Filtrarea la marine se face pe piatra si pe/in stratul de nisip... Filtrarea aditionala, oricata e, ajuta, dar pe masura ce trece timpul o sa vezi ce ai nevoie. Putina filtrare poate fi insuficienta.
La 30l o sa tin un Eheim 150 mic, plin cu piatra vie sparta, si ceva de extras fosfati...
Fix la fel e si la mine (dupa o explozie de diatoame) - am si postat un videoclip: http://www.youtube.com/watch?v=5w47WA73z2w in care cred ca se vad aceleasi fire de alge.
Problema e ca de cand am filmat si erau doar cateva firicele verzi pe geam si plante... acum sunt o TONA. Cel mai intens in punctul cel mai apropiat de lumina.
Toti zic ca vor trece odata ce consuma tot ce e de consumat ... sa vedem.
Am recitit topicul, dar nu mi-a fost clar (sau n-am vazut) cate kg de piatra vie ai la volumul tau ?
La un moment dat apare ca ai vrea sa cumperi vreo 2-3 kg. Cate sunt pana la urma ?
Betta nu si-a revenit complet. Ochiul e umflat ca la inceput, de cand l-am luat, dar nu mai e alb. Deci presupun ca e ceva vechi / genetic / cronic, habar n-am ... Coada ii revine foarte greu - dar creste inapoi. Acum e intr-un acvariu cu un curent mai mic decat in primul (la 16L cat are, am zis ca iltrul extern pot sa-l tin pe un debit redus)...
Usturoi nu i-am dat dar nici nu cred ca vreau sa incerc, cred ca imi impute apa (gandeste-te cum miroase o cana de mujdei a doua zi cand ii vine randul la spalat )
Sentimentul meu este ca nu ai lumina suficienta incat plantele sa foloseasca toti fertilizantii pe care ii pui. Presupun ca nu ai mai mult de 30W in total - iar 7 ore e cam putin. Eu as incerca sa maresc lumina la 9 ore (poti pune pauza sau nu, cum vrei tu) si sa reduc cantitatea de fertilizanti ...
De asemenea, ar fi bine sa-ti cumperi un CO2 indicator si sa vezi daca tu adaugi CO2 cam cat ar trebui (indicatorul acela e ieftin si solutiile te tin).
Am gasit pe nano-reef sfatul ca primul schimb de apa de dupa ce se termina ciclarea sa fie de 50% - chiar daca foarte multi recomanda ceva de genul doar 10-20%. Asa ca aseara chiar am schimbat 50% din apa ... (dar nu am vietuitoare - melci, corali sau pesti) si am completat cu bacterii si cu reef trace elements.
Ai putea totusi un schimb mai mare ... ca sa reduci repede concentratiile, chiar daca o sa dureze poate mai mult ciclarea - si completat iar cu bacterii ?
Frumos lucrata lampa ... bravo. Ai idee cat de grea e ?
Singura mea referinta e Ai Sol Nano si se pare ca trebuie si picior de suport - are 1kg lapma si e clar ca nu as putea-o tine agatata de sticla, va trebui ceva cu picior metalic samd.
Despre acvariu, da, nu e ciclat cum ai zis - mai bine duci si coralii la mosu - si ai rabdare sa se cicleze. Ar fi pacat de ei altfel.
Sa-l mai iertam un pic - a muncit mult in weekend si zilele astea ii vine si nisipul de la acvariul marin deci sanse mici sa bibileasca la cub.-Si a promis si ca se imprieteneste cu butonul de shutter release.
Vrem sa stim mai multe despre acvariu - la rubrica de prezentare (e o chestie in regulament).
Culoarea galbena provinde de la buturugi sau de la substrat ... depinde ce ai. Culorile ies cu o filtrare intensa cu carbon care trebuie si el schimbat din cand in cand cand nu mai face fata (aici depinde de producator si de flerul tau).
Insa a schimba apa odata la 5 luni e foarte rar cumparativ cu ce practicam noi aici - unde schimbam cel putin 20% din apa saptamanal.
Cand am facut bombele, am facut exact ce zic baietii, dat o gaura cu bormasina si burghiu cu 0.5mm mai ingust decat furtunul. Fara garnitura interioara.
Apoi am decupat furtunul cu o foarfeca, incat sa aibe un mot ca varful acului de siringa. Am introdus cat am putut cu mana, iar pe partea cealalta am tras cu patentul asa cativa cm.
Avantajul cu bormasina este ca orificiul rotund iese foarte ... rotund spre deosebire de cutit si alte alea.
Apoi, daca nu ai furtun special pentru CO2 (se gasesc si din astea - dar mai devreme sau mai tarziu patesc si ele acelasi lucru) - plasticul se intareste. De la acidul carbonic cred, sau ceva, si in timp, si mie a inceput sa se invarta mai usor in dop (facuse deja un gat furtunul). Si ce faceam era sa-l mai imping un pic pana se intepenea iar.
Pentru o difuzare mai buna (caci pe piatra de aer mi se forma o mazga alba) am improvizat dintr-un mic filtru de acvariu: adica bula de CO2 intra nestingherita in tubul acela de apa, care avea un alt furtun prins pe iesirea filtrului. Unele filtre vin cu un mot ca sa traga aer si de afara cu un furtun aditional, pentru oxigenare suplimentara (principiul Bernoulli). Insa in loc sa ia aerul de afara, capta apa (cu tot cu CO2-ul) din acel plasticel. E drept ca se putea mai bine, dar pe mine ma multumea foarte mult (acvariu de 60L).
Insa... parerea mea este sa treci la presurizat. E mai scump initial, mai te chinui o vreme asa, dar stii o treaba. Cu improvizatii / adaptoare m-am chinuit si eu (satisfacator atunci) dar odata automatizata treaba, nu te mai intorci inapoi.
Nu exista acvarii fara mici defecte ai vazut cumva close-up-uri de la concursurile de acvaristica ? Nici eu! A, poate asa pe un varf de planta care a crescut bine, dar iti dai seama, daca stai sa cauti si sa le iei la puricat ... Alge exista mereu ici colo, ideea e sa le tii sub control.
Blyxa nu am avut asa ca nu pot sa zic decat din lupta mea cu Pogostemon.
Ce recomand cand o planta nu merge bine este sa variezi fertilizarea sau lumina sau ce poti. E posibil sa nu mearga de la lumina de exemplu. CO2 presupun ca il tii pe verde, deci acolo nu poti umbla - poate doar sa-l duci un pic pe galben daca daca nu ai creveti acolo.
Ar fi bun si un ingrasamant generic, eventual sa compenseze ceva ce nu ai avea in acvariu, de exemplu V30 de la Dennerle sau Easy Carbo ProFito - macar stii ca pui mai mult din ce ar putea lipsi acolo.
Despre Blyxa, tot ce vad e ca are nevoie de nutrient rich substrate ... Poate ar merita sa pui o pastila de Fe mica, langa radacina ei in substrat ? Zic si eu idei - tu trebuie sa te prinzi ce se intampla
Altii dau sute de euros ... si asteapta nu stiu cat. Imi amintesc zicala aceea ca secretul in a fi un bun programator este de a avea prieteni buni programatori. Cred ca se aplica si la acvaristica - foarte repede se rezolva toate.
Bravo man, felicitari. Sunt curios cati W o sa ai si la ce inaltime ii vei pune. Am studiat si eu Ai Sol Nano (manat de achizitiile lui kirucd) si totusi 500 euros pentru o lampa nano cu controller, e mai mult decat acvariul! Asa ca astept detalii suplimentare despre lampa / ventilatie samd ..
10% schimbare de apa nu cred ca e importanta - ti-ar scade concentratia de fier de la 1.5 la 1.4 aprox. sa zicem - putin detectabil.
Dar de ce nu faci altfel: scoti 0.5L de apa din acvariu - te asiguri de concentratie 1.5. Adaugi 0.5L de apa de chiuveta - si vezi daca se injumatateste.
La debit insa e o problema. Al meu e Eheim 130L/h si debitul e mai puternic (e drept ca si furtunele sunt un pic mai subtiri).
Ar fi interesant de stiut cum cureti filtrul (adica ai scos elicea si curatat compartimentul in care se invarte, de exemplu ?). Am gasit putine rapoarte pe internet ca filtrul tau ar avea probleme cu fluxul, mai multi se plang de riscul sa nu mai mearga pompa de amorsare dupa o vreme. Incearca sa-i faci o proba fara mediile de filtrare - macar vezi daca e de la ele. Din pacate nu exista o solutie trebuie luat din aproape in aproape. Pot fi furtunele murdare, filtru murdar, vreun furtun care s-a indoit in timp, vreun defect la filtru - si cauzele elimitate rand pe rand.
Ha, am recitit tot topicul sa caut cand te-ai gandit sa treci pe ai sol blue ... ca incepusei cu ceva MH parca.
Felicitari, ziceai ca in 3 luni si nu te-ai abatut mai ales ca au depins de foarte multa lume toate materialele. Ce-ti lipseste din stilul japonez este ca nu prea esti prieten cu butonul de shutter-release ..
Am devenit interesat de seria ai sol dupa ce le-ai prezentat cu atata pasiune, si cred ca m-am electrizat si eu - sunt tare curios ce parere o sa ai .. La americani varianta nano este 299 dolari (adica vreo 230 euros) iar prin Europa il gasesc la 380 euros - inca un pic si la americani ai cumpara doua. Grrr....
Te inteleg de ce ti le-ai adus de acolo - ma uitai de un modul sol blue si e in jur de 515 euros (.co.uk / .de) - fara controller.
Nu-mi zi ca ai si aplicatia de Iphone sa controlezi furtuna la dinstanta (sper ca iti conectezi si pompele sa faca si ele parte din furtuna caci altfel ...)
Fain dom'le...
Tare curios cum evolueaza, sa postezi - alge - vietuitoare - ce apare ... sper ca nu vei tine pentru tine spectacolul si pentru noi doar inceputul (hint hint!)
Aaa incepe sa iasa fain! Incep sa fiu invidios ca nu pot sa-mi umplu casa cu pico-uri si nano-uri.
Si e faina si cioata, deja vad niste moss pe undeva prin colturi...