Message |
|
Am montat aseara instalatia de CO2, si in seara asta am facut si primele masuratori la 6 zile dupa ce l-am inceput:
kH: 12
gH: 7
Po4: 0.1mg
Fe: 0.1mg
pH: 7.2
Am sesizat ca o plantuta Pogostemon helferi (care sta pitita sub buturuga, si nu prea are curenti de apa) s-a topit.
De asemenea, la cateva fire din Eleocharis acicularis s-a ingalbenit varful. De maine ma apuc sa fetilizez.. Nu stiu cum stau cu NH4 (n-am gasit teste inca) dar pe testele 5+1 No2 si No3 apar albe. Cu toate ca mi-e mila de plantele mici, cred ca va trebui sa bag un melc (sau un betta).
Lumina sta aprinsa 12 ore - trebuie sa cumpar un timer.
Iata cateva poze noi:
Si din fata:

|
 |
|
Pe manualul de instructiuni de la mini-butelia mea este specificat ca e interzis sa se tina culcata, si ca pozitia corecta de lucru este verticala (de aceea cam toate instalatiile CO2 pt acvaristica se livreaza si cu suporti de 'in picioare' pentru butelii).
In documentul acesta: http://www.hse.gov.uk/cdg/pdf/safusgc.pdf se mentioneaza la pg. 5 ca se vor mentine verticale containerele sub presune ..
Sincer nu stiu de ce, dar cred ca daca iese lichid de fapt o sa ai instantaneu mult mai multi vapori de CO2 ?
|
 |
|
Si eu am avut acelasi sentiment cu Baktopur de la Sera ...
Am pus, apa s-a curatat a doua zi, si apoi, de cand masor, toate valorile sunt nedetectabile (folosesc teste 5+1). Asa ca dupa o saptamana am pus pesti si nici o problema.
Pariez virtual ca nu vor creste decat daca pui multe vietati deodata, si bacteriile or sa aiba nevoie de cateva zile sa se ajusteze la 'mizeria' suplimentara..
|
 |
|
Ziceai ca ai cont pe site mai dedemult, deci presupun ca ai citit despre ciclare / filtrare, si rolul bacteriilor pana acum.
Cred ca ai intuit bine ca e ceva cu sistemul nervos, poate paraziti, poate otravire ...
1. Trebuie sa cumperi musai teste de NH4, si testele acelea 5 in 1, care sa-ti dea o idee despre calitatea apei. Poate ai deciclat acvariul fara sa stii, dupa scenariul urmator, vine fratele acasa si are nevoie de vasul in care tii tu apa, il foloseste si apoi ti-l umple la loc, iar tu vii dupa jumatate de ora si pana sa-ti zica, te apuci si faci un schimb de apa si mai si speli filtrul exterior.
Asa ca trebuie sa stii cativa parametri ai apei, ca sa ai idee despre ce se intampla acolo.
2. Poate vreun decor emana ceva substante toxice ? Daca multi pesti s-au dus, si presupunand ca acvariul este ciclat, probabil ca trebuie cautata in alta parte sursa permanenta de stress / boala. Incearca sa scoti tot ce ai decor acolo, lasa doar plantele, si cateva zile fa schimburi de 10% apa, schimband cu Aqutan sau echivalent.
Asta ar trebui sa tina cat de cat sub control concentratiile, pana identifici ce se intampla ..
3. Incearca sa nu mai cumperi pesti o vreme, daca mor, lasa asa macar o luna doua acvariul mai putin populat.
Din pacate nu prea mai stiu ce s-ar putea face ...
|
 |
|
Din cate stiu, kH-ul e important ca sa nu oscileze PH-ul (caci un PH prea mic s-ar putea sa nu fie bine la crustacei, in mod clar nu e bun pentru melci - dar nu stiu la crustacei ?).
Si eu caut niste red shrimps - si stiu de pagina asta: http://aquariuminfo.org/crs.html - oamenii insista pe PH si GH sa fie stabile ?
|
 |
|
In primul rand, renunta la pompa de aer...
Nu ajuta la nimic (scoate CO2-ul din apa, care e necesar plantelor), si daca filtrul il pozitionezi incat sa onduleze un pic suprafata apei, vei avea oxigenare arhisuficienta.
Bolboroseala suplimentara ai nevoie doar daca este FOARTE calda apa (atunci nu mai poate tine oxigenul, vara poate ..) sau daca scapi drojdie in acvariu ?
Din cauza bolboroselii, ai agitatie mare si apa se evapora mult mai repede.
|
 |
|
Poate nu ai o circulatie buna a apei ?
Nu am idee cum circula la tine, dar ca sa ai apa limpede, trebuie sa ai curenti de apa care sa duca toata 'apa' in dreptul filtrului. Eu la acvariile mele mici tin mereu 2 filtre interne, care sa plimbe apa prin tot acvariul.
|
 |
|
Aaa n-am vrut sa sune ca nu mai trebuie sa schimbe apa, samd
Ci doar ca produsul va ajuta sa mai controleze toxicitatea, daca stau un boluri cu nimic in ele ......
|
 |
|
Sa nu uiti sa faci poze - sa avem un inainte si dupa ...
|
 |
|
Ai putea incerca un EasyBalance (se lauda ca minimizeaza schimburile necesare de apa in acvarii, caci reduce toxicitatea care se aduna etc.).
Dar de obicei nu se procedeaza asa - probabil ca acum stii si tu ..
|
 |
|
Am sentimentul cu CO2-ul ca e ca o doza de 'steroizi' (prin analogie). Adica trebuie sa ai foarte mare grija cu el, daca nu vrei sa-ti dai peste cap acvariul.
Pentru ca odata calcata pedala de 'acceleratie', trebuie sa ai si nutrientii care sa fie utilizati de plante, si poate pui si mai multi nutrienti asa .. ca sa 'fie', dar micile decalaje pot fi foarte usor speculate de alge.
Chiar ma pregateam sa postez despre instalatia nano pe care o am, sunt cam nemultumit ca am sentimentul ca e asa mica butelia, ca presiunea e dependenta de temperatura (sau ca debitul scade zilnic si mereu trebuie sa ajustez robinetul).
Si odata cu oscilatiile CO2, apar si alte problemute (am inceput sa vad puncte verzi pe sticla acvariului, cam la o luna dupa ce i-am dat drumul ...).
Dar pe de alta parte, nu vei avea niciodata verdele ala asa frumos, fara CO2 ... Am avut acvariu cam jumatate de an (si eram maniac cu curatenia, samd) si abia dupa ce am pus o amarata bomba de CO2 - parca apa a disparut si pestii doar zburau printre plante. Tot acvariul trecea intr-un alt regim de functionare. Evident ca dupa aceea apar punctuletele verzi samd  - as fi curios daca la concursurile de acvaristica se accepta doar acvarii vechi de 2 ani de zile. Sa vedem atunci cum stau lucrurile.
Oricum, eu zic ca merita incercat daca ai finantele - si mai bine iei ceva SH si verificat tehnic si nu pierzi prea mult. Insa o sa vina si cheltuieli cu alti fertilizati, trebuie sa gradinaresti mult mai des caci plantele cresc foarte repede dupa aceea..
|
 |
|
E jucaria mea  nu o dau ..
Te intereseaza insa cam cat a costat, iti pot zice ..
|
 |
|
Imi place sentimentul de jungla de acolo
Vad un mic recipient cu plante undeva in stanga, gata de plantat
1. As fi pus piatra aceea cumva dezechilibrata, asa la raportul de aur (la pozitia 61% pe lungime) ca sa nu blocheze ochiul cand privesti acvariul. Sa te lase sa privesti pe ambele parti.
2. Cred ca ar trebui ceva lumina la plante, cele in intuneric par putin bolnave (ma refer la cateva frunze de cryptocoryne).
In rest super fain  fara alge, crestere sanatoasa - bravo.
Ceva detalii despre parametri, lumina, CO2, fertilizanti, filtrare  ?
|
 |
|
Daca nici un alt peste nu are nimic, ma gandesc doar ca au venit deja bolnavi de acolo de unde ii cumperi ... altfel nu-mi explic ?
Sunt luati din acelasi loc ?
|
 |
|
Nu ma pricep deloc la acvarii marine  dar intreb si eu ... nici o sansa sa ascunzi aparatura undeva in alta parte ?
Caci tot fundalul pare plin de o gramada de echipamente, guri de admisie, samd ...
La acvarii de apa dulce, poti masca cu plante, si daca dai ceva mai multi banuti, poti sa tii incalzitor / filtre / CO2 admission, samd, in afara bazinului - din acvariu iese apa murdara, si intra inapoi la parametri perfecti si ai doar 2 furtune si gata.
Se poate ceva asemanator si la marine ?
|
 |
|
Cory din cate stiu sunt super rezistenti, la primul acvariu asa am ciclat, cu un Cory ...
Dar shrimpi mancand pesti n-am mai auzit  se dau si la alti pesti ?
|
 |
|
Am pus substratele cf. indicatiilor (2cm deponit, 3cm shrimp substrate). Am pus cam 2cm de depoint, dar m-am oprit totusi la 2cm de substratul de shrimpi caci si mie mi se parea prea mult deja ...
Inca o poza caci s-a limpezit apa: se vede ca plantele au inceput deja sa se adapteze (au crescut un pic). Apa este un pic tulbure datorita Nitrivec-ului, ar trebui cam in 2-3 zile sa se curete si asta.
Nu stiu daca sa incerc sa prind un moss pe gatul buturugii ... Parca i-ar lua un pic din echilibru asa ...
|
 |
|
Multumesc de aprecieri
Ignorati va rog bulele standard samd .. cand se curata, mai fac poze:
PS: In coltul din dreapta spate exista o planta care seamana cu Cabomba, dar pare rosiatica un pic (chiar daca e mai subtire decat Cabomba). La indicatiile prietenei, am pus-o in dreapta spate - ca sa echilibreze culoarea ei cumva bratul buturugii care iese pe stanga. Din pacate, plantele erau mult mai inalte, dar dupa vreo 4 zile de stat prin lighean - am mai reusit sa plantez doar varfurile.
|
 |
|
In sfarsit l-am plantat. Dilema cu buturuga se va lamuri imediat
Mai multe poze mai jos:
Varianta finala (decoamdata doar cu un spray CO2 al carui clopot este scufundat in compartimentul pompei) pana cand fac rost de CO2 presurizat in cateva zile:
Deocamdata am pus putin Easy Carbo, Nitrivec pentru startul bacteriilor si ceva tablete (pentru cory / ancistrus) sa se descompuna acolo ...
Cum o sa tin shrimpi, aici va trebui sa fac ciclare ca la carte - crevetii fiind super sensibili.
In cateva zile dupa ce instalez si CO2-ul o sa ma apuc si de fertilizare ...
|
 |
|
Radu, ai avut dreptate ...
GH-ul chiar era mic - e din cauza instalatiei de filtrare a apei. Ceea ce duce la cresterea KH-ului (acum chimic nu stiu ce se intampla - nu prea inteleg exact principiile acolo, si ma mai si confuzeaza parerile intalnite cum ca testele de KH nu masoara doar KH-ul, ci si alte chestii care nu reprezinta cu adevarat buffer, samd ...).
Am pus GH Plus, si am dus GH-ul la 6 - era sub 3 ..
Asa ca plantele o duceau rau, chiar daca am dat cateva zile Easy Carbo samd ...
Pana la urma cand mi-ai zis de deficienta de CO2 - si indicatorul parea ca e pe albastru asa (ce culori de contrast aleg si producatorii astia, verde si albastru, intr-un colt mai putin luminat , eu nu prea fac diferenta seara cand ma uit).
Am masurat insa CO2 cu un test pe care il am, si a fost clar ca nu am deloc CO2 in apa ... Am vazut ulterior ca doar plantele doar un fir de cabomba de langa reactorul de CO2 era ok. Reactorul dadea ceva CO2 dar probabil insuficient.
Am dat drubul mai mult la butelie, dar am zis sa triplez doza asa pe parcursul a 2-3 zile si apoi sa masor iar.
Oricum, e clar ca plantele au luat-o din loc
Merci mult de pont. Sper sa contribuie si GH-ul un pic (acum e in zona moale, din zona foarte moale) - altfel n-am contribuit cu nimic la topic ..
|
 |
|