Dom' donpisote, scrie in acest topic, ca si in celalalt vechi topic, si am mai raspuns deja la aceasta intrebare: filtrul extern este la REPARAT, la Aricesti, judet Prahova. Pana vine inca va functiona cel intern, "frate" . Doar nu ma crezi asa prost sa stau cu ditamai debitul de la Tetratec 1200 si sa mai tin si piticania aceea in acvariu... Motiv pentru care, in acest setup PROVIZORIU, reactorul sta mai in fata, ca in spate sunt echinodorusii si internul. S-auzim numai de bine.
Jurnal de Holandeza dupa o saptamana (jurnalistul din mine promite sa fie scurt). Nenea Poku' (cum ar zice ciro-junioara) am mesterit si a doua ventuza si reactorul s-a indreptat, ai dreptate, face bulele mai fine acu ca e drept, sau e doar o coincidenta.
Am facut teste profi de la JBL, care spre surpriza mea nu au expirat (abia la jumatea lui 2013 majoritatea, deci nu mai fac investitii ) care arata cam asa:
PH - 6,8 prima data de la "reapucare" cand il scad sub 7 Alber, in sfarsit am onorat promisiunea sa fie sub 7
Fe - 0,03-0,04, cam mic...
KH - 5, apa de Bucale e "numa' buna"
PO4 - 0,05
NO3 - cam 15, un pic cam maricel, aici voi sa imi spuneti de ce, probabil inca nu e ciclat acvariul, codoiul cu probleme, plantat tarziu, lipsa pesti etc...
NO2 - nu am test dedicat, deci pauza valori.
Alte discutii nu mai am, apa s-a facut cristal, drept pentru care ma incumet sa pun o poza, zic eu "mai bunicica" si o filmare. In filmare sa nu aud ca "se vede ba mana ta cu verigheta care filmeaza ca un ageamiu care esti" sau "se vede ba elasticul cu care ai prins a doua ventuza la reactor, tarane" sau... Desi criticile nu m-au deranjat niciodata, exceptie fac criticile neavizare sau pur rautacioase...
P.S. off-topic... Sa vezi nevasta venita de la "adormirea copilului" intr-o sufragerie unde caldura e la putere, un sot transpirat manevrand sticlute cu solutii colorate si mirosind a pucioasa (de la testul de fier sau PO4 probabil) zicand "io cand ti-am zis ca esti praf, nu glumeam..."
L.L.L.L.L.L.L.E. Habar nu mai stiu la ora asta cum sa fac sa se vada filmuletul aici, pe site, fara link catre youtube... Am uitat...
This message was edited 12 times. Last update was at 08/11/2011 01:10:29
Bai nea Ciro, aia cu verigheta si cu elasticu' am inteles si nu ma leg de ele da' da ce sa numeste clipul
de pe YouTube poza filtru 006 chiar nu m-am prins De ce nu 007, "Ciro, James Ciro" ?!
Lasand gluma la o parte esti pe drumul cel bun si incepe sa prinda contur.
Clipul il pui cu [youtube][/youtube]
Salutare, Dragos. Pai se numeste asa ca asa l-a denumit Nikonul, in mica lui cunoastere, iar je nu l-a mai schimbat, in graba. De aia zic ca nu imi place sa trimit link catre filmare, ci sa il pun direct, doar nu imi iesea. Incerc din nou, poate o nimeresc. Mersi de ajutoare L.E. Gata, hai ca a mers, sa traiesti.
This message was edited 2 times. Last update was at 08/11/2011 01:11:57
Daca faci aditia de fier zilnic atunci nivelul masurat de tine in seara asta eu cred ca e ok, plantele
asimilieaza fierul in timpul zilei si daca tu adaugi fierul dimineata, cum ar fi normal, atunci seara
nivelul trebuie sa fie scazut.
cirotariu wrote:Este cald in casa de cand au reabilitat blocul, am undeva la 28-29, desi caldura nu da blocul decat seara. Nu pot renunta la confortul casei, ca fetitei ii trebe caldura, nah...
Scuza-mi mica paranteza neacvaristica : din cunostintele mele, medicii recomanda 22-23 C, maxim 24 in casa in sezonu' rece cind ai copii mici, se pare ca nu-i buna caldura prea mare, copii se invata asa si devin sensibili, nu-s bune diferentele de temperatura mari, 28-29 C in casa, iesi afara la 5 C sau mai putin ........ nu te lua dupa mine, intreaba-ti medicu', cred c-o sa-ti spuna ca nu-i bine sa ai acuma 28-29 C in casa. Daca am dreptate vei avea niste plante de acvariu mai multumite .
cirotariu wrote:PO4 - 0,05
NO3 - cam 15, un pic cam maricel, aici voi sa imi spuneti de ce, probabil inca nu e ciclat acvariul, codoiul cu probleme, plantat tarziu, lipsa pesti etc...
Nu mi se pare prea mare NO3 (gindeste-te totusi ca e in jur de 15 cu gindu' ca ai niste teste ieftine si foarte imprecise). PO4 imi pare mic (aceleasi rezerve la la NO3), ar fi bine sa fie macar 0,5, chiar 1.
Teste ieftine si imprecise ? . Am testele dedicate de la JBl, cumparate la inceputul anului de la George. Daca nici astea nu sunt bune...
Off-topic... vorbeste tu cu jupanesele sa mai inchidem caldura, ca io asud in pantaloni scurti si in maiou, cu geamul de la balcon deschis seara si ele se simt ca in rai
This message was edited 1 time. Last update was at 08/11/2011 12:43:38
cirotariu wrote:Teste ieftine si imprecise ? . Am testele dedicate de la JBl, cumparate la inceputul anului de la George. Daca nici astea nu sunt bune...
Pai asa-s testele astea, chiar sint ieftine. Noi n-avem acces la teste de incredere, precise de laborator. Nu-i vina lu' George sau a celor de la JBL. Teste de laborator exacte si de incredere costa sute, mii de euro. Iti dau si tie exemplu' unui amic care lucreaza la un laborator unde un test de pH cu adevarat serios costa 7.000 euro, n-am gresit nici un zero). Sau exemplu altora care au masurat cu teste JBL, Dupla sau Sera si-au obtinut rezultate diferite, cu diferente atit de mari incit nu mai stiau pe care test sa-l creada.
Ceea ce folosim noi sint teste pentru amatori iar rezultatele lor trebuie interpretate cu rezervele de rigoare, ia-te dupa ele da' nu prea mult.
Am uitat de Fe, intr-adevar e mic da' nu-i sigur ca e cit spune testu' ....... testele astea nu masoara tot Fe, e posibil sa ia suficient Fe in apa da' sa fie in forme nedetectabile de test (de la Dennerle citire). Eu am constatat ca testu' nu "vede" Fe din picaturile zilnice Dupla 24.
cirotariu wrote:... vorbeste tu cu jupanesele sa mai inchidem caldura, ca io asud in pantaloni scurti si in maiou, cu geamul de la balcon deschis seara si ele se simt ca in rai
Te inteleg , eu incep sa transpir si ma maninca pielea (la propriu) de la 25-26 C in sus iar la 28-29 nu pot dormi noaptea, noroc ca stau intr-o zona mai racoroasa.
Vorbeste tu cu medicu' si sperie-le ca-i naspa pentru caile respiratorii , e posibil sa fie adevarat, poate e vreun medic printre noi si ne lamureste cu argumente.
Exista intr-adevar si un medic pe-aici, cu acte in regula Daca tu chiar ai in casa 28-29 de grade celsius felicitari pentru termoizolatia buna, insa pentru corpul uman este putin cam mult. Sigur pentru mentinerea unei temperaturi interne constante va creste sudoratia, rezulta tegumente umede care in contact cu un aer mai rece apoi poate favoriza infectiile. Apoi temperatura aia usuca caile aeriene ceea ce nu e bine. Daca fetita de exemplu nu are si un aport hidric zilnic consistent se poate ajunge la deshidratare usoara. De exemplu deshidratarea si habitarea intr-un regim termic mai mare poate duce in timp la litiaza renala (pietre la rinichi). Cam atat mi-a trecut prin minte acuma referitor la temperatura ambientala de la tine ....poate argumentele astea te vor ajuta in "negocierea" cu jupanesele ;)
Multam, dom' doctor. Asa vom face, lupta de convingere a fost mai scurta decat ma asteptam, probabil ca am fost la unison cu consoarta. Si am scapat si de cooler, transformator, bricolaj, apa evaporata etc...
cirotariu wrote:Multam, dom' doctor. Asa vom face, lupta de convingere a fost mai scurta decat ma asteptam, probabil ca am fost la unison cu consoarta. Si am scapat si de cooler, transformator, bricolaj, apa evaporata etc...
Am sa incep reply-ul din seara asta scurt, desi va fi lung si pe alocuri off-topic, injurati-ma sau nu... (sunt melancolic si nu conteaza de ce...)
Nu am evolutie spectaculoasa de azi pe maine, decat ca e bine, merge ok... Ce vreau sa spun, si voi face o mare paranteza specifica celor "jurnalisti" si deopotriva celor pasionati/patimasi in ale acvaristicii, este DE CE imi place mie sa fac un jurnal dintr-un topic care pentru unii poate parea interesant, iar pentru altii "altu' care vrea sa se auda tastand si care se crede si el mare acvarist"...
1. Pentru ca imi place sa (va) scriu, sa (va) impartasesc o mica parte din pasiunea asta teribil de frumoasa care ne leaga...
2. Pentru ca oaresce persoane de-a lungul timpului mi-au spus sau au scris la topicul meu din motivul ca "au invatat ceva", fie ca am dat-o in bara si m-am enervat inutil, fie ca am avut o mica/mare realizare acvaristica.
3. Pentru ca asa mi-e firea, fie ca imi moare o planta/un peste, fie ca plantez sau imi perleaza acvariul, fie ca fac rost/cumpar/mi-e donata o planta, sun sau vorbesc pe mess cu prietenii apropiati, care sunt sau nu sunt pasionati de acvaristica, sau care vor sau nu vor pe viitor sa ni se alature.
4. (si nu in ultimul rand) pentru ca vreau sa continui o pasiune pe care mi-a "varat-o" in suflet cel mai bun mentor pe care un baietel il poate avea... Si anume, tat-so (in iarna lui 84 m-am electrocutat prima si ultima data in viata in balconul apartamentului alor mei incercand sa vad de ce nu merge unul dintre cele trei neoane facute DYI de tata, sau noptile pierdute cu "mut-o repede pe femela de molly ca mananca puii, hai, grabeste-te ). Care daca acum, la 20 de ani de cand nu mai poate vedea ce face fi-su, ar fi "prin preajma", ar zice: "bravo, ma, imi place cu ce te ocupi".
Intrebare de la unii care nu percep aceste sentimente, poate ieftine, de ce bre ciro o dai in sentimentalisme? Pen' ca acum ceva zile m-am intalnit cu un prieten (sper), acvarist, care printre altele mi-a zis, am sa citez oarecum inexact si pe scurt " Am refacut setup-ul, mi-a luat ceva ore bune ieri, dar m-a ajutat TATA"...
Asa, lasand la o parte sentimentalismele nascute din marea pasiune a acvaristicii, ca sa nu zica unii si altii ca poluez forumul povestind, am sa relatez pe scurt (pe bune) ce s-a mai intamplat cu setupul meu...
"Va salut, colegul antoniot m-a improprietarit cu un muschi foarte frumos, care si-a gasit locul printre criptocorine".
This message was edited 2 times. Last update was at 09/11/2011 01:00:40
As vrea sa iti spun un mic secret, chiar daca e aici pe forum: nu o dai deloc in sentimentalisme, si poate ai sa fi surprins cat de multi inteleg ce spui.
Eu m-am reapucat de acvaristica acum 4 luni cand a murit tata ... si nu cred ca trebuie sa iti spun mai mult ...
Sa stii ca acvaristica este un hoby cu care chiar poti sa te mandresti si care e foarte linistitor si ce-l mai bun e ca nu dauneaza sanatatii , eu sincer prefer sa dau banii pe acvarii decat pe tutun/droguri s-au alte prostii , insa parintii mei e pacat ca nu pot intelege lucrul asta motiv pentru care toate acvariile mele le-am mutat la prietena mea , si uite asa am virusato si pe ea ) si nu ne mai uitam la tv ne uitam la 3 acvarii . Si cum zici si tu la un moment dat , chiar daca pentru altii nu conteaza ca tie iti moare un pestisor sau o planta sau orice altceva , pentru noi chiar conteaza si chiar iti doresti sa faci totul posibil sa indrepti lucrurile . Deci stai linistit ar avea destule motive tatal tau sa fie mandru pentru realizarile tale acvaristice si nu numai
Fiecare colt , fiecare miscare , tot ce atingem este o dovada a existentei lui Dumnezeu
Deci hai sa trecem peste momentul de sentimentalism, scurt, dar bun si sa trecem inapoi la trebile noastre. Ma tot framant si ma tot gandesc ce plante sa pastrez si ce nu. Am facut o lista cu biotop asiatic, pentru eventualele Brigittae sau surorile Gertrude: nu sunt pentru apa neagra, nici frunze prin acvariu, dar ideea de cioata cu Microsorumi, Cryptocoryne, Anubiasi, ceva gazonel, ceva Fern, ca imi plac mult, sunt ok. Dar mai sunt ok si nu niste plante gen Ludwigia Cuba, Limnophilla Sessiliflora, Didiplis Diandra, Heteranthera Zosterifolia, Hydrocotyle Leucocephala, Blyxa si bineinteles Didiplis Diandra. Asa ca, daca nu e "interzis", o sa incerc sa fac si pe tanda si pe manda, adica sa il impart in doua, jumate cioata cu cele dimprejurul ei, jumate un mic olandez cu restul plantelor. Nu stiu ce o sa iasa, dar nu pot renunta la niciuna din variante.
In alta ordine de idei, pun o poza cu Staurogynele si am doua intrebari:
1. Staurogynele se "indeasa" cat mai adanc in substrat, cat abia sa se vada una-doua frunzulite deasupra si astept sa iasa ea "de-acolo" ?
2. Plantuta/plantutele care se vad in prim-plan pe langa Staurogyne nu sunt altceva, gen Proserpinaca Palustris, varianta emersa, cum apare pe un topic al altui coleg ? http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/14591.page
This message was edited 1 time. Last update was at 09/11/2011 23:00:42
IP:
cirotariu wrote: Plantuta/plantutele care se vad in prim-plan pe langa Staurogyne nu sunt altceva, gen Proserpinaca Palustris, varianta emersa, cum apare pe un topic al altui coleg ? http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/14591.page
Daca sunt de la mine...sigur nu-s Proserpinace Dar daca vrei aceasta planta se rezolva Este foarte frumoasa si cu crestere destul de lenta fata de altele.
Until you find someone worth dying for, you never really live.