[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: AlinC
Forum Index » Profile for AlinC » Messages posted by AlinC
Message
Fishy-Fishy wrote:dar de vreo saptama tot stau seara de seara pe forumul acesta si citesc de zor topicuri care mai de care interesante....


Incepe cu "Coltul incapatorului". Te scutea de absolut toate intrebarile pe care tocmai le-ai pus
Salut

Ne poti arata mostre ale indemanarii tale?
puii traiesc in grupuri, adultii in cupluri

Dar nu cred ca o sa se faca mare la tine in acvariu decat daca iti construiesti biotopul in jurul lui. Dar greu si asa, e foarte mic acvariul.

Marea problema, zic eu, este ca ti-ai limitat extrem de multa gama de pesti la care mai ai acces acum. Ca incepator, eu iti recomand vivipari (xipho, molly, guppy, platy), pentru ca sunt rezistenti la boli si mai putin pretentiosi la chimia apei. And fun too ;) E un sfat pe care si eu il urmez si crede-ma, viviparii te pot tine cu ochii in acvariu minute bune in sir. De exemplu, ia-ti 3 trio-uri (1M+2F) de molly si xifo si o pereche de guppy + ceva pentru fund (ancistrus sau cory). Dar NU DEODATA, ci pe rand. E suficienta populatie pentru acvariul tau.

Sfatul meu e sa donezi scalarul.
Multumesc de raspuns, o sa fac tot posibilul, financiar vorbind, sa fac rost de un test cu reactici, macar pentru amoniac, nitrati si nitriti. Din materialul filtrant nu ma atintg decat de pre-filtrul cu perlon (il schimb o data pe saptamana prin re-umplerea casetei cu perlon). In mod exceptional am schimbat filtrul de carbon, vechiul filtru l-am folosit pentru indepartarea resturilor de Punktol Ultra, dupa tratament. De buretele grosier (albastru) si filtrul cu bile ceramice nu m-am atins.

Inca am o groaza de recuperat in materie de knowledge. Pe vremea cand aveam primul acvariu faceam filtru din buretele de la saltea, tineam acvariul la geam "sa aiba si ei lumina" si daca reuseam sa vad cat de cat pestii din apa de un verde intens eram un om hotarat. Of course, completam cu apa proaspata doar cand se evapora si lunar spalam tot acvariul in cada Chiar si asa, am avut parte de o familie de guppy frumosi de-i vad si acum, care s-au inmultit in draci.

In conditiile astea, iti dai seama cum suna pentru mine "nitrat 20-30 mg/l"... Dar recuperez...
Din pacate, a murit de gris.

Topicul se poate inchide
Stiu ca grisul nu e direct determinat de ciclare. Dar am inteles de la Rebella ca un acvariu ne/semi-ciclat = calitate precara a apei = stres la pesti = risc sporit de imbolnavire.

In fine, poate trebuia sa formulez altfel ce ma intriga:

In conditiile in care acvariul merge de 3 saptamani, timp in care am parcurs 10 zile de tratament gris (31 grade + 3 doze JBL Punktol Ultra + 3 schimburi de apa 50%), cand pot considera ciclat acvariul? Pot verifica in vreun fel? Reamintesc ca testele de apa s-au mentinut constant in aceeasi parametri optimi (0 nitriti), singura problema fiind apa usor alcalina (ph=8). Aveam 12 pesti vivipari (deci destul de "mizerabili"), prin urmare, daca acvariul nu e ciclat, unde sunt nitratii si nitritii? E posibil ca in conditiile amintite sa nu se fi format nici una din cele 2 culoturi de bacterii, astfel incat sa am doar amoniac in apa? Nu am teste de amoniac...

Va rog ajutati-ma sa inteleg ce se intampla...
Well, am oprit tratamentul, am schimbat 50% din apa, am refiltrat cu carbon, temperatura e la 27 si totul pare ok. Multumesc Rebella si tuturor celor care m-au sfatuit.

Ce-am invatat? Cateva lucruri simple:

1. Pornirea unui acvariu (ciclare + introducere pesti) se face treptat. Acvariu ciclat chimic 1 saptamana + 12 pesti= -3 pesti
2. Intr-un acvariu semiciclat cresterea temperaturii chiar pana la 32 grade celsius nu salveaza pestii. Am ezitat sa folosesc medicament pentru a nu da peste cap culturile de bacterii si asa fragile, in formare. Am gresit, daca foloseam medicament de la inceput probabil salvam macar 1 din cei 3 pesti.

Apropos de ciclare... daca asta a fost cauza grisului, eu tot nu pricep de ce valorile testelor de apa ieseau constant normale? In afara de un ph de 8, nitritii, nitratii, Gh si Kh erau in parametri normali si continua sa fie...
Pestii pe care ii vrei tu costa 4 lei/buc in Iasi N-ai nevoie de mari economii. Vezi ca poti ajuta ciclarea acvariului cu solutii de la petshop.

Totusi eu nu pricep de ce-a murit cory. In locul tau, primul lucru pe care l-as face ar fi un test al apei. Ce sursa de apa ai? Timisesti sau Prut?
Ma indoiesc ca de aia a murit.

Ciclarea filtrului de acvariu inseamna crearea unor culturi de bacterii care transforma amoniacul in nitriti si nitritii in nitrati. Amoniacul e intr-adevar f. toxic, dar intr-un acvariu nou-nout, cu apa proaspata si fara pesti e practic imposibil sa apara, nu are de unde. Amoniacul apare din descompunerea fecalelor pestilor, descompunerea mancarii in exces etc... IAR TU NU AI ASA CEVA!

Ma tem ca sursa de apa e problema la tine. Nu cumva e o fantana?

Teste de apa gasesti la petshops. Eu am niste teste pe hirtie de la JBL, m-au costat 44 de lei. Nu sunt foarte exacte dar iti faci o idee.

Uite site-ul unui magazin din Iasi.

Cand iti cumperi trusa de teste e bine sa ai in vedere cat de pretentiosi vor fi pestii cu care iti vei popula acvariul. Daca iti iei pesti foarte sensibili, ai nevoie de teste cu eroare mica (cele cu reactivi chimici sunt cele mai precise).[/url]
Am administrat si a treia doza de Punktol, precedata de schimbul a 50% din apa. M-am uitat foarte atent si n-am mai vazut puncte.

N-as mai stresa pesti, m-as opri aici. Intentionez ca maine sa mai schimb o data 50% din apa, sa pun inapoi filtrul de carbon activ si sa incep sa scad temperatura apei.

Ce ziceti?

M-ar ajuta foarte mult parerea unui coleg care a tratat gris-ul cu JBL Punktol Ultra. Cum stiu cand sa opresc tratamentul? Mentionez ca astazi e a 11-a zi de 31 grade in acvariu iar ieri am administrat a 3-a doza de Punktol (cate 1 doza la 2 zile, cu schimbul a 50% din apa)
Rebella, poate avea intoxicatie cu nitriti intr-un acvariu nou, cu 1 peste?

...exceptand cazul in care si-a pus in acvariu apa de fantana in zona cu fose septice...
Sorry for your Cory...

Citeste aici despre ciclul azotului, o sa te lamuresti ce-i cu nitritii, nitratii si amoniacul. E basic science pentru orice acvarist, asa ca baga la cap.
Mancare ii dai?

Poate cauta disperat dupa mancare. Acvariul e nou, deci n-are ce gasi pe fundul apei deocamdata. Da-i un pic de mancare, n-are ce sa strice. O sa te ajute si la ciclarea filtrului.
Iti raspund si aici: din ce spui tu, "pestele ala" moare incet, sufocat, la tine in acvariu. Maximizeaza volumul pompei de aer, orienteaza evacuarea filtrului spre luciul apei astfel incat sa obtii mici valuri. Daca nu-si schimba comportamentul, schimba 20% din apa.

Sanitarul tau se ridica la suprafata incercand sa respire mai bine. In mod normal el sta pe fundul apei si este activ noaptea.
E singurul care face asa? Din cate imi aduc aminte din posturile tale anterioare, e singurul peste pe care il ai in acvariu...

Probabil ai un nivel foarte scazut de oxigenare a apei. Da la maxim volumul la pompa de aer si orienteaza evacuarea filtrului spre luciul apei, astfel incat sa produci mici valuri la suprafata.
d3m0 wrote:azidaspeciile care m-i leaidat sunt compatibile? si mai am o ultima intrabare merg neonii in acvariu de 30l ?


Da, sunt compatibile. Poti verifica si singur in tabelul de compatibilitate

Si neonii sunt compatibili, dar aui alta problema: sunt pesti de banc, adica iti trebuie minim 6. Daca mai adaugi neoni la configuratia ta ai deja un acvariu suprapopulat. Ziceai ca ai citit, n-ai dat de regula "1cm de peste la 1l de apa"?

Editat de Lofty: am reparat eu link-ul.
Instructions for treatment: Application of JBL Punktol:
Any active carbon must be removed from the filter before application, UV-C devices and CO2 fertilizers switched off and, in saltwater, skimmers and ozone equipment switched off.
Dose: 10 ml to 100 l water. Repeat doses to be given, if required, on 3rd, 5th etc. days in full quantity.
Immediately before each repeat dose, 30 – 50 % of the water should be changed. Increasing the temperature to 30°C is beneficial to treatment, providing the fish can tolerate this temperature.


Articolul integral aici
Inca o intrebare, poate da Dumnezeu si e ultima la topicul asta...

In momentul asta nu mai vad puncte de gris pe nici un peste (e drept ca se misca non-stop viviparii mei). Pestii au o pofta de mancare nebuna si se "curteaza". Am administrat pana acum 2 doze de JBL Punktol Ultra si tin apa la 31 de grade de 10 zile.

Intrebarea e: administrez si a 3-a doza de Punktol?

JBL spune asa: "Repeat doses to be given, if required, on 3rd, 5th etc. days in full quantity." De partea cu "if required" va intreb
E suficient deocamdata. Pune apa la declorinat 48 de ore (o lasi intr-un recipient deschis, cu suprafata cat mai larga - lighean sau galeata de ex., dar NU sticla) apoi da drumul la acvariu, pentru ciclare.

In mod normal acvariul tau ar trebui sa mearga "in gol" (fara pesti, dar cu filtru, incalzitor si aerator pornite) cel putin 2 saptamani, dupa care poti introduce doi pesti rezistenti, cum sunt cory. Dupa inca doua saptamani ar trebui sa ai un acvariu ciclat.

Poti verifica cicolarea acvariului folosind unul din testele de apa disponibile la petshop-uri.

Poti scurta perioada de ciclare daca iti faci rost de un burete dintr-un acvariu ciclat (vezi sa nu fie pesti bolnavi in acvariul respectiv) sau daca folosesti culturi bacteriene, pe care tot la petshop le gasesti. Grija mare insa: NU FAC MIRACOLE! Mie mi-au murit 3 pesti deja din cauza ca m-am bazat prea mult pe aceste solutii si inca n-am scapat.

La 30L o sa-ti fie greu sa mentii un biotop stabil, asa ca iti recomand specii de pesti cu dimensiuni mici si rezistenta mare: guppy + molly (pentru suprafata si mijlocul coloanei de apa) si cory + ancistrus (pentru fund).

Cauta pe forum la "Coltul incepatorului", o sa gasesti ghiduri si informatii utile. Dar e bine sa ai in vedere tot timpul ca acvaristica are in spate un pic de stiinta, sper sa-ti placa sa citesti.

Spor si tine-ne la curent!
Obviously not...

Pana sa ridic temperatura pentru gris, temperatura din camera era foarte apropiata de cea din acvariu. De asemenea, schimbam 20% din apa, nu jumatate.

Nu am un al doilea incalzitor, o sa ma folosesc de aragaz. Thx!
 
Forum Index » Profile for AlinC » Messages posted by AlinC
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com