Message |
|
Ok daca stii ce sa ajustezi e perfect  sunt curios sa aflu rezultatele (sa vii si sa postezi).
@petrutz2003: JBL AquaDur Plus este pentru a reface compozitia de minerale - in special pentru cei care folosesc osmosa inversa. Asa am gasit pe internet. Ridica cam cu +0.6 KH-ul, si +0.8 GH-ul (proportional cu cat pui).
Exista si AquaDur Malawi - acela e special pentru ciclide.
|
 |
|
 Ok n-am exprimat clar ideea - vreau sa spun asa:
Apa de la robinet (inclusiv tratata) are un continut variat de substante (fata de cele din fertilizanti). Continut insuficient pentru o crestere bogata / rapida, dar macar sunt acolo. Plantele tale s-au descurcat in trecut.
Insa, crescand masa verde, acel 'putin' a devenit insuficient acum ... 'nu mai ajunge pentru toate'.
Tu faci sa sune ca aveai acvariul perfect - plantele cresteau, totul echilibrat - si esti surprins ca se intampla. Pai ?
Dpmdv acvariul a fost mereu la limita de a se dezechilibra.
Prin urmare, incercam sa recomand niste pastile care sa aduca un supliment mai bogat de substante (acelea pentru reactivat substratul) sau ceva gen JBL AquaDur menit celor care folosesc RO - toti zicem ca lipseste ceva  .
Insa ce propun e la fel de generic ca si descrierea ta (3 poze neclare + lipsa parametrilor apei).
Si te rog sa nu o iei in nume de rau, dar o sa mai folosesc o metafora
Un bucatar bun isi gusta mancarea, caci la final poate fi prea tarziu s-o mai repare. Asa ar trebui si tu sa cunosti cativa parametri importanti ai apei, altfel ... te intrebi de ce ai iesit rau cand tu ai respectat reteta.
Nu stiu de ce nu folosesti teste, dar ar trebui pentru o opinie mai pertinenta (daca nu a mea, a altora mai priceputi).
|
 |
|
Ok cred ca asta e problema
Manado e inert - doar absoarbe eventualii nutrienti din apa, si cum e jos, sanse mici sa absoarba prea multe (de obicei se pune deasupra, peste aquabasis).
Cred ca trebuie sa cumperi niste pastile pentru reactivat substratul si sa le pui acolo ..
Justificarea ca s-au dezvoltat bine pana acum .... masina na, poate avea ceva benzina in rezervor si sa mearga bine, dar e clar ca s-a terminat 'benzina'  chiar daca masina a mers bine.
Probabil din schimbarile de apa si-au mai luat nutrienti, dar cum ziceai ca masa vegetala a crescut - nu mai ajunge la toate - chiar daca fertilizezi.
|
 |
|
Am cautat pe google "plant stem rot aquarium" si cateva linkuri citite (de exemplu http://www.barrreport.com/showthread.php/3855-What-Causes-Stem-Rot ) spun ca de fapt e un mecanism de supravietuire - plantele se rup in 'speranta' ca vor ajunge in zone unde au ceea ce le trebuie.
Sfaturile generale indica sa maresti circulatia apei, sa te asiguri ca plantele nu sunt acoperite de altele - si ca au suficienta lumina.
M-ar mai interesa sa stiu daca ai GH mic (am intalnit la un moment dat ca apar deficiente de fier daca ai GH foarte mic si PH mai mare de 7) chiar daca fertilizezi cu asa ceva ..
|
 |
|
Am regasit si eu acolo sfatul cu hornback - hehe.
Success cu noul proiect!
|
 |
|
Mereu cand sesizezi ceva suspect la pesti - imediat - trebuie sa schimbi 25% din apa, poate chiar si zi de zi, cateva zile.
Eu asa fac... Pentru ca testele indica doar punctual daca ar putea fi o problema cu ceea ce masori, dar ma gandesc ca na, niciodata nu stii de fapt ce e in plus acolo - si chiar daca masori 10 chestii, poate a 11-a nu le convine. Asa ca mai sanatos este 25% din apa, cateva zile la rand.
Apoi, cumpara un Sera Aqutan sau echivalent. Cu apa lasata separat nu am incredere - produsele de gen Aqutan fac si chestii suplimentare (precipita anumite metale) samd.
Daca pestii nu isi revin si comportamentul persista, vedem daca nu cumva s-au si imbolnavit...
|
 |
|
Man, nu vreau sa par carcotas  dar eu citind topicul tau - incep sa am mari dubii ca exista un acvariu super dar low cost.
Eu zic sa iei Aquabasis Plus si sa-l acoperi cu Manado.
25.9 RON JBL Manado -> http://www.reef.ro/web/reef/detalii_produs/_pd_/produse_echipamente_acvaristica/Substrat/JBL_Manado_3_l
27.6 ROM JBL Aquabasis Plus -> http://www.reef.ro/web/reef/detalii_produs/_pd_/produse_echipamente_acvaristica/Substrat/JBL_AquaBasis_plus_2_5_L
Si eu am zis la fel - ca-mi iau low cost, dar apar foarte repede limitarile (a trebuit sa-mi iau Dremel ca sa pot sa dau o gaura fina pentru filtrul extern, capacul nefiind detasabil), am muncit sa-i pun lumina suplimentara samd. Dupa aceea risti sa-ti para rau pentru banii dati, si sa muncesti si mai mult ca sa compensezi. Deci lesson learned (pentru mine).
|
 |
|
Am rezolvat partial problema
In loc sa renunt la capac, am dat o gaura si am instalat o lumina suplimentara (de fapt asta ma rodea), incat sa am si eu cam 1W/l ->
Capacul doar cu lumina de 16W:
Capacul cu inca un bec de 11W:
O vedere de ansamblu:

|
 |
|
Multumesc  la amandoi.
Deci stau in banca mea - cel mult o sa reusesc sa dau capacul la o parte, rama va ramane pe pozitie.
Mi-au venit de curand plantele comandate, si nu am chef sa incep acum un alt acvariu - dupa sarbatori o sa schimb probabil la un cube + led lighting si nu imi mai bat capu cu o mie de improvizatii...
|
 |
|
alexacv wrote:@viulian.
citeste primul post al Elenei inainte sa dai alte sfaturi.
Touché
Mai trebuie doar timp si mutat pestele inapoi in acvariul mare, dupa fiecare administrare a tratamentului.
|
 |
|
Nu i-as zice prostie - pana la urma sunt medicamente facute pentru pesti, deci presupun ca producatorii au testat cat de cat - daca recomanda in apa din acvariu.
Dar na, cu cat alterezi mai putin starea acvariului - cu atat mai bine
Pasii pe care i-as face ar fi asa:
a) as pune 2L de apa din acvariu intr-un recipient curat
b) as muta pestele acolo
c) as adauga doza de medicament in recipient, dar calculata la cei 2L de apa.
d) as lasa pestele 30 de minute (sau cat se recomanda).
e) as muta pestele inapoi in acvariu.
Apoi, la acvariu, ar fi bine sa completezi cei 2L de apa cu apa declorinata (si de dorit calduta un pic, la temperatura celei din acvariu). Exista substante (poate stii deja, scuze) care declorineaza imediat.
Cam in cateva zile ar trebui sa observi o imbunatatire ...
|
 |
|
Bine ai venit
Te vei descurca usor - e bine sa citesti si tutorialul despre calitatea apei si schimburile partiale saptamanale, sunt critice pentru un acvariu sanatos.
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/2013.page
|
 |
|
Din cate stiu eu, se trateaza separat de acvariu - deoarece medicametele au impact negativ asupra bacteriilor din filtre.
Eu mi-am tratat o colisa asa (care e asemanatoare cu betta, respira la suprafata).
Nu renunta, caci nu trece imediat oricum  daca mananca si e voios, o sa-i treaca.
Doar ca daca s-ar putea - trebuie tratament separat - eu foloseam un mic container din acela de plastic, de mancare, in care puteam apa din acvariu si apoi medicament cat pt 2L de apa cat puneam in container.
E stressant pentru peste, dar functioneaza .. si nici nu risti sa deciclezi acvariul.
|
 |
|
Salut,
M-am grabit cand mi-am luat acvariul de 30L - l-am vazut ca arata cum as vrea eu (un pic mai inalt sa nu tund des), si l-am luat in cutie.
Cu surprindere, capacul rabatant e prins pe o rama suport, fixata la randul ei pe sticla acvariului cu silicon.
Initial am tras de ea cat am putut, dar nu cedeaza chiar daca acvariul este plin
Apoi tot incercand sa 'simt' ce este acolo dedesupt, si tot cautand ceva subtire am dat de cutter. Era ceva de o consistenta elastica care se rupe in bucatele. Silicon negru.
Si acum am doua probleme:
1) Cedeaza foarte greu, imi pierd rabdarea pana cand o sa reusesc sa-l tai complet, milimetru cu milimetru. Aproape ca ma tenteaza sa arunc acvariu si sa cumpar altceva (vreau capac, caci sunt perioade cand sunt plecat 2 saptamani, si sa nu se evapore asa repede apa).
2) Tot taind, am realizat ca siliconul acela e pus cu foarte mare simt de raspundere. Deci nu e in puncte sau ceva, ci tot perimetrul exterior al acvariului, intre sticla si rama suport a capacului. Ceea ce ma face sa ma gandesc, de ce oare atat de multa cheltuiala a producatorului, nu cumva rama aceea are si rol de a rigidiza acvariul ?
Sticla de de 2.5mm, dimensiuni 35x22.5x31.5
Aveti vreo idee mai buna despre cum sa rezolv problema asta ?
|
 |
|
Ramasesem ca postez link-ul ...
Par a fi niste turcisme: Vito VT2001 8W: http://www.tekzen.com.tr/newsite/prd-633647001-vito_vt2001_florasan_armatur_8w_.aspx doar ca lungimea nu este 57.5 cat zic ei acolo, in piata am gasit de 40cm lungime (deci 30cm neon). De 8w, evident, merg doar neoanele de 8w / t5 / 30cm .. Problema la ele este ca firul alimentator (se vede in poza jos, are si el nevoie de 2-3 cm, asa ca atunci le-am pus in diagonala):
Acum as vrea sa fac la fel, dar aparent nu pot sa le prind decat daca scot firul de alimentare afara printr-o gaura data in capac (si atunci ar intra la fix).
PS: Aveam melci Pomacea si aceia ies afara din acvariu (cand vor sa depuna cel putin: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/6897.page - in cazul acela, dupa ce l-am 'reparat', a depus cand si-a revenit).
Despre filtru, recomand totusi unul extern ... M-am saturat sa mai spal buretii la cei interni, mai ales ca atunci cand opresc filtrul ca sa-l curat, curge un pic mizerie din el inapoi in acvariu.
Si oricat ai vrea, tot trebuie sa ai doua filtre (eu am mereu doua) - caci daca il cureti pe unul, sa ramana celalalt care sa 'duca'. Filtrele HOB nu-mi plac fiindca sunt mult mai galagioase (clipoceste apa).
|
 |
|
Din pacate nu mai am poza online, dar uploadez diseara din nou...
E ca o lampa de camara, mica... si iti trebuie capac sau ceva de care sa le fixezi (resunul acela arata bine si nu mai stai sa mesteresti, dar nu am studiat inca ce neoane intra si cat de pliabil este).
Dar ti se pare mult 5 cm in fiecare parte ?
Mesterisem si un capac din PAL ca sa nu iasa melcii; a trebuit sa le pun pe diagonala, acvariul fiind mai mic de 40cm.
|
 |
|
Eu folosesc neoane Sylvania Gro-Lux T5 30cm / 8w, pe niste lampi din piata, chiar azi am luat, 20 ron bucata.
Arunc neonul acela chior al lampii, si pun al meu.
Ideea e ca in timp se coc lampile, caci nu cred ca sunt facute sa stea mult mergand, asa ca trebuie sa fii atent daca dau urme de supraincalzire.
Le schimbam odata pe an..
Si sunt si mici, doar ca fara reflector si fara protectie la apa. Dar si la cat costa...
|
 |
|
Mie mi se pare un pic iluzie ca algele vor fi devorate de animalute.
Probabil daca nu le dai de mancare ABSOLUT deloc - altfel, de ce ar pierde timpul cu algele - cand ar putea manca mult mai nutritiv din hrana celorlalti pesti ?
Si oricum, problema de baza nu e ca nu are cine sa manance algele  ci ca algele au aparut.
|
 |
|
kirucd wrote:@viulian si apropos, faza aia cu "Olny srmat poelpe can raed tihs" e interesanta, nu o stiam.
Catavencu: cititorii nostrii sunt mai inteligenti si mai inspirati decat noi
Spor acolo  ai dreptate cu consumul iar despre acvariul tau totul arata intr-adevar ca la carte! Felicitari 
|
 |
|
Eu in locul tau as fi luat instalatia de CO2 inaintea filtrului extern
Din motiv ca daca ai plante sanatoase si MULTE, ele ajuta mult si la filtrare.
E un acvariu frumos, strange niste bani de CO2 (nu trebuie ceva complicat, controllere si asta poti adauga ulterior daca esti atent ca instalatia sa suporte). Dar sa cauti unde se poate reincarca si de la ce limite..
Cu bombele merge - dar eu aveam o bomba la un acvariu de 20L .....
|
 |
|