Message |
|
Filtrul s-a dat. Multumesc pentru gazduirea topicului, se poate inchide.
|
 |
|
Felicitari pentru medalie, dar mai ales pentru Locul 1!
Chiar e o sugestie buna cu rama. Vezi numa` sa fie o rama si cu sticla, sa nu altereze patina timpului aceasta realizare.
Mai bine, pentru siguranta medaliei, foloseste la tablou o sticla de 12.  Si silicon Dow Corning
|
 |
|
eugen.popp wrote:... ... ... Marea majoritate a celor care intra aici cu acvarii micute, fie nu mai auzi de ei dupa 6 luni, fie ii vezi cu un titlu de topic nou al carui numar de litri are 3 cifre si rar prima cifra e 1
Extraordinar, desi nu mi-am dat seama initial de cele spuse de tine, acum realizez ca fac parte din categoria celor cu 3 cifre  Si nu doar atat!
Am citit mai mult de un an acest forum pana sa ma apuc de hobbyul asta, asta era in 2007-2008.
In 2009 in Mai m-am apucat cu..... ATENTIE!.... cu un acvariu (nano) de 54 de litri. In ziua de azi am 3 acvarii si cel mai mare are.... 540 de litri!
Deci as extinde putin si as spune ca exista si a treia categorie, a impatimitilor extremi la care evolutia duce la de 10 ori volumul initial. 54 -> 540
Cat despre evaporare, daca nu vorbim de acvarii marine... NU e ceva grav. In general, schimbi mai multa apa si nu ai treaba, chiar daca se acumuleaza saruri, poti mentine un echilibru marind procentajul schimburilor de apa.
Cred ca poti completa odata la 2-3 zile, si apoi sa faci un schimb de apa de 40-50%. Practic prin evaporare, sarurile raman si apa iese. In timp creste duritatea apei, daca schimbi mai mult, sau mai des cantitati de macar 30% ar trebui sa mentii duritatea in limite acceptabile.
Si eu am un nano de 37 de litri tot cu filtru hang-on, si odata la 2 zile completez apa, si odata la 4-5 zile schimb cam 40%. Bafta!
|
 |
|
Vezi ca daca se fac prea burtosi nu e bine... Or sa inceapa sa se rostogoleasca spre mancare
Acu` serios, vezi sa nu le dai mancare prea mult. Bafta!
|
 |
|
Nu am mai vrut sa scriu pe acest topic!
Dar o sa o fac totusi, imi pare ca traim un proverb, ala in care un meserias arunca piatra in lac si multi altii se chinuie sa o scoata.
Nu merita! Gramatica varza, cunostiinte acvaristice la fel! Tupeu maxim. Bine ca in ziua de azi sunt taste, ca daca era cu scrisul de mana... Valeu!
Bon jour, bon soir, au revoir!
PS Initial am avut un mesaj mai amplu, dar nu merita efortul!
|
 |
|
Exact, este o filtrare one-pass. Adica apa de la retea trece o singura data prin filtrul mecanic si cel de carbon, si se elimina un mare procentaj de Cl si alte substante. Desigur, mai raman cateva dar asta tocmai in ideea de a nu "curata" apa prea bine si de alte substante minerale atat de utile pestilor.
Ce s-a citit depsre carbon este legat de cel pus in filtre, lucru pe care eu nu il fac si nu l-as recomanda la apa dulce decat in cazuri specifice si de scurta durata! Este util doar dupa un tratament pentru socaterea reziduurilor de medicamente si pentru putin timp. Iarasi, sunt destule articole care pun pe seama carentei minerale (datorate filtrelor cu carbon in acvariu) boala liniei laterale sau gauri in cap la pesti.
|
 |
|
Substratul din pacate e cam gros. Acum, nu te afecteaza imediat asta, dar in timp da. Se vor acumula gaze nedorite sub nisip intre pietre. Poti sa ramai si asa cu el o perioada, dar mai bine faci ceva acum, ca odata ciclat un bazin, e bine sa nu mai umblii la substrat (nisip).
Ideal ar fi daca mai poti sa tragi nisipul usor, si sa incerci sa scoti cat mai mult din pietris, si sa asezi la loc nisipul astfel incat sa ajungi macar la 1cm de pietre (adica aproape deloc) si vreo 4cm maxim de nisip. Cred ca poti face asta si cu pestii in bazin, dar o sa se tulbure apa si nu stiu ce o sa mai vezi. Cred ca trebuie sa te misti foarte incet, Eventual acum scoti in partea dreapta, peste cateva ore in centru, si tot asa. Pestii nu sunt afectati de turbiditatea apei, pe cat s-ar crede. Nu uita sa faci schimb de apa 20-25% dupa ce umblii la substrat pentru ca se vor elibera multe substante care pot genera toxicitate. SI cand termini mai faci un schimb, eventual si a doua zi si nu hranesti pestii in timpul asta!
Plantele, poti sa le lasi si decorul, chiar daca nu arata ca un acvariu biotop, daca tie iti place e ok. Pe termen lung, plantele or sa se degradeze si in cateva luni, ai sa vezi ca ramai fara. Poti sa adaugi altele, insa mai bine nu, vor avea aceeasi soarta si ori de cate ori adaugi ceva nou in bazin pot veni si boli!
Pestii sunt destul de maricei, este musai sa iei cat de repede un filtru extern. Si in maxim 1 luna sa mai adaugi unul.
|
 |
|
In primul rand ca am si zis ca nu generalizez. Nu o lua personal, ca nu ai de ce.
Si daca sursa ta e cu adevarat asa de priceputa, atunci nu vad alta varianta decat ca tu nu asculti deloc sfaturile si in final faci cum vrei tu, si apoi te lauzi aici cu acvaristica sub mediocru, arunci niste articole copiate cu tupeu (pentru care eu unul chiar nu am de ce sa-ti fiu recunoscator, poate ca le-am citit din sursele originale mult inaintea ta) si starea generala aroganta si combativa care nu te ajuta cu absolut nimic.
Faci cum vrei mon cher, dar daca ajungi sa dai sfaturi la altii si sa contrazici un minimum de bun simt si etica acvaristica, atunci nu te vad bine pe acest forum, si in general pe orice forum care are parte de o comunitate serios documentata dpdv acvaristic.
Pana la urma, vrei sa te bucuri de acest hobby la un nivel decent? Sau vrei doar sa te contrezi, sa sochezi si sa demolezi conceptele acvaristice deja demonstrate?
La intrebarile astea va trebui sa-ti raspunzi singur nu mie.
Numai bine si un Craciun fericit la toata lumea!
|
 |
|
Daca stateai in Bucuresti, as fi putut sa-ti zic fara retineri ca poti sa pui apa direct de pe furtun, chiar daca eu am pus acele filtre pentru mai multa siguranta (mai ales iarna, cand apa calda poate fi tratata cu anumite substante). Eugen, iti zic cu mana pe inima ca in Bucuresti, in 90% din cazuri poti folosi apa direct de la chiuveta fara probleme la ciclidele africane, si nu am vazut sa existe vreo deciclare (desigur, am filtrare exagerata, nu doar un filtru intern).
Pe de alta parte, la un acvariu cu un asa mare volum de apa, nu are nici un rost sa te complici cu galeti si apa statuta!!! Uita de galeti. Foloseste cu incredere apa de pe furtun, ai grija sa nu aiba temperatura mai diferita de 2-3 grade si acum, in functie de cat de poatabila e la voi in zona apa poti sa pui acele filtre sau nu. Pana la urma, pestii trebuie obisnuiti cu conditiile curente din zona acvaristului si in nici un caz nu trebuie cocolositi!
Revenind la zona ta si calitatea apei despre care nu stiu nimic, pentru mai multa siguranta si pana iti iei filtre, poti folosi Sera Aquatan, adica in timp ce se umple acvariul dozezi poate un pic mai mult decat doza recomandata. Daca imi amintesc eu bine, o sticla de 250 de ml, iti ajunge la 3-4 schimburi de apa. Deci o luna de zile. Dar daca apa e potabila, si poti investi in acele 2 filtre, scapi cel mai usor si in siguranta.
|
 |
|
Hai sa nu ne panicam! Deci, e posibil ca in unele zone apa sa aiba m mult clor, dar nu cred sa fie mortal pestilor.
Eu schimb apa la 3 acvarii direct de la retea. Preventiv, la acvariile mici o sifonez in galeata cu capul dusului si apoi o torn. La bazinul mare cu ciclide insa o aduc pe furtun. E adevarat ca mi-am improvizat 2 filtre de instalatii (mecanic si carbon) dar am prieteni acvaristi care o pun direct, de ani de zile fara probleme.
Eu cred ca daca nu schimbi mai mult de 30-40% in perioada ciclarii nu vei avea probleme. Iar cand filtrele sunt ciclate poti schimba si 50-60%
Mai ales in cazul ciclidelor africane care sunt rezistenti. Desigur, sunt si pesti f sensibili care pot fi afectati, dar nu cred ca e cazul aici.
Pentru m multa siguranta poti sa-ti instalezi ulterior 2 filtre de instalatie, primul mecanic si al doilea cu carbon, dar la 3 luni sa le schimbi cartusele.
Eventual intereseaza-te de calitatea apei in zona. Daca e declarata ca si potabila atunci nu poate contine asa multe substante nocive pestilor.
|
 |
|
Hm! Cam mult stati plecati  Acum serios, daca vrei sa ramai cu toti africanii aia, o sa mearga doar o perioada cu o canistra, dar va trebui sa iei doua.
Daca ai buget limitat mergi pe JBL 1500 doua. Si neaparat sa iei o pompa, doua de valuri.
Daca ai buget mai generos, ia-ti un Eheim 2080 si inca o canistra JBl 1500. Daca ai fonduri barosane, ia-ti un Eheim 2080 si un Fluval FX5!
Evita Tetratecurile! Si alte filtre de care nu s-a auzit. Ar fi unele chinezesti, eu am unul JHW-404, dar trebuie sa le comanzi online, insa raport performanta/calitate/pret bat la fund cam orice altceva. Desigur, nu vor tine zece ani ca un Eheim, finisajele sunt mai slabe, mai ales la coturi si tevaraie, insa la banii aia iti iei 2-3 intre timp
Eu zic asa, in primul rand, sa nu uiti sa faci un schimb de apa de 50% inainte sa plecati, cu curatarea mizeriilor. Neaparat, persoana care ii va hrani trebuie instruita sa le dea putin. Hranirea pestilor, este in fapt o arta, si greu de descris. Eu as incerca sa dau cat pot consuma pestii in maxim 20-30 de secunde, de 2 ori pe zi - MAXIM! Ideal ca mancarea nici sa nu atinga fundul, decat f putin. Pauza o zi pe saptamana. Mare atentie, africanii sunt niste cersetori inascuti! Nu trebuie sa te lasi impresionat, pentru ca ei cersesc mai mereu mancare. Deci, persoana care ii va hrani trebuie instruita sa nu exagereze cu mancarea. Ba chiar, mai bine mai putina, decat mai multa!
In al doilea rand, cand va intoarceti, bagati un schimb de apa de 40-50% si va puteti apuca de schimbare. Daca substratul este pentru plante, pamantos, NU ESTE bun deloc la ciclide, si va trebui scos tot. Nici pietrisul nu e recomandat. Eu as folosi doar nisip fin, pentru ca spre deosebire de pietris, mizeriile raman deasupra si se poate curata usor. Altfel, mizeriile se ascund si devine fabrica de deseuri. Si pestii nu apreciaza pietrisul.
Deci, daca e si cu pamant, ma tem ca cel mai bine, scoateti pestii, goliti bazinul, puneti nisip fin si reincepeti ciclarea.
Daca e doar pietris, puteti sa scoatei cat mai mult, de preferat tot, si sa puneti peste, un strat de nisip fin nu mai mare de 4cm.
Teste de acvaristica, poti lua de la JBL doar teste la picatura. Testul de NH3 (pentru amoniac) si NO2 (pentru nitriti) sunt musai la minimum, daca vrei sa urmaresti ciclarea. Insa as recomanda si NO3. Nu lua teste 5 in 1 la betisoare, ca te incurca, nu au acuratete deloc, sunt frectie la picior de lemn. Mai bine fara alea.
Ia nistre Sera Nitrivec, macar o sticla de 250 de ml, ca o sa-ti fie utila in faza de ciclare. Si la canistre am zis mai sus, daca nu ai buget ia macar una si peste 1-2 luni mai vedem. Conteaza si cat de mari sunt pestii. Daca nu sunt toti maturi, si au mai putin de 5-6 cm poti sta o perioada doar cu o canistra.
|
 |
|
dj_ando_83 wrote:@Bogdan_Musat - colegul @vidockq a patit asta din cauza gaurilor date pentru supraplin daca nu ma inseala memoria. atata timp cat se respecta niste reguli nu vor exista probleme. de exemplu al meu are 125/67/70 si e din sticla de 10. mai stiu un acvariu de 200/60/60 tot din sticla de 10.
Nu avea gaura de supraplin, doar decor. Eu asa stiu, pentru ca avea 2-3 canistre, NU a avut sump. Sau poate ca isi facuse schimb la picatura... Dar, nu asta conteaza!
Chiar daca stiti acvarii de `jde metrii de lungi si inalte cu sticla de 10, nu e frumos sa dati sfaturi si sa asigurati omul ca "e bine si asa, dai blana colega"!
Pentru ca daca ramane omul noaptea pe intuneric in somn, si se trezeste ca merge cu barca prin casa, si cu pestii pe perna din barca, nu cred ca il despagubiti voi! Corect?!
In general pe un forum de acvaristica, ar trebui incurajate lucrurile facute BINE cu simt de RASPUNDERE! Si doar in cazuri exceptionale, cei mai avansati si care sunt dispusi sa riste, sa o faca pe barba lor!
Dar, asa e romanul. Lasa-o ca merge si asa! Da, merge, dar pana cand?! Si oare merita sa ma chitrosesc la 1-2 milioane, tocmai la sticla bazinului?! Oare nu e elementul primordial al ecosistemului?!
|
 |
|
Va trebui sa te hotarasti pe ce cale o apuci, adica cu ce pesti vrei sa ramai. Daca iti plac si multe plante intr-un acvariu, atunci mai bine renunti la ciclidele africane.
Pe de alta parte, poti face un decor stancos, doar cu pietre, usor de intretinut (practic merge singur  ) si lasi doar ciclidele africane.
Legat de boli, e posibil ca acela cu burtica umflata sa aiba intr-adevar ceva, dar cei cu boturile albe, pot fi masculi care s-au batut. La ciclide, masculii mai ales, se lupta pe teritoriu si cand fac asta, se iau bot-in-bot si isi masoara puterile.
Nu te mai grabi sa bagi medicamente, decat daca esti convinsa 100% de vreo boala. Ciclidele africane sunt niste pesti extrem de rezistenti, si daca ar fi avut ei ceva, sansele ca si ceilalti sa aiba erau foarte-foarte mari. Iarasi, acele medicamente nu ajuta deloc la filtrul biologic!!! Apropos, ce filtru ai acum in acvariu? A fost spalat sau a venit umed cu apa originala din acvariu?
Trebuie sa intelegi ca ori mergi pe ciclide africane ori pe restul pestilor! Pe termen mediu-lung nu se poate si cu, si cu! Numai probleme o sa ai!
Eu as face asa:
1. Te hotarasti ce fel de acvariu vrei (plante sau nu) si cu ce pesti (ciclide africane sau nu)
2. Scoti pestii care nu-i vrei si-i donezi/vinzi, dai la altcineva
3. Faci niste schimburi de apa de 30% timp de 2-3 zile si cureti filtrul in apa acvariului scoasa.
4. Daca nu ai destula filtrare mai pui o canistra externa, dar in functie de ce incarcatura biologica o sa ai.
5. Incepi sa ciclezi acvariul cu pesti. Adica, vei avea mare grija sa ii hranesti cate putin si sa pui eventual si niste Sera Nitrivec ca sa grabesti un pic ciclarea.
Daca vezi ceva in neregula cu pestii atunci schimbi apa. Ideal e sa iei testele de NH4 si NO2 si sa incepi sa testezi dupa cateva zile. Si in functie de asta, stii in ce stadiu e ciclarea. E posibil sa pierzi din pesti pe masura ce se cicleaza acvariul.
Ciclarea asta, nu e mare inginerie, de fapt singura problema e ca in primele faze vor fi doua cresteri succesive, la distanta de 7-10 zile intre ele: intai amoniacul care scade in cateva zile si apoi nitritii care dureaza mai mult pana scad. Substantele astea pot dauna grav pestilor, ba chiar pot cauza moartea. Odata trecute fazele incipiente, totul va fi ok. Practic, cand ciclezi cu pesti, se incearca sa tii cat mai mici aceste valori, si mai faci un schimb de apa, mai treci la post pestii (nu au papa, nu fac mizerie si ciclul azotului se mai incetineste). Oricum, la volumul bazinului, ciclarea va fi mai blanda.
6. Mai vii aici si spui ce ai mai facut, intrebi si ceri sfaturi.
Bafta! Si hotaraste-te la punctul unu cat de repede. Daca o mai tii asa, o sa pierzi rand pe rand din pesti si ajungi sa nu te bucuri de acest hobby.
|
 |
|
Salutare. Multe... enorm de multe poze. Cred ca ideal e sa pui cateva si bune.
crimson wrote:scriu de pe tableta si e enervant rau autocorectul
E posibil sa-l dezactivezi. Oricum, cu tableta, e mai greu la scris, dar de ce sa dam vina pe ea acum
|
 |
|
Ho ho hooooo! Craciun fericit Florin!
Tie, familiei tale, in primul rand. Dar si pestanilor. Sa-ti traiasca, si sa-ti creasca, mari si colorati!
|
 |
|
Buna seara. Craciun fericit!
In primul rand trebuie sa te hotarasti ce pesti pastrezi. Chiar si asa, un filtru extern, sau zece (nu conteaza numarul) nu te scapa de un schimb de apa.
De obicei un schimb de apa, la un bazin populat bine il faci la saptamana. Daca insa tii mai putini pesti, care nu au obiceiuri mizerabile si nu mananca mult, poti sa te intinzi la 10 zile, dar nu as risca mai mult. Eu insa raman la ideea ca un schimb saptamanal e bun. Si cateodata, fac si schimburi partiale mai mici (intre cele saptamanale), doar pentru ca e un hobby care imi place si am timp.
Tetratecurile incep sa curga dupa o perioada. Culmea e ca mai noi se aud cazuri si la unele modele de Eheim. JBL sunt destul de sigure, insa au un debit slab.
In functie de ce pesti pastrezi, se poate estima o incarcatura biologica si sfaturile pot fi date in cunostiinta de cauza.
Hobby-ul asta nu e greu, dar iti trebuie niste cunostiinte de baza si putina documentare. Daca faci totul in pasi mici si corect, devine o placere. Daca te repezi sa faci din franturi auzite si iei decizii pripite, atunci devine o corvoada.
|
 |
|
Ho ho ho. Craciun fericit va urez! La toti, acvaristi adevarati sau cei care se cred acva-risti
E public forumul, deci pot sa-mi dau cu parerea. Sunt dezamagit ca vad asa ceva si nu ma mira, mai ales cand aud ca sfaturile vin de la un sef de petshop. Inca un motiv sa cascati ochii cand va mint astia in fata la tejghea. Habar n-au! Unii nu stiu denumirile pestilor, altii confunda ciclarea cu simpla conditionare a apei. Nu vreau sa generalizez, dar cred ca doar 5% au habar de meseria lor.
Eu zic doar atat: asa nu! Si nu ma obosesc sa dau vreun sfat, amice! Felul in care pui problema spune totul. Daca n-ai timp si rabdare, mai bine te apuci de alt hobby. Sau in loc sa dai copy/paste la articole, te apuci serios de hobby si iei in serios acele articole.
PS Dupa cum zice si titlul.... si cam atat
Seara buna si Craciun fericit in continuare!
|
 |
|
Salut Pyu. E din Ungaria adus. Poti vorbi cu Relu din Timisoara.
|
 |
|
Da, am si Borleyi. Acest bazin a devenit un Malawi mix, preponderent cu mbuna, dar pentru a creste latura exotica am adaugat si cate o familie de Borleyi, Aulonocara si Protomelas.
Numai bine.
|
 |
|
Da, se putea filma si mai bine. Nisipul ar fi fost dragut sa nu fie asa alb, de la lumina, dar ce sa facem. Daca pui lumina sa fie nisipul bej, nu mai se vad pestii cum trebuie.
Eu unul sunt incantat cel mai mult cand ii vad la pranz, in pauza de 2 ore de lumina a neoanelor. La lumina naturala arata fantastic, si decorul si pestii.
|
 |
|
|
|