Multam de schema, si eu vroiam sa recalibrez piatra din fata celor doua mari din dreapta.
Cu piatra din spatele lor... Mai greu... spre foarte greu.
Important este ca am facut si pasul asta. Saptamana viitoare vor fi bagati si pestii.
Vreau ca marti-miercuri sa schimb mult din apa asta, ca o ultima clatire a nisipului si pietrelor.
Si apoi spre finalul saptamanii vor intra si pestanii in paine.
Stiu ca mai e loc. Sunt un pic nemultumit de faptul ca am turnat cam mult nisip peste pietre si am creat niste goluri false intre ele... Iarasi, am schimbat un pic design-ul initial si parca as reveni la 2-3 pietre.
Dar dupa cum spuneam, vor mai fi ajustari
Nu inteleg de ce vrei sa dai comanda de NLS din America? Eu cu manuta mea am scris intr-un topic special NLS despre cum poti sa comanzi din UK (Anglia). Initial in topic am dat date legate de prima comanda, care a fost prin Posta, dar ulterior am apelat la curierat rapid care costa aprox 21 lire la o comanda de pana in 2kg si care ajunge mai repede.
Deci: Taxe vamale ZERO ! Curierat rapid si in max 1 sapt ajunge haleala! Uite topicul din forum - NLS Cichlid. Succes!
Ca asa vreau eu dpdv estetic. Nu-mi place cum se vede un cant de sticla de 12mm. Daca sticla era mai subtire eram okay, dar asa nu ma incalzeste cu nimic si prefer o delimitare precisa si estetica.
LE Oricum, coltarele sunt exact pe latimea care o ocupa cantul geamului si cordonul, deci nu am restrans din vizibilitate.
Da. Cu pietrele e treaba serioasa. Imi voi stoarce toata imaginatia din creieri si cu o mica sesiune de tuning sper sa o scot la capat si p-asta.
Am avut parte de o surpriza si un cadou de Duminica f placut. A trecut Mihai pe la mine si pana sa ma dezmeticesc mi-a tras autocolantul negru si mi-a lipit si coltarele care le luasem sa aranjez frumos muchiile acvariului.
Mare om, mare caracter!
Acum acvariul zace vlaguit, far` de apa, intr-o ultima stransoare, a coltarelor.
Mi-a scapat cand aveam 18 ani... Ce sa mai zic, e TUNING! Da?
PS Am primit reclamatii ca as fi dezbracat... Imi cer scuze fata de cei mai pudici dar: 1) e f f cald la mine si facusem treaba si 2) cand mergeti la strand oamenii stau cumva la sacou?
Mi-a sosit filtrul. Un Eheim 2080. L-am pus la ciclat pe acvariul de 180 de litri unde mai am un Eheim 2227 Wet&Dry si un JBL e900 in stand (care l-am tras pa dreapta) Va invit sa vizionati un scurt metraj, cu caracter pur comic ca sa ne mai destindem si noi un pic.
PS Maine fac prima umplere si va rog sa-mi tineti pumnii.
Pai daca pui moonlight nu e musai sa arda toata noaptea.
Eu am moonlight facut din una bucata metru de tub de exterior decorativ (ledurile alea incastrate in tubul transparent, de le folosesc la exterior unii de Craciun). Lumina este alba cu o tenta extrem de fina de verzuliu-albastrui. Nici nu iti dai seama de tenta decat daca te uiti in capac. In apa este destul de alba. Si revenind. La mine moonlightul merge de mai bine de 8 luni, insa doar o ora dupa stingerea luminilor, adica de la 23 la 00. Totul cu prize programabile si este ok.
Pomi, abia astept sa-ti vad pe viu moonlightul si alte alea. Sa ne auzim cu bine.
Pai simptomele astea, mai ales ca vorbim de trofeusi aduc cu gandul la bloat. Asa se manifesta boala intr-un acvariu. Incepe la unul-doi, stau retrasi si nu mananca. Mai pot avea si alte simptome, dar care pot sa se vada sau NU, cum ar fi: rahatei albiciosi transparenti si subtiri, burtica umflata.
Apoi pe masura ce mor primii, incep si ceilalti pe rand, pana nu mai ramane nici un peste... Cel putin asa am citit, nu am avut parte de boala asta si nici nu am avut vreodata trofeusi.
Ma repet, eu unul as incepe imediat sa remediez toxinele Amoniac si Nitriti din apa cu schimburi de apa si TRATAMENT! Fara mancare, DELOC. Si tratamentul sa fie cel din linkul pe care ti l-am dat.
Este cu riscuri, dar deja daca vorbim de faptul ca au murit cativa, eu spun ca te amagesti singur daca tu crezi ca o sa se opreasca boala aici. Este clar ca e ceva in neregula cu ei, apa nu e cum trebuie si ai toate sansele sa mai pierzi pesti!
Mai uite-te si prin alte parti, documenteaza-te si ia o decizie! Fiecare moment care trece este in detrimentul pestilor, si unii s-ar putea sa nu se mai recupereze.
PS Si mie, la prima impresie, gandirea de bun simt imi spune ca daca faci cu Y o sa ai pe turul combinat toti cei 1700 l/h care acum sunt 850 l/h pe fiecare intake separat.
Insa cred ca si un 850 l/h sunt suficienti pentru filtrare biologica. Daca vrei mecanica si ai nevoie, un filtru intern este cam singura optiune... Sau mai bagi inca 2 canistre externe de mare putere pline cu bureti si perlon... Dar si ce costuri.
Din cate vad, ai AMONIAC. Asta inseamna ca acvariul tau se cicleaza. Si e posibil ca fie amoniacul sa-i fi afectat sau stresat si de aici sa se imbolnaveasca.
Ce alte simptome au trofeusii? Au burtica mai umflata? Mananca si scuipa mancarea? Au rahatei albi transparenti?
Despre ciclare: ideal ar fi sa hranesti f f putin pestii in perioada asta, sa faci teste de apa zilnic si sa schimbi canitati de apa ori de cate ori Amoniacul sau Nitritii cresc in valori periculoase.
Despre pestii bolnavi: daca detaliezi intrebarile si se constata ca au facut BLOAT e nasol. Partea nasola e ca stai cu ciclarea si mai pui si tot felul de aditivi la schimbul de apa si s-ar putea sa fie deja un stres prea mare pentru pesti.
Ce as face eu. As incerca sa fac schimburi de apa mai dese. As lua un aditiv care sa lege amoniacul sa nu mai fie toxic. As hrani f f putin.
Daca pestii sunt bolnavi de bloat as merge pe un tratament agresiv cu un medicament de acvaristica pe baza de Metronidazol. Uite un link despre tratamentul bloatului la trofeusi: http://www.cichlid-forum.com/phpBB/viewtopic.php?t=46140
DAR inainte de a face ceva, trebuie sa fii sigur ca sunt bolnavi de bloat. Si trebuie sa nu te mai joci cu parametrii apei cu tot felul de aditivi sau sa dozezi cu strictete ca sa tii apa exact la fel.
PS Nu-mi asum nici o responsabilitate pentru sfaturile date. Eu as urma acel tratament, dar fiecare intervine in bazinul lui pe propria raspundere. S-ar putea sa fie deja cam tarziu, sau sa fie si alti factori care sa influenteze in rau situatia.
LE Daca vrei acuratete la testele de apa, ia-ti teste la picatura. In primul rand ai avea nevoie de test amoniac, daca nu ai deja, si de test pt nitriti. Vezi ca amoniacul este cu atat mai toxic cu cat PH apei este ridicat.
A trecut o luna de cand a fost lipit acvariul. Multe s-au mai intamplat de-atunci. Pe de o parte rabdarea e o virtute si ma bucur de faptul ca timpul de "uscare" este atat de mare.
Insa am intampinat si niste dificultati, care au fost corectate acum o saptamana. Respectiv, se formase o bula de aer in lipitura care devenise deranjant de mare, chiar la mijlocul lipiturii de pe laterala stanga cu partea frontala.
Ca si cum siliconul nu a aderat pe sticla. S-a taiat siliconul in acea zona si dupa 2 sedinte, una cu seringa si alta in care s-a refacut cordonul pe interior, lucrurile arata okay.
In weekendul asta sa va face curatenia finala a sticlei si testul cu APA. Ulterior ma voi ocupa de bricolarea capacului si sper ca in maxim 2-3 saptamani sa-i dau drumul.
NO3 se reduce cel mai eficient si cu costuri minime prin.... schimbul de apa. Valori ideale in acvariu de NO3 ar trebui sa fie intre 0 si 15, uneori se accepta si un 20-25 in ultima zi in care se schimba apa.
Valori periculoase incep a fi de pe la 40-50 cu expunere indelungata, dar ideal este sa se mentina cat mai jos.
Dar ce valori ai la NO3? Atata timp cat ai un numar okay de pesti relativ la dimensiunile acvariului si nu hranesti excesiv pestii, si mai respecti schimburile de apa saptamanale nu ar trebui sa ai probleme cu NO3.
Bravo! Transformarea mi se pare mai functionala si reusita decat precedenta. Desigur, intotdeauna mai e loc de o imbunatatire, dar esti pe drumul cel bun Cu riscul de a parea fixist, as mai adauga 1-2 sugestii: mutat termometrul de pe geamul din fata, undeva in laterale sau spate, si tuburile alea ceramice, ascunse sau chiar scoase.
Oricum, ma bucur de faptul ca nu ai pus la suflet criticile colegilor bine intetionati, si faptul ca ai refacut aranjamentul este un mare pas inainte pentru pestani dar si pentru tine (intretinere mai usoara, simplitatea decorului care va evidentia trofeusii la maturitate etc).
Numai bine si sa auzim vesti bune de la tine si trofeusii tai