Message |
|
Multumesc de link, dar contribuie si mai mult la nedumerire 1. Substrat fertil este de la Dennerle. 2. E un Oto in acvariu, dar ala sta pe geam, pe ea nu l-am vazut inca. Presupun ca nu are alge de mancare (si confirm, caci nu le vad) si curent e ceva dar nu vijelie. 3. CO2 este, presurizat. 4. E la maxim 15 cm de lampa de lumina (speciala acvariu) care are vreo 9W peste 7L de apa. Mai aproape si s-ar coace Despre al doilea link, nu sunt bulbi... ci moate uscate, daca trag de ele cu penseta se dezintegreaza .. PS: Stefan, nu stiu ce soi e crevetele asta, pentru ca pe langa el, toti ceilalti sunt mici. Restul de femele (vreo 2-3) care sunt mature ca le vad saua sunt mai mici decat el. Masculii de asemenea, mai mici decat acele femele. Doar el e mare si gras, are acelasi pattern aparent, dar nu stiu ce sa zic. Ceafa e prea rosie ca sa vad daca e femela sau nu, dupa burta ar fi femela (e curbata in stilul caracteristic). Suspectez ca e vreo varianta de CRS, insa nu vad absolut nici o pata alba, oricat de mica pe el. E ciudat - si crevetele asta ma nedumereste.
|
 |
|
stefanp wrote:Asa-i, un dezavantaj al plantei asteia...creste bat...
Incearca sa ii fac cumva loc pe langa sa ajunga lumina la baza. Din ce am vazut la mine si vad si pe gugles, asa lastareste si formeaza tufa.
Lumina .. doar ea se acopera singura :d si o tund scurt incat sa ramana asa o tufa mica, dar ea tot in sus o ia. Din cate am citit, trebuie lumina foarte puternica pentru ca sa renunte sa se catere si doar sa se intinda pe orizonta. Si la lumina nu prea mai am ce face
Ummmm stai. Noi vorbim acum de Glosso sau de Bacopa ? 
|
 |
|
Trebuie urmarit. Tot osciland intre velvet, ich si paraziti, m-am gandit ca mai e un comportament Betta care pe mine m-a surprins. Ii place sa stea rezemant de plante, decor si da impresia ca se freaca de ele, dar de fapt se aseaza un mai bine. Adica nu inoata sa se frece de ele, ci parca isi cauta asa 'sweet' spot-ul, mai intainteaza 2-3mm si api ramane acolo relaxat, in miscarea apei. Daca mananca precum un porc, face fite la anuminte mancaruri, si circula pe acolo cu cozile umflate, cred ca e ok, chiar daca se mai lasa pe o planta, decor ceva. LE: Regurgitand nu l-am vazut pe al meu, dar in acvariul spital unde il tin si vad tot ce e pe substrat, bobitele acelea nemancate se umfla pana a doua zi si parca prind un soi de puf pe ele (nu cred ca e puf ci pur si simplu o mazga de la bobite in contact prea mult cu apa).
|
 |
|
Mi-e teama un pic, daca le ingramadesc, nu cumva sa nu mai ajunga lumina si la cele de jos, la mine lumina are putere, dar nu prea as pune pariu pe PAR ... deja jos, la baza, pe tulpinele care nu primesc lumina (adica indeva jos, inspre geamul din stanga) - unele frunze se descompun. Cred ca trebuie sa fac ceva cu lumina din acvariul asta, ca nu mai merge Si cum n-am ce-i mai face, cred ca-l schimb. PS: se vede cat de slaba e lumina la Glosso care creste in sus in loc de orizontal ... cat si la micranthemum micranthemoides care in loc sa se tufareasca se duce tot in sus. Arata frumos verdele crud, dar par asa stinghere betele (tulpinele) acelea subtiri ...
|
 |
|
Am o problema cu Eleocharis acicularis (Dwarf Hairgrass). In acvariul mic, de 8L, nu reusesc sa o cresc fara sa aibe varfuri galbene.
Insa nedumerirea vine din faptul urmator: Am pus un smoc (scos mai dedemult) in acvariul de 30 (unde e ceva mai departe de lumina, caci e de doua ori mai adanc acvariul) si chiar daca nu se raspandeste atat de repede, totusi nu are nici un varf galben!
Am fertilizat cu tot ce am putut:
a) dar drumul la CO2 la liminta suportabilitatii (verde spre galbui).
b) supradoza de E15 (fierul de la Dennerle) - se dizolva in coloana de apa, nu in substrat insa.
c) supradoza de V30 (alte minerale, ei zic de crestere).
d) supradoza de A1 - NPK.
e) pus suplimentar si Easy Carbo. Am adaugat si PlantaGold.
Meh. Nu mai inteleg.
Adica are o gramada de radacini (a trebuit sa tai caci ajunsesera in fata buturugii si invadau prim planul), am tuns-o la vreo 3cm, nimic. Vreo 5mm din varfurile frunzelor sunt galbene maro, cu unele frunze fiind intregi culoarea asta. Nu trage sa moara, adica da in continuare si o vad ca vrea sa se intinda - deci ceva ii convine. Pare mai preocupata sa se intinda decat sa-si refaca frunzele taiate / bolnave.
Pe de alta parte, in acvariul de 30L, nu am supradozat la fel caci a prins alge mai repede. Ce difera sunt urmatoarele:
a) substrat noname (in acv. de 30L) fata de substrat de la Dennerle
b) mult mai mult curent de apa (caci e in dreptul unui perete de sticla pe care se 'lasa' spre substrat apa suflata de spraybar)
c) ceva mai putina lumina caci e distanta mai mare intre capac si substrat.
4) mult mai multi pesti (aici am vreo 8-10 creveti, si 3 pestiuti mici mici).
Programul de curatare este la fel in ambele acvarii, cam 40-50% din apa saptamanal schimbat. Cantitatea de lumina e tot in zona de 1W / L.
Azi de dimineata am pus si Easy Fosfo, sa vad daca observ schimbari in urmatoarele zile.
Dar nu mai stiu ce sa cred ...
Singurele presupuneri sunt acum ca ar avea ceva mai putin curent de apa (nu stiu daca ii convine, dar ma gandesc in 5L de apa totusi se amesteca repede substantele, nu ar trebui sa fie o problema), 2 ca ar prefera Fe in substrat si nu in coloana de apa.
Fe in substrat am pus ieri, sa vedem sa vedem.
Orice idei sunt binevenite
Acvariul de 30L - se observa in dreapta jos iarba aceea, nu are nici un varf galben:
Iar aici acvariul de 8L, se vede in spate dupa buturuga - firicelele acelea - destul de multe varfuri maro:

|
 |
|
Un mic update:
Cam asa arata acum 3 saptamani:
Cam asa arata acum, dupa ce am scos Cabombele din dreapta (am lasat doar una de prasila) si le-am inlocuit cu Alternanthera Lilacina (planta aceea semi-rosie). De asemenea am indesit cat am putut pe cele din stanga (am uitat acum cum se cheama).
M-am saturat de Cabomba - nu stiu de ce nu reusesc sa o fac sa creasca dens (sunt mai mult decat convins ca de vina e lumina slaba - care chiar daca e in zona de 1W/L, totusi nu are PAR mare) si cabomba fugea repede sus unde era fericita - dar la mijloc frunze rare.
|
 |
|
E aici un topic scris de bitanu care se ofera sa si construiasca pentru altcineva: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/19085.page (e si un film de prezentare, cat si poze cum se face).
In principiu, se forteaza apa si bulele de CO2 sa treaca printr-un alt burete, unde bulele sunt maruntite mic mic pentru o dizolvare mult mai buna. Si in felul acesta, cand apa ajunge in bazin:
a) bulele nu mai fug imediat sus la luciul apei si astfel pierdute prin urmare trebuie bagat mai putin CO2 (caci nu mai ai de compensat pierderile de la bulele mari)
b) bulele foarte mici nu se mai ridica asa repede la suprafata, si in felul acesta, au timp sa ajunga in mai multe locuri din acvariu - ajuta astfel la a avea o concentratie uniforma in acvariu.
Nu e nici scump, si mai scapi de echipament din acvariu. Trebuie un loc pentru el.
Aici un tutorial postat de cineva (in Engleza - http://www.instructables.com/id/CO2-mixer-for-planted-aquarium/ - butonul Next Step te duce la mai multe poze).
Eu nu am asa ceva, caci acvariile mele sunt mici si merge ok un difuzor, asa ca si eu sunt afon la cum se face unul exern - n-am facut niciodata, si nici beneficiile nu i le-am testat. Doar ca am tot citit pe net .. si mi-am adus aminte.
|
 |
|
Ah, parfum!
Mereu ma enerva ca ma duceam in Picassa, apoi ma intorceam sa citesc ce e in dreapta / stanga, iar in picasa, zic ma , ma uit la poza care trebuie, sau era alta dreapta ? SAMD
Poti sa intercalezi text intre doua IMG-uri, si e si mai usor de urmarit ce se intampla; descrii ce reprezinta fiecare poza, si apoi pui IMG - si eu cititor vad exact ce reprezinta fiecare poza fara sa ma mai duc in sus, deasupra lor, si apoi iar jos.
Si eu care credeam ca esti fan Picassa dar asta e, gusturile nu se discuta, si ma duceam dupa linkuri, ce sa fac.
|
 |
|
Acum imi trecu prin cap ca vei avea nevoie si de un reactor de CO2 pe furtunul de la filtru ... la atata volum de apa, nu cred ca merge un ceramic sau altceva in interior decat daca dai drumul la multe bule pe secunda si ai curenti puternici.
Nu vreau sa inund cu detalii, si multe vor veni pe parcurs ... Nu e critic sa il ai insa, doar ca da o distribuire mai uniforma a CO2-ului in toata apa si mai putin gaz consumat.
|
 |
|
Ahh, nu-mi amintesc sa fi citit ca il ai intors invers. Atunci merge si asa.
Image nu merge pentru ca tu incerci sa pui adresa de sus din browser: https://picasaweb.google.com/116008472429220477361/AcvariuMare12Februarie2012#5708372480919575506 dar Nu este ceea ce trebuie. IMG asteapta link catre poza directa, si ca sa afli, fa click creapta pe ea unde o vezi si alege Image Properties sau View Image Info (depinde de browser) si cauta ceva care se termina in .JPG si care arata cam asa:
https://lh5.googleusercontent.com/-7oBttNw_Pjo/Tzgz16NVhMI/AAAAAAAAAZ0/93lQJWmmZLQ/s512/DSC01299.JPG
Aceea e valoarea, uite, o poza de la tine:
|
 |
|
Arata foarte bine  si deja ma simt depasit cu atatea plante si variatii. Astept si eu opinia lui Porcu. Si va trebui sa-ti cumperi camera mai buna, sa vad si eu mizeria aceea din apa pe care o vezi tu, caci in 640x480 cat imi arata Picassa implicit, chiar mi se pare super curata apa. Ce pot sa zic e ca in timp, spray barul acela iti va apleca toate plantele din spate, din dreapta, catre in fata, si nu le vei putea lasa sa creasca aproape de luciul apei. Dar nici idei mai bune nu am (la 30L eu il am montat pe centru, cu gauri si pe o parte si pe alta, si mi se pare ca stau drept plantele acum in spate). Avantajul este ca sunt curenti mai puternici spre geamul de in fata, si circula si nestingheriti catre covorul de jos. E mai inestetic insa. Apoi, despre imagini: Ca sa postezi poze direct in pagina (explic pentru Firefox, in IE e asemanator): a) Dupa ce uploadezi si te uiti la galerie, click dreapta pe poza si alegi View Image Info. b) Copiaza in clipboard (Ctrl-C) valoarea de la Location: care o sa arate cam asa: https://lh5.googleusercontent.com/-7oBttNw_Pjo/Tzgz16NVhMI/AAAAAAAAAZ0/93lQJWmmZLQ/s512/DSC01299.JPG c) apoi compui tagul IMG asa (inclusiv parantezele drepte de la img, si nu uita slash-ul dinaintea img-ului de final: [img]https://lh5.googleusercontent.com/-7oBttNw_Pjo/Tzgz16NVhMI/AAAAAAAAAZ0/93lQJWmmZLQ/s512/DSC01299.JPG[/img] (fara acel 1| din stanga, care este felul forumului de aici de pe acvariu.ro de a numerota liniile. Cum e doar o linie, apare 1 si |).
|
 |
|
M-a impresionat istoria scalarilor. Ma intreb daca te-ai gandit sa-i reproduci, in felu asta... ceva de la ei va ramane mereu ?
Si sa nu te grabesti sa-i pui;
Pomacea face ravagii in HC dar e rezistent la ciclare si merge. In rest, arata bine.
Cautam pe forum sa gasesc inceputul topicului - sa vad de CO2 - si am gasit celalalt topic in care discutasem de CO2. Te-ai hotarat pana la urma ?
|
 |
|
Poze ?
Cred ca merge H2O2 contra filamentoaselor, m-am jucat ieri un pic - in acvariul de 16L nu vreau sa reduc concentratiile de fertilizanti si nici lumina vreau sa creasca mai repede plantele. Atentie mare la dozaj insa, din cate vad pe net, cam 1ml / L cu filtrele oprite 30min, pus cu siringa in zonele afectate - doza asta nu ar produce probleme pestilor, dar afecteaza unele plante cu frunze subtiri.
Alte idei ar fi reducerea fertilizantilor la jumatate, sau marit cantitatea de CO2 in speranta ca surplusul ar fi mai bine consumat de plante (atentie la pesti insa).
|
 |
|
Ok, deci nu e zeolitul - super.
|
 |
|
Vezi, deja obtine tot ce vrea de la tine - ti-am zis eu ca e peste destept si creeaza dependenta. O sa ai mereu un betta in acvarii de-acuma 
|
 |
|
BUTELIA DE CO2 NU SE TINE CULCATA.
Am scris in caps ca sa fie retinut  A se vedea si acest topic: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17742.page
|
 |
|
1. Am facut blatul la 110m inaltime, ca sa-mi incapa butelia de 10L si de asemenea sa am loc sa ridic un pic si sa o trag afara (caci picioarele au si bari metalice sudate intre ele la vreo 10cm de podea si deci nu pot s-o tarasc in afara dulapului - ci trebuie sa o ridic. Plus, manometrele adauga si ele vreo 5 cm cam asa, deci imi mai raman vreo 10-15 nu mai tin minte exact.
Butelia mea e neagra insa - dar nu inteleg de ce culoarea face diferenta ?
E cumparata de pe net de la TehnicGaz de prin 2009 (am cautat pagina de web dar nu o mai gasesc, iar altele pe care le aveau par hackuite acum). Cred ca poti gasi pe net numarul de telefon si sa suni. Mi-a venit cu cu Fan Curier, goala insa, cu valabilitate parca pana in 2017.
2. Despre lumina, nu as merge pe capace facute special pentru acvariu, decat daca ai o nevoie speciala si nu gasesti in comert. De ce ? 1 la mana nu au nici o valoare daca vei vrea sa vinzi capacul, daca o sa ai chef sa incercat ceva reef - nu mai merge, trebuie schimbat, trebuie facute sisteme de ventilat samd din ce piese se gasesc, improvizatii.
Poate fi satisfacator daca tu ti-l faci, ai piese, materiale, timp, iti place sa bibilesti, iese bine (dar scopul atunci e si munca la el si satisfactia), dar pe termen lung ceva 'custom made' nu prea are valoare decat pentru tine. Si poate peste un an vrei sa treci la alt acvariu, poate vrei sa vinzi pe bucati, dar daca iti iei o lampa gata facuta, de firma, pana la urma nu vei iesi cu mult mai scump si e un produs pe care il poti folosi la altceva samd.
|
 |
|
Asteptam. Ai terminat cu acvariul celalalt  ?
|
 |
|
Opinia mea este ca nu e nevoie de sump  din cate am citit (pt topicul lui Koala) sump-ul are doua mari avantaje:
a) ascunde multe din echipamente care nu mai stau calare in acvariul principal
b) dubleaza aproape cantitatea de apa permitand sa tii mai multi pesti decat ai avea voie in acvariul principal.
La cata apa are, si pentru ca vrea plantat si nu reef - nu cred ca e necesar sump-ul ... Adica e cu dus intors.
Nu e necesar, dar nici nerecomandat. Daca s-ar putea, ar fi fain, dar la olandeze nu cred sa fie probleme cu echipamente vizibile, si nici nu pare ca vrea sa suprapopuleze acvariul - asa ca mi se pare nejustificat (mai ales ca apar riscuri cu pompe, curent electric, retururi care sa nu se infunde samd).
|
 |
|
Ha  voi incepe cu sfarsitul, iarta-ma.
Pentru a vedea profesionistii - merita dat un ochi si ce lumina / filtrare au folosit castigatorii de anii trecuti la concursul AGA, categoria acvarii > 320L.
Locul 1 - http://showcase.aquatic-gardeners.org/2011/show127.html
Locul 2 - http://showcase.aquatic-gardeners.org/2011/show90.html
Locul 3 - http://showcase.aquatic-gardeners.org/2011/show116.html
Mentiuni - http://showcase.aquatic-gardeners.org/2011/show116.html si http://showcase.aquatic-gardeners.org/2011/show7.html
Concluziile mele sunt:
a) acvariile cu camp deschis fara plante prea inalte se descurca doar cu neoane.
b) acvariile cu mai multe plante (spre ce iti place tie) au deja MH / HQI aprinse cam 4 ore, in rest neoane. O comparatie interesanta intre diferite tipuri de iluminari, PAR, samd: http://www.advancedaquarist.com/2010/2/aafeature2
c) mai toate au 2-3 filtre externe.
Am postat si ca sa ma abonez la topic, vreau sa vad - poze DESE te rog - si sper sa nu faci rabat de la calitate
Bafta multa!
|
 |
|
|
|