[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: viulian
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian

Faina ideea cu suportul metalic pentru pietre. Faine si pozele - zici ca am fost acolo la facut . Credeam ca primim poze cu instalatia de lumina si cand colo ... Ma nedumireste ca vad foarte multa piatra vie prin butoaie si containere, dar nu pare pusa toata ? Baietii au venit cu ea la vizionat ? Asa e cel mai fain - altfel mor multe chestii pe piatra respectiva pana e instalata...

Intrebari:
a) nu ai pus inca nisipul ?
b) cate kg de piatra au intrat ?
c) ai pus piatra si in sump ?
d) ce lumina vei folosi in timpul ciclarii ?
Ma pregatesc de primul schimb de apa, voi folosi Reverse Osmosis de acum.

image image
image

Instalatia vad ca se comporta cf. instructiunilor, am nevoie cam de 10L odata pe saptamana si va dura cam 4 ore sa-i obtin - pe langa cele 15 minute de curatat membrana recomandate de ei.

Am ales sa nu pun inca vietuitoare (cu toate ca am fost tentat sa cumpar niste melci) si sa las algele sa-si faca acum de cap si sa consume tot ce se poate. Am mai cumparat si o pompa cu furtun, sa-mi ridice apa din galeata in acvariu - ca sa nu-mi exersez asa de mult spatele.

Din pacate, cam ia juma de zi sa schimbi apa ... 4 ore sa obtii apa cu RO, apoi inca vreo 2-3 ore sa o aduc la 25 de grade ca sa fac amestecul cu sarea, apoi inca 1 ora sa o las mergand cu un powerhead ca sa amestece bine acolo (asta presupunand ca o sa-mi fac masuratori la un pahar de plastic, si sa stiu cata sare sa pun fara sa mai incerc mereu pana ajung la densitatea dorita). E drept ca nu trebuie sa stau langa ele, dar pe semne o sa fie un proces la 2 zile. Intr-una din zile obtin apa, si in alta o prepar. Nu prea imi vine cu incalzitoare prin galeti de plastic, furtunase sub presiune - prefer sa fiu acasa cand se intampla toate astea
Canutza wrote:Acvariul:
Lungime: 20cm, pana la 23cm
Latime: 35cm, chiar si 30cm
Inaltime: nu conteaza, dar banuiesc ca ar trebui sa fie 25cm
[...]
dar nu cred ca ar fi indicat sa am un acvariu prea inalt

Ba conteaza un pic, unele din cele mai rezistente plante de acvariu le place sa creasca inalte. Exista si Anubiasul de exemplu, dar cabomba, elodeea, astea se duc repede in sus si o inaltime mai mica (ia si substratul fertil + quartz sau ce vrei tu vreo 3-4cmd).
Dar ai dreptate cu inaltimea -> prea inalt si nu mai ajunge multa lumina pe fund.

Canutza wrote:Daca stiti si produse decente, abia astept.

Ieftine nu prea exista decat daca astepti sa apara ceva pe la rubrica de vanzari de aici. Vad ca apar des chestii. De asemenea, sunt oameni care lipesc acvarii si se pricep, ai putea incerca si asta. Avantajul la un kit e ca vine cu toate, se potrivesc, si de cele mai multe ori daca le iei separat, ajungi cam tot pe acolo daca nu mai scump. Sanse mai mari ai sa gasesti pe la magazinele mari care ruleaza multe produse (si sa vezi si ce ti s-ar potrivi). Sanse sa gasesti acvarii facute la centimetrul necesitatilor insa nu exista si va trebui sa faci compromisuri.

Plante radacini merge, cum am zis, cabomba, anubias, radacini, elodeea, sunt mai multe care cresc si 'low tech'.
Despre grosimea substratului, e necesar caci si acolo se formeaza bacterii, si odata formate, nu mai ai voie sa-l tulburi altfel risti sa deciclezi acvariul. Merge si cu mai mici, dar statistic e cel mai bine asa.
Vasilina siliconica i-a venit de hac

Am mai gasit un span mic mic, pe care nu l-am vazut la inceput, dar acum - odata ce am aplicat vasilina, stralucea mai intens la lumina si l-am scos. Venea chiar pe margine, unde ar calca buza buteliei, nu stiu daca de la ala era (era cam mic) si nu cred ca era acolo caci m-am uitat bine initial. Poate inca ramasese pe filet si spray-ul cu silicon l-a plimbat.

Nici n-am mai infiletat tare. Dupa 24 de ore e inca la 800psi

Multumesc daniel12 pentru pontul cu vasilina - e si pe filet acum e drept - dar mai important cred ca e ca am dat si pe garnitura in sine.
Sunt curios de experient, misto initiativa - sa postezi des si tot ce vezi.

Stiu ca unul din marile avantaje este lipsa algelor.
Daca ai rabdare (sau vrei sa participi la un concurs) se planteaza emers - adica tii acvariul doar cu 1cm de apa sau mai putin, incat plantele sa creasca emers dar infipte in substratul acvariului. Asta le da posibilitatea de a se ancora bine in substrat, de a creste mari si grase si raspandi peste tot - cu MARELE avantaj ca nefiind apa poluata de pesti si de alte cele - sansele sa apara alge pe frunze si frunzulite sunt 0.

Ulterior, dupa ce toate plantele au crescut, umpli cu apa, pui 3 pesti si pac poze si aia e Dupa ce pui apa si incepi fertilizarea, ai deja o masa mare de plante care sa dejoace planurile algelor.

Marele dezavantaj este... ca nu arata a acvariu si nu toate plantele pot fi crescute asa.

PS: Am una acvariu de 5L (altul decat ce e in semnatura) si m-am grabit sa iau plante (anubias si moss) pana sa se vindece pestele. Vreo 2 saptamani am tinut plantele intr-un castron cu apa, e drept ca sub lumina unui alt acvariu alaturat - fara termometru... apa se albea asa dupa o saptamana dar ... anubiasul a inforit. 21 de grade in medie. Incredibil cat de adaptabile sunt plantele. Am pus doar fertilizanti odata - foarte putin si am zvarlit odata apa. O sa pun poze acum sunt de inca vreo 2 saptamani in acvariul de 5L pus la ciclat, o sa pun poze mai incolo.

Prin urmare, daca ai rabdare sa incepi un acvariu asa si abia peste 3-4 luni sa il umplu, o sa arate foarte fain si foarte sanatos.

Bafta muta cu experimentul m-am abonat.

PS: am HC in doua acvarii, unul cu substrat Dennerle pentru creveti, si altul cu substrat quart negru. In quartz se intind mult mai repede decat in cel fin de la Dennerle. Lumina e la fel la W/L la PAR inclin sa cred ca e mai mare spre quartz.
Aaaa pai man, nu e drept trebuia sa te indepartezi speriat - sa le joci jocul - sa le dai sentimentul ca isi apara cu success teritoriul

Cred ca e mult mai greu sa tii un acvariu biotop .. cum reusesti sa nu ai alge ? La mine reflexul este sa fac schimburi dese, sa umblu la fertilizare.

PS: ce este 'bataia' aceea, zgomotul repetat care se aude ?
Insist, daca fiecare prieten vrea 10 melci (deja sunt multi oricum) - inseamna ca va trebui sa ai vreo 20 de prieteni, cu acvarii, doritori. Ai 20 de prieteni, fiecare doritor de 10 melcuti ?

Uite cam cum ar arata (o poza mai veche facuta dupa ce am stat o gramada sa-i adun pe toti - asta e recolta dupa ce obosisem, am mai strans si dupa aceea):

image
Canutza wrote:dar:
1. Iluminatul
Pentru mine nu este o problema, am lumina naturala regulat.

Nu vrei lumina naturala (soare), caci o sa te umpli instantaneu de alge si de apa verde.

Canutza wrote:2. Incalzitor
In camera sunt in medie 20+ grade celsius.

Nu vrei temperatura camerei, ce se intapla cand colegu deschide geamul sa se aeriseasca ?. Este necesar o temperatura STABILA. Putini pesti rezista bine la 20 de grade instabili, ai nevoie cam de 25-26.

Canutza wrote:
3. Decorarea
Eu vreau sa o fac cu o planta pe mijloc, pentru ca ajuta la curatarea apei si alte minuni, din cate am citit aici pe forum.

O planta nesanatoasa (fara lumina speciala, fara fertilizare, fara CO2) NU ajuta la curatarea apei - caci de fapt ... moare si se descompune.

Canutza wrote:4. Filtrul
Aici, da, ar fi o problema, dar as putea schimba apa destul de regulat fara nici stress.

Elanul de inceput NU rezista in timp. Cele mai scumpe echipamente in acvaristica sunt cele care automatizeaza chestii, fiindca oamenilor le e LENE sa monitorizeze mereu si sa bibileasca intruna la acvarii. Si daca la inceput zici ca o sa faci fara stress si regulat, o sa vezi ca o sa devina repede stressant si neregulat ;)

Canutza wrote:5. Spatiul
Eu vreau 1 sau 2 pesti mai mari, deci nu cazul cu ascunzisuri si alte specii etc etc etc. Si as putea aspira, sau chiar schimba apa, in cazul in care spatiul nu-mi permite filtru.

Asta se numeste chinuirea acvariului, si daca vei posta asa ceva, pesti mari in bol, o sa ai o viata grea pe forum (se incurajeaza acvaristica de calitate si nu bataia de joc). O mica lectura despre necesitatile acelor pesti, dupa zeci de ani de experienta ai altor acvaristi, o sa iti zica exact ce necesitati au. Acvaristica "tom si jerry" cu bolul cu goldfish nu merge - http://www.kristynicole.com/2006/12/down-with-elmo-cruelty-to-goldfish-dorothy/

Canutza wrote:
Cam atat. Astept si alte pareri.

Le-am dat si pe ale mele... Sper sa te razgandesti si sa incepi cu dreptul
PS: La Multi Ani!
Nu vreau sa par rautacios, dar sunt O TONA de articole pe site aici despre cum sa te ingrijesti de acele oua ... functia de cautare face minuni mai ales in cazul URGENTELOR cand poate alti forumisti dorm. De asemenea, titlul acestui topic nu respecta regulile forumului, unde ar trebui explicat din titlu ce se vrea si se descurajeaza folosirea titlurilor generice gen "o intrebare", "urgenta" samd..

De asemenea, as fi curios cum de tragi speranta ca ai macar 2 melci, cand vezi cata aglomerare de oua sunt si ca de fapt sunt sute ? De unde 2 ?

Pe scurt: ouale se iau si se pun sa pluteasca pe un polistiren, pe suprafata apei, sau intr-un capacel de plastic. Au nevoie de umiditate ca sa eclozeze, altfel, daca sunt pe langa un neon sau ceva intr-o zona foarte uscata, nu vor ecloza. De asemenea, NU cred ca vrei sa eclozeze, pentru ca spre deosebire de calculul tau de unde din sute de oua macar de-ar iesi 2 melci, in realitate or sa iasa proportional cu cat vezi, adica sute si sa te vad alergand sa-i donezi cand toata apa o sa fie galbena.
Wow, cate bunataturi bravo... tuturor si felicitari tie

Slime-ul acela - am intalnit ideea ... ar fi greu de zis, unii corali elimina mucus, mai exista si parerea ca ar fi bacterii din cauza 'die-offs' (nu stiu sa traduc in romaneste dar intelegi) de pe piatra.
Insa am gasit si chestiile astea doua: http://www.coralmagazine-us.com/content/mystery-white-reef-slime precum si http://www.coralmagazine-us.com/content/mystery-white-reef-slime-part-iii unde spune ca pot apare ori de la faptul ca s-au folosit in curatare produse care contin alcool ORI din cauza ca in camera unde e acvariul se folosesc odorizante de camera.

In principiu se recomanda a fi sifonata si vazut daca re-apare. In cel "part 3" de mai sus, se recomanda si folosirea preoxidului - dar ma rog, deja nu stiu ce sa zic experienta mea e doar teoretica.
Cred ca m-am indragostit de femelele Betta ca masculii sunt fitosi rau - ii 'trage curentu' prea repede.

Mie mi-a placut mult filmuletul asta:

Uitasem ca pui si Feropol... intalnisem odata ideea ca unele plante prefera sa-si ia Fe-ul din substrat si nu din coloana de apa. Nu stiu cat de adevarata e ideea.
Despre Manado - foarte buna ideea - nici nu mi-a trecut prin cap ca el al putea absoarbe fosfatii. Sunt curios cum arata dupa tunsoare deja au trecut 3 ore.
Ok, ieri s-a terminat si cealalta butelie (iar, la mai putin de 4-5 zile de la montare). A doua zi o gasisem deja de la 800psi la vreo 200psi...

Am tot cautat pe net si am gasit ceva de ajutor legat de ceva diferit, pistoalele cu CO2 - http://www.airsoftforum.com/board/lofiversion/index.php/t174607.html unde se recomanda 2 chestii:
a) sa nu strangi niciodata butelia prea tare in pistol, caci garnitura aceea din pistol este sensibila si daca strangi prea tare - se deterioreaza si nu izoleaza bine. Ei spun sa strangi pana auzi ca fasaie un pic (cuiul acela a strapuns butelia) si dupa aceea sa mai strangi un pic pana nu se mai aude nimic. Ei bine, eu n-am facut asa ceva. Din cauza ca ma speria fasaitul strangeam foarte repede si foarte tare ...
b) am gasit ca as putea folosi doar ceva bazat pe silicon (ca la garniturile de la filtrele externe) caci siliconul e singura substanta care NU distruge cauciucul prin lubrifiere.

Am ceva vasilina siliconica, o sa folosesc asa ceva ...

Intre timp am scris la producator in speranta ca gasesc o solutie si pot cumpara niste garnituri. Sa vedem
Am inteles. Din cate am inteles / vazut, este ca suprafata apei, oricat de groasa ar fi, trebuie rupta si nu doar miscata si nu sunt suficienti curenti ....
La acvariul de 8L este un pieptene prin care se scurge apa catre compartimentele din spate (catre bureti). La marine la fel, se folosesc piepteni la overflow box - mai scumpe de facut - sau surface skimmers, doar instalezi - cu singurul scop de a rupe suprafata apei fara sa tulbure tot luciul apei.
La plantate e important un skimmer (si nu curenti puternici la suprafata apei) caci altfel iese repede CO2-ul - iar skimmerul merge intr-un colt si nu agita asa mult apa.

Singura sansa sa scapi de biofilm e sa hranesti mai putin si schimburi mai dese de apa ... ceva din combinatia fertilizanti sau mancare face sa se adune si daca reduci concentratiile, se reduce si filmul.
Daca ai din ce sa faci un spray bar - ca sa nu strici ceea ce ai deja, ai putea incerca sa dai gauri normale, dar sa pui si una care sa sufle in sus ? O idee...
Dap, recunosc

Toata lumea are biofilm mai mult sau mai putin, si se rezolva prin tulburarea suprafetei apei. Bulele sunt bule de CO2 bag eu de seama - care raman lipite de biofilm si nu se sparg.

Am rezolvat problema initial rotind minispray-bar-ul filtrului intern catre suprafata apei (e drept ca pierzi ceva circulatie pe jos, dar cam asta e...). Mergea bine cateva zile pana scadea debitul la filtru ca se umplea de mizerie / melci SAMD.
Apoi cand am trecut la extern - am dat niste gauri mai strambe un pic, sa bata si in sus si in jos si acum nu mai sunt probleme.

Se aduna de la orice... bacterii, mancare, fertilizanti - in cazul meu de cele mai multe ori de la mancare.
Heei incepe sa arate foarte dens! Acum imi place, batalia pentru supravietuire, toate aliniate acolo, dandu-si umeri

Algute din acelea am avut si eu - le-am categorisit la un fuzz algae - nu sunt nici atat de dense precum beard algae, si nici atat de lungi precum hair alge.
Le-am rezolvat cu niste H2O2 si reducand un pic fertilizarea - dar stiam ca e o problema cu fertilizarea ca nu aveam CO2 stabil.

Nu mai stiu daca pui si fier ? Eu aici m-as uita - dar ce sa zic, sa asteptam si alte opinii. Stiu ca urma sa cumperi un tester de Fe caci nu intelesesem la inceput cum de iti scad fosfatii asa repede.
Multumesc pentru aprecieri ce bine motiveaza astea.

Despre forum, din aceiasi frustrare am facut si eu add-on-ul de GreaseMonkey. Am instalat jForum 2.3.3, si totusi e destul de limitat ca functionalitati, cu toate ca il inteleg pe mosu - intr-adevar, cu jForum nu iti mai bati capul cu probleme de securitate, ii dai drumul si merge - zero griji. Povestea jForum e complicata - am vazut ca se lucreaza la 3.0, iar varianta de aici (2.3.3 acum) pare a fi imbunatatita de altcineva.

Vechiul dicton din design-ul paginiilor web. Da, te poti stradui sa faci ceva fain, dar continutul conteaza si daca oamenii vin pentru continut, forma poate fi trecuta cu vederea.
Ma surprinde ca la tine nici urma de explozie de diatoame... sau de alge - in conditiile in care ai deja mult mai multe vietuitoare acolo decat am eu. Ai schimbat ceva apa ? Vei folosi RO sau apa deja tratata ?

Despre suprafata apei, probabil iti trebuie ceva care sa o agite si mai mult, deci un al doilea HOB ar fi o idee buna - sau si mai bine, filtrul de la Dennerle extern care are si surface skimmer inclus: http://www.zooplus.co.uk/shop/fish/filters_pumps/canister_filters/dennerle_external/194201

Sunt curios daca mai vezi si alte vietuitoare - sa pui poze
1. Cat de nou e acvariul ? Stiu ca aveai unul mai mare la topicul de ce algele omoara plantele.
2. Cu ce i-ai hranit ?
3. Cum i-ai aclimatizat ?

Vreau sa spun ca oto sunt foarte sensibili - si sunt curios daca le stii nevoile...
Diatoamele trec parca vazand cu ochii, piatra e din ce in ce mai curata. Dar observ (dupa multa vreme, 12 zile aproape ?) ca pe sticla au aparut din ce in ce mai multe vietuitoare in miniatura si incep sa ma linistesc si eu, ca prea aveam sentimentul ca nu se intampla nimic.

Recomand 1080p si full screen ... si privit peste tot nu doar in centru. Macro 2:1, vietuitoarea din centru are cam 1mm ... interesante si toate celelalte care se misca - am adaugat cateva highlight-uri.

Si cateva poze:

image image

image

Se vad in ultimile doua poze ceva pui mici de Aiptasia (nu stiam de ei, cred ca au vreo 2-3mm doar - i-am vazut cu obiectivul macro doar). Nu stiu daca le pot face ceva de pe acum ?

image image

Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Go to: