac (incuietoare) e posibil sa nu ai sau sa fie ciupite (sau sa se fi rupt) doua garnituri foarte mici care se gasesc in interiorul dispozitivului negru in care intra furtunele. Se poate dezasambla usor, sunt doar 4 suruburi de desfacut. Garniturile astea mici au rolul ca atunci cand inchizi clapeta pentru a atasa dispozitivul asta negru (de care se leaga furtunele) de capacul filtrului si implicit, circuitul este deschis, sa nu curga apa in afara (ceea ce se pare ca la tine se intampla). Se gasesc garnituri mici de cumparat, dar ar trebui s-o stie foarte bine baietii cu service-ul... sau nu smilie S-a mai intamplat si altui coleg forumist, eu cumparand un filtru de la el exact cu problema asta... cu deosebire ca lui i-a cedat garnitura pe parcurs...
Daca gasesc o schema cu particelele dispozitivului in cauza, o sa revin...
2. Sa ai un teribil ghinion si sa fie o problema generala de etanseitate, dar simptomele pe care le descrii se potrivesc de minune cu prima varianta...
Imi pare rau ca nu pot fi mai explicit, dar e cam greu de descris mecanismul la care ma refer... Mi se pare aiurea insa ca in perioada de garantie sa-l repari tu...

De curiozitate, cand l-ai luat, cutia mare in care vine filtrul era sigilata? Pentru ca garniturile de schimb care se gasesc pe la noi nu sunt chiar identice cu originalul (sunt un pic mai grosute si intra fortat)... :-)
Sa auzim de bine...
Pai scrie chiar aici pe forum, trebuia doar sa cauti aici: la sfarsitul paginii...
Esentialul:
Adding an image to a post
phpBB BBCode incorporates a tag for including images in your posts. Two very important things to remember when using this tag are: many users do not appreciate lots of images being shown in posts and second, the image you display must already be available on the Internet (it cannot exist only on your computer, for example, unless you run a webserver!). There is currently no way of storing images locally with phpBB (all these issues are expected to be addressed in the next release of phpBB). To display an image, you must surround the URL pointing to the image with image tags.

Adica, in traducere libera, nu iei imaginea dintr-un fisier Word sau din calculatorul tau, ci de pe un site care poate gazdui poze (de exemplu Photobucket). Cum ajunge acolo? O uploadezi tu...

Cum se face....
Pe un site gen Photobucket iti faci un cont gratuit.... acolo ai posibilitatea sa incarci diverse poze in diferite formate... in acest mod pozei i se "ataseaza" o adresa de web unde poata fi gasita si ai rezolvat-o cu partea boldata din tutorialul in engleza.
Apoi, aici pe forum, in "post reply" folosesti tagurile image intre care pui (cu functia copy/paste de exemplu) adresa unde ai incarcat poza pe net; in cazul folosirii Photobucket ar trebui sa fie ceva de genul:
image
Foloseste functia Preview pana cand postul in care inserezi poza arata cum vrei tu...
Succes.

PS: Exista o sumedenie de siteuri ce pot gazdui poze, eu ti-am dat un exemplu concret ca sa treci de partea teoretica si sa poti exersa.... daca se considera reclama, mea culpa :slap:
Ideea e ca unele specii sunt protejate de lege si poate nu stii in ce te bagi... faptul ca arata ca alea din piata nu prea e un criteriu... daca sunt ale unui prieten cere-i cateva detalii macar pentru tine... O poza face cat o mie de cuvinte...
croco wrote:carasii ... cand vor creste ii voi da fara drept de apel...
Ba din contra, parerea mea e ca vei fi si mai atasat de ei... :alright:

croco wrote:Toti sunt fericiti ...

Asta e parerea ta... ia mai intreaba o data "neonul"....

Intelege ca toti de aici care si-au exprimat opinia iti doresc sa reusesti pe plan acvaristic. E posibil ca pentru cineva aflat la inceput de drum ca tine unele sfaturi sa le percepi ca fiind de neaplicat pentru ceea ce iti doresti tu de la acvariul tau. Ideea generala e ca nimeni nu vrea ca tu sa incepi cu stangul.... Ai primit destule sfaturi pertinente, acum mai depinde si de tine... feed-back-urile tale spun multe despre asta...
Succes in continuare....
Del_bocas wrote:Te referi la o debitare bruta in prima faza din bucata mare pentru a obtine o bucata mai mica si mai usor de manevrat iar apoi la asta mai mica se aplica metoda cu zgarierea la dimensiunile proiectate?

Da. Pentru a putea lucra cu cutter-ul pe interior. Pune mana pe un lambriu de PVC si o sa te "luminezi"...
horia_ch wrote:Ma refer la bureti pentru filtrare ...

Iti recomand ca buretii pentru filtrare sa-i iei din petshop. Au o mare rezistenta in timp comparativ cu cei de prin/folositi la scaune, saltele, fotolii,... (banuiesc ca de alternative d'astea esti interesat)
Mesteresc si eu multe, dar consider ca buretii "dedicati" acvaristicii isi merita banii... Parerea mea....
La lambriul de PVC merge cel mai bine cu zgariere, si se rupe apoi foarte usor; de fapt, daca apesi mai tare si repeti operatiunea de 2-3 ori, trece cutter-ul in partea cealalta.
La taierea transversala (cei 10 cm), zgarietura (cat se poate de adanca) trebuie sa fie pe toata latimea si, pentru rezultate optime, fata-verso. Fortezi lambriul in dreptul zgarieturii si va pocni (se va rupe) ca un plexiglas.
La taierea longitudinala (cei 260 cm, sau mai putin in functie de dimensiunea dorita), tai mai intai cu cutter-ul in lungimea "celulei" (nici nu te intereseaza sa fie drept) si pe fata si pe verso, si apoi faci zgarietura exact pe unghiurile interioare. Astfel, vei avea o taietura dreapta, fara sa te complici cu rigle, coltare si alte instrumente pentru "tinut linia dreapta".
Sper ca m-am facut inteles...
Spor!
Eu folosesc o metoda mai "ieftina". La capatul unui nailon de pescuit de 0,35 leg o bucata de plumb lunguiet. Bag plumbul pe furtun, iese plumbul si nailonul prin capatul celalalt, desfac plumbul, leg o bucata de burete mai dur (de trei ori mai mare ca diametrul tevii), trag inapoi de fir si iese buretele plin de mizerie. Pentru mine e foarte eficient. Se repeta eventual operatiunea pana cand furtunul e curat.
De mentionat ca eu am furtune groase de Tetratec ex 1200. Pentru furtune mai subtirele nu am incercat.
Asta e o improvizatie. Probabil ca cea mai buna metoda e cea "de firma": JBL, etc...
Succes!

Forum Index » Profile for Lofty » Messages posted by Lofty
Go to: