Salut,
Visez de cateva saptamani la un acvariu, si intre timp m-am tot documentat referitor la diverse aspecte....si la voi pe forum, si prin alte parti....youtube...forumuri straine...ce si pe unde am gasit (diverse articole...). Intre timp cred ca mi-am facut o idee asupra a ce-mi doresc de la acvariu, cum sa arate, cam cat de mare, ce fel de apa, planta sau nu, si cat cred ca ma pot intinde. Am, totusi, cateva neclaritati (care probabil vor deveni "mai multe necaritati" cu timpul, dar incerc sa gasesc raspunsuri astora deocamdata

). Sper ca ma puteti ajuta.
Scurta descriere despre ce fel de acvariu m-am gandit sa fac:
- dimensiuni bazin: 50x40x140 (l*h*L)
- bazinul va sta pe un stand/dulap/suport inalt de aproximativ 80 cm, cu un capac inalt de aproximativ 17 cm
- partea inferioara a suportului: facuta din teava patrata metalica de 25mm (posibil sa devina cam greu, dar sa sudez aluminiu la un atelier ar fi mult prea scump pentru bugetul meu); de asemenea, pe alocuri va avea sudat si platband (pe langa partea de jos a bazinului)
- acvariul va fi, cel putin initial, cu APA DULCE si PLANTAT
- sticla: fund dublu din foi de 10mm, lateralele de 12 mm
- overflow: sistem bean animal (3 tevi), cu gauri/treceri prin interiorul/fundul dublu de sticla al bazinului, in partea mediana-spate a acestuia
- sump in partea de jos a suportului
- filtre si echipamente (FOARTE discutabil): socks, protein skimmer, burete, bio balls/rings, filtru UV?, instalatie RO/DI?, pompa retur, ATO, incalzitor (in sump), ventilatie racire (in capac), iluminare: neoane T5 initial, posibil cateva leduri pentru culoare
si cateva schite facute in sketchUP:
restul aici, sa nu fac un post kilometric:
http://imgur.com/a/oR2a2
Si acum ca (sper ca) v-ati facut o idee despre ce as vrea, cateva intrebari:
1. se poate face tot ansamblul de mai sus atat de silentios incat sa poata sta in dormitor, si sa mai si dormi acolo? (ca si reper, un pc relativ silent cu 3-4 ventilatoare e suportabil, ca si zgomot)
2. partea de sub bazin, care contine sump-ul si restul de pompe/echipamente, as vrea sa o fac cam.....etansa. Adica material fonoabsorbant pe placile de PAL, pe interior + ceva cauciuc/garnitura la toate imbinarile (inclusiv la usi) + usile sa se inchida cu un zavor ceva care "strange" cand il inchizi. E ok asa ceva? Se "impute" ceva pe acolo? Nu vreau sa miroase a balta cand deschid usile sa verific una/alta.... (ventilatia/oxigenarea apei s-ar face prin capac)
3. Din cate inteleg, apa de osmoza e necesara la bazinele marine, si "nice to have" la cele cu apa dulce. E ok sa folosesc exclusiv apa obtinuta/filtrata astfel? Trebuie re-mineralizata / re-imbogatita cu ceva elemente benefice care ar lipsi? Nu-s mare fan al riscurilor ne-controlate.....si apa direct de la robinet parca asa se simte a fi...
4. "refugiul" in sump.....n-am priceput care e rostul acestui spatiu, si nu-s sigur daca imi trebuie si mie unul. Am vazut ca majoritatea cresc acolo plante....sau alge.....de ce? Algele cum cresc, daca tin apa atat de curata incat sa nu creasca in bazin? Si de ce-mi trebuie plante aici, daca am in bazin deja? Plus ca ar insemna ca trebuie luminat si aici....
5. Sunt suficiente filtrarile mentionate/insiruite mai sus? Nu intru inca in detaliile de genul: ce tip de burete, ce tip de bio-balls.
6. Filtrul UV - e bun sau mai mult strica?
7. E ok daca ventilatoarele din capac ar merge la turatie foarte mica permanent, pentru oxigenarea apei? In conditiile in care partea de jos ar fi ermetica...
8. Apropo de capac, partea ce contine neoanele/ledurile e ok sa fie etansa? (intre partea superioara/mobila a capacului si cateva foi de plexiglas)
9. costuri: ce buget credeti ca imi trebuie pentru cele de mai sus? Cu multe DIY si fara echipamente de fite, doar sa arate si mearga decent. 2000-3000 ron ar aunge? dar 4000? Mai mult deja e cam mult, cred, cel putin la prima privire.
10. costuri lunare: credeti ca depasesc 100-150 ron?
Mai intreb cand imi mai aduc aminte ceva. As vrea sa planuiesc totul in cel mai mic detaliu inainte de a ma apuca de construit, pentru a ma asigura ca ce vreau eu se poate face si e fiabil.
Multumesc anticipat pentru orice raspuns / informatie,
Mihai.