Message |
|
Sa-ti traiasca Ocellatusii, sunt foarte frumosi! Apropos, de unde ai achizitionat perechea?
Referitor la Neolamprologus pulcher (ca dealtfel toate speciile din asa-zisul Brichardi group): se inmultesc foarte rapid si apoi toata familia participa la apararea teritoriului fiind capabili sa puna stapanire pe tot acvariul. Daca ii vrei neaparat trebuie planificata atent operatia. Da o cautare dupa "Brichardi death squad" sa vezi experientele altora.
Eu as achizitiona la pasul doi grupul de Cyprichromisi si in felul asta o sa te bucuri de Ocellatusi care vor prinde mult mai mult curaj.
Bafta in continuare si asteptam evolutia.
|
 |
|
Ocellatusul e primul tanganyikan pe care l-am vazut si mi-a placut din prima asa ca te inteleg. Nu stiu cat de bine se vor intelege la numarul pe care il vrei, dar daca-i iei de mici ai o sansa. Pentru dimensiunea lor sunt extrem de batausi si nu ezita sa atace orice le pare o amenintare.
Referitor la Cyprichromisi, cand am spus normali vorbeam de leptostoma, pentru ca jumbo se fac mai mari si teoretic au nevoie de lungime mai mare 150+ (Nu cred ca e imposibil, nu am avut jumbo, aici vorbesc iar din carti...) . Oricum sunt multe variante frumos colorate, totul e sa gasesti pe undeva. Cea mai accesibila (pe care o am si eu) e Mplungu dar nu e asa frumos colorata precum Utinta sau Kitumba de exemplu. Aici , ca sa revin la experienta proprie, raportul mascul/femela e important si are doua aspecte: femelele nu sunt colorate si nu dau asa bine, dar daca nu ai min 3 femele la un mascul, femelele vor fi alergate si vor sta mai tot timpul ascunse in cate un colt cu capul in jos. Eu unul as lua 3M + 9F si de aici incolo garantat vei avea pui la greu, fara probleme... Apropos, daca tin bine minte acvariul din postul vechi, parca nu are capac. La Cyprichromisi e musai sa-l acoperi cu ceva plasa, sticla, whatever... ce vrei tu pentru ca sar des... am patit-o!
Cu leleupi nu sunt probleme, cu putin noroc gasesti la noi si perechi gata formate.
Personal, de la nevertebrate am luat doar creveti, asa ca nu stiu cum se prezinta pestii, dar sigur vei gasi si oameni cu experienta in directia asta.
Daca mai vrei si alte surse de tanganyikani da-mi un pm si iti mai zic acolo.
Bafta si asteptam continuarea cat mai curand...
|
 |
|
Super initiativa, de mult asteptam asa ceva.
Acum cateva intrebari/comentarii:
1.Shell-dwellers: Vrei sa folosesti toate speciile enumerate sau sa alegi cate una pe fiecare nisa? Daca le vrei pe toate eu unul cred ca sunt prea multe, mai ales daca vei achizitiona pui pentru inceput. (Ex. ar trebui sa iei minim 5 buc ca sa te alegi cu o pereche la Julies, Leleupi si Alto; Ocellatus tot vreo 5 si sa-ti ramana sa zicem un trio 1M+2F. Aglomeratia va fi destul de mare, Julies, Leleupi si chiar Alto se hranesc ocazional cu pui de Ocellatus cat sunt ei razboinici si e pacat. In plus Alto sunt tot shell-dwellers si in general nu se recomanda doua specii pe nisa asta decat in acvarii mari. Variantele de shell-dwellers care traiesc in colonie nu-ti plac (multifasciatus sau similis)? Mai ales ca ii gasesti relativ usor si la noi si nu te costa asa mult? In plus se inmultesc chiar daca mai pierd ceva pui (la mine perechea de julidochromis incearca sa tina populatia de multifasciatus sub control... ) Alegerea ta, Ocellatus mi se pare cea mai buna: e un peste frumos cu o atitudine razboinica "speciala"... (iti ataca mana daca esti prea aproape de teritoriul lui)
2. Pentru zona de open water, singurii cu adevarat open water sunt Cyprichromisii. Paracyprichromisii stau mai mult pe panga pietre si incep sa concureze cu ceilalti Rock-dwellers. Ophthalmotilapia sunt oarecum open water, dupa carte ei fac parte din grupa featherfins si au nevoie de acvarii mari. Sunt foarte frumosi nimic de zis (nu am avut, aici vorbesc doar din carti - acvarii mari, depun pe nisip, vor vecini linistiti - aici poti avea o problema cu leleupi care mi se par mai agitati. Eu votez cu Cypricromisii (dar nu jumbo ci normali). Si pe astia ii gasesti la noi, se inmultesc usor, au un comportament interesant, sunt cu adevarat open water si cel mai important prezenta lor in acvariu are un efect linistitor asupra celorlalti pesti care prind curaj si ies din ascunzatori mult mai des. Eu de cand am adaugat Cyprichromisi am ajuns sa vad Multis venind pana aproape de suprafata dupa mancare.
3. Rock-dwellers. Mie imi plac ambele specii, problema e ca trebuie sa incepi cu min 5, alegi cate o pereche din fiecare si ii dai pe ceilalti pentru ca altfel iese rau dupa formarea unei perechi (aici am experienta personala cu julidochromisii... in plus chiar dupa alegerea perechii daca redecorezi risti sa se desparta)
Scuze de lungimea postului, dar ma pasioneaza Tanganyika si ma bucur sa vad asa un proiect. Bafta multa si eu unul astept cu nerabdare sa vad produsul final.
|
 |
|
Gasesti in Hornbach tevi Eheim de mai multe dimensiuni si le poti gauri.
|
 |
|
Inlocuieste rotorul!
|
 |
|
Backgroundul 3D s-a dat, Lampa este momentan rezervata. Restul articolelor valabile conform anuntului.
|
 |
|
Julidochromis transcriptus s-au dat. Ramane valabil anuntul pentru Cyprichromisi.
|
 |
|
Sterilizatorul UV - JBL Aqua Cristal UV-C 9W s-a vandut. Restul articolelor raman valabile.
|
 |
|
Decorul nu s-a mai vandut, revine in lista.
|
 |
|
Decorul de acvariu (Background 3d) este rezervat si 99% dat. Celelalte pozitii raman valabile.
|
 |
|
1 pereche matura Julidochromis transcriptus "gombi" - Femela cca 8-9cm, Mascul cca 4-5 cm. 20RON
10 bucati Cyprichromis leptosoma Mpulungu - 1 femela matura cca 7-8 cm + 9 pui 2-5cm. 50Ron
|
 |
|
Vand urmatoarele produse:
1. Decor acvariu (Background 3d) - Aquarium Munster Aquadecor Tanzania 118X47cm. Nou, nefolosit, in cutie. 550 RON.
2. Lampa acvariu - Hagen GLO T5HO 2x39W inclusiv tuburi (folosite) - 1 tub Osram Lumilux 865 si 1 tub Aqua Medic Reef Blue. Lampa se poate monta pe acvarii cu lungime intre 89-132 cm. 300 RON.
3. Sterilizator UV - JBL Aqua Cristal UV-C 9W. In stare exceptionala, bec nou JBL. 250 RON.
4. Filtru extern Tetratec - Tetratec EX 700. Stare foarte buna. Filtru vine cu urmatoarele medii de filtrare (folosite): 2 sertare cu bureti originali Tetra, 2 sertare Siporax. FARA furtune si piese de admisie si evacuare. 150 RON.
5. Incalzitor de substrat - Folosit, Putere 20W, Lungime de 4m (cablul incalzit) plus 2x2 m cablul de alimentare. Ventuze de fixare 17 bucati. 150 Ron.
|
 |
|
|
 |
|
Julidochromis. Nu as baga mana in foc ce varianta dar cred ca e transcriptus. Asta cu
si mananca mancare de peste
suna bine rau.  Unii care mananca mancare de pisici nu aveau?!
|
 |
|
Nu vrei sa dai si ceva detalii despre acvariu (dimensiuni, specii/nr. pesti)?
|
 |
|
Referitor la Tanganika: Cochilii de Neothauma nu cred ca are nimeni pentru ca au un pret prea mare si se pot inlocui usor cu cochilii de escargot din cele folosite in restaurante. Astea din urma se gasesc la preturi ok pe ebay (eu am cumparat la borcan de 36 bucati la preturi rezonabile) Ai aici un link dar gasesti usor la o simpla cautare dupa escargot shells: http://www.ebay.com/sch/sis.html?_kw=36+French+Empty+Escargot+Shells+-+Perfect+for+Cichlids&_id=120698399580 Exista cel putin un site care vinde si Neothauma dar din cate imi amintesc erau undeva la 2 $ bucata; daca vrei neaparat iti gasesc linkul
Acum referitor la populare ai cateva variante:
a.Comunitar de Tanganika cu trei nise ce se pot acoperi cu cate o specie in volumul dat.
1. Shell Dwellers: variantele care traiesc in colonie - Neolamprologus Multifasciatus sau Similis (5-6 exemplare) si 2-3 cochilii de per bucata. Astia sunt simpatici si se inmultesc usor, in plus au un comportament de grup interesant si le place sa redecoreze permanent mutand cochiliile si nisipul. Ar mai fi si variantele care traiesc in familie 1M + 1-2 F - Neolamprologus Ocellatus sau Brevis (am dat exemple de specii care se mai gasesc pe la noi, dar mai sunt si altele mai greu de gasit, nu imposibil)
2. Rock Dwellers: Julidochromis Trascriptus 1 Familie 1M +1F (pt ca sunt mai mici si nu au nevoie de f mult spatiu; 270l nu e chiar mult) sau Neolamprologus Leleupi tot 1 Familie. Pentru ei ai nevoie de o zona cu pietre pentru ca stau numai printre ele...
3. Open water: 1 Colonie de Cyprichromis leptostoma 3-4 M si 7-8 F. Aici gasesti la Hornbach varietatea Mpulungu, dar cu putin noroc mai sunt altele mai colorate... daca ai nevoie de surse iti mai pot da cateva idei...
b. Colonie monospecifica si aici ma refer la Tropheus. Varianta asta e cam la limita in volumul tau si risc sa ma contrazica iubitorii de tropheus, dar eu cred ca poti tine o colonie de duboisi 12-15 exemplare. Partea mai grea e ca sunt relativi scumpi si ar trebui achizitionati toti odata. Daca e cazul putem dezvolta si sunt sigur ca te vor ajuta cu mai multe informatii iubitorii speciei...
|
 |
|
...sau Tanganika pitice altfel nu e suficient spatiu.
N. Multifasciatus/Similis/Ocellatus/Brevis plus ceva cochilii, Julidochromis Transcriptus/N. Leleupi/N. Brichardi si ceva pietre.
Ca sa fie foarte clar doar una dintre specii pentru fiecare nisa.
|
 |
|
Rezolvat. Se poate inchide, multumesc.
|
 |
|
Gasesti in linkul de mai jos, o scurta descriere care ajuta la identificarea corecta a lui SAE:
http://www.aquaticscape.com/articles/algae.htm#sae
|
 |
|
Reducere: pret nou 20 ron.
|
 |
|