| Message |
|
|
|
Sumpul este ok compartimentat, iar pompa de la Eheim ar trebui sa fie suficienta. Practic o
sa ridice undeva in jur de 500-600 litri pe ora, debit care cred sa fie suficient pentru acvariu
plus sump 100 litri. Mai ales ca sumpul nu este foarte mare si nu poti baga prea mult material
filtrant. Verifica totusi si graficul de ridicare al pompei ca sa fii sigur ca iti va ridica 500-600 litri.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Imi pare rau sa aud asta. Bine ca in final costul nu a fost exagerat.
Al meu deocamdata supravietuieste, prazoasii se deschid regulat, se pare
ca si buretele e ok. O sa postez ceva poze azi sau maine.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
brutusanf wrote:Este secret, nu pot sa-mi spun cum fac!
Raspunsul asta nu prea are ce cauta intr-o comunitate acvaristica.
Nu de alta dar e posibil sa vorbesti singur de acum inainte.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Gabriel wrote:Unii mai jmekeri sheau tras pompe dealea fortec si vin aicia sasi dea aiere.
Asa  [Ordine de zi]
N-aveti voie pe aici cu bazine din astea. Nu le toleram.
Da' sti ca postarea aia cu Ordinea de zi a fost schimbata dupa 1 an? A modificat finalul, acolo unde
ma facea basinos parvenit. Finalul este complet modificat. Adica din punctul lui de vedere nici usturoi
n-a mancat nici gura nu-i miroase. Penibil!
Ciprian arata foarte fain
|
 |
|
|
|
Pentru acvarii sub 250 litri nu se justifica folosirea unui sump, cel putin in cazul acvariilor de apa
dulce. Beneficiile aduse sint mai mici decat dificultatea de a implementa un asemenea sistem, si
din punctul meu de vedere nu merita. Pentru acvarii mici, mai mici de 250 litri, se poate folosi
si implementa mai usor un filtru in interiorul acvariului, pe modelul sumpului, doar ca trebuie
mascat bine si va lua din spatiul util pestilor si aquascapeului.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Ceea ce vrei tu, un timp de 20 de secunde, este asemanator cu modul long pulse de la pompele
originale Vortech. Intrebarea mea este de ce vrei un timp atat de lung? Din experienta mea,
valurile asemanatoare cu cele din ocean se obtin cu short pulse, adica pompele de pe un geam
lucreaza la maxim pentru o perioada scurta, maxim 1-2 secunde, timp in care pompele de pe
geamul opus sint oprite, apoi se inverseaza. Timpul trebuie "gasit" prin testari succesive pentru
fiecare acvariu in parte, ele tin de dimensiunile bazinului, pozitionarea pompelor si rockscape.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Daca este loc poti sa ma treci si pe mine lista cu betatesterii
Am si eu o idee, la care lucrez de multa vreme, legata de filtrarea biologica si filtrele biologice,
aplicatia poate fi extinsa cu un calculator pentru calcularea necesarului de filtrare biologica
intr-un acvariu marin.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Daca nu rezolvi cu filtrarea vor muri toti indiferent de culoare destul de repede.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
Nu e suficient pentru cei 6 carasi, parerea mea, poti sa il arunci la cos
Iti trebuie un filtru extern, cat mai mare, dar care sa aiba debitul reglabil,
ca sa nu ai furtuna in acvariu. Si umplut cu medii biologice, nu cu bureti sau
bile negre. Un burete subtire si eventual perlon sint suficiente pentru filtrare
mecanica, in rest iti trebuie medii biologice. SI va trebui sa filtrezi nisipul ala
probabil odata la 2-3 zile.
Mai documenteaza-te in privinta carasilor.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
Nu am inteles ce filtru ai, dar in orice caz "bilele" alea negre nu te vor ajuta prea mult.
La cei 6 carasi iti va trebui o filtrare serioasa, o canistra externa cat mai mare dar cu
debit reglabil.
Ai putea sa incerci un decor cat mai natural, nu cred ca plantele de plastic sint Feng Shui
indiferent de calitatea lor. Vor arata kitsch si nu Feng Shui.
Rezolva problema filtrarii si mai documenteaza-te pe forum, altfel cei 6 carasi nu vor rezista multa
vreme.
O seara placuta,
Dragos
LE si unde vezi tu plante de plastic in imaginea care te-a inspirat?
Evita sa mai postezi consecutiv, e obositor, ai un buton de edit care este valabil 1 ora de cand ai postat.
|
 |
|
|
|
Ciclarea se termina cand ai NO2 sub 0,025, preferabil nedetectabil. Acvariul tau nu
este ciclat. Iar cei doi bureti nu o sa te ajute prea mult la filtrare, iti trebuie niste medii
biologice de calitate. Daca testezi si amoniacul sint convins ca ai si amoniac.
Filtrarea deficitara este problema in acvariul tau din cauza careia iti mor pestii.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
Setupul asta promite mult, sint tare curios cum o sa arate peste 2 luni
Bravo Bitane!
|
 |
|
|
|
Ce inseamna parametri normali pentru tine? Ce inseamna ciclare, cat a durat ciclarea la tine?
Eritromicina din cate stiu decicleaza. Filtrul intern ce are in el?
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Bine ai venit! Interesant proiect
Dar chiar si 6 goldfish sint cam multi in 100 litri de apa. 3 ar fi mai ok.
Nu ne-ai spus ce filtrare, ce iluminare o sa ai, ce plante etc.
Spor si asteptam poze
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
|
O pompa care sa ridice real 1500 litri e ok. Poti sa o folosesti pe cea de 2000 litri, si eventual
ii pui un robinet sa mai poti regla din debit. La 50 litri material filtrant si 1500 litri pe ora real
vei avea un timp de retentie de 1 minut, ceea ce este ok. Tinand cont ca acolo ai un wet/dry e bine
sa nu scazi sub 1500 litri pentru a se oxigena bine apa. Cu cat scazi mai mult debitul cu atat creste
timpul de retentie al apei in mediile de filtrare, ceea ce e bine pina la un punct, dar iti scade oxigenarea.
Fiind un wet/dry eu zic ca 1500 litri real la 50 litri material filtrant este ok.
@koala schita pe care o vezi este facuta din ideeile mele si ale lui Adi Radu din Timisoara, care are un
proiect de 1200 litri cichlide, dar din pacate nu l-a prezentat aici, l-a prezentat pe un alt forum. Pe langa
ce vezi acolo vor mai fi 1-2 reactorele cat mai inalte pentru denitrificare in camera unde ntra apa filtrata
mecanic, a doua din stanga in dreapta. Modelul asta de sump poate fi folosit cu succes la orice acvariu
de dimensiuni mari, sa zicem de la 6-700 litri in sus.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
Bravo Ciprian, frumos
Cum e cu vortechurile?
|
 |
|
|
Sper ca nu ai aruncat cei 3 dinti pe care i-ai rupt, ii putem lipi cu adeziv pentru plexi,
am eu adeziv vascos.
Arata bine cele doua placi, dupa ce le tii in apa de osmoza poti sa le bagi in apa sarata cu o
pompa ca sa ai circulatie si le lasi la curat (din engleza to cure)
Plasa este o plasa extrudata, o gasesti in Bricostore, cred ca si in alte magazine asemanatoare, si
cred ca are ochiurile de maxim 10 mm.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
|
Ce volum de medii filtrante va avea compartimentul respectiv? Si care e suprafata lui?
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
|
A iesit foarte bine, mai trebuie sa pui fitingurile pentru overflow si teava de la pompa de recirculare.
Saptamana viitoare ar trebui sa vina si pompele pe care le-am comandat.
O zi buna,
Dragos
LE daca nu ai un tank conector unde iese teava care aduce apa de la pompa de recirculare va trebui
sa folosesti mult silicon si eventual o mufa (lipire/filet interior) si un niplu (lipire/filet exterior) ca sa treci
teava prin gaura. Si sa confectionezi doua saibe care sa astupe gaura, si pui silicon intre ele.
LLE acum m-am uitat mai atent, poti sa o lasi si fara nimic, vad ca partea de jos a gaurii e aproape la acelasi nivel
cu golurile pieptanelui, ceea ce este ok.
|
 |
|
|
|
Da, bun pretul, dar am comandat deja pompa de la Boyu. Dar e bine de stiut.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|