Message |
|
Si la mine kH-ul (in mod normal) este la 1-2.
Initial am adaugat bicarbonat, dar ala tot trebuie adaugat.
Cautand despre cum sa ridic duritatea apei (am melcuti), am aflat de cuttlebone. Pus in acvariu, ridica si kH si cum se 'topeste' foarte greu, e perfect.
La mine kH sta la 4 acum, si odata la o luna, mai adaug niste os din ala.
Se vinde tot la petshop, dar pentru papagali and stuff, e osul acela alb (foarte dur) pe care il ciugulesc ei ca sa isi mai ajusteze ciocul. E ieftin. Am luat din acela fara suportul metalic (pus ca sa il agati usor in colivie) si il sparg in bucati asa cam de 2cm x 2cm si il zvarl in acvariu.
Poti pune si solutie daca vrei si gasesti usor, dar mie mi-e lene sa umblu cu solutii cand pot remedia mai usor cu ceva mai putin solicitant 
|
 |
|
Hehe  e bine ca te documentezi.
Din pacate toate astea sunt generalitati - iti dai seama ca intr-un microsistem totul este intr-un semiechilibru.. Nu poti mentine nimic perfect constant acolo (oricum, nu doar cu cativa zeci de lei pe solutii). Poti doar sa dai o directie asa.. cam pe unde ai vrea.
Ca sa masori precis PH-ul trebuie sa dai ~500ron pe un PH metru si pe solutiile de calibrare.
Ca sa observi ca oscileaza (nu la unitatile mari, ci dupa virgula) si ca nu e perfect stabil.
Daca bagi aerare ceva mai multa, se mai duce CO2 din apa, pac se vede la PH.
Daca baci un mopan, pac scade pH.
Si dupa ce bagi pestii, si plantele - echilibrul va ajunge, dar greu. Trebuie multa rabdare.. O sa dai de alge (un lucru bun, cumva, daca te gandesti ca acvariul tau produce viata totusi  - macar o alga tot vrea acolo).
Sfatul meu este ca e bine sa citesti - dar mai sfant decat toate e sa nu supra populezi, sa nu dai mancare mai multa decat mananca pestii in 2 minute si sa schimbi apa cel putin saptamanal. Si cu echilibrul, mai ajustezi din mers..
|
 |
|
Well, cam la o saptamana de cand s-a terminat nebunia [si inca nu am trecut de hop] am inteles ce s-a intamplat.
Acvariu suprapopulat + dat multa mancare cand pestii erau mici + sifonari insuficiente (credeam ca totul e ok - mai ales ca mai pusesem un filtru intern) au dus usor usor la cresterea concentratiei de toxine.
Pestii au inceput sa aibe probleme, eu [crezand in continuare ca apa e super ok] am inceput sa-i medicamentez, finalul fiind pana la urma o jumatate de dezastru.
Au murit 2 colise din 4, credeam ca am scapat, dar la cateva zile au murit 6 neoni din 7; de fapt 5, si a fost ciudat ca aveau cozile mancate - unul inca mai traia dar fara coada si epuizat (ceea ce m-a facut sa ma gandesc ca si ceilalti au murit tot mancati cumva - caci nu aveau coada - initial am crezut ca le-a fost mancata dupa ce au murit); al 6-lea nu se mai putea lupta impotriva curentului de la filtru, asa ca .. i-am curmat suferinta).
Nu am inteles de ce erau cu cozile mancate (poate li s-a facut foame la ceilalti, ancistrus, cory, sau colisa?).
Oricum, cand am masurat, ammonia era super sus, si de o saptamana schimb 25% din apa zilnic, completez cu easy balance, cu safe start / sera nitrivec. Din pacate ammonia sta sus (3mg/L) si nu vrea sa coboare, se vede clar ca dupa ce schimb apa pestii sunt mult mai activi, iar seara cand vin acasa sunt letargici pe fundul acvariului.
Si am inteles ca dupa ce incepe sa scada ammonia, si cresc brusc nitritii - iar e un hop mare.
Ati avut dreptate cu totii (de la inceput cand m-ati avertizat ca e supra populat), apoi cand ati zis de medicamente si cu QT; si RaresLuc la vorba caruia ma gandesc continuu aproape cand ma uit la acvariu "Cel mai indicat este sa tii o calitate a apei perfecta". Corect.
Dar e aproape ca in iubire.. trebuie sa suferi, ca sa inveti sa apreciezi ceea ce ai.. (n-am fost dintre cei norocosi care sa nimereasca din prima).
Am inceput sa injectez CO2 drojdie, apa e mai limpede ca niciodata, ammonia e sus, dar schimb des si nu ma las, si sifonez in fiecare seara substratul.
Invat incet incet 
|
 |
|
Ancistrusii sunt ok si super rezistenti. Eu am ciclat acvariul cu sanitari (ancistrus + corydoras) si n-au nici o problema. Au rezistat si la un ammonia spike de 5mg/L (fatal pentru mai toti pestii).
Pentru a ridica KH, poti folosi bicarbonat de sodiu (gasesti la alimentara), cauta pe forum. E un dozaj cat pui si ti-l duci catre 4.. unde e mult mai safe.
|
 |
|
Eu am putina experienta.. dar ce pot sa spun este:
a) tu ai putine plante acolo care sa consume nutrientii de la atatia pesti (nu spun ca e supra populat, doar ca mi se pare vizual ca sunt prea putine plante, ar trebui de 3-4 ori mai multa verdeata).
b) chimicalele nu fac nimic pe termen lung impotriva algelor, pentru ca tu nu elimini cauza care a produs algele de la bun inceput. Adica punctual vor dispare, dar or sa apara iar, daca nu umbli si la cauza. Si o sa te tot chinui, plantele or s-o duca mai rau, etc..
Nu stiu daca faci pauza de lumina la pranz - da in cap la multe alge (sau cresc muuult mai greu). Lumea recomanda de obicei 1 ora de pauza, la mine nu se simtea mai nimic cu 1 ora. Am trecut la 2 ore.
Poate cineva mai cu experienta o sa-ti zica si de alga.
|
 |
|
La ammonia spike, depinde la cat a ajuns, si eu am gasit neonii morti (nedecolorati) dupa ce au stat la o concentratie de 3mg/L cateva zile (pana cand m-am prins eu ca e ceva in neregula).
Doar o masuratoare atunci, ar fi putut spune cauzele mai plauzibile..
|
 |
|
Cabomba e super rezistenta  ale mele au trecut prin toate si cresc in continuare, dar de cand au dat de CO2, cresc si mai si incat le-am tuns odata.
Deci ia-o, e nepretentioasa, si creste repede in substrat nou, si foarte repede o sa poti sa o tunzi si sa dublezi 'populatia' de cabombe.
A, si e si buna la papat alge - eu alge am vazut pe echinodorus sau pe anubias sau pe ludwigia repens, dar pe cabomba niciodata.
|
 |
|
Hehe, interesant
Eu cred ca am doar o femela - deci asteptarea este spre final. De ai mei se plictisisera pana si cei de la magazin (De aceea mi-a vandut femela 'gravida') ca tot asteptau dupa ea, si ea nimic.
Sper sa am si eu puiuti de creveti, am sentimentul ca tin curat pe acolo 
|
 |
|
Si eu am fost in Hornbach sa ma uit cum sunt facute standurile. In afara de cele metalice (care arata la fel cu capacul acvariului si sunt dragute) restul sunt lemne pur si simplu.
Pana si eu mi-am facut un stand pt un acvariu de 30L (deci trei zeci - deh, am zis sa-mi fac mana pe ceva ce nu ma doare la bani).
Oricum, privind schema intitiala, tot ce pot sa zic [adica daca l-as face pentru mine] pentru a o imbunatati stabilitatea este sa mai prinzi niste raftulete (intre placile verticale) si sa le fixezi si cu coltare [de preferat inainte sa fixezi placile din spate ca sa poti avea access usor cu bormasina.
|
 |
|
Ha! Gasisem site-ul asta odata cand am devenit membru pe forum, dar uitasem complet de el
Merci Dan.
La mine in zona (sunt intre 43 si 44), ph-ul este 7.28 si 7.38 cf statisticilor lor. Probabil nu interpretam eu corect culorile, si cu totate ca era 'spre 7' eu credeam ca sub totusi..
Am un mopan (am inteles ca lemnul poate scadea totusi pH-ul).
|
 |
|
Am cumparat 4 ghost shrimps si de vreo 2-3 saptamani de cand ii am, femela tot are sub burta oua verzi.
Ouale erau initial un verde crud asa si se vedeau ca niste bilute, acum sunt ceva mai inchisi la culoare si nu le mai disting forma.. dar tot acolo stau, sub burta ei (prinse pe picioare, am inteles).
Intrebarea mea este... cat timp 'ii tine' acolo ?
Aveti idee ? Ca m-am plictisit sa mai astept 
|
 |
|
Mersi de raspuns man,
Sa raspund pe rand:
- substrat nu e turba (de fapt nici nu stiu ce inseamna, ca sa zic).
Este Sera Floredepot (are 4 luni de cand este 'instalat'): http://www.urbanpets.ro/product_info.php/products_id/465?osCsid=1f92817092d8c9edf4ee657
- supra populare nu mai exista  neonii s-au dus de la antibiotice - au mai ramas 2 colisa labiosa, 3 cory + 2 ancistrus, si niste scarabei (ghost shrimps) si melci.
- In acvariu: Total Ammonia (NH4 si NH3) 3mg/L; NO2 < 0.3mg/L.
- La robinet, PH este spre 7 (la vaka de test Sera, PH-ul 6.5, 7, si 7.5 arata cam la fel de verde). O sa iau Tetra de-acum, testerele de Sera par neprofesioniste - pe cand la toate testele Tetra pe care le am e foarte usor de vazut cat e concentratia.
pH 6.5 am avut de fiecare data cand am masurat (in astea 4 luni).
Acum se pare ca a scazut concentratia de CO2 spre 36ppm (18 picaturi pana cand am detectat ca s-a facut rozuliu flaconul B).
|
 |
|
Pana cand o sa ajung sa-mi cumpar instalatia de CO2 (nu acum, dar planuiesc o iesire in strainatate in cateva luni si poate imi iau de pe acolo) m-am hotarat sa fac si eu un DIY yeast..
Bon. Am gasit acel tabel cu concentratii si legatura in kH, CO2 si pH (legatura valabila, din cate am inteles, daca nu folosesti substante ajutatoate de mentinut pH sau kH).
Am cateva nelamuriri:
a) Inainte sa bag CO2, aveam kH 4 si pH 6.5. Nu stiu daca tabelele acelea sunt valabile doar dupa ce bagi CO2 - sau sunt valabile si inainte ? De unde sa stie tabela daca eu bag sau nu, nu  ?
Conform tabelelor gasite, asta ar insemna ca as fi avut o concentratie de CO2 in apa de vreo 30ppm - la limita superioara. Dar echinodorusul pierdea cam o frunza la 2 saptamani (se gaurea un pic spre varf, se largea gaura, apoi incet incet se ingalbenea toata frunza si murea - ramanea ca o gelatina aproape). Am bagat pastilute pentru radacini, de la Tetra, si mai dadeam si Plantamin (lichid).
b) Acum, la cateva zile dupa ce bag CO2 cu o amarata de 'air stone' mare cat un degetar, am cumparat si un tester de CO2 de la Tetra. Concentratia pare a fi spre 40 (atunci s-a facut rozulie apa din flaconul B, dupa vreo 20 de picaturi). Deci se cam brodeste cu ce e in tabel, si cum kH este 4 in continuare, probabil pH este pe la 6.5. Ceea ce indica si Testerul de pH de fapt.
Deci pana la urma cam tot atata CO2 era in apa si inainte sa bag eu CO2. Ceea ce face sens cumva, 'reactorul' meu fiind doar o piatra mica, nu prea se simte.
INSA, acuma ca o fi placebo sau nu, plantele si-au revenit, cabomba creste, si totul pare mai verde viu, decat verdele sters de dinainte.
Intrebarea este ce s-a schimbat, daca cf. testelor, variatiile au fost foarte mici  ?
c) Si daca acum stiu sigur ca am CO2 pe la 40ppm (am tras piatra mai sus ca sa se dizolve si mai putin CO2, si am dat drumu la aerare la filtru), merita sa pierd timpul sa-mi fac un reactor cu un powerhead ? La acvariul meu de 50L, am gasit un powerhead de 600L/h. Cred ca face masina de spalat acolo daca il bag  dar l-as baga, si i-as pune un burete mai dens.
Dar intrebarea este, se merita ?
(alte date: din cauza de antibiotice, acum vreo saptamana acvariul s-a deciclat, am total ammonia in continuare la 3mg/L - scrie in prospect ca e fatal pt speciile sensibile. GH este 15. Ca este 80mg/L. Fe este ori 0.25 daca privesc de sus in flaconul de testare, ori spre 1 daca privesc din lateral. PO4 n-am masurat inca).
Va multumesc daca ma lamuriti, am sentimentul ca imi scapa ceva, dar nu stiu ce 
|
 |
|
|
 |
|
Multumesc... n-aveam nici o sansa
Respectele mele 
|
 |
|
Mdap, mea culpa..
Stiam ca se va decicla (citisem ca eritromicina afecteaza mai mult bacteriile gram pozitive, insa cei care au folosit li se deciclasera acvariul - acele bacterii fiind insa gram negative). Dar eram chitit sa-l salvez pe pestiut.
Imi pare rau  acum, si dupa peste, si pentru restul.
Abia acum e la ciclat un al doilea acvariu de carantina, iar din celalalt schimb 1/4 de apa in fiecare seara pana dispare mirosul. Am completat si cu Tetra SafeStart..
|
 |
|
In cautarea unei plante de suprafata pentru reproducerea coliselor, am gasit intr-un petsop cateva plante care pluteau, si aratau rau de tot.
Mi-au dat 2 pe degeaba, si vad ca la mine le merge bine si le creste frunzulite
Stiti va rog ce planta e (cea ramificata, pe frunzele careia stau sagetile rosii)?

|
 |
|
Salut!
Cum poate unii stiti, am facut tratament direct in acvariul comunitar (baktopur, 2 zile pauza, eritromicina) concomitent cu ridicarea temperaturii pe la 29 grade Celsius.
Cred ca intre timp am adaugat si o broscuta de Calciu, prea multi melci ii vad albi asa, si am zis poate sa le fie si lor mai bine.
Ce s-a intamplat insa este un 'boom' (in ghilimele!) al plantelor. De unde plantele mele cam stagnau (tineam 26 de grade - la care am revenit) acum vad ca o duc mai bine. Sunt ceva mai verzi, cabomba a inceput sa creasca iar si sa ii dea radacinute.
E drept ca Ludigia s-a dus (mai era un firicel oricum - si in cateva zile nu mai avea nici o frunza decat sus, 2-3 mici de tot).
Sa fie oare din cauza temperaturii, sa fie oare ca au fost ceva mai multi nutrienti in apa deoarece bacteriile s-au dus din cauza tratamentului, sau sa fie din cauza broscutei ?
|
 |
|
Cam cat timp ia pana nimeresti echilibrul intre CO2, macronutrienti si lumina ?
Si pe deasupra, cat de frustrant poate deveni  ?
|
 |
|
Si 3 sanitari de care, banui ca ancistrus ? Cat de mare e ?
|
 |
|
|
|