[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: kirucd
Forum Index » Profile for kirucd » Messages posted by kirucd
@roni aveau cumva si Reef snow de la Tropic Marin?

O zi buna,
Dragos
Varianta cu "cat mai multa filtrare bio cu atat mai putin NO3" poat fi valabila in cazul
folosirii mediilor gen Matrix sau Eheim Substrate Pro sau altele similare, unde pot apare
zone anaerobe in interiorul lor ceea ce duce la aparitia bacteriilor care reduc NO3 anaerob.
Numai ca este nevoie de un flow mai scazut sau de o cantitate mare de material filtrant.
Ori in cazul colegului nostru nu cred ca este asa pentru ca el are un filtru intern plin cu bureti.
Nu cred ca acest filtru poate face reducerea NO3, de fapt sint sigur ca nu o poate face.
Parerea mea este ca ori testul este compromis (vechi sau necorespunzator) ori cel care
face testul nu il face bine sau nu il citeste bine. Nu cred sa fie o valoare mai mica de 0,5 in apa
la sfarsitul ciclarii. Si daca schimbi 80% din apa si tot va fi mai mult NO3.

O seara placuta,
Dragos
daniel12 wrote:@Stefan&Dragos

Mersi de explicatii. Desi nu mi-e clar ce se intampla cu glutaraldehida cand se descompune, mai ales in ce elemente o face.

Referitor la atitudine, recomandarea mea este sa va uitati mai atent la intrebare/problema si mai putin la om. Nu vad unde am eu o atitudine superioara, felul intrebarii nu inseamna o atitudine superioara. Daca intreb cum disociaza un acid slab in apa nu e obligatoriu sa raspunda cineva care nu stie raspunsul si sa ma acuze de o atitudine superioara.

Mno, bine ca stiu cum sta treaba. Nu mai deschid subiecte de discutie "incomode".

P.S: Elementul Carbon nu e solubil in apa.

Inclusiv abordarea asta mi se pare din aceeasi categorie. Cred ca ar trebui sa te uiti si in propria ograda ca sa
realizezi exact cum sta treaba.
Si da, elementul carbon nu e solubil in apa, CO2-ul insa este

O seara placuta,
Dragos

LE cand o sa gasesc un studiu facut pe ceea ce se intampla cu glutaraldehida in apa am sa postez un link.
Deocamdata nu am gasit si ma bazez pe explicatiilor producatorilor gen Seachem.
"Aceasta pagina nu a fost gasita" - deci linkul pus de tine nu este corect.

O seara placuta,
Dragos
Nu stiu unde ai citit despre viteza de circulatia a apei prin mediile filtrante, dar pun pariu ca ar
trebui facuta o distinctie intre Matrix sau Eheim Substrate Pro si bureti. Prin Matrix, chiar daca
la suprafata apa va avea o viteza, in interior lucrurile se schimba. Daca vei scadea viteza la
Matrix spre exemplu pot aparea zone anaerobe in interior, care pina la urma nu este un lucru
rau pentru ca acolo se vor dezvolta bacterii denitrificatoare. Pe de alta parte viteza de circulatie
a apei trebuie corelata si cu volumul madiilor de filtrare, ori din ce am vazut eu acolo tu ai un
volum destul de mare de medii de filtrare. Una este sa recirculi 200 litri de apa prin 1 litru de
medii filtrante o data pe ora si alta de 5 ori pe ora prin acelasi litru de medii filtrante.
Parerea mea este ca de 4-5 ori la volumul acvariului si la volumul de medii filtrante pe care il ai
ar trebui sa fi ok. Ca sa te convingi ca este asa ar trebui sa faci niste teste ale apei, pentru
NH3/NH4, NO2, NO3 si eventual PO4.

O zi buna,
Dragos
Daca iti iei un balast electronic nu mai ai nevoie de altceva decat de socluri (in care se instaleaza neoanele)
si neoane. Schema de conectare o gasesti si pe balast.
Vezi ce lungime de neoane ai nevoie, sint mai multe dimensiuni atat pentru T5 cat si pentru T8.

O seara placuta,
Dragos
Sa inteleg ca pompa are un furtun (teava) care ajunge la fundul filtrului (adica trece prin bureti si mediile
filtrante) si trage apa de jos. Iar apa vine inapoi in filtru pe sus din acvariu (principiul vaselor comunicante).
Daca e asa eu cred ca este ok. Nu stiu ce debit are pompa relativ la dimensiunea acvariului, daca reusesti sa
recirculi apa de 4-5 ori e ok.
In ceea ce priveste materialele filtrante mi se pare mai mult decat suficient, poate niste teste de NO3 si PO4
ar fi concludente.

In rest nu ma prea pricep la cichlide asa ca nu stiu ce sa iti spun.

O seara placuta,
Dragos
Adevarul e undeva la mijloc, cel putin din ceea ce am citit eu.
Substanta activa este glutaraldehida, mai bine zis un isomer polimerizat al acesteia, pe nume polycycloglutaracetal,
care este si o sursa de carbon pentru plante si in acelasi timp si un algicid. Se pare ca in procesul de descompunere
al glutaraldehidei se asigura aport de CO2 pentru plante, dar, si asta este destul de important, structura glutaraldehidei
este similara cu cea a lanturilor carbonice lungi (5 carbon chains) care sint produse in procesul de fotosinteza, si astfel
plantele au la dispozitie, in urma descompunerii glutaraldehidei, o structura similara si pe care o asimileaza direct,
in acelasi timp cu asimilarea de nitrogen (din NO3).

Linkuri unde gasiti o parte din raspunsurile de mai sus:

http://en.wikipedia.org/wiki/Glutaraldehyde

http://www.seachem.com/Products/product_pages/FlourishExcel.html

http://www.seachem.com/Library/Articles/General_Chemistry_of_the_Planted_Aquarium.pdf

http://www.seachem.com/Library/Articles/Carbon_in_the_Planted_Aquarium.pdf

http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/south-western-ohio-aquatic-plant-enthusiasts/31615-glutaraldehyde-instead-excel.html

http://www.barrreport.com/showthread.php/11450-Glutaraldehyde-residual-decay-rates-in-real-planted-aquariums?highlight=glutaraldehyde

Easy Carbo si Seachem Flourish Excel sint produse similare.

@daniel12 faptul ca ai multe cunostiinte si iti place sa te documentezi nu cred ca iti da dreptul sa tratezi pe altii cu
superioritate, lucru pe care il faci destul de des in ultimul timp. La urma urmei sintem aici pentru un hobby comun,
si daca ai invatat mai multe decat altii e foarte bine atata timp cat comunici ceea ce ai invatat pe un ton normal, si
nu de superioritate. Numai cine nu munceste nu greseste, si apoi sint convins ca nimeni nu le stie pe toate. smilie

@stefanp putin mai multa documentare nu strica niciodata

O seara placuta,
Dragos
Am fost mai rapid
Da, eu as fi folosit doar doua coturi de 45 in locul celui de 90 plus cel de 90 arc de cerc. Si mutam
pompa putin mai in mijlocul compartimentului.

O seara placuta,
Dragos
Arata totul ok o singura remarca, era mai bine sa folosesti 2 coturi la 45 de grade in loc de cel la
90 de la teava care aduce apa de la pompa. O sa ai un debit mai mic datorita acelui cot.

O seara placuta,
Dragos
Plantele de fundal din dreapta au crescut si au acoperit radacinile cu moss din fundal.
Mie imi placea mai mult poza anterioara

O seara placuta,
Dragos
Si eu m-as lua dupa tine daca as putea si as face un schimb de apa pe saptamana si as da o
"feliuta" de mysis de mancare de trei ori pe zi numa' ca la 650 de litri si o tarla de vietati
e cam greu de obtinut rezultate cu reteta ta
Dar faptul ca reusesti sa il tii in echilibru e de apreciat, din punctul meu de vedere e mult mai greu de
echilibrat un nano decat un acvariu 500+.
Dar asteptam cu interes reeful de 500+ si sfaturile "batranilor" cu privire la asta
1. Eu am folosit Special Blend si nu l-am lasat deloc sa stea, am introdus in intakeul pompei
reactorului in timp ce acesta functiona. Numai ca trebuie sa ai rabdare, biopeletii nu incep
sa lucreze intr-o zi, dureaza cateva saptamani.

2. in functie de reactor trebuie aleasa pompa. Daca la inceput biopeletii fluidizeaza cum trebuie,
pe masura ce bacteriile se dezvolta vor fi fluidizate mai greu. Asa incat e bine sa ai o rezerva la
pompa, altfel te trezesti ca peste cateva saptamani nu mai fluidizeaza.

3. Se consuma pe masura ce bacteriile se hranesc cu, carbonul organic din biopeleti.

Reactorul trebuie pozitionat in asa fel incat apa care iese de la reactor sa ajunga la intakeul
pompei skimmerului. Daca nu faci asta ai toate sansele sa umpli acvariul de ciano.

O seara placuta,
Dragos
Din poze nu imi este foarte clar, cum circula apa in filtru? Din poze pare ca apa ajunge in filtru
pe principiul vaselor comunicante, dar nu vad pompa, pompa trage apa de unde?

Si un sfat, cand faci poze poti sa pui o patura sau ceva inchis la culoare pe partea opusa,
pozele se vor vedea mai bine.

O seara placuta,
Dragos
Da, si tinand cont ca eu am fosfatii 0 am sa incerc sa opresc reactorul de antiphos pentru cateva zile sa vedem
ce se intampla. E posibil ca reducerea fosfatilor la mine sa nu fie facuta doar de antiphos, ci si de Matrix si
biopeleti.

O zi buna,
Dragos
Frumos domnu', frumos
Si zoasii aia albastri sint faini, imi doream si eu da' nu am apucat sa dau comanda

O zi buna,
Dragos
Ai ajuns fix unde sint si eu in acest moment, PO4 0 si NO3 2,5-3. Numai ca la mine a fost invers, am avut
PO4 0 de vreo 4 luni incoace si NO3 nu vroia sa scada. Acum incerc sa gasesc cantitatea optima pentru
biopeleti, si nu e usor.

O zi buna,
Dragos
Nici eu nu cred in testele x in 1. Daca vrei sa faci totul ca la carte, in fond crevetii aia costa niste bani,
varianta este teste dedicate si eventual niste masuratori la un laborator ca sa vezi exact parametri apei
de la robinet, si daca nu te ajuta suficient atunci osmoza este singura varianta.

O seara placuta,
Dragos
1. La un volum brut de 595 de litri vei avea probabil un 500 litri net si ar trebui sa recirculi macar de
4-5 ori apa pe ora, asta inseamna 2000-2500 litri pe ora. O pompa care sa iti recircule 2500 litri pe
ora la o inaltime de 1,5 metri sa zicem ar fi Eheim de 5000 litri pe ora (5000 litri este orizontal, la
1,5 metri scade cam la jumatate). Deci nu poti folosi niciuna din pompele pe care le ai. Si nici sa
folosesti 2 pompe nu merge

2. Volumul acvariului sump conteaza pentru a prelua surplusul de apa daca se opreste curentul.
Inaltimea lui iti recomand sa o faci de 40 cm, impartit in 3 camere, o camera de prefiltrare,
o camera de filtrare pe care o umpli cu materiale filtrante gen Siporax sau asemanatoare (Eheim
Substrate Pro sau Matrix si mai sint si altele), si o camera pentru pompa de recirculare. Peretii
despartitori dintre camere ar trebui sa fie 30 cm intre prima si a doua camera si 25 cm intre a doua
camera si a treia, iar nivelul in ultima camera il poti tine la 20 cm.

3. E obligatoriu sa dai gauri in sticla pentru sistemul bean animal. Mai exista variante unde nu se dau
gauri dar nu le-am testat si nu pot sa iti spun cum functioneaza. Si exista si varianta sa cumperi un
overflowbox, dar pretul este dublu decat te costa sa faci sistemul bean animal. Piesele acelea care
se fixeaza in gauri sint un fel de flanse cu filet si piulita (tank adaptor) si le poti gasi uneori si la
magazinele de acvaristica (reef, pepika etc.). Verifica threadul lui Crys ca sa vezi despre ce vorbim.
Overflowul bean animal se poate face intern cat si extern.
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/19550.page

4. Fultrarea cu sump de obicei este foarte performanta si nu cred ca ar trebui sa mai faci schimb
la picatura, dar nu ar fi rau sa ai un sistem de completare a apei evaporate cu un senzor de nivel
in camera pompei, o electrovalva pentru apa pusa pe o teava care sa iti aduca apa din baie. Daca
vrei sa faci schimb la picatura vei avea nevoie de inca o gaura in acvariu.

O zi buna,
Dragos

Forum Index » Profile for kirucd » Messages posted by kirucd
Go to: