[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Acvarel
Forum Index » Profile for Acvarel » Messages posted by Acvarel
Message
Buna dimineata!

Toate bune si frumoase in bazinul meu de 60, pana acum vreo 3 saptamani, cand au inceput sa apara cateva probleme cumulate:

- diatomee depuse pe Anubias
- bba depus destul de mult pe radacinile Anubias si relativ putin pe marginea frunzelor lui (de unde mama ma-sii a aparut asta asa brusc...)
- niste melcisori mici albi, cu diametrul de 1-3 mm depusi pe geam, filtre, incalzitor etc.

Setupul este acelasi ca la inceput, sol fertil jos, deasupra nisip 1-3 mm, 1 cory si 6 pui xifo de aprox 1.5-2 cm, nascuti aici, doua filtre interne, folosesc zilnic co2 lichid si fertilizant jbl. Curatenia o fac la aprox 7-10 zile.

In plus, de vreo o luna, plantele nu mai cresc cum cresteau inainte (trebuiau tunse cam saptamanal). Singura care produce frunze noi in permanenta este chiar Anubias, chiar daca are bba pe radacini.
Sa se fi epuizat nutrientii din sol dupa doar un an??

Va rog frumos ajutati-ma cu ceva sfaturi sau idei.

Multumesc anticipat!
Multumesc mult de raspunsuri!

Chiar nu mai stiu cat sa las lumina aprinsa... am ajuns la 10 ore/zi, e prea mult? sa o duc la 8h?
Anubiasul, spre surprinderea mea, cu toate ca avea cateva radacini putrezite, prospera si urmeaza sa-i apara 2 frunzulite noi simultan (una se vede si in poza)
Cat despre alge, le-am sters aseara cu buretele, insa aratau ca niste firicele subtiri de par, lungi de ~ 2 mm si fluturau pe teava filtrului. Acum ca am googal-it, intr-adevar cred ca erau bba.

Ce ar trebui sa fac? ma gandeam sa scot pleco (sa-i donez) si sa aduc cativa rcs... sau... nici nu mai stiu.

Edit - m-am documentat acum - trebuie sa va spun ca sunt obsedat cu curatenia in acvariu (poate ati vazut in poze), deci mizerie cumulata sau resturile de mancare nu ar trebui sa fie o sursa de bba la mine.
Ma simt ca la spitalul nr. 9, vorbesc singur

Nu-i nimic, eu inca trag speranta ca poate mai raspunde cineva din cand in cand. Am mutat anubiasul pe un ciot, din pacate odata cu introducerea ciotului in acvariu, s-a cam aglomerat treaba, va trebui sa fac alt feng-shui. Intr-adevar, radacinile pe care nebunul de mine i le-a infipt in substratul nutritiv (ca doar are nevoie ne papa bun, asa credeam eu), au cam putrezit. Noroc ca mai are si alte radacini.
Instalatia de co2 s-a stricat momentan, s-a dezlipit furtunul dintr-un dop si rasufla. Am relipit-o aseara, dar de 2 zile nu au co2.
Am observat ceva alge pe teava de iesire a filtrului, ceva firicele de 2-3 mm lungime care flutura odata cu jetul de apa. Ar trebui sa ma ingrijorez?
Intre timp am modificat programul neoanelor, cu doua intervale de iluminat = intre 8-13 si 16-21.

Astept pareri, critici etc.

Poze:
.
Va rog frumos, ajutati-ma cu o problema...

Am probleme cu anubiasul din postul precedent (foto). Pe tulpina, unde ar trebui sa apara viitoarele frunzulite si pe frunze la imbinarea tulpinii cu frunza, planta se cam innegreste.
Planta este prinsa pe o piatra, asezata pe nisip si infipta cu radacinile mai lungi adanc prin nisip pana in substratul nutritiv. Folosesc CO2, Ferropol 1-2 picaturi/zi, lumina 0.4w/L, in intervalul 08-22. Am doi cory 3cm, 2 pleco la 5 cm, 2 xifo, 4 tetra. Zero melci si nicio alga vizibila.
Interesant este ca restul plantelor cresc masiv si sanatos, doar anubias-ul pare ca stagneaza de vreo 2 saptamani.

Merci mult!

Edit - nu este f. grav, dar nu vreau sa las problema sa se amplifice. Revin cu o poza, nu se vede f. bine iar apa e putin agitata pt ca abia facusem schimbul si curatenia.
Am montat de cateva zile plante in acvariu, am pornit instalatia de co2, am marit substantial puterea luminii (2x15w T8 phillips rece + calda, plus o lampa cu bec economic de 27w, culoare 2900 kelvin, 1600 lumeni. Teoretic aceasta lampa depaseste cu usurinta echivalentul a 100w cu bec incandescent. In doar cateva zile am observat o crestere semnificativa la plante, in special la Myriophillum aquatica (crestere de 1 cm!!!) si la Anubias, careia i-au aparut doua frunzulite noi in doar 5-6 zile.

Desigur, a aparut si o problema pe care nu stiu sa o gestionez
Doua specii de plante (sunt pozitionate oarecum mai aproape de lampa cu bec economic) au inceput sa-si inroseasca frunzele. Este vorba despre Hygrophila polysperma si Echinodorus bleheri. Acum, inteleg ca la Hydrophila ar fi normal, din cauza luminii foarte puternice, dar de ce a aparut si la Echinodorus? este un lucru bun sau rau? nu am gasit nici o informatie pe aceasta tema pe internet si nu stiu cum sa actionez. Sa reduc lumina? sa o las asa? Personal sunt foarte incantat de ritmul de crestere a plantelor, dar nu as vrea sa le distrug prin expunere la prea multa lumina.

Merci!

Iata si o poza-doua ca sa va faceti o idee:
.
.
Matematica: daca o poza face cat o mie de vorbe, atunci trei poze cat fac?

Acesta e viitorul parc pe care vreau sa-l impaduresc masiv. Anubiasul merge super, ii place substratul, ii place co2-ul, ii place feropolul. Mai Zen de atat nu e nici Budda
Stiu, anubias nu trebuie bagat in substrat, dar e o varianta temporara pana vin restul plantelor si incepe amenajarea.
Revin cu o intrebare:
Cam ce greutate pot sa introduc in acvariul de 60? este un MP aqua pro cu geam de 6? acvariul are rama de plastic la baza, deci "fundul" nu sta pe masa ci suspendat la 2-3 mm in aer.
Ideea este ca vrea sa realizez un decor din pietre plus ceva mai mult nisip (aquascaping) si mi-e teama sa nu ma trezesc ca cedeaza.

Va pun si o poza oarecare de pe net ca sa va faceti o idee despre ce fel de bolovani as vrea sa plantez

Merci!
Faine plantele. Abia astept sa-l vad dezvoltat, sub forma de jungla amazoniana organizata
Momentan instalatia co2 (diy) este deconectata si stocata in balcon. O prima cauza este faptul ca pentru moment nu mai am plante in acvariu DELOC, al doilea motiv este lipsa unei metode viabile de dozaj. Nu stiu/nu pot sa dozez cantitatea de co2 injectata, si fara o metota de masurare nu pot sa il las asa, in delir. Deja mi se parea ca pestisorii stateau inghesuiti in coltul opus fata de difuzorul de co2 si nu vreau sa-i am pe constiinta.
Acele firicele nu erau pe geam, de fapt nici nu cred ca erau firicele ci bule de aer in miscare, si din cauza camerei cu expunere indelungata, au aparut ca niste firicele. Din pacate, sau din fericire pentru mine nu este vorba despre acelasi lucru.

Eu am continuat cu schimbari zilnice de apa, am eliminat toate plantele si totul pare ok, apa e curata, mormolocii sanatosi. Este posibil ca aceste probleme sa fi aparut datorita noului substrat nutritiv proaspat introdus, cumulat cu slabirea plantelor (deja chinuite) la mutarea in noul acvariu, plus pomparea de co2 in exces . Il mai las asa o saptamana apoi il plantez intens, introduc cativa creveti, melci si zic io ca am scapat de problema

Multumesc mult pentru ajutor, chiar conteaza (si moral) pentru mine
Nu, doar pe plante. Geamul este curat, in poza se vad mici bule de aer cred. Insa geamul este curat, accesoriile sunt curate, pietrele la fel, totul e curat. Doar plantele incepusera sa aiba acei perisori, iar azi erau mai accentuati decat in poze. Poate am actionat prea dur renuntand la plante, dar paza buna trece primejdia rea. O sa fac un program mai strict de iluminat-hranit, astfel incat sa nu mai permit alte aparitii. Saptamana viitoare il replantez cu alte specii.

Vreo parere despre ce ar putea fi?
In primul post, pozele 3 si 4 - atunci nu remarcasem. Se vede pe tulpini, sunt ca niste perisori care nu erau initial acolo, tulpinile erau curate. Azi aratau mai accentuat decat in poze, ceea ce m-a determinat sa renunt la plante, nu vreau sa risc sa umplu acvariul de ceva ce nu cunosc.
Daca ai vreo idee despre ce ar putea fi, ti-as fi recunoscator pentru informatie.

Merci!
Momentan am suspendat co2-ul.
Am aruncat toate plantele. Din pacate pe langa faptul ca erau distruse, mai aparusera si niste perisori fini pe tulpini, probabil ca erau ceva alge. Nu am mai asteptat sa aflu, si asa plantele erau irecuperabile, chiar speram degeaba sa le mai recuperez. Va trebui sa ma documentez temeinic pe tema algelor, pentru ca am impresia ca tineam lumina aprinsa prea mult (de la ora 8 dimineata pana la ora 23).

Se pare ca o voi lua cu plantatul de la zero, tocmai acum cand pusesem substrtul nutritiv...
Salut tuturor,

am pus Aqua Basis ca si substrat, am refacut acvariul de la zero. Am montat si sursa de co2, facuta din pet-uri, diy. Difuzorul este montat sub unul din filtre, adica de fiecare data cand elimina co2, acesta este absorbit de filtru si pulverizat sub forma de mici-mici bule.
Cum pot sa-mi dau seama daca este prea mult co2?? mi se pare ca baga prea mult, din difuzor iese un jet de bule la fiecare 7-8 secunde, insa prin faptul ca gazul este pulverizat sub forma de particule, bulele nu apuca sa se ridice de la un jet la altul, practic in permanenta exista mici bule care se plimba prin acvariu. Am chiar senzatia ca pestii stau grupati in coltul opus difuzorului de co2.

Merci!

Edit - daca pun dopul bombei co2 peste noapte, exista riscul sa explodeze? as lasa-o deschisa dar presupun sa se pierde tot co2-ul peste noapte
dandumitru wrote:
Din anumite principii eu am renuntat la 2xNw in favoarea celor de 1xNw , este mai usor de lucrat fracturat, cu intensitatea luminoasa la puncte maxime, pentru perioade scurte de timp.


De-asta ma si gandeam... am gasit la pret bun niste phillips de 1x24 dar se livreaza in enspe' zile, ma apuca primavara araba pana ajung. Mai caut Osram.
Ca sa nu mai deschid un nou topic, profit de topicul colegului (sper sa nu se supere). Cele externe facute in regim diy au un randament bun? mi se par foarte usor de mesterit, iar ca si costuri am impresia ca iesi la pretul unuia intern plus inca putin.

Merci!
Multumesc mult pentru recomandari! Insa deja am apucat sa comand Aqua basis... O sa-l pun pe acela, cu nisip granulatie 1-3 mm peste. Am citit/vazut ca unii au rezultate bune cu el, sper sa nu fiu dezamagit.

M-am lovit insa de alta problema, nu gasesc balast de 2x24 w. Unde as putea sa gasesc? Am gasit ceva de la Osram la marbo-tr##, dar nu sunt sigur ca este ce-mi trebuie mie, scrie "balast 2x18-24/220"
Ma tot gandesc sa iau doua de 1x24w, asa macar daca se strica, se strica doar unul (doar ca ar costa cam mult )

Multumesc tuturor pentru ajutor!
Adica ai carat pe scari singur ditamai paharul de cristal?!?
Chiar sunt curios sa vad cum arata atatia pesti in acvariul mic, se poate o poza? eu mi-i imaginez cam asa:
Cumpar plante easy sanatoase, de preferat din Bucuresti sau Ilfov pentru a le ridica personal.

Astept mesaj privat.

Merci!
Sper sa nu fiu antipatic daca mai am inca doua intrebari

Maine ma duc sa cumpar jbl qaua basis pentru a reporni acvariul. Ce ar trebui sa mai cumpar pentru a obtine un substrat bun? pot sa pun peste aquabasis nisipul actual granulatie 1-3 mm? mai am si ceva pietris 3-5 mm intr-o punga. Dupa ce pornesc acvariul cu apa veche, pot sa reintroduc pestii in apa imediat ce se limpezeste sau trebuie sa o mai las cateva zile sa se cicleze/ declanseze solul si abia apoi introduc mormolocii?

A doua intrebare este legata de lumina - spatiul alocat tuburilor din capacul meu are 560 mm lungime. Ce variante de T5 imi recomandati astfel incat sa obtin un iluminat corect? Cele de 24w sunt cam la limita si nu incap soclurile. Ma gandeam sa le montez fara socluri impermeabile, in schimb sa cositoresc firele direct pe pinii tubului si sa incarc capetele cu "glue gun" pentru impermeabilitate. Sunt nebun sau ar merge?
 
Forum Index » Profile for Acvarel » Messages posted by Acvarel
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com