Este vorba de bettanul pentru care am facut acest acvariu spital:
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/19211.page E un post mai lung, multumesc celor care au rabdare sa-l citeasca.
Nu stiu ce sa cred. Il am de 3 luni, singura gresala pe care cred ca am facut-o a fost ca l-am tinut intr-un acvariu unde sunt curenti puternici de la filtrul extern, si acum imi dau seama ca pestele a fost stressat.
a) nu a facut niciodata bubble nest serios chiar daca a avut femela in acvariu. Cel mai mare a fost asa cat o moneda sa zicem, chiar daca ii facusem un loc mai ferit cu plante de suprafata, apoi cu ceva din polistiren, etc. Nu stiu insa daca e din cauza curentilor si daca l-au stressat.
b) a avut un ochi mai mare de la inceput (nu mult mai mare, dar era clar ca era un pic mai iesit in afara).
Bon, dupa vreo 2 luni am sesizat ca i se distruge usor coada iar intr-una din zile, ochiul acela mai mare era umflat si mai mult. Asa ca l-am mutat in acvariu spital unde schimb zilnic 50% din apa, si am schimbat si 80% cf indicatiilor unui medicamet. Temperatura 25.5 grade. Dar sa explic:
a) am tratat 3 zile cf indicatiilor Esha 2000 - ceva recomandat pentru fin-rot (antifungus). Ulterior am aflat ca e Rivanol cu ceva lejer antiparazitar extern. Parca s-a vazut ceva ceva, dar nu imbunatatire rapida.
b) am inceput sa realizez ca pestele nu se ingrasa de 3 luni (si era slab) si nici nu vedeam nevoile lui pe jos zilnic, chiar daca manca MULT. Altii se vaita ca bettanul lor mananca mult si face gusa. Al meu manca vreo 10 bobite pe putin, o tura dimineata si una seara dar sfrijit in continuare. Asa ca m-am gandit serios sa tratez antiparazitar intern (Sera Tremazol). Am facut asta cf. indicatiilor (in prima si a 8-a zi). Cu schimburile de apa de rigoare (80% in prima zi).
Pestele s-a simtit foarte rau de fiecare data, super apatic, abia daca manca, si cam 2 zile ii ia sa-si revina.
c) din cauza ca nu-i trecea ochiul, si antifungicul nu a mers, dupa o zi de pauza, am trecut pe un antibiotic de spectru larg - bazat pe Enrofloxacine. Dupa 3 zile de tratament (cf. indicatiilor) nici o imbunatatire majora la starea lui.
E drept ca ochiul isi revenise incet incet la starea dinainte dar nu stiu de la care din medicamente. Am incercat si JBL Ektol (dupa instructiuni, si asta, si cu zi de pauza samd) si dupa toata suita de tratamente, se vedea cum i se lungesc razele acelea de la coada si ici colo se reformeaza si membrana dintre ele, transparenta la inceput. Semne bune.
De 2 zile am zis ca nu-l mai medicamentez ... acceptam ideea ca e cu un ochi mai mare poate din nastere, si asta e. In weekend i-am dat Daphnia decongelata in apa.
Azi de dimineata insa ochiul era acoperit de o pelicula alba. L-am pus iar la tratament cu antibiotic (nu era puf - ciuperca, ci o pelicula mata pe exterior deci cf ce am gasit pe net, mult mai mari sanse sa fie bacteriana problema). Asa ca antibiotic de spectru larg.
Acum seara e mai bine, inca se mai vede albul respectiv, dar nu la fel de intens ca de dimineata. A mancat 3-4 bobite si s-a bagat iar langa termometru ii place sa stea intors asa pe dupa el.
Nu mi-am pierdut rabdarea, ci poate un pic speranta.
Am niste pastile de Eritromicina pentru consum uman, un antibiotic mult mai puternic decat ce-a primit el pana acum. A ramas ultima sansa, dar deocamdata continui cu asta mai lejer sa moara prima transa de bacterii, si apoi il trec pe eritromicina sa moara si restul. Nu prea stiu concentratiile acum, dar o sa studiez.
Bun, intrebarea este ... oare sa fi nimerit un peste mai slab genetic ? El era foarte frumos la inceput, dar cumva pare atat de bolnavicios si de greu de vindecat. Plus, alti pesti pe net par ca inoata foarte viguros, din miscari rapide, al meu insa prindea niciodata femela cand fugea dupa ea.
Pana acum aparent situatia e sub control. Coada isi revine incet, albeata se retrage, deci pana la urma o s-o scot la liman cu el.
Dar nu inteleg ce si cum - si cum e primul Betta, poate altii cu experienta mai multa pot sa-si dea cu parerea?