Da, domle, sunt centimetri nu... centilitri. Da de ce mai intrebi, ca doar i-ai vazut ieri Daca nu stiati, distinsul domn Pesticu si cu Pomi (premiantul de anul acesta de la AGA ) mi-au calcat pragul. A fost o intalnire acvaristica frumoasa in care am depanat povesti cu specific sau nu.
Pana si Domnul Crys a aterizat din Italia, si a ajuns la intalnirea respectiva Si totodata, Pomi a testat noul aparat DSLR, adus de Mos Craciun, pe bazinul meu. Pozele, urmeaza sa le pun in catva timp. Pana atunci va prezint un filmultet, Full HD frate, tot cu aparatul in cauza. Enjoy!
Mersi Pyu pentru vorbele frumoae.
Apoi, delfinii, cel mai mare masoara cam 18-19cm si are in jur de 2 ani. Mai e o femela la 10cm si 1an si ceva.
Si asa-zisii pui (erau pui la 4cm cand i-am luat si cateva luni). Acum puii au sub un an. Din care masculii s-au facut mai mari decat femela de mai sus, in jur de 11-12cm. Si o femela din pui inca mica de vreo 7-8cm.
Salut. Apoi daca pestii de acasa vor veni in noul setup, ar fi mare pacat sa nu iei ceramicele de acasa!
N-ai idee cat ajuta! Zici ca esti comod. Oricum te trambalezi cu pestii. Ia macar jumate din ceramice sa sadesti noile filtre. Ar fi aiurea sa risti o ciclare din zero. Eu cand mi-am upgradat acvariul am mutat ceramicele si dozat Sera Nitrivec si a fost o semi-ciclare de cateva zile. Am hranit mai putin in prima saptamana si nu am avut valori toxice. Doar cu substante din comert nu faci nici 30% din cat realizezi cu bacteriile tale.
Be smart si nu risca aiurea. Bafta!
Salutare. Valoarea corecta a unui astfel de test, fie el NH4, NO2 sau NO3, este cea indicata in intervalul de timp din prospect. Desigur, e si o marja de timp +/- in care ramane corecta, dar in nici un caz dupa cateva ore. Ai vazut aceste oscilatii pt ca reactiile chimice din teste sunt complexe si pot fi influentate de multi factori.
Mare atentie!!! Din pacate traducerile in romana sunt facute de imbecili care nu doar ca traduc aiurea, dar mai si inventeaza pasi intermediari sau isi dau cu parerea si schimba valori numerice!! Deci, atentie! Sa luati in considerare doar traducerile originale, cele in engleza spre exemplu!
Stiam ca ai facut o exceptie domnule Calin, dar am vrut sa te prind in off-side Si da, stiinta intotdeauna va fi un punct de plecare cel putin teoretic, iar eu in general incerc sa iau in considerare mai multe surse de la diferite niveluri. Pentru ca mai sunt si secrete babesti care dau rezultate, si care in fapt au cate o explicatie stiintifica foarte plauzibila. Si nu, nu sunt adeptul storsului de bureti, ca nu prea am bureti, mai mult ceramice Dar, recunosc faptul ca am incercat intotdeauna sa ofer conditii cat mai bune animalelor mele ude si rareori am fost lovit de boli, dupa ce mi-am facut ucenicia. Iar asta mi-a dat confortul sa consider viabila solutia asta, mai ales la upgradeuri.
Domnule Husky, mii de scuze pentru off-topicuri, sper sa fi gasit si niste sfaturi utile printre randuri. Si mai pune niste poze cu evolutia
Stai linistit, te inteleg, partial Si eu stau in aprox 60mp dar 2 pers. Insa m-am razbunat, pentru ca atunci cand am stat la casa nu am avut acvariu. Si acum am si biroul in camera cu africanii Win-win.
Mult succes! Un proiect care taie respiratia. Nu le am deloc cu marinele, si intrucat costurile sunt serioase, nu ma vad prea curand. Dar, il urmaresc cu atentie! Documentare... check. Fonduri... check. Echipa de prima mana... check.
Va iesi ceva bestial.
PS sa-mi zici pe unde a plecat Mosul tau, poate il prind din urma Tare si povestea btw.
Ah, ce te-as mai injecta si pe tine! Serios, daca cineva, cat de cat pasionat de acvaristica isi face un bazin cu ciclide sansele sunt f mari sa-l prinda microbul. Ciclidele africane au un comportament fascinant. Ai spectacol garantat!
Once you go black... Eu nu ma mai vad cu alti pesti. Poate doar trofeusi.
Iote ce bazin misto s-a zamislit prin ciclarea cu amoniac!! Arata super, chiar daca plantele inca isi mai revin dupa avantul tau, ala cu de 15 ori doza E fain rau! Sa-ti bucure ochii si mintea, si sa-ti aduca prosperitate. Pune-l la nord, ca sa fie Feng Shui. (glumesc) Uite ce inseamna sa te documentezi si sa investesti cu cap. Nu am cuvinte, tot ce faci iti iese. Bravo, bravo si iar bravo!
Mai bine zici pas. E adevarat ca se incalca multe reguli, dar daca ar fi sa o luam pe minime de bun simt, un Moorii nu are ce cauta in bazinul tau de doar 120cm lungime. Poti sa-l pui, va trai, dar nu-si va atinge potentialul.
Nu mai bine, mai astepti, te imbolnavesti de microb bine si faci ca mine?! Un bazin de peste 500 de litri, 180cm lungime. Vei avea variante care sa includa si Moorii Ai invatat multe, si nu a fost un parcurs usor. Eu zic sa incerci sa stabilizezi ecosistemul, nu mai face schimbari o perioada, sa te bucuri si tu de spectacol in tihna. Si mai vorbim peste cateva luni.
Poate cu sfaturi despre constructia unui stand, grosimea sticlei, bazin de peste jumatate de tona etc
calin_gherman wrote:Bobesku, sa stii ca degeaba ma contrazici referitor la acel N care continua ciclul si care nu Mie-mi place sa ma documentez din articole stiintifice, nu din posturile altor acvaristi de pe forumuri straine.
Imi pare rau ca nu ne-am inteles, eu nu am contrazis faptul ca N-ul pestilor este cel care mentine ciclul azotului, ci vroiam sa atrag atentia ca aceste sedimente care provin din mancare, de care tot spui, se mai si dizolva si reusesc intr-un ritm mai lent sa-si faca treaba, macar la nivelul de ajutor initial. Si ulterior cand se pun pestii iese ce trebuie.
Apoi afirmatia aia cum ca tu te documentezi si faptul ca eu citesc de pe forumuri straine, e o presupunere si o lovitura sub centura gratuita. Chiar in momentul asta citesc niste PDF-uri, lucrari din arhivele publice ale unor institutii de cercetare, evident de afara, ca la noi in RO e trist cu fondurile alocate. Cum spuneam, lucrari care spun foarte clar cum se descompune INCLUSIV mancarea si ajunge in ciclul N. Evident, sunt niste pierderi, dar proteinele din mancare ajuta la ciclul N. Zaharurile, carbohidratii, majoritatea grasimilor si alte componente din mancare nu. Dar aminoacizii (proteinele) si lipidele au azot in structura lor chimica si se duc in ciclul N. Deci iata ca si eu ma documentez stiintific! Dar nu asta e polemica.
In schimb, o sa comentez un pic pe marginea unei fraze, ca sa nu raman dator la capitolul low-kicks
calin_gherman wrote:Da, eventuaaal...ceramica insamantata, usor clatita in apa din bazin inainte de a le introduce in noul filtru. Dar deloc bureti storsi.
YOU ARE SO BUSTED! Adica ne documentam stiintific, insa nu punem ce e in buretii din canistra dar punem ceramica clatita usor din aceeasi canistra? Pai ori e farmacie, ori ce facem aici? Oare nu cumva, acele nematode, chisti, bacterii patogene si alti presupusi balauri pot trai bine-mersi si in ceramica?! Sau la prima clatire se sperie si fug? Pai ori o facem stiintific ori cum?
In incheiere, vreau sa urez numai de bine si acvaristica buna tuturor. Am vrut doar sa arat ca sunt capabil sa duc o pseudo-polemica pana in panzele albe, si cand pare ca nu mai am argumente, devin autodidact si gasesc resurse
Salutare. Acum, calculul tau legat de pesti si cati ar trebui sa ai e putin deformat. In general se calculeaza luand in considerare pestele cu dimensiunile la care ajune la maturitate! Si se ia ca punct de plecare 1cm de peste la litru. Si cum tu ai 25 de pesti care teoretic ajung la 10cm si chiar peste, atunci ai suprapopulare deja. Dar astea sunt doar calcule si niste cifre orientative. La africani, intrucat pestii sunt mai energici, trebuie asigurat un bazin cat mai mare, dar in acelasi timp si suprapopulare ca sa nu iasa cu cafteala non-stop.
Eu as spune sa mai stai cumintel, si sa nu mai pui nici un peste. Mai ales ca la capitolul filtrare nu stateai asa bine, nu? Tot Tetratecul 700 il ai nu? Ma repet, stai calm si eventual daca vrei caeruleus, scapa de alti pesti in loc. Deja 25 este mai mult decat suficient. Uite eu am avut un bazin de 180 de litri din care ramaneau cam 140 cu 16 africani. Si aveam ca si filtrare un JBL e900 plin cu ceramica, si in spatele decorului 3D aveam o gramada de bureti si o pompa. Si eram la limita cu filtrarea, si schimbam cam 40-50% apa, de DOUA ori pe saptamana, ca sa nu creasca NO3. De ce crestea NO3, pentru ca aveam super filtrare insa rezultatul final e NO3 si daca schimbam doar odata pe saptamana sarea de 50. Asa ca schimbam de 2 ori pe sapt si il tineam sub 20. Altii mi-au spus ca sunt fraier, dar cine are ditai pestoii acum? Am elongatus de 10-11 cm mai solid ca alte rase talie mai mare, am mascul de Iodotrofeus de 12cm, crescut frumos, purpuriu, care cand se enerveaza domina tot acvariul adica toti ceilalti 40+ pesti. Am femele de caeruleus de 10cm+. Eh, astia i-am crescut in ala de 180! Dar cu chin, si pe muchia cutitului! Daca vrei sa devii masochist sau sa patesti vreun deces, boala, mai pune pesti.
Daca-mi permiti, nu m-am luat de aspectul si de look-ul acvariului tau, pana acum Si oricum este doar o parere personala, cu care nu trebuie sa fii de acord.
Nisipul, oricat ai vrea tu alb, eu sunt de parere ca non-alb este mult mai natural si iti reamintesc un fapt important, in substratul tau se afla aprox 50% din bacteriile bune denitrificatoare... Sa nu te puna sfantu` sa-l schimbi, mai ales acum. Poate cand faci upgrade la canistra, si nici atunci, e mai cool asa Ce as schimba eu, ar fi pietrele. Sa pui toate pietrele sa fie din aceeasi gama si mai ales sa dispare alea colorate. Nu-mi plac de nici o culoare Daca vrei un aspect natural care sa evidentieze pana la urma pestii, ca ei sunt actorii principali, atunci fundal negru si pietre naturale necolorate asemanatoare intre ele, sa para ca sunt din aceeasi zona geografica.
Cred ca poti sa si hranesti usor pestii, incepand de maine. Nu are rost sa ii tii la post tot weekendul.
Sa fie intr-un ceas bun. Acvariul l-ai ciclat. Insa, ciclul azotului este activ in permanenta. Numai de tine depinde stabilitatea pe viitor a acvariului. Grija mare, la numarul de pesti, cata hrana le dai si cum faci mentenanta acvariului.
Inca odata, felicitari pentru acest jurnal si bafta in continuare.
Arunc un mic update. Tin sa precizez ca mai toti acvaristii isi arata bazinele cochete, aranjate etc.
Asta e o filmare care este facuta exact inainte de schimbul si curatenia spatamanala. Asa arata cel mai rau bazinul si am tinut sa impartasesc si cu voi asta.
calin_gherman wrote:
Eu iti indic sa nu respecti o parte din cele sfatuite de Bobesku. ... ....... ... Apoi in fiecare sertar picuri mizeria din perlon/burete ... n-o mai "respecta". .... ..... ..... ..... Crezi ca storcand mizeria si introducand bacteriile alea in filtrele noi, bazinul va fi ciclat?.... .....
Voi incepe prin a spune ca imi plac discutiile constructive si cu argumente. Asa-zisele polemici.
Punctul 1: Sfatul meu cu filtre interne. Imi mentin afirmatia si nu e deloc degeaba. Cand startezi un bazin, mai ales cu nisip fin, ai parte de multe impuritati care oricat l-ai spala nu dispar. Particule mai mici de nisip, mizerii care se ridica in masa apei, etc. Daca pune cele 2 filtre interne in primele zile doar, nu face altceva decat sa-si protejeze canistrele care vor trage o mare parte din acele particule. Ulterior vor fi pesti care mai ridica nisip, dar nu mai e asa de mult. Un retur pozitionat corect, nu la firul ierbii nu va mai trage asa multr mizerii si nisip ca atunci cand bazinul era nou. Ok, nu este o metoda demonstrabila ca fiind eficienta si garantata 100%. Particule vor mai fi, dar face parte din acele lucruri care daca le faci nu strica. Daca nu le faci, in mod cert nu e mai bine
Punctul 2: Aia cu mizeria dar si cu ceramicele aduse din filtru. In general sunt de acord ca nu este bine sa transferi agenti patogeni si dpdv medical este un risc. Eu nu as lua de la NIMENI culturi din filtru. Doar din bazinele mele. Insa, aplicat pe cazul asta strict, din cate stiu, colegul are de gand sa-si mute o parte din pestii de acasa. Asa ca agentii patogeni vor veni oricum. Am si precizat, daca are pestii sub observatie si au fost ok. Daca nu a mai introdus in ultimele 40-50 de zile un peste nou, si nu a avut parte de nici o manifestare de boala in ultima luna, eu cred ca e absolut ok. Agentii aia patogeni nu stau ascunsi la nesfarsit, au si ei un ciclu de viata. Daca nu s-au mainfestat pana acum, mai greu. Si repet, daca isi multa o parte din pestii de-acasa sa-si ia si bacteriile cu el. Daca nu aduce nici un peste din acvariul de acasa, atunci, imi retrag afirmatia si recunosc faptul ca se supune la un risc.
Punctul 3: Iarasi la intrebarea: "Crezi ca storcand mizeria si introducand bacteriile alea in filtrele noi, bazinul va fi ciclat?" Eu nu am spus asa ceva. Am primit replici agresive si pe alte topicuri/forumuri. Si eu intotdeauna am sustinut ca ciclarea se definitiveaza cu pesti. Insa, in cazul de fata, poti pregati terenul mai bine si ciclarea in faza terminala cu pesti sa dureze mai putin, si chiar sa populezi direct tot bazinul, mai ales ca la ciclidele africane nu e o idee prea buna sa pui pesti pe rand. Daca vrei ceva armonios, si mai ales daca umblii sa faci combinatii periculoase, ai toate sansele daca pui tot efectivul deodata, iar daca sunt si juvenili e deja fain.
Punctul 4: Ciclarea nu se face cu azotul rezultat din descompunerea mancarii in bazin. Acel azot formeaza sedimente. Azotul care intra in si continua ciclul N este cel eliminat de pesti prin urina si pe la nivelul branhiilor. Atat ! Deci, fara pesti, ciclarea nu exista! Voi contrazice aceste spuse! Doar pentru ca pestii elimina mai mult N asta nu inseamna ca nu putem pregati dinainte o cultura existenta, care sa faca fata din start la definitivarea ciclarii si care sa protejeze pestii, nemaifiind peakuri atat de mari de NO2, nu mai zic de amoniac! Insa conteaza si stilul in care o faci. Ideal este sa folosesti amoniac, asa cum a facut Dragos (Kirucd). Dar, poti la fel de bine si cu mancare, si va invit sa urmariti topicul asta, la care s-a folosit MANCARE! -> http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17463.page Este adevarat, e mai lent. Nu strica sa se foloseasca produse cum ar fi Sera Nitrivec. Si eu, ca si Calin sunt fan al acestora, singurele care si-au facut treaba.
O completare la punctele 3 si 4: M-as duce si mai departe si as spune, ca in acceptul general acvaristic, ciclarea e vazuta doar sub forma celor 2 faze: cea incipienta cu declorinarea si daca se poate sadirea cu culturi bacteriene si apoi adaugarea pestilor. INSA, de fapt daca stam sa o luam corect, ciclul azotului nu se termina niciodata si este direct influentat de numarul de pesti, talia lor, cata mancare consuma. Deci bazinul nu se cicleaza niciodata, ci este in continua ciclare. Si aia este o problema, cand e luat din zero, daca se adauga prea multi pesti, ies peakuri mari de NH4 si NO2 care ataca pestii.
Nu pot sa nu completez faptul ca modul de lucru propus de Calin, acela curat este foarte ok si de indicat, in cazul in care nu se poate sadi cu bacterii vii intrucat pestii vin din alta sursa. Si-l mai citez inca odata:
calin_gherman wrote:
Mai corect e urmatorul protocol de ciclare: amenajezi bazinul, introduci apa cu un Sera bioaqutan sau Sera aquatan (personal imi plac cele doua produse Sera, dar poti folosi similare de la alta firma), lasi bazinul doar cu apa, amenajat vreo 3-4 zile, sa se limpezeasca si bagi pesti in el! Adulti. Mancaciosi, rahatzosi. Nu multi, o familie de 4-5...elongatusi sa zicem, ca-s cei mai comuni. Si-i hranesti si monitorizezi constantele apei, in special NO2 si NO3. Cu schimburi mici de apa, 10-15% la 2 zile. Fac pariu cu tine ca in 3 saptamani vei avea un bazin ciclat si curat d.p.d.v. medical.
Si in incheiere as spune ca, eu personal daca ar fi sa mai ciclez din ZERO vreun bazin (fara sa pot sa-mi asum riscuri cu sadirea din propriile filtre) as cicla primele 2 faze DOAR cu AMONIAC, asa cum a facut Dragos (Kirucd). Cea mai tare metoda, absolut safe pentru pesti si care iti permite adaugarea directa a intregului efectiv de pesti fara dureri de cap. Desigur, daca se respecta si ultimul protocol al ciclarii cu amoniac, si anume, pe final se determina daca se poate transforma 1ppm de amoniac in mai putin de 24h. Practic ideea e ca mai bine se pleaca de la premiza ca bazinul va fi plin ochi cand se cicleaza doar cu amoniac.
Si mai adaug, ca pe o gluma: amoniacul pur, bate N-ul pestelui la c** Si desigur N-ul din macare e cel mai slab. Deci, lasand gluma la o parte. As spune ca sunt cam 3 metode de ciclare viabile:
1. Ciclarea cu apa amoniacala, 100% safe pentru pesti. Necesita testele de acvaristica la indemana, proaspete Cea mai rapida!
2. Ciclarea direct cu pesti, desigur dupa ce in prealabil apa a stat 2-3-4 zile la declorinat. Dar asta e pentru cei experimentati, se poate face din ochi. Exista niste riscuri vis-a-vis de starea de sanatate a pestilor, dar aceasta ar trebui facuta de un acvarist care nu doar stie teorie, ci chiar si practica!!! Se pot sari testele de acvaristica, eventual NO2 ramanand o variabila care poate spune cate ceva. Tot aici as introduce si elementul de sadire cu bacterii din alt acvariu, care este un risc dpdv medical, dupa cum sustine si Calin. Dar, daca este un upgrade, si practic se muta aceiasi pesti, eu as merge oricand la risc. 3. Ciclarea cu mancarea, care este cea mai lenta si parca nu se mai termina, iar pe final, exista mici surprize, mici spikeuri de NO2 cand se adauga pestii, dar controlabile. Si aici, e nevoie de teste de acvaristica.
4. Ciclarea directa absoulta. Il chemati pe Chuck Norris si acvariul e deja ciclat, inainte sa intre pe usa.
Deja m-am speriat decat am scris, o sa zica lumea ca am contract cu forumul sa fac editoriale Va urez acvaristica placuta in continuare. Numai bine
E foarte bine. Daca ai hranit putin, nu o sa ai probleme. Ba chiar zic sa faci maine un test si daca toate-s bune sa pui si restul Desigur, s-ar putea sa-ti sara valorile, dar putin. Atata timp cat valorile nu sar prea sus eu cred ca poti sa stai linistit. Daca sar totusi mai mult, schimbi apa si hranesti mai putin.
Data trecuta bacteriile nu colonizasera suficient substratul si filtrul, dar acum in mod sigur ai rezerve. Se vede din teste.
Unii spuneau ca se va relua ciclarea de la capat daca nu sunt pesti. Nu e deloc asa. Un bazin vechi sau mai invechit are mai mult biofilm care s-a tot depus pe substrat si s-a extins, dar mai are si alte bacterii care ajuta la descompunerea substantelor organice. Si care in final ajuta la extinderea mai rapida a bacteriilor din Ciclul Azotului. Asta face si Nitrivecul, face boost la biofilm si pregateste suportul bacteriilor denitrificatoare. De-aia daca ai valori mari de toxine, bagi schimb de apa. Ca pana isi face efectul, ramai fara pesti. Sau ii chinui, cum te sfatuiau unii p-aici.
Daca tu ai avut probleme data trecuta cand ai pus pesti, pentru ca bazinul a fost prea crud. Acum sigur prin invechirea data de cateva zile, ai un avantaj mult mai mare.
Oricum, pe viitor va trebui sa te gandesti la un upgrade la filtrare. Mai ales daca o sa suprapopulezi usor asa cum e indicat, si mai ales ca bazinul e de dimensiuni destul de reduse pentru niste pesti atat de energici.
Apropos, de dimensiuni, intaresc si eu spusele lui Dragos, sa te bucuri ca ai inceput cu un bazin mai maricel. Daca incepeai cu unul de 50 de litri, in mod sigur pierdeai niste pesti la un spike de NO2 sau NH4.
OK. Sfatul meu ar fi daca poti 3-4 zile sa bagi niste filtre interne sa-ti curete turbiditatea de la nisip. EU am pus 2 filtre interne in care am pus si perlon si le schimbam perlonul la 2 zile, timp de 6 zile.
Apoi, la ciclat. Nu are rost sa ciclezi canistrele daca nu ai mediile care o sa le folosesti. Asteapta sa-ti vina. Si ia de la tine din canistra de acasa, banuiesc ca nu ai probleme si pestii sunt ok. Iei frumos cate o mana de ceramica pentru fiecare filtru si pui din asta noua in loc. Apoi mai iei si perlonul sau scuturi buretele din ultimul sertar cu mizerie intr-un recipient. Vii aici la birou bagi ceramicele in fiecare canistra amestecaste cu astea noi.
Apoi in fiecare sertar picuri mizeria din perlon/burete. Vei face o ciclare super rapida, ba chiar vei putea sa pui si pestii mai repede.