Salutare. Arata promitator. Nu sunt eu vreun artist in aqauscape dar cateva sfaturi am sa-ti dau, un minim de bun-gust, pe care le-am preluat si eu din zbor de la altii.
In primul rand, vorbind strict de estetica. Umple acvariul pana sus. Ideea e sa nu se vada linia apei, mai ales daca are capac. Apoi muta filtru de pe centru mai la stanga sau mai la dreapta, desi ideal ar fi intr-un colt. Piatra boloborostiroare as scoate-o, mai ales ca se vede acel tub alb, si pentru ca nu are nici o utilitate, dar desigur daca iti place asa mult, este acvariul tau. La fel si tubul care face oxigenare la filtru, pacat de fundalul negru.
Cand am zis ca e promitator, nu am glumit. E pe gustul meu un pic. Eu as vedea scoasa acea piatra artificiala, ca sa fie natural 100%. Inca o mangrova in locul acelei pietre pravalita peste cea centrala, si 2-3 tufe mari in spate, eventual de Microsorum Pteropus. Si desigur sa mai indesesti o leaca si plantele actuale, adica sa mai pui de acelasi fel sa maresti volumul.
La capitolul functionalitate si echipamente. Nu vad un incalzitor. Acel fltru intern este tot ce ai ca filtrare acolo? Pare cam putin la ce pesti ai acolo.
De pesti nu o sa zic mare lucru, decat ca par cam multe specii, unele nefiind 100% compatibile intre ele. Sper ca ala mic de jos din stanga nu e pleco. Am senzatia ca iti va manca spatiul destul de curand
PS Ce capacitate are acvariul? Imi pare cam mic pentru pestiucii din el.
Nu e bai, nu trebuie sa-ti ceri scuze. Ideea e sa fim cat mai constructivi, si chiar sa ajutam pe cei cu probleme.
Scuze daca te-a muscat avatarul meu O sa-l tin in lesa.
OT Oana, daca te hotarasti sa maresti cantitatea de apa pe care o schimbi, fa-o treptat! Respectiv, nu schimba direct 50% din apa. Baga 3 galeti un schimb, peste inca vreo 3 zile baga iar 3 galeti si peste inca vreo 3 zile baga 5 galeti si intri in ritm. Macar 5-6 galeti sa schimbi saptamanal, desi de preferat ar fi 5 cu 2 la mijloc.
Mama, ce descoperire! Extraordinar, Nu functioneaza? Linkul? Mi se pare mie sau asta am zis si eu mai sus?
Lasand, gluma la o parte, un sfat ceva ai de dat? Ce sfaturi ai fi dat daca functiona linkul?
PS Oana, sa ne tii la curent cu ciclida ta, nicodata nu e prea tarziu sa faci lucrurile cum trebuie, iti trebuie doar vointa!
Ce mai tura-vura, hai ca-mi esti simpatic, dom`le! Cu magazinul online m-ai facut, touche
Revenind serios, o sa vorbesc cat de repede cu ceilalti si ne auzim maine cumva. Lasa-mi nr tau de mobil pe privat eventual si te sun intr-un interval orar pe care mi-l poti defini, dar dupa pranz.
In rest numai bine sa auzim de pesti sanatosi, si de PRIMII din ROMANIA, adica domnul Kirucd si Bobesku care am luat NLS de la Nenea Kevin ala, o bomboana de baiat (parca asa il cheama pe ala de-acolo nu? )
Daca este cichlidul de care spui, si daca ai grija sa-l hranesti bine (si chiar daca nu) sa schimbi apa doar 2 galeti de 10 litri la 100 de litri este fix-pix! Degeaba, la misto... ridicol
Trecem peste ciclare si echipamente, adica sper ca ai filtrare serioasa la acvariul asta (un filtru intern cu burete mare incapator, poate chiar 2) sau chiar o canistra!
Iarasi, sper ca nu cureti de tot filtrele sau sa schimbi toata apa din acvariu, asa din cand in cand.
Daca raspunsul este da, la oricare din cele de mai sus, atunci iata deja mai multe motive. Care se pot remedia, citind despre ciclul azotului, bacteriile bune si cum sa le mentinem (curatand buretii filtrelor sau ceramicele usor DOAR in apa care s-a scos din acvariu!).
Deci, revenind la schimbul de apa. La cichlide in marea majoritate, dar mai ales africane sau cele sud americane de talie mare (cum este al tau) se schimba apa serios, unii ajung sa schimbe si 50%, cum ar fi de exemplu EU!
Daca vrei sa fie sanatos, pe langa acavriul mare care o sa i-l faci, ar trebui cat il mai tii in 100 de litri sa ai grija sa-l hranesti corespunzator (in nici un caz prea mult) si sa schimbi saptamanal 40-50%. Si in mijlocul saptamanii sa-i mai schimbi 2 galeti! Deci practic, ce ai facut pana acum este doar schimbul dintre schimburi, si ar trebui sa-i schimbi 5 galeti lejer, fara stres. Stiu ca pare aiurea sa schimbi atata apa, DAR asta se intampla daca nu tii un peste in minimum necesar ca si litraj al acvariului, impute apa si singura solutie este schimbul. Daca ai lua un acvariu de 300 de litri, in care sa mai pui si o pereche, sau ceva compatibil, ai schimba 30-40% de apa maxim, si asta doar o data pe saptamana!
Lasa medicamentele, ca daca era sa dea coltul, o facea de mult! Revizuieste-ti schimbul de apa, mentanata acvariului eventual adauga filtrarea necesara daca nu o ai si sunt convins ca va fi mai bine in nici 1 luna!
PS Linkul la poza nu merge
PS2 Ai facut primul pas, ai scris despre hobbyul tau, ai spus ca vrei sa-ti extinzi experienta acvaristica si vrei sa ai grija de pestele tau. Ai scris pe acest forum! Pentru orice nelamuriri, detalii, sunt sigur ca vei primi ajutor de aici!
Totul e sa intrebi. De pilda poti descrie si ce filtru ai la acvariul in cauza, cam cum faci curatenia, cate mancare dau etc. Vei primi sfaturi si mai la obiect. Pana atunci, iti urez bine ai venit!
Un nou update!
Tot la schimb de apa s-a nimerit. Nu as fi filmat, DAR am observat ca pestanii isi vad de treburile lor cu nonsalanta. Practic ma impiedic de ei cand aspir substratul sau cand dau sa sterg geamul de alge, ma rog de ei sa se dea la o parte
In acest episod, veti putea urmari masculul de elongatus in calduri si una din femelele sale, la datorie. Apoi si masculul de labeotrofeus cu chef, gusatele la ele acasa, masculul de Moorii, Caeruleus dar si restul pestanilor.
Din ciclul juniori - puiutul de Caeruleus si cel de labeotrofeus, nascuti si crescuti aici. Mai am vazut cativa, dar sunt inca timizi si stau doar intre pietre, mai greu de filmat.
La fel veti observa cum masculul de elongatus se lupta cot la cot cu teava de aspirare ca un caine turbat. Si multe altele, doar pentru cunoscatori.
Superb! Imi place proiectul tau cum a evoluat! Felicitari!
O mica sugestie, daca tot le ai p-astea cu IT & Tech, poate ai si tu mila de astia cu Androide si conexiuni mai lente. Adica, poate mai scalezi in jos pozele alea, ca sunt cam mari penru ecran (si aici includ si o rezolutie de 1600px).
Si in felul asta se incarca si pagina mai repede.
In rest numai de bine, multa bafta!
Domnu Pomi, am ajuns la un nivel la care culorile nu mai conteaza.
Serios vorbind, pe mine m-au atras intotdeauna pestii cu un comportament interesant. Culorile?! Astea sunt detalii.
Desigur, la africani, adica la ciclidele noastre africane dragi, ajungem sa ne bucuram si de culori, dar aia au un comportament adevarat oricum
Chiar si Regele, adica betanul meu, are un comportament aparte, tinut evident in conditii corecte.
Pestii de banc, in mii de culori, fara personalitate (adesea), nu-i vad la mine. Poate intr-un plantat unde personalitatea acvariului este data de aquascaper.
PS Chiar acum ma uit la pufferi si ei la mine. S-au colorat tare frumos de cand s-au adaptat. Din pacate filmarea nu reda corect, nu focalizeaza suficient aparatul pe coloritul lor galbui-patat-verzui.
Dar repet, comportamentul lor ma atrage, si nicidecum coloarea.
Salut. Am cumparat-o de la PetShopul mic din Auchan Titan, cel din dreptul caselor hypermarketului. A costat exorbitanta suma de 20 RON. Din pacate, magazinul nu mai este acolo. S-a relocat pe Baba Novac pe langa restaurantul Rucar.
Iarasi, preturile/reducerile erau tocmai pentru ca vroiau sa lichideze stocul. Probabil ca acum nu mai au astfel de reduceri.
Si un mic update cu fostul acvariu al bettanului, cel cu pufferi. Am pus mana si am mai cosmetizat un pic aquascape-ul.
Pufferii, deja m-au invatat de stapan si imi manaca din mana melcii vii, dar si viermii congelati de la Ocean Nutrition.
A fost o scena hazlie tare seara trecuta, treceau pufferii brat-la-brat si deodata se opresc amandoi. La 2 cm de botul lor era o crevetzoaica grasa, mare rosie. Se uita la ea pret de 2-3 secunde, apoi ca doi mosi, isi continua drumul... A fost mult mai tare decat va pot povesti. Aveau o expresie de plitiseala / lipsa de interes de tot hazul.
Pe scurt, s-au obisnuit unii cu altii si nici vorba sa imi atace crevetii. Cand se face ora 5-6, amandoii pufferii fac ture-ture la geam, sus, jos, ca sa-i vad. Ca le e foame I-am obisnuit cu blood worms fara probleme, baga ca spartii in ei. Si le mai arunc 2-3-4 melci pe seara, asa ca sa-si mai ascuta si ei instinctele de vanatori.
Bettanul, cum il stiti. Un Rege simpatic. Daca nu era el, nu mai aveam pufferi astazi, si deci ii consider supusii lui direct, de-aici si toata povestea.
Vand un mascul de Iodotropheus Sprengerae, matur. Il am de cand era pui, crescut de mine.
Are aproximativ 9cm, sanatos voios.
Pret 20 RON.
Se poate vedea aici, la 1:16-1:20 sau la 4:35-4:43.
=== DOAR IN BUCURESTI ===
Atentionez doritorii ca spatiul / acvariul ideal este de minimum 250-300 de litri. Este un peste vioi si energic care are nevoie de spatiu si multe alte ciclide africane prin preajma.
Pushkatu wrote:Imi spui te rog ce filtru si ce lumina ai la acvariu?
Filtrul este exact Aquael Mini, luat direct din acvariul bettanului. Nu vreau sa ciclez din zero acvariul cu pufferi. Asa o sa fie un miniciclu pe care o sa-l tin lejer din mici schimburi de apa.
La bettan am facut un upgrade la un filtru Hang-On pe care l-am sadit cu ceva zeama din filtrul asta vechi si la fel o sa am un miniciclu si toate bune.
Lampa, Aqua Zonic de 11W, o chinezarie simpatica. Practic am avut norocul chior sa gasesc un magazin care se relocheaza si care avea produse cu reduceri de 40-50%, si uite asa am luat la preturi chilipir lampa, filtru hang-on si incalzitor.
pomi wrote:Hai ca incet-incet, umpli casa de acvarii
Nici chiar asa, urmatorul, sper cu trofeusi va face diferenta Glumesc, spatiul este intins la maxim. Momentan
kyoshoy wrote:Pe crevetii aia nu-i vad prea bine...
Mai, nici eu, si nu port ochelari... Dar intrucat am o gramada in acvariul bettanului, am zis sa aduc o mica echipa de scavangeri si aici. Mai raman tubii care alearga de nebuni prin decor si acesti minunati creveti ii mananca. Pe ce perioada o sa aiba acesti gunoieri simpatici contract... doar pufferii mei dragi va pot spune Oricum, pana acum nu au reusit sa prinda nici unul. Pufferii ii privesc ca pe o curiozitate. In privinta dietei si a comportamentului acestor pradatori m-am documentat destul de bine. Pentru pufferi am deja ceva tubifex, o mica crescatorie de melci si se pare ca doar melcii ii interesaza momentan. Daca ii prostesc la viermi congelati m-am scos
alexos wrote:Din cauza betta-nului?
Esti cu un tempo in urma. Aici se discuta despre soarta crevetilor in preajma pufferilor.
Dar ca sa iti raspund, betanul meu este foarte blajin cu crevetii din bazinul lui, si tind sa cred ca mai gusta foarte rar ceva pui mici. Dar, conteaza foarte mult exemplarul, alti betta pot fi foarte vorace si te poti trezi fara creveti intr-un timp foarte scurt. E de noroc.
Sa auzim de bine, acum ma duc sa sparg niste melci sa-i gatesc