[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: mellbo
Forum Index » Profile for mellbo » Messages posted by mellbo
Acvaristica e mai mult chimie, biologie..
Totusi, chiar si haosul are un algoritm. Adesea simplu.
Programul e o jucarie, un punct de plecare.. aplicand formule cunoscute si prezente.
De altfel, pentru ce se mai aplica lumeni/litru etc.. Nu e chiar totul sare 'dupa gust'. Cei mai mari bucatari, gatesc fara reteta. Dar asta, doar pentru ca o stiu deja din cap.

Dar.. am inceput sa inteleg, mai mult decat pare. Nu despre acvaristica.. mai mult despre acvaristi.
nu e chiar asa. ce am facut eu acolo exista si in comert pe bani multi. de exemplu chiler sau sistemul de dozaj. si alte cele. de ce ma priviti ciudat pentru ca nu le-am cumparat ci le-am construit?

Oricum de asta sunt pe forum; sa invat. dar daca preturile sunt asa cum sunt, "ne descurcam".
Cat despre faptul ca nu-ti place aranjamentul din acvariul meu...sunt de acord cu tine. Nici mie nu-mi place foarte mult comparativ cu ce aveti voi pe-aici. Dar..o perioada il las asa.. Pentru ca deja am tot rascolit prin el de cateva ori..si imi pare rau sa chinui vietuitoarele din el.
Cand o sa ma hotarasc sa fac schimbari o sa pun un alt acvariu la semiciclat, macar 26-27 de zile.

Nu stiu daca si voua vi se intampla asta, probabil ca Da, dar la inceput acvariul asta de 60x30x36 mi se parea gigantic, si acum mi se pare un pahar mai maricel...
Eu am UPX, asa ca e ok
Pentru incepatorii care vor mai fi in cazul meu, am facut o aplicatie (windows) pentru mine si o impart si cu voi pentru calcul iluminat modulat.
Descarca de aici.

Eu.. pana nu am ridicat pH gh kh cu sare pentru creveti (eu pentru ei de fapt am inceput cu adaosul), ciclarea era efectiv zero. Aveam ceva NO2 dupa o luna.. dar NO3 tot nedetectabil iesea. De cand am ridicat pH la 6.8 gh 5-6 kh 6,a inceput sa am NO3, NO2 nedetectabil si apa are claritate.

Nu cumva apa ta e cam ca a mea? Ca de ploaie..doar ca la robinet ?
E dificil sa masori lumina chiar si cu un aparat peformant de masurat intensitatea luminoasa. Lux
E dificil si in aer, variind foarte mult unghiul de proiectie pe senzor, daramite in apa unde e difractie si alte cele...
Cel mai realist este sa masori intensitatea in aer cu senzorul aliniat perfect, apoi cu matematica sa calculezi. Distanta, viteza luminii in apa, difractie, opacitate, batai de cap..stiu..

Referitor la 52%..nu e ca vreau neaparat, dar e vorba de diatome sau ce porcarie o fi aia.
Si nu stiu daca lor le place lumina sau prefera mai putina lumina, ca sa stiu ce sa fac cu lumina.
Verdeata aia nu m-ar deranja chiar mi se pare ok pe obiecte, dar chestia asta maro arata exact ca un rahat intins pe sticla.
si mie imi perleaza si pietrisul , plantele din plastic, chiar si minciogul cand le bag in apa
La watt e mai complicat sa calculezi un led. Merge la neon(T5) dar la led trebuie in lumeni sau nu se aplica 0.5W/litru. Asta pentru ca led-ul ofera cam de 9 ori flux luminos fata de puterea absorbita in wati

Daca observi, la calculul pe lumeni iti da jumatate din puterea lampii.
Informatii despre corp iluminat:

Sursa LED : RGB-W
Temperatura de culoare : 7500K
Luminozitate : 1741lm
Putere : 23W, control in procente
Dimensiuni: L546(mm) X l55(mm) X H13(mm)
Dispersie: 120°
Distanta pana la luciul apei: 86mm

Apa in acvariu cred ca am doar vreo 42L. 60x30x25cm

Dupa rexomandarear insemna 45Lx20Lm/L= 900Lm rezulta 52% din puterea lampii. Am calculat bine asa?
Problema noua.. de vreo 2 zile au inceput alge brune pe sticla la nivelul pietrisului si putin mai jos, pe decor.. deocamdata pe plante pare ca nu.

da, am gasit informatii pe forum, ca sunt diatome, ca silicati, ca trece de la sine#.. dar.
sunt total neclar, pentru ca am gasit multe pareri :

- lumina prea multa.
- lumina prea putina
- nu sunt diatome sunt bacteriile care fac NO2, si sa nu le curat

ce dac deci cu lumina. mai mult, mai putin..? oricum de 2 zile crevetii nu se ating de mancare muncesc pe branci sa curate alea. i-am ajutat si eu cu o pensula. sunt incredibili. nu se rem de actiunile mele deloc absolut zero.

Deci cum cu lumina? reduc sau lungesc? Am cam 5 ore de lumina, 15 fire de elodea 2-3 de cabomba, Christmas moss. am fertilizat cu micro si macro cate 1ml la 2 zile.

trebuie pentru ca plantele nuno duc bine, sunt de curand instalate..

atat as vrea sa ma clarificati. in ce priveste lumina
dupa turbina, pompa aia nu e cu e la 230V. Adica turbina are sens de rotatie nu ca elicea normala..

eu cred ca turbina e presata in rotor, dar nu-mi dau seama din poza daca se poate detasa. eu asa cred acum, ca da.

ce model de pompa e jucaria? e faina
cred ca o sa caut si eu pentru garnituri.

Poate ca la acvarii sunt incepator dar la tehnic nu. nu are sens vreodata sa ungeti axul sau gaura din rotor. veti frana rotorul doar si va reduceti debitul. pastati curat acel loc si atat. Axul, daca e ceramic nu-l detartrati. Se comporta mai bine cu biofilmul creeat. Producatorul a mizat deja pe treaba asta.

Merge foarte bine produse pentru cafetiere, daca otetul nu va place dar e cam aceasi treaba. Atata ca nu e otet din vin. Puteti folosi otet din mere dar e mai slab.

Eu folosesc doar scobitoare de-aia lunga cred ca au sotiile sa verifice cozonacu.
Rotorul la eheim parca are ax ceramic. In mod normal, ceramica va fi extra-slefuita si ungerea este exact apa.
Daca este inox, poti doar sa-l cureti, cu otet apoi clatit bine. Apoi invarti rotorul pe o scobitoare ca sa iasa si de acolo calcar.

Practic, axul ar trebuii sa ramana fix in bucse, si magnetul cu paletele sa se invarta. Faptul ca cureti lagarele nu face rau, dar ideal este sa stranga axul.
Daca se invarte axul, posibil sa apara zgomot de la descentrare in lagare.
Nu exista nici un sens ungerea lui pentru ca este gandit sa functioneze pe perna de apa.

Cu referire la cresterea timpului la pompa in discutie, vezi demagnetizarea rotorului, nu este vorba de alunecare sau frecare.
posibil.. cu toate ca in toate 3 ghivece a intrat maxim 4 linguri de sol..
Dar altceva nu prea ar fi ce. Cred..
Am facut in seara asta un test la apa cu JBL 7 in 1. Da stiu ca nu sunt foarte precise, dar am avut ocazia sa verific cu cineva care are reactivi, si chiar a fost foarte aproape rezultatul. (nu in seara asta)
Rezultatul in seara asta...a fost ca aveam NO2 ceva, inca nu grav undeva cam 0.2ppm prin aproximatie, ma rog, s-a facut foarte foarte putin roz, dar NO3 a ramas alb (nedetectabil).
Am facut testul pentru ca mi-a parut ca pestii nu sunt in "apele" lor. Nu stateau deasupra, dar am ajuns sa le cunosc personalitatea tuturor.

Asta ce inseamna ? Ca s-a intamplat ceva cu nitrosomonas, nu-i asa ?
Am deschis filtrul, am bagat acolo o fiola prodibio, si una in acvariu, in prealabil am schimbat 30% apa.

Ultima startare a acvariului a fost in data de 18 iulie, cu kit-ul de la Dennerle rapid start, dupa 7 zile am bagat pestii pentru ca oricum se chinuiau in acvariu de 10L si ala neciclat...vai de capu lor saracii. Ma mir ca-s inca sanatosi. Pana acum am avut mai mult NO3 si NO2 era slab sau deloc, parea ca merge bine dar nu stiu ce s-a intamplat.

Mortaciuni nu am avut in acvariu, de curatat este si il curat, mici schimburi de apa...dar nu stiu...Ce am schimbat recent este ca am bagat plantele in ghivecele alea si in ghiveci este sol fertil dennerle si putin pietris deasupra sa nu-l care crevetii.

Plantele sunt: Cabomba Aquatica, Egeria Densa, Vesicularia Montagnei, Cladophora.

Pe site-uri de specialitate am gasit ca o cauza posibila ar fi: (dar nu stiu cat de adevarat este ce se spune aici)

1. Curatarea prea frecventa si minutioasa într-un acvariu cu un sifon de sol. (posibil)
2. Spalare frecventa a mediului de filtrare intern. (exclus)
3. Spalarea filtrului în apa de la robinet. (exclus)
3. Schimbari mari si frecvente în noul acvariu. (posibil, am facut un schimb de 50% acum 2 zile)
4. Tratament medical. (exlus, nici macar sare sau albastru)
5. Suprapopularea acvariului. (posibil: 5 neoni, 3 guppy, 2 zebre si 20creveti. toti mici)
6. Supraalimentarea pestilor. (exclus, cam duc foame ai mei)
7. Aerarea insuficienta a apei în acvariu. (exclus, test de oxigen este in parametri)

Totusi, eu nu am avut niciodata un acvariu ciclat bine, doar inceputuri, si am si prezentat cauzele.
Acum insa vreau sa duc ciclarea la bun sfarsit.. cumva.

Maine e post negru pentru pesti si fac inca un test, daca ceva, ar ajuta o fiola de Stop Ammo ?
Cu toate ca sunt convins, ca maine voi avea nedetectabile la amandoua..
Am deschis acest topic nou, in ideea ca aici voi pune intrebarile mele celor care vor dori sa-mi raspunda.
Am creeat un mic video de prezentare prin etapele care le-am trecut deocamdata cu acvariul meu.
Va multumesc deocamdata pentru toate sfaturile si vizionare placuta, in caz ca esti curios sa vezi ce contine video.

https://youtu.be/rvKBJndf7sA
mi-am cerut scuze pe alt topic.
iti mai cer odata scuze si aici.
mi-a parut ca esti doar rautacios. te rog sa imi ierti purtarea.
inteleg..
imi cer scuze lui @gege, mie mi-a parut o rautate. poate daca imi explica era altfel, asa a sunat ca si cand e doar deranjat de mine..

in regula, nu stiu cine ma va mai observa ca scriu tot acolo, dar ne conformam.
da.. avem jucarele.
stii.. la inceput ti se pare interesant, pe urma ca in orice jucarie.. o lasi asa pe undeva. si culmea, in general o gasesti uneori mai bine decat atunci cand o bibilesti.

Deci unde imi fac jurnalul ala sa nu tot deschid topicuri..?
La "acvarii diverse - jurnal" e ok?

Forum Index » Profile for mellbo » Messages posted by mellbo
Go to: