[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: viulian
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Message
Prima tunsoare:

image image

image image

image image

Aditia de A1 face minuni, si cand ma gandesc in 2005 Sandu posta despre fertilizantele Dennerle ... hehe. Plantele au devenit de un verde crud de necrezut.

Singura problema pe care o am este ca apa nu e adusa cu forta in filtru (ci prin cadere) asa ca acvariul e inca un pic blurry - o sa mai dureze probabil o saptamana doua pana se va cicla cum trebuie.
Salut,

Nu imi amintesc sa fi citit nici un topic pe aici despre cum se intretin plantele (cateva sfaturi generice) - de exemplu, cum sa tunzi fara sa faci prea multa mizerie, samd ..
Am zis sa deschid un topic in care sa se adune experienta tuturor.

Dupa ce m-am chinuit de am turbat cu cabomba (care lasa moate), si nici nu voiam sa ma gandesc ce va fi cand o sa tund HC-ul - am purces sa studiez pe internet si am descoperit deocamdata 2 ponturi

a) e mult mai usor (MULT mai usor) de facut curat dupa tunsoare daca filtrele / pompele se opresc in timpul tunsului incat sa nu existe curenti. In felul acesta bucatile taiate nu fug peste tot ci se ridica usor la suprafata de unde pot fi culese fara probleme.
b) daca vrei sa decupezi plantele inalte la acelasi nivel, se coboara apa pana la acel nivel si se taie - e mult mai usor cu o referinta orizontala.

In principiu - le-am vazut din videoclipul acesta: http://www.youtube.com/watch?v=5b0NGJkPGfY&feature=related
Ma miram cum de la el nu zboara toate cele in toate partile cum se intampla mereu la mine.

De asemenea, am gasit foarte utile si aceste doua accesorii:

1) Penseta - http://www.reef.ro/web/reef/detalii_produs/_pd_/produse_echipamente_acvaristica/accesorii_intretinere/Hobby_Tweezers_40_cm -> pentru adunat firicelele mici care mai raman prinse prin alte plante, smuls frunzulite mici care mor, samd.

2) Foarfece - http://www.reef.ro/web/reef/detalii_produs/_pd_/produse_echipamente_acvaristica/accesorii_intretinere/Blau_Bent_Steel_Scissors -> pentru ajuns in colturi samd fara sa te uzi prea rau. Mi-a luat ceva sa ma invat cu ele incat sa am precizie (rabdarea pozitionarii este cea mai importanta).

Folosesc de asemenea si un minciog foarte mic (3cm) ca sa adun repede de la suprafata apei frunzulite si ce se mai ridica.

Daca aveti si alte sfaturi / ponturi - abia astept sa le citesc sa nu redecopar roata.
Sa o luam in ordine:

a) Peste Aquabasis trebuie sa pui Manado, altfel apa o sa fie tulbure ...
b) Acvariul parte pornit de curand, asa ca e normal ca plantele sa nu o duca prea bine. Iti trebuie de asemenea si lumina speciala pentru plante, de obicei neoanele cu care se livreaza acvariile nu sunt stralucite.

Oricum, sunt multe de zis da un ochi la Linkuri in stanga sus si citeste ...
I-am luat de la un prieten

Filmulet nu am, cred ca am stat o gramada sa prind niste poze cat de cat decente cu ei... O sa incerc un filmulet dar mai incolo, cand s-or adapta si ei - acum cum ziceam stau pititi (si de fapt am citit ca asa e stilul lor, sa stea in partea de jos a apei). Doar cand se stinge lumina ii vad ca se mai ridica.
Tot raman de parere ca nu melcutii mananca plantele ci altceva s-a intamplat la acvariu ...
Eu ii vad plimbandu-se pe plante, dar doar pe frunzele bolnave. Poate nu mai ai substrat fertil, samd ?
Nu stiu ce sa zic, in toate acvariile am melcuti de toate formele, si nu se ating de plante - doar daca sunt bolnave..

Incearca sa pui o planta sanatoasa - sa vezi daca si aceea se distruge.
Nu cred ca melcii mananca plantele .. sunt inofensivi, cel mult racaie alge.

Si nu vei putea scapa de ei daca vrei sa-i culegi cu castravetele, cel mult cu melcul asasin - dar am vazut aici pe forum ca si aia se reproduc si dupa aceea ai altceva de care va trebui sa te descotorosesti.

Cryptocoryne sunt stiut ca se 'topesc' mai ales cand le plantezi prima data.
Stiu ca Pomacea gusta plante, doar daca plantele sunt bolnave rau si pe punctul sa moara, si presupun ca la fel fac toti melcii de acvariu. Adica ei n-ar manca, daca plantele ar duce-o mai bine ..

Incearca sa pui ceva fertilizanti, EasyCarbo de exemplu - ca sa insanatosesti plantele - iar populatia de melci se va echilibra singura pana la urma ..
Au venit si vietuitoarele:

RCS: 6 indivizi:

image image

Scarlet Badis (dario dario): 3 indivizi - nu mai lungi de 1.3cm

image image

Unul a sarit din acvariu dar l-am auzit, asa ca am purces repede la stabilizat conditiile (schimb de apa - 3 cesti de cafea) + Easy Balance + Baktopur ..

Toata lumea e fricoasa deocamdata, si stau pititi intr-un colt - asa ca de mancare am dat cu penseta caci nu veneau la suprafata.
Tablete Tetra Pro Colour pus intre ei, si Micro Waffers ..
Pe pariu ca ai mai multi melci comunitari decat crezi ?

Din aceea mici - cred ca dimineata ii vezi cel mai bine.

In rest e ok - mie nu prea imi plac substratele cu picatele - mi se pare ca atrag mai mult atentia decat plantele / pestii ... Dar daca tie iti place, e ok.

Pe cand un acvariu mai mare ?
Fara CO2 o sa fie greu si va trebui sa fertilizei foarte putin, caci plantele consuma proportional ...
Daca vei avea lumina puternica, fertilizati, dar zero CO2 - ele vor consuma putin de fapt. Si risti sa ai alge.

Incearca asa ceva: http://www.reef.ro/web/reef/detalii_produs/_pd_/produse_echipamente_acvaristica/sisteme_injectie_CO2/Tetra_Plant_rezerva_CO2_Optimat sau poate din seria JBL ProFlora Bio (sau chiar si o bomba cu drojdie, si cu valva antiretur).

In rest Otto nu cred ca as pune, vor creste mari ... creveti si ceva pesti mici (poate un corydoras habrosus ?). Ar merge si un Betta.
Excelent cu decorul.

Despre schimb, poate ai dreptate. E bun unul preventiv, totul sa fie 'jos' - pentru ca pestii sa se adapteze pe curat.
Ca vor creste in timp concentratiile, vor avea si ei timp sa se adapteze la toate cele.

Totul e bine. Eu m-am grabit cu acvariul de 30L si inca dupa o luna fac curat mereu in el, mi-au murit plante - nu am avut CO2 constant - o gramada de chestii. Abia acum isi revine. Asa ca mai bine sa ai rabdare ca sa nu muncesti mult ...
Vrem si poze cred ca ar trebui sa se faca o regula pe forum sa fie puse si poze, ca si vizual sa ne dam seama cum stau lucrurile ..

Acvaristii experimentati nu prefera decoruri cap de mort, samd ...

Si eu zic sa mai astepti cateva zile - si fa si un schimb de apa pe miercuri joi, inainte sa adaugi pestii (pentru a scadea concentratia de No3)

Later edit: de preferat sa nu-i adaugi pe toti deodata, pentru ca bacteriile sa se ajusteze si ele cu un spor de NH4 care va apare, etc. Cate 2-3 deodata, samd...
Am incercat o tundere, din pacate e prea incalcita, si cand am incercat sa descalcesc, am sesizat ca nu era inca foarte bine prinsa tufa ... asa ca o mai las cateva zile (o saptamana)..

Am inceput fertilizarea cu A1.
Dupa o gramada de calcule - ei recomanda 4 picaturi (0.2ml) la 100L, am ajuns la concluzia ca la trebuie sa pun foarte foarte putin din siringa de 0.3ml ..(cam a 20-a parte din ea). O sa pun zilnic, iar cand o sa plec in vacanta, o sa fertilizez cu S7 pentru o saptamana .. dupa aceea voi reveni la A1.

De asemenea am renuntat si la plantele de suprafata, am avut sentimentul ca zona de acvariu unde pluteau (in stanga) parca nu e asa de bine dezvoltata ..
Nu prea am unde sa o tin asa mare ... o sa arate urias comparativ cu acvariile ... Ma invat cu astea mici si dupa aceea mai vedem..
Daca si-au revenit dupa schimbarea de apa e clar

Schimbari pana echilibrezi totul ...

Iti amintesti daca ai schimbat ceva de curand - sau schimbari in acvariu ?
Ai aspirat sau ceva ? Ai umblat la debitul de CO2 ?
A mai trecut ceva vreme, asa ca revin si cu actualizari

Cum bine a intuit Porcu, a obtine debitul corect este o maaaare problema.
a) Il setez dimineata la 8 bule de exemplu, seara cand vin abia daca mai baga 2 ... Am presupus ca ar fi din cauza temperaturii din camera deoarece ziua inchid caldura. Dar nu e asa, pur si simplu, robinetul parca se strange singur - nu cred ca este de calitate. Am reusit sa gasesc o pozitie in care nu oscileaza asa rau, dar tot am sentimentul ca trebuie sa bibilesc zilnic la el.
b) Reactorul ceramic nu este asa fain .. Trebuie debit mare de CO2 ca sa faca bule foarte fine, altfel la un debit mic se aduna totul printr-un loc si iese in bule mai mari cand iese.

Am mutat astfel instalatia in acvariul de 8L pentru ca acolo nu ma deranjeaza sa tin o presiune mai mare (in acel "sweet spot" in care debitul pare constant cat de cat) pentru acvariul fiind mai mic, se pierde si mai repede CO2-ul si nu am nevoie sa fie dizolvat in intregime).

Insa pentru ca am luat deja niste butelii de rezerva, am mai comandat un alt kit, Flora Co2 Nano 150:

image image

image image

Ce mi se pare interesant este ca nu vine cu bubble counter - in sensul ca recomanda ca montajul reactorului sa fie facut sub apa, incat sa se adune ceva aer, dar eu nu vad nici o bula, insa imi place mai mult asa, cu valva antiretur este acum construita direct in reactor. Imi da ceva mai multa siguranta..

O voi lasa pe aceasta in acvariul de 30L pentru ca debitul pare constant cu acest nou reductor .. Din pacate, oscilatiile de CO2 au adus aparitia catorva alge:

image

O viziune de ansamblu al acvariului .. Am mai aruncat prima Cabomba din care au mai ramas doar vreo 3 fire, si am pus alta rosie in schimb, care era si gata inflorita:

image

Urmeaza si la acesta sa incep fertilizarea ...
Nu stiu de ce, poate am eu un pitic - dar nu-mi plac deloc filtrele HOB:

a) in primul rand clipoceste intruna
b) in al doilea rand nu ofera o circulatie foarte buna a apei in acvariu
c) in al treila rand, tre sa decupezi capacul ca sa-i faci loc si lui sa se agate de sticla.

Asa ca eu as cauta ceva de genul asta: http://www.reef.ro/web/reef/detalii_produs/_pd_/produse_echipamente_acvaristica/filtre_interne/Resun_Filtru_Bio_BF_200 sau poate 2 interne normale care pot fi aranjate incat sa existe un curent de apa in tot acvariul cat de cat.
Fain mi-ar fi placut sa te mai stradui cu acvariul cub arata promitator ..

Nu vad referinte la CO2 - folosesti ?
Aaaaaaaa ok cred ca inteleg - in principiu trebuie sa fie multe X-uri pe jos, tulpinele lor incrucisate.
Citisem doar ca nu e bine sa le lasi sa creasca in sus pentru ca putrezesc jos nemaiavand lumina. Maine la tunsoare ...

M-am gandit si eu la plantele plutitoare (zisesei si tu ca iau din lumina) dar pe de alta parte , parca as vrea sa mai pape cineva eventualii nutrienti in surplus, sa nu am alge atat de repede. Din cand in cand arunc din planta plutitoare care creste al naibii de repede.

Ai vreo idee cum sa 'optimizez' ca sa nu ramana frunze peste tot in timp ce tai ? Mereu am problema asta sa-mi ramana ramasite prinse prin orice, pana cand apuc eu sa le culeg se imprastie - si dupa aceea pigulesc precum chinezul.. Am niste plase mici de prins pesti, si chiar si mai mici pentru adunat chestii plutitoare mici, dar nu ma descurc cu ele

Ma tot gandesc la un miniaspirator care sa traga apa printr-o parte, si s-o intoarca inapoi. Am un Eheim dar e pentru acvarii mari caci este lung, si nu merge la asa ceva mititel. Cred ca ar trebui sa improvizez cu o pompa ceva.
Capata forma

Am si eu o rugaminte, poti incerca sa faci o poza doua cu white balance fluorescent ?

Cory sunt faini cand sar in sus la suprafata, dar cresc si se fac precum niste porcusori am avut si eu tot din asta albino, si a ajuns portocaliu si rotund. Poate ai gasi niste corydoras habrosus - macar raman mici si ar fi potriviti pentru un acvariu asa mic. Oricand cred ca merge un Betta - mi se pare prea lent ca sa aiba vreo sansa cu crevetii in acel acvariu.
Multumesc

@Radu:

1. cred ca mi-e greu sa controlez toti parametri odata (sa scad vreo 2 in timp ce cresc vreo 2) - ma refer la scazut kH, pH si crescut aditia. Sper ca schema de fertilizare de la Dennerle sa ma scuteasca de prea multe deductii intr-o prima faza
2. lumina - ma gandeam ca e suficienta ... de ce zic asta ? 9W / 6L de apa (si lampa e la vreo 7cm de apa, iar adancimea apei e de vreo 15cm). Am intalnit pe net ( de exemplu aici: http://www.barrreport.com/showthread.php/8703-Internodal-distance-vs-HQI-light ) faptul ca distanta internodala depinde de fapt de lipsa unor factori - si cum lumina am, plantele se duc in 'sus' din cauza lipsei de CO2 (pe care i-ar gasi la suprafata).
Si cum la mine CO2 nu a fost suficient - a venit tarziu instalatia de CO2 si intre timp am folosit un spray elementar / clopot, si din cand in cand trebuia sa apas pe spray ca sa se umple clopotul de CO2...
Acum in sfarsit am CO2 si la asta micu, am pus si un indicator, maine o sa observ sa vad ce se intampla.

Nu m-am lamurit cu graficul PH / KH / CO2, caci din cate am inteles, testerele de KH nu arata doar inonii respectivi de carbonati, ci si alte chestii ... asa ca mi-e teama sa folosesc graficul. Imi place indicatorul asta, cand e pe verde macar stau linistit.

Insa cea mai mare problema e intr-adevar la gradinarit. La plantat am folosit o penseta lunga pentru acvaristica - ceva gen asta - si o sa tund folosind o foarfeca la fel de mare si curbata un pic la varf. Am zis ca am nevoie de penseta ca sa nu deranjez prea mult solul si asa foarte firav. Si de foarfeca ... daca bag mana in acvariu, la cat de mic e si cu apa pana in 'bot' - dau 1L de apa pe langa

Si daca tehnica de tuns nu e grea, harst si gata, felul in care o voi face mi-e necunoscut inca... Ar fi util sa vad un videoclip dar nu gasesc pe youtube ..

Aveti ceva sfaturi cum ? Radu tu spui ca nu asa ar trebui sa creasca, dar explica-mi cam cum
 
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com