Message |
|
Hobs wrote:
kmol wrote:Ce vrei sa faci cu robinetii? La bomba cu drojdie nu se pun robineti. O data pornita reactia nu se poate opri. Eventuala obturare va conduce la acumularea de CO2 si cresterea presiunii. Rezulta o zugraveala noua
Am inteles. Atunci raman fara robinet. Reglarea se va face eventual din compozitie. Ma gândeam totusi sa pun unul din ala dublu la iesirea primei sticle. Pe timp de noapte sa închid iesirea spre acvariu si sa deschid extern astfel incat sa nu acumuleze presiune mare in sticla.
PS: Am rezolvat între timp cu GH-ul apei. Am luat apa de la Obor exista o fantana de unde oricum luam apa o data pe saptamana. Mai arunc 2 sticle de 10 litri in masina si aia e. Conform testelor mele are un GH de 7-8. Ceea ce e perfect.
Ph 8 ?i Kh 14. Dar astea le pot regla mai usor cu un Kh/Ph Minus de la Tetra. Stiu ca nu e bine sa schimb apa in timpul ciclarii dar n-am ce sa fac aici... Usor usor trebuie sa o aduc la un GH de 10 pana cand se termina. Pot lua apa din celalalt acvariu care e deja ciclat de vreo 4 luni? Sa grabesc un pic procesul.?
Bine ca ai rezolvat cu apa si ai gasit ceva cu Gh mai mic.
Nu recomanda sa folosesti solutii de scadere KH/PH minus....o sa ti scada Ph ul si Kh ul odata cu adaugarea CO2 ului...dar asta am zis si mai sus si nu ai citit atent
Si, nici sa iei apa din celelalt acvariu nu e o solutie, lasa l acesta nou sa se cicleze cum trebuie. Daca in acvariul celalalt ai ceva boli sau alte bazaconii ? Vrei sa le transferi si in cel nou ?
|
 |
|
Salutare si bine ai venit!
Nu prea merg discusii cu plantat, dar daca sunt peste 12 cm atunci e aproape ok. Daca zici ca ai tai au 15cm e ok.
Ca si restul pestilor, trebuie sa elimini scalarii si molly. Restul pot ramane,
Si ai dreptate, scalarii au ceva bacterii care pot afecta discusii.
Nu trebuie sa faci niciun tratament.
Temperatura apei sa fie de 29 30 grade, filtrare buna vad ca ai plus schimburi de apa de 3 4 ori pe saptamana, cu apa la aceeasi temperatura.
Pentru detalii si sfaturi dedicate discusilor recomand sa citesti pe forumul acesta: http://www.discus-club.ro/phpBB3/index.php
|
 |
|
Costix wrote:
ugarit5 wrote:Pai sa vedem...
Daca acvariul cu care au venit este ciclat,poti sa adaugi pestii treptat in acvariul mare cam dupa 2 saptamani (desi fara teste de apa nu vei sti sigur cand se termina ciclarea)
Daca nu,atunci poti sa ii pui direct
Legat de vietuitoare,zi ce pesti iti plac,si noi iti spunem dk sunt ok (doar sa nu fie prea mari)
Cumva ventuza este ancistrus sau pleco?
Pestele acela se numeste ancistrus. Ca si echipare primul acvariu a venit cu un filtru Claro 300, incalzitor de 25W plus lumima led in capac. Am in el 2 castele din plastic sau compozit pentru pesti plus o planta din plastic care nu prea ma incanta. Considerati ca filtru si incalzitorul sunt suficinete pentru capacitatea acvariului? Apa este clara plus ca pestii ii hranesc o singura data pe zi. Si la noul acvariu pornit in data de 25.10.2020 am facut un test de proba in data de 31.10.2020 (banda de test 6 in 1). Deci ce Mi-a iesit ieri: PH-8, KH 6.6, GH-16.8, TC-0, NO2-0, NO3-0. Astept pareri.
Inca o intrebare, ca si pesti de suferinta pentru a ma ajuta la ciclarea acvariului dupa 2 saptamani sunt ok Cory?
Multumesc pentru timpul acordat si pentru sprijin.
Inca nu are cum sa fie ciclat acvariul asa repede...cu toate ca ai pus is bacterii care te ajuta. Vad ca ai NO2 si NO3 0....ceea ce e bine, cu toate ca NO3 sa fie 0 e cam ciudat...mai masoara si saptamana viitoare.
Pentru ciclare poti pune putin mancare de pesti zilnic, f putin. Vad ca ai deja 1 ancistrus...
Cum a zis colegul mei sus toti pestii sun sensibili...dar ai putea pune ceva cory paleatus (care par mai rezistenti) si ceva zebre care iarasi sunt mai rezistente...sa te astepti probablil sa mai moara 1 2 pesti.....
Schimbul de apa saptamanal 50% si eu zic ca va fi ok pana se incheie ciclul azotului (3-4 saptamani).
Oricum, la volumul acela de apa 45-50L vei putea adauga doar pesti de talie mica....vezi tu ce iti va place pt ca sunt multe variante la alegere
|
 |
|
ugarit5 wrote:Prima ta greseala este ca ai pus o gramada de medicamente in apa,anuland efectele lor si stresand pestele ff tare (nici nu stim procedura care ai folosit-o)
Primul pas era sa identifici CORECT boala
Edit:am citit Pm-ul,NU trebuia sa opresti filtrul niciodata! (poate doar ff putin cand il cureti).Facand asta,cel mai probabil ai dat peste cap ciclarea.
De asemenea nu inteleg dc ai lasat mai putina apa in acvariu
Absolut corect ce ai spus mai sus!
Eu dupa cum il vad nu mai are nicio sansa.....parerea mea.
|
 |
|
Hobs wrote:Semi plantat momentan ... urmeaza sa pun gazon in partea de jos si plante diverse pe scari si in spatele copacului. Cred ca prefer Christmass Moss pentru copaci dar am pus Java Moss ca asta aveam momentan ...sa vedem cum va arata.
Am reusit sa fac o bomba CO2 ... maine se pune in functiune impreuna cu un difuzor JBL de sticla. Am cumparat astazi un test Easy 7in1 de la JBL si am descoperit ca apa are valori mari de KH si GH. Am testat apa de la robinet si intradevar de acolo e problema.
PH 8.0
KH >21
GH 20
Sper ca odata cu infuzia de CO2 sa mai scada ...
Am aruncat si 2 melci pomacea din fostul acvariu in el
O intrebare... cum sa fertilizez apa? voi cum procedati ?
Mai pune plante.
Eu folosesc fertilizanti....am si Masterline linia completa la 1 acvariu...si am si Tropica Specialised Nutrition Fertiliser Ambele sunt f ok. Gasesti pe net cum se dozeaza fiecare
Cat despre paramentrii apei de la robinet sincer nu stiu ce sa spun....cu CO2 va scadea doar Ph-ul si Kh-ul....dar GHul nu va scadea si e cam mare....ai cam mare duritatea.
Ai avea nevoie de ceva filtre de dedurizare apa, asta pt toata apa din casa.
Metode de a reduce gH:
-Adaugarea muschiului de turba in filtru.
-Folosirea produselor din comert pentru a ‘inmuia’ apa (aceasta extermina ionii de calciu si magneziu si ii inlocuieste cu ioni de sodiu). Multi cred ca nu este acceptabila aceasta metoda deoarece majoritatea pestilor care prefera apa moale nu prefera sodiu.
-Amestecarea apei cu una cu osmoza inversa.
Spor mare!
|
 |
|
Si eu as zice tot cu albastru de metil. Nu stiu in ce concentratii se foloseste, dar sigur gasesti pe forum sau pe internet.
As scoate pestii toti intr-un alt acvariu pt tratament. Albastrul de metil iti va colora tot acvariul putin daca va sta mult in el.....dar posibil in timp sa treaca(de aia zic in acvariul separat tratamentul).
Cat si curatarea filtrului ar fi ideala.
|
 |
|
xilophonus wrote:Pentru ca am facut rost de un scaunel mic, mic si acum pot sa stau mai comod timp indelungat cu nasul lipit de sticla acvariului am observat totusi ca Alternanthera Reinecki are probleme, adica frunzele de la baza incep sa se topeasca. Un motiv rezonabil ar fi mutarea in acvariul meu neciclat, poate stie cineva mai exact ce macro sau micronutrienti ar putea sa remedieze problema asta , pentru a nu o pierde de tot. Aditia de CO2 va fi posibila abia peste cateva zile, sper sa nu se topeasca de tot pana atunci.
Dupa ce am parasit scaunelul cel mic si am revenit la confortul canapelei, am avut o noua revelatie: daca as monta un reactor CO2, (de tip Taifun, de ala cilindric) la exterior inseriat pe furtunul care intra in acvariu si la capat sa-i montez un difuzor de tip pastila, mic si estetic, instalatia ar fi functionala ?
Adica bulele cele mari, sparte in bule mici in reactor as mai avea suficienta presiune sa iasa si prin difuzorul ceramic ? Nu m-as complica dar sincer mi se pare tare mare, si greu de mascat ditamai reactorul in acvariul de numai 54l.
Eu zic ca la ce plante ai acolo nu ai nevoie de CO2, dar bineinteles ca ar fi mult mai bine cu CO2. Eu nu folosesc deci aici nu te pot ajuta despre ce reactoare si altele sa alegi.
Acvariu e inca in perioada de ciclare, deci e normal sa mai apare anumite deficiente la plante...plus ca plantele inca se adapteaza la noul mediu.
Ti-as recomanda mai intai sa pui filtrul extern, si daca doresti sa folosesti fertilizare, gen Tropica, Dennerle sau ADA. Si nu cred ca vei avea probleme cu plantele.
Din ce vad in poze acel substrat care il ai are o granulatie prea mare, care pe viitor nu va aduce lucruri bune (va aduna in el mizerie si nu o vei putea scoate la schimb de apa).
|
 |
|
xilophonus wrote:Azi am avut brusc o revelatie. Pentru a monta un filtru extern va trebui sa decupez capacul in zonele unde intra furtunele de in si out, hmmmm chestia asta nu imi place deloc. Pana acum am vazut ca in general se fixeaza pe laterala din dreapta, credeti ca pot sa le montez pe partea din spate ? Daca ii bag un spray bar pe lungime, fluxul de apa intrat va avea la dispozitie doar latimea bazinului care nu e prea mare (doar 30 de cm). Risc sa-mi garboveasca toate plantele, sau din cauza ca voi folosi spray bar forta apei introduse in bazin se va disipa considerabil ? Are cineva genul asta de aranjament in acvariu ?
Poti sa pui furtunele prin spate. Dar trebuie sa decupezi capacul ceea ce nu e asa mare problema pt ca nu se vede.
Eu zic sa nu pui spraybar ul.....dar si cu el e ok. Vezi cum e nai ok dupa ce montezi filtrul.
|
 |
|
Dau la schimb cu pesti Xipho lyra rosu sau cu Echinodorus ?? plante de suprafata Limnobium laevigatum. Am destule ??
Discutam detalii in privat. Doar pt Cluj.
|
 |
|
Hobs wrote:As schimba guppy sincer cu ceva Neoni ... Creve?ii nu vor avea probleme cu sanitarii .. cred. Oricum mai am 3 guppy doar.
Cât despre lumini .. mi-a fost teama sa iau flood lights de 20W sa nu fac? alge. ?i a?a sunt super puternice ... Vedem cum merge cu astea ... Daca nu le schimb  cu altele mai mari.
Crevetii o sa aiba probleme cu toti pestii.....exceptie ar face doar ottocinclus. Dar daca ai multa ascunzatori (plante) poate scapa cativa....acum o sa vezi. Dar nu recomanda creveti cu pesti....
|
 |
|
Spor la treaba!
incalzitor pentru 112L ar fi bun unul de 100W, recomanda un Eheim. 150W as zice ca e prea mare, dar ar fi bun si acela.
Referitor la lumina, ai avea 21.42 lumeni pe litru....ceea ce e cam putin daca vrei sa cresti gazon si plante medium. Ar trebui macar 40 lumeni pe litru.
https://tropica.com/en/guide/make-your-aquarium-a-success/light/
In rest, pot sa mai spun caci crevetii nu merg cu ce pesti ai mentionat acolo pentru ca vor fi mancati si stresati cu siguranta de pesti.
|
 |
|
cr1st1an wrote:Prin adausuri constante, in cantitati mici de apa de osmoza, am ajuns cu TDS-ul in acvariu la valoarea de 200.
Nu am mai avut decese. Urmatorul schimb va fi cu apa de osmoza cu adaus de saruri (sper sa imi ajunga comanda de saruri pe care am facut-o in data de 16 octombrie pana duminica).
Daca totul va fi in regula, ma gandesc sa mai improspatez fauna din acvariu.
In acest acvariu situatia tinde catre normalitate, ma ingrijoreaza putin acvariul celalalt, unde am pestii.
Am masurat valoarea TDS din el si e pe la 400. Tot aceiasi valoare o am si la apa din retea.
Fiind mai mare, nu pot face la fel ca in bazinul mic.
Va trebui sa studiez posibilitatea instalarii unor filtre pe apa de retea si asa o sa rezolv si problema cu apa potabila ca m-am saturat sa tot car apa de la supermaket.
Bine ca ai reusit! Macar in acel cu creveti la TDS 200ppm ar trebui sa fie ok neocaridinele.
Cat despre apa de la retea, neaparat trebuie sa rezolvi problema. Trebuie sa vezi si ce valori are apa de la retea...aproximativ...macar pe langa TDS si Gh-ul si restul valorilor (NO2 si NO3). Vad ca stai in Timisoara si ar trebui sa aveti pe site ul companiei de apa analizele de apa.
Eu pentru toata apa din casa am 3 filtre: primul de 5" cu cartus site, al doilea de 10" cu cartus 5 microni polipropilena pentru sedimente grosiere ( https://purification.ro/produs/cartus-rezerva-filtru-sedimente-grosiere-polipropilena-lungime-10-inch-25-cm-finete-1-sau-5-microni-apa/) si ultimul cu cartus carbon activ ( https://www.dedeman.ro/cluj-napoca/cartus-apa-atlas-filtri-10-la10-sx-ts-carbon-activ/p/2002560).
Pentru apa de baut am la chiuveta instalat urmatorul filtru: https://purification.ro/produs/pachet-promotional-1-filtru-cu-1-cartus-plus-2-cartuse-rezerva-3m-aquapure-complete/. Sunt extrem de multumit.
Vorbeste cu cei de la filter consulting si te ajuta pt ca sunt super profi.
Bine, la Cluj apa la robinet la retea fara niciun filtru are un TDS de 45-50ppm..avem mare noroc
Asa arata instalatia din garaj pt toata apa ce vine in apartament:
|
 |
|
xilophonus wrote:Astazi am studiat cateva filtre externe. Imi fac cu ochiul doua modele de la Fluval, adica Fluval 107 sau Fluval 207, si unul de la Oase, adica Oase 250.
Am o intrebare de noob, pentru ca nu am mai avut niciodata un filtru extern. Daca acesta este supradimensionat, cum ar fi Fluval 207 in cazul meu, aspiratia apei din acvariu spre filtru nu este periculoasa pentru pesti ? Adica daca se apropie prea mult nu risca sa ajunga in filtru ?
Comparand filtrul meu intern care are un debit de 300 litri pe ora, cu Fluval 107 care are 550l/h deci aproape dublu, inclin sa cred ca e suficient pentru acvariul meu de 54 litrii. Daca imi aduc minte bine, parca citisem undeva ca filtrul trebuie sa fie capabil sa filtreze de minim 5 ori volumul acvariului intr-o ora. Este vreun posesor de Fluval 107 pe acest forum, care poate sa-mi impartaseasca din experienta sa personala ?
Fluval sunt foarte ok, primul meu filtru extern a fost un Fluval 404...asta era prin 2010 2011
Dar linistit poti sa iei 107 ... debitul filtrului va scadea considerabil dupa ce vei pune in el material filtran biologic (gen seachem matrix sau sera siporax)
Uite si aici: https://fluvalaquatics.com/uk/product/107-performance-canister-filter-up-to-30-us-gal-130-l/
Circulatia apei prin filtru va fi de 360 L/h...deci e f ok.
Daca totusi vrei sa mai scazi debitul, atunci cumperi 2 robineti si pui pe furtune.
|
 |
|
xilophonus wrote:Revin cu informatii despre cele doua lampi cu led pe care le am montate la acest acvariu.
Prima este cea care a venit in kitul acvariului, este o lampa led Novolux Led 60, de la Juwel, 6500k, 8 Wati, 624 lumeni
Cea de-a doua, adaugata ulterior, este o lampa Aquael Leddy Sun , de la Aquael, 6500k, 6 Wati, 680 lumeni.
Ochiometric mie imi pare a fi mai luminoasa cea de la Juwel, insa exista o diferenta de lungime intre ele, cea de la Juwel fiind cu 50% mai lunga. Pe aceasta am pus-o in spate, iar pe cea de la Aquael in fata.
Comparand cu ce acvarii am mai vazut la viata mea, as inclina sa cred ca la capitolul lumina e oarecum suficient ceea ce am acum, mai ales ca plantele pe care le am acum in acvariu nu au cerinte deosebite in ceea ce priveste iluminatul.
In plus, nu m-am putut stapanii si am comandat si o lampa moonlight, tot de la Aquael, dotata doar cu 4 leduri albastre, pe care am de gand sa o las aprinsa doar vreo 2 ore pe seara pentru a ma desfata un pic vizual. Sper ca nu va influienta in mod negativ aparitia algelor (temperatura de culoare e de 15000k).
Ai undeva la 24 lumeni pe litru...e o lumina ok, medie. Mai ales ca nu ai plante asa pretentioase.
Citeste aici putin: https://tropica.com/en/guide/make-your-aquarium-a-success/light/
Referitor la moonlight eu nu as folosi...nu prea ii vad sensul...noaptea si pestii au nevoie de odihna  ..dar daca o tii doar 2 ore sa te bucuri de acvariu e ok, cred. Nu am folosit niciodata moonlight.
|
 |
|
Ioana Diana wrote:Nu as putea pune ceva plante de suprafata, ca sa nu mai deranjez acvariul si sa scad mai repede No3 ?i No 2 ?
Poti sa pui si plante de suprafata, dar tot nu vei scapa de schimburile de apa zilnice sau la 2 zile.
Totusi, eu as renunta repede la plantele de plastic si as adauga plante naturale easy, ai mai sus recomandari...sunt multe tipuri.
Plus, acel substrat alb mi se pare de granulatie mare si va intra in el mizeria care nu o vei putea aspira si in viitor vei avea probleme.
Spor!
|
 |
|
Nikolae wrote:Capacul de acvariu este homemade iar neoanele stau la o înaltime fata de acvariu de 20cm..este ok? Lumina patrunde cum trebuie sau trebuie sa modic înaltimea la capac?
Da e ok la 20cm. Procedeaza cum ai zis cu perioada de iluminare pana ajungi la 8 9 ore pe zi. Eu am perioade de iluminare cu pauza la amiaza. Spre ex 4 ore dimineata si 4 ore dupa amiaza.
Fertilizantul Tropica e ok, foloseste l conform prospect...nu mai mult.
|
 |
|
Nikolae wrote:Pestii care ii am în acvariu sunt:2 sanitari, 10guppy,2 terneti, 6 neoni, 4 zebre+10 creve?i. Iar filtru este unul tip cascada EHEIM LIBERTY 130l
Crevetii din acvariul tau nu vor rezista multa vreme...vor fi mancati de pesti.
Eu de acei tetra roz as scapa repede.....nu imi plac deloc um arata plus ca nu sunt compatibilu cu restul.
Filtrul e cam la minim momentan pt 140L...deci neaparat trebuie sa te gandesti la un filtru extern care are un volum cat mai mare pt material filtrant.
|
 |
|
Frumos inceput! Chiar arata ok.
Ce as mai adauga fata de colegii dinainte:
- pietrisul are granulatia prea mare...ideal era 1-2mm. Acum stiu ca e greu sa il schimbi, dar daca vrei cu adevarat poti.
- Autocolantul de pe spate nu imi place cum arata, il poti inlocui cu unul negru sau frosty.
- Filtru extern, as recomanda un extern Eheim cu reglaj debit.....sunt multe variante...Eheim eXperience 150 (2422) sau Eheim eXperience 250 (2424)
- si eu zic sa incepi cu 4-5 ore pe zi cu filtrul si cresti saptamanal....nu ai zis cati lumeni au cele 2 lampi LED.
In rest, multa bafta si sa te bucuri de hobby!
|
 |
|
Bine ai venit pe forum si revenit in hobby!
Sa ai mare bafta. Am sa ma uit ce jurnal ai deschis si daca pot sa ajut si eu cu sfaturi!
|
 |
|
Super tare! Felicitari!
Ar fi tare daca ai putea porni sau opri pompe de aer sau filtru externe.....sau macar cumva sa vezi daca functioneaza sau nu.
|
 |
|