Message |
|
Multumesc de raspuns Val.
a) SAE - citisem ca ar fi bun impotriva cyanobacteriilor, dar am citit ca se face mare pestele si nu va avea loc in acvariul meu de 60x30x30. Asa ca nu mi-am luat.
b) CO2 am bomba cu drojdie, iar amoniul si nitritii au fost mari cateva saptamani bune pana s-a reciclat acvariul [alga este insa de mai dedemult acolo]. E drept ca a proliferat dupa ce am introdus CO2.
c) Filtrul spal rar (am 2, filtru eheim pickup 2008, si un aquael mini). Si le curat pe rand cand e nevoie (in principiu cand tot schimband apa) observ ca le-a scazut debitul. Asta ar veni odata pe luna sa zicem. Spal cum trebuie, adica in aceiasi apa, si cat timp curat partea de plastic las buretele tot in apa;
Despre Staghorn, am gasit ca se cheama Compsopogon (dar foarte putine poze la microscop sunt puse pe google, ca sa pot sa compar vizual): http://vis-pc.plantbio.ohiou.edu/algaeimage/pages/compsopogon.html
Nu ma prind inca daca Staghorn are treaba cu Cyanobacteriile, insa am gasit si multe cyanobacterii care seamana:
(ce vad eu acolo la mine sunt multe discuri prinse una peste alta).
http://arch.ced.berkeley.edu/kap2/php/Hidden_Ecologies/?p=169
Toate au acelasi format vad.. niste discuri (bacteriile) care atunci cand se divid raman prinse de celelalte, si fac niste fire filamentoase.
Doar ca cyanobacteriile nu am vazut nici una ramificata, pe cand in poza cu Staghorn apar ramificatiile care le recunosc si la mine (cand dintr-un disc, apar 2 filamente).
|
 |
|
Saluti!
De ceva vreme ma confrunt cu o alga de care nu prea pot sa scap. Am incercat antibiotic, zero lumina, H2O2 - si nimic. Persista.
Creste in zona din acvariu luminata mai bine, deci nu peste tot, insa nu da inapoi daca luminez mai putin. Impanzise toate frunzele de echinodorus pe margine, inclusiv de anubias (dar mai putin) insa plantele le-am clatit in solutie cu clor si a murit aproape instantaneu.
Din pacate echinodorusul nu a rezistat la solutie, asa ca a trebuit sa-i tai toate frunzele. Acum insa a dat una noua care a crescut maricica si pare ok.
Dar a ramas alga asta negricioasa (care cand e densa pare negricioasa, insa pe pietris pare verde - pe plante apare neagra). O fi posibil sa am doua feluri de alge.
In seara asta am luat niste firicele de plante pline de alge si le-am facut poze (in poza cu sonda se vad si bule de oxigen de la H2O2 - am adaugat special pentru ca sa vad cum se comporta 1ml de solutie de 3% la 30ml de apa din acvariu).
Magn: 400x
Magn: 900x (Aprox)
Aveti idee ce-o fi ?
|
 |
|
Asta e, daca a murit si a ramas acolo, foarte probabil sa:
1) fie prins pe undeva (daca era mai mic) prin spatele filtrului sau
2) sa fie deja papat de restul.
Plus, ce ai observat e corect: dupa ce incepe sa scada concentratia de amoniu (Deci s-au dezvoltat bacteriile care il mananca) incepe sa creasca concentratia de nitriti (Care sunt resturile produse de acest prim set de bacterii). Acum trebuie sa mai ai rabdare o saptamana, doua, pana scade si concentratia de nitriti (pentru ca deja se dezvolta setul doi de bacterii).
Uite aici o poza: http://www.peteducation.com/images/articles/ill_maturation.gif
Ciclarea dureaza cam o luna.. si masori cand amoniu si nitritii sunt aproape nedetectabili.
Din cate am observat la mine, nu e obligatoriu sa se reflecte in calitatea apei. Apa poate fi tulbure in continuare (Spre albicios cand inca sunt bacterii in apa si nu doar in filtru). Daca e asa, ori mai reduci din mancare (daca se poate) ori mai adaugi cateva plante care consuma si ele amoniu.
Dar si cu plantele e cu dus intors, caci e mai complicat acolo sa gasesti echilibrul. Se poate face cu investitii in macro/micro nutrienti, co2, etc.
 Dar incet incet. Dupa ce se cicleaza, fii cu ochii pe kH sa nu fie sub 4 , si pH sa nu scada sub 6 [nu stiu daca e o regula, dar eu cam asta ma stradui sa mentin].
|
 |
|
Succes! Acum incepe partea mai grea, cea cu rabdarea si atentia :-)
|
 |
|
Deja ma exaspereaza ca nu pot edita posturile.
Am uitat o intrebare, deh.
Si eu sunt admin de forum de cativa ani, si am patit aceiasi faza cu o tipa mai veche care si-a sters toate posturile (si le-a inlocuit cu .).
Mi-a luat cateva ore sa refac din backup toate textele lipsa, si dezactivat ca oamenii sa-si mai poata edita posturile. DAR macar am lasat sa se poata edita 60 de minute!
Of.
Deci uitasem asta:
Ce vrei sa spui cu volumul de pesti si ciclarea mai grea?
Multi pesti inseamna mult amoniu in apa la inceput (adica a fost gresit ca ai pus toti pestii odata). Puriştii recomanda cate 1-2 la o saptamana sa zicem, caci bacteriile acelea care dizolva amoniul in exces nu se adapteaza instant, iar tot timpul cand concentratia de amoniu e crescuta, pestii sufera. Tu i-ai pus pe toti odata, i-ai hranit (caci amoniu contine si mancarea de pesti) si .. intelegi.
In locul tau eu as incerca sa scad ph-ul putin (amoniul nu mai e chiar atat de toxic), as face schimbari de apa dese pana se cicleaza acvariul, si eventual un tratament cu baktopur dar in exteriorul acvariului [cu toate ca vei stresa pestii care si asa sunt slabiti, dar macar incerci sa-i salvezi].
|
 |
|
Baktopur in nici un caz man  obligatoriu cu acvariu de carantina. Ai putea incerca niste 'bai' adica pui jumatate de pastila (ei recomanda 1 pastila) cam in 2litri de apa (in orice recipient) si tii pestii acolo 30 de minute. Dupa care ii pui inapoi.
Si acum intrebarile tale:
1) Easy Balance nu face rau. Eu pun mereu cate putin (cand am chef) asa de control. Nu dozez la cat zic ei ci mult mai putin, dar rau nu face.
2) Tetra SafeStart e ok, da. Ca si Sera Nitrivec/Ammovec. Au acelasi rol. De fapt lumea e impartita in doua, unii zic ca n-are efect, altii zic ca are. Pe mine nu ma deranjeaza sa pun daca stiu ca exista o sansa diferita de zero sa se cicleze mai repede. Pentru 10ron cat costa (chiar mai putin), de ce nu.
3) Plantele nu au nici o problema cu temperatura, la mine cand am ridicat la 30 de grade plantele cresteau de rupeau  cred ca le place tempratura [de fapt le place sigur, doar ca la temperatura mai mare, cantitatea de oxigen din apa e mult mai coborata si obligatoriu sa pui ceva bolborositor sau macar sa lasi filtru sa bage toate bulele de care poate]
|
 |
|
Bine ai venit dom'le.. Perioada in care alegi pestii mi se pare cea mai draguta mie  [urmata de perioada de dupa vreo 2 luni cand se stabilizeaza acvariul].
Asa ca bucura-te
Daca vei vrea un acvariu plantat bogat, si cu CO2 , plante covor samd - din cate vad pe forum, vei fi nevoit sa tii foarte putini pesti pentru ca sa nu faci curat des printre plante si alte motive (pe care nu le cunosc inca) - in toate acvariile plantate foarte bine am vazut foaaarte putini pesti.
Daca iti plac pestii mai mult, si plantele sa fie.. atunci n-ai decat sa te plimbi pe la petshop-uri sa vezi ce gasesti, ce ti-ar place etc.
|
 |
|
Scuze - ai zis ce filtru ai - sper sa fie suficient de mare pentru acvariul tau.
Repet - pestii nu se imbolnavesc de nebuni  ci doar cand traiesc in conditii nasoale. Au toate bacteriile pe ei (si parazitii) dar aia nu se dezvolta decat daca sistemul imunitar al pestilor este dat peste cap.
La mine neonii au parut cei mai rezistenti la contiile nasoale, pana cand m-am trezit cu 4 din ei morti intr-o zi. Deci aparentele inseala. Regula de aur este o calitate a apei impecabila, si vei avea foarte putine probleme pe termen lung..
|
 |
|
Ceva asemanator am patit-o si eu. Povestea e ca in 2 saptamani apa de la tine din acvariu nu a avut timp sa se echilibreze (pari ca ai citit, deci banui ca ai citit si de ciclul azotului).
Pestii sunt sensibili la conditiile nasoale (ar fi trebuit sa masori ammonia - NH4 si NH3 daca gasesti un kit) si foarte probabil sa fie pe la 5ppm (ceea ce e toxic).
Din cauza intoxicarii, pestii devin foarte sensibili si dezvolta cam ce 'sensibilitati' au ei. Daca vei da tratament (in conditiile in care acvariul nu e ciclat) vei inrautati si mai rau conditiile.
Boala pe care o au ei nu o stiu, dar important este sa reduci concentratiile toxice din acvariu, asa ca ar fi bine sa incepi cu o schimbare de 40% a apei. Si faci asta zilnic, cateva zile. Cumpara si niste Sera Ammovec precum si niste Tetra Easy Balance si dozeaza cum trebuie.
Boala in sine nu o stiu.. dar in mod clar pestilor nu le e bine in apa. Ar trebui cam zilnic sa schimbi 25% pana cand se va cicla acvariul - iar la ce volum de pesti ai (si nu ai zis ce filtru intern ai) probabil ca va dura mai mult decat normal sa se cicleze (mai ales ca la inceput reflexul este sa dai mai multa mancare pestilor).
Deci incepe cu schimbari de apa dese, si cauta un tester de ammonia ca sa vezi ce si cum.
|
 |
|
Mie cand mi s-a spus ca trebuie sa prind Anubiasul de mopan, mi s-a dat ideea de nylon de pescuit.
Am cumparat o rola din nylon subtire si negru, si nici nu se vede 
|
 |
|
Pai:
1) gresesti cand nu te exprimi corect: "aier", "greasit", "leam plantata", "sa prins", "asi vrea", samd. Sunt greseli pe care nu le mai faci din clasele elementare..
Nu te astepta sa-ti raspunda mai nimeni; daca tu nu arati respect fata de comunitate, nici comunitatii nu-i pasa de tine.
2) despre sticla, parerea mea e ca iti iei gata facut si aia e.. mai ales la volumul acela mic al tau. Daca voiai ceva mare, atunci se simtea la pret. Altfel, nu se merita alergatura, fundul dublu, intariturile, samd. Vei veni sa intrebi daca o burta de 1mm este prea mult, daca se sparge, samd..
3) despre acvariu: prea multi pesti, o sa ai alge multe dupa ce vor mai creste, buretele nu va contine suficiente bacterii incat sa dizolve tot amoniul de la pesti si la un moment dat pestii or sa moara pe rand (sau or sa se imbolnaveasca si nu vei putea sa-i vindeci, conditiile din apa fiind nasoale).
La restul de intrebari poti sa-ti raspunzi daca vei citi multe posturi aici pe site.. despre ciclul azotului poti incepe sa cauti..
|
 |
|
1) De cand este pornit acvariul ?
2) Ce concentratie de ammonia ai in acvariu ?
3) Cat de des schimbi apa ?
|
 |
|
Noi am putea sa zicem cam ce ai gresit, dar invers... TU ce ai invatat din tot ce ai facut ?!
|
 |
|
Thanks for the answers, ramasesem dator cu cateva poze:
Am masurat ceva mai devreme (la o zi si o noapte dupa ce CO2 a mers incontinuu): 34ppm zice testerul (adunci solutia s-a facut roz, dupa 17 picaturi).
Cateva intrebari:
a) filtrele interioare au o gramada de grile pe post de intake. Ar trebui sa dau o gaura ca sa bag furtunul direct undeva in lateralul filtrului (sau in partea de jos) - dar problema e ca daca am asa mare concentratia de CO2, sa o diluez si mai mult ar fi inutil, nu ?
b) se spune ca acidul carbonic strica usor plasticele care nu sunt facute special sa reziste, inclusiv cauciucurile care aliniaza elicea, si chiar elicea. Si de aceea mi-a fost cam teama sa bag CO2 direct in filtru, acolo la.. 'sala motoarelor' - nu de costuri, ci mai mult ca odata cauciucurile alea si garnituri sau ce-or mai fi se intaresc, poate ia foc naibii cand nu-s acasa, si e nasol.
Intrebarea este... chiar se strica ? N-as vrea sa aflu pe pielea mea
N-am pus furtunul de CO2 direct la iesirea apei din filtru pentru ca mi-a fost frica sa nu suga din sticla direct. Nu stiu de ce, dar ma simt mult mai linistit cand stiu ca bula e eliberata cand vrea ea.
Ce parere aveti  ?
|
 |
|
 ambele m-am gandit eu la ele cum sa le fac cat mai simplu - peste tot am vazut cum sa faci hijack la un powerhead, etc..
Initial am incercat cu un airstone mic - dar problema la airstone (sau cel putin la asta care l-am avut eu) e ca dupa o saptamana s-a cam infundat, in sensul ca trebuia mai multa presiune in sticla ca sa produca bule mici.
Apoi la cel cu suzeta [acolo sper ca e clar ce se intampla] m-am tot gandit ce sa pun transparent pe post de clopot inversat  si in care tre sa mai dau o gaurica pentru ca sa scape celalalte gaze. Gasisem aici pe forum cam cum ar trebui, si cand am vazut suzeta la farmacie, am stiut ca aia e ce-mi trebuie.
Mi se pare mai eficienta decat sa dau bula direct in apa - pentru ca asa, in partea de sus a biberonului se aduna CO2 care sta mai mult in contact cu apa..
Celalalt, stiam cumva ca furtunul de la sticla cu drojdie ar trebui sa intre in intake-ul de la filtru.
Dar: 1. Nu stiu exact ce este intake-ul [am filtru intern, si are un loc unde cuplezi un furtunel spre iesirea apei] unde daca aduci aer, filtrul il face bucatele mai mici.
De cateva ori insa furtunelul mi-a scapat in apa, si am vazut ca nu e nici o problema, doar ca nu mai face bule de aer.
Boon. Acuma nu stiam cum sa fac incat sa nu infig direct furtunul de la drojdie acolo, citisem ca daca ai filtru puternic, risti sa faca depresiune mare si sa suga stila.
Stiam deci ca trebuie decuplate cumva cele doua furtune, iar cel de la filtru sa suga doar co2-ul eliberat de sticla in mod normal - si nu cuplate direct. Si cum la suzeta vazusem ca se aduna sus CO2, am zis de ce n-as face un recipient rigid in care jos sa se elibereze gazul in ritmul sticlei, iar sus sa fie furtunelul de oxigenare de la filtru care sa suga CO2-ul care se aduna.
Ma rog - ideea e ca m-am zgarcit sa dau 10 euro pe un reactor din comert pentru ca am avut chef sa experimentez
Suzeta sta in acvariu de 20L (brut), celalalt in acvariu de 44L (brut).
Poze cat de curand, sa se aprinda lumina la pesti si fac.
|
 |
|
Ok, n-am prea inteles daca mopanul pana la urma scade PH-ul incat sa nu mai 'iasa la masurat' + PH-ul meu 'ascuns' sa fie spre 7.5 accelerand efectul toxic al ammoniului.. sau de fapt PH-ul chiar e scazut.
Oricum, mi-am facut 2 reactoare home made:
http://www.youtube.com/watch?v=XdSMZpJBTWU
http://www.youtube.com/watch?v=8gKWb7lbutg
|
 |
|
Success dom'le, si remember: PICS OR IT DIDN'T HAPPEN! (am o obsesie, stiu).
|
 |
|
Nici unul nu e bun impotriva algelor.. La mine ii doare in pix de alge, ancistrusu roade la pietre si le curata (dar roade fiindca asa e ritualul lui, nu ca ar hali algele), iar cory nici nu-si ridica botul din substrat - dara-mi-te sa stea pe marginea frunzei sa rontaie.
Cory sunt buni fiindca mananca resturile de MANCARE care apuca sa pice pe substrat si ar putrezi acolo.
Mancare mananca orice gasesc..
|
 |
|
Pentru ca nu am loc in profil unde sa pun un link - am decis sa pun aici
Am lucrat cu drag si spor la stand-ul , capacul si partea electrica pentru un acvariu nano (5G) de 20L.
Care acum contine 4 rasbora heteromorpha si 2 corydoras.
Poze aici: http://hex.ro/gallery/Nano-Aquarium (am incercat sa imi adaug un album aici in galerie, dar o un popup enervant m-a impiedicat).
|
 |
|
Ce nu vad eu este daca ai sau nu pamant sub substratul acela albastru ?
|
 |
|