[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: mellbo
Forum Index » Profile for mellbo » Messages posted by mellbo
Mereu am observat ca se doreste ca in acvariu sa fie cat mai mult copiat Natura. Lumina naturala nu este de tip digital ON/OFF, astfel ca o lumina modulata in intensitate, zic eu ca ar fi ceva bun.

De asemenea si topicul ar fi trebuit sa fie relativ interesant, ma gandeam ca evolutia apare in tot.

Daca nimeni nu are/vrea sa spuna alta parere, raman cu aceste setari.
narcis wrote:Poate colegul nu a fost explicit. Nimeni nu are nici o functie, e doar o indrumare. E mai usor pentru cine are timp sa te ajute, sa vada tot topicul tau. Asa este normal, lasa sabia deoparte. Citeste te rog si din regulament, vei intelege poate mai bine decat m-am exprimat eu.

Nefiind vorba de sabie aici, dar nu stiu ce jurnal. Unde se fac aceste jurnale ?
Am citit si regulament-ul dar tot nu inteleg nimic.
In fine, daca chiar e cu buna intentie, poate o sa imi dati mai multe detalii sau o indrumare clara despre jurnale sau poate mai bine nu va mai deranjez cu nimic.
Gege wrote:Sfatul meu este sa lasi natura sa isi faca treaba, cursul vietii, te stresezi prea tare

In acvariu nu este in Natura. Acvaristica in general e o bataie de cap asa ca..
@Gege, facand referire si la alte raspunsuri care mi le-ai dat pe forumul asta..mi-ar face o placere sa ne ignoram reciproc de acum.
La rubrica Incepatori unde "Aici posteaza incepatorii lucruri stupide si nu ne suparam pe ei" ...

Sincer iti spun, si tot fara suparare. Nu va cunosc functiile pe aici, nu va stiu, nici voi pe mine.
Dar tu acum, te-ai purtat exact ca femeia de serviciu care striga pe hol ca sa nu mai mergeti pe jos ca se murdareste din nou.
Cam ce problema ai tu cu numarul topic-urilor deschise, sau poate ma lamureste un administrator cum si ce..
Am tot citit despre cat timp sa iluminam un acvariu. Dar cum procedam daca folosim lumina modulata in procente ?
Acvariul meu are 51L (60x30x36), iluminat cu led 23W 7500K 1741lm 55cm lungimea lampii, centrata pe mijloc.
Lampa este TWINSTAR B-LINE 60B.
Eu am facut un grafic de acest gen pentru iluminarea aleasa de mine. Dar am nevoie de parerea voastra.

Practic lumina nu o opresc niciodata, o reduc pana la prag de lumina de veghe. De exemplu 1-3% e aproape lumina lunii, nici in natura nu e bezna total oricum. La 100% imi sta aproape 2 ore..

Ca metoda de calcul.. am folosit asa:
(60 minute x (procente/100) si pentru fiecare ora am obinut minute de iluminare 100% care impartit la 60 mi-a dat 7.05 ore. iluminare.

Cum ar trebui totusi de facut?
Gaura ma gandeam s-o dau pentru momentul in care scoti ghiveciul din apa. Sa se scurga apa, dar poate e mai bine sa nu. Pierde din continut.

Este vorba de orice produs care poarta denumirea de "Sol fertil" sau "Substrat fertilizant".
Dar uite doua exemple:

Sol fertil: Dennerle Scapers Soil 1-4mm
Substrat fertilizant: Dennerle NutriBasis 6in1

Am comandat deja Sol fertil, deoarece in ghiveci nu imi e comod sa adaug "capac" cu pietris/nisip, el (ghiveciul) fiind destul de mic.
egeria densa si cabomba Aquatica
si ce s-ar preta mai bine pentru ideea cu plantarea in mini ghiveci?

sol fertil? ce vreau eu sa le mut prin acvariu la curatenie, fara sa murdareasca apa, si sa stea acolo nu sa ma trezesc ca ramane ghiveciul si gogoloiu de pamant deasupra apei, planta cu dosu-n sus.. d-astea uzuale in ultima vreme..

gauresc ghiveciul jos?
Am in acvariu pietris inert (2-4) si vreau sa pun niste ghivece miniatura din ceramica in care sa plantez.

Dar m-am lovit de o dilema, faptul ca exista in comert Sol fertil si Substrat fertilizant.

Poate cineva sa explice diferenta intre aceste produse?
cred ca era suficient sa ignori informatia postata, dar mna, ai ales sa spui ce gandesti.

ce e deranjant, ca pui intr-o lumina ca si cand eu sunt fiert ca cineva ss faca treaba asta sau ceva in general

in fine, noi sa fim ssnatosi
E bine sa nu apuce vreun crevete mort in gura pestilor pentru ca de acolo se termina iubirea.

Mi-a murit un crevete si un neon il tot verifica, l-am scos repede sa nu se invete.

Mie mi se pare ca pestii au exact acelasi comportament ca gainile. Cel putin guppy, aproape ca cotcodacesc.

Oricum, am hotarat ca in caz ca pierd crevetii, schimb toti pestii cu tetra color pentru ca imi plac dar nu am putut sa-i pastrez din cauza crevetilor.
doamne ce bine ar fi sa ne respectam reciproc. va dati seama ca un forum inseamna oameni cu propriile idei si experiente deci nu vor fi teoreme precise.

Am comandat pesti creion, dar nu au pe stoc, probabil dureaza pana voi avea.

Apropo. Crevetii mei sunt in comunitar cu neoni, zebre si guppy. unii au 2mm, dar in 3 luni am vazut decat ca pestii sunt extraordinar de grijulii cu ei. Uneori crevetii se ridica in timpul hranirii le fura mancarea la pesti, ei se reped spre ei, ai vad si se feresc.O femela de guppy a vrut sa se scarpine de pietris, s-a uitat a vazut ca sunt pe jos, a cautat loc liber apoi s-a trantitbpe jos. Nu e bolnava, dar la 2-3 zile cate un peste mai face asa

Cum as putea eu sa spun altceva decat vad in ultimele 3 luni. Cu toate acestea, posibil guppy sa-i atace si neonii oricand.
flo, imi proiectez cablaje, lucrez electronica si ce am scris mai sus nu e o informare din piata obor. sunt lucruri cu care lucrez ai verificate personal cu osciloscopul.

si eu daca caut expresia "acvariu steril" o sa imi dea rezultate despre curatenie, dar tu sti ca e vorba de acvarii neplantate fara sol fertil.

Totusi nu inteleg de ce insisti sa demontezi un lucru testat cu info de pe google. Si eu cred pe cuvant sfaturi de pe forum, dar sunt liber sa le aplic sau nu.

Totusi daca chiar insisti sa sti ce se intampla acolo, capacitorul in curent alternativ va avea rol de consumator al energiei produse si nu doar. rezistorul va limita curentul prin capacitor.

Pana la urma o dioda pentru google are rolul de a redresa dar poate fi oricand un senzor de temperatura.

O bucata de sarma din Nichel va avea rol de rezistenta dar poate fi si un senzor de vant.

In fine, I'm done here
flo77 wrote:
@ melbo Poti sa-mi spui unde conectezi fizic snubberul si cum o faci safe(etanseitate) si fara sa pierzi garantia producatorului pompei/filtrului?

Sunt convins ca stiai, dar o sa-ti explic. Eu am preferat sa tai stecherul si am adaugat in stecher, fiind piese destul de mici.

Dar obiectul garantiei, poate prevede ca un cablu fara stecherul original nu mai beneficiaza de garantie. Si atunci poti face un prelungitor cu snubber in el si scoti prelumgitorul daca e nevoie. Nu e neaparat sa fie lipit de bornele bobinei, important sa ramana cuplat si la scoatere din priza.

Astfel, nu pierzi nici o garantie.

Eu am montat un UPS pentru ca tot se lua curentul intr-o perioada, si pestii stateau pe sus.

dar sa sti ca nu orice ups garanteaza ca nu se ard dracoveniile astea. semnalul nu e sinusoidal, e patrat, deci impulsuri. doar unele fac sinusoidal, s-ar putea sa crape..nu stiu

De cateva ori deja a intrat in functie, vreo 40 minute de tura.
flo77 wrote:Imi pare rau @melbo, dar mie personal ideea de a folosi snubbere sa protejezi motorul nu mi se pare buna. Intrucat nu vad o modalitate usoara, eficienta si safe de a conecta snubberul eu o consider o improvizatie electrica care aduce mai multe riscuri fecat beneficii.
Pe mine nu m-ai convins sa fac aceasta modificare si deocamdata nu as recomanda-o nimanui.

ok, atunci sa nu o folositi. nu am vreo ceva de pierdut eu. si nu e suparare ca nu e de ce.
Da, fireste ca meritam. Doar ca uneori nu e tocmai dupa merite.
Eu de la 5 pesti intr-un acvariu am cheltuit deja suta de milioane, si sincer.. tot nu sunt multumit..

In fine, fiecare cum poate si cum crede de cuvinta. Eu am zis sa impart informatia asta celor care vor sa opreasca dar nu o fac de teama ca se ard echipamentele.

ceea ce sti e bine, nu trebuie sa mergi la reciclare. Totusi, poate avea si acest rol daca avem bobinaj cu sarma anemica. nu te trimit la nici un link, dar poti verifica cu osciloscopul.

eu am facut asta deja, cand nu intelegeam de ce se ardeau niste bobine alimentate in pwm.

Circuitul nu conteaza directia, ca intreba cineva mai sus.

Mie mi se pare totusi cam scumpe sa le schimb des...
se poate si fara sa stai cu mana toata in acvariu.
Eu cumpar, dar sigur nu mananca crevetii? Nu cunosc pestele dar pentru mine crevetii sunt importanti...

Forum Index » Profile for mellbo » Messages posted by mellbo
Go to: