| Message |
|
|
Un sfat, util sper eu  , cand instalezi fitingurile pentru bean animal nu lipi fitingurile din
interiorul cutiei, nu e nevoie sa le lipesti, in felul acesta poti sa le cureti mai usor cand ai nevoie
si poti sa setezi bean animalul mai usor (nu intotdeauna iti iese din prima la inaltimi). Practic trebuie
sa lipesti numai ce pleaca din overflow, tevile pe care le lipesti in flanse. Spor sa ai! Si asteptam pozele.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
Bravos Iulian  jos palaria
|
 |
|
|
|
Chiar daca nu sint acelasi lucru, un mix intre cele 3 cred ca poate fi folosit, atata timp cat nu depasesti
dozele recomandate. Acum ce inseamna doze recomandate depinde numai de acvariul tau.
Sincer nu am fost atent la diferenta dintre Ferropol si Ferropol 24, dar cred ca poti sa le folosesti impreuna.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
In cazul asta incearca sa introduci bacteriile cu o seringa in dreptul intake-ului de la canistre,
in felul asta ajung in canistre. Poti sa faci o aditie chiar si daca nu a trecut o saptamana de la
ultima aditie. Cred ca sistemul tau are nevoie de mai multe bacterii.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Deci nitratii stau undeva la 20-30. Marirea dozei de NOPO4X nu este o solutie, intrebare cand aditionezi
bacteriile unde le pui, direct in apa sau in canistre, si cum e flowul la tine in canistre, de jos in sus sau
invers? Cred ca ai putea sa mai aditionezi niste bacterii in canistra, poate asa se mareste colonia de bacterii
din Matrix.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Nu am presupus nimic, nu folosesc produsele de la JBL. Imi cer scuze ca am avut intentia sa
iti raspund, in primele posturi ai scris ca nu intelegi, desi in prospect scrie destul de clar.
Si da, este Ferropol 24.
Nu ma cred in niciun fel destept si nici nu am presupus ca esti proasta, imi cer inca odata scuze
dar ai inteles gresit.
Pe de alta parte, indiferent daca folosesti sau nu acest produs, nimeni iti poate spune pentru
acvariul tau cat din fiecare produs sa folosesti, depinde doar de cat de multe plante ai, de cat
de multa lumina ai, de cat CO2 aditionezi si daca aditionezi samd. Nu exista o reteta universala
pentru toate acvariile.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Prima varianta a setupului (cea cu valea) mi se pare extrem de reusita si odata cu cresterea plantelor
ar fi fost spectaculoasa. Dar important este sa iti placa tie in primul rand.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
In linkul de mai sus ai prospectul. Din prospect rezulta ca se folosesc in acelasi timp, ferrotabsul nefiind
suficient. Restul tine de masuratori, de cat fier papa plantele tale, de cat de multe plante ai in acvariu.
Nimeni nu poate sa iti dea o reteta exacta, parerea mea, e functie de acvariul tau.
O zi buna,
Dragos
P.S. Prospectul nu este si in romana dar presupun ca macar limba engleza o cunosti. Daca nu o cunosti,
il poti traduce cu Google.
LE
JBL Tip:
Unstable trace elements cannot be added as long-term fertilizers, therefore your plants also need JBL Ferropol 24
as a daily fertilizer. JBL Ferropol 24 is carefully balanced to be a perfect supplement to the basic fertilizer, JBL FerroTabs.
|
 |
|
|
narcis wrote:Salut. Imi permit sa nu cred ca substratul este cauza cresterii ph'ului, cauta in alta parte. Dragos foloseste acest substrat, black si nu are probleme cu cresterea ph'ului (face si aditie de co2). In general substratul fertil se foloseste pentru a se dezvolt plantele armonios, ajuta la stabilizarea ph'ului in nici un caz nu duce la cresterea acestuia facand aditie de co2.
Da, eu folosesc Fertisoil si aditie de CO2 si cum zicea si Narcis nu imi creste pH, ba chiar este stabil. Dar eu folosesc apa
de osmoza remineralizata si am un KH de 2-3, iar pH-ul este stabil la 6,50-6,55.
Deci Fertisoilul in niciun caz nu creste pH-ul. Dar daca la robinet ai KH 8 inclin sa cred ca si KH-ul este mare si nu scade
prin aditie de CO2. In acest caz solutia este osmoza. Turba nu am incercat asa ca nu pot sa iti spun cum se comporta.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
Poti sa omori daca bagi CO2 in nestiire si nu ai controller. Indiferent cat de mare este acvariul,
pentru a nu avea surprize e bine sa bagi CO2 putin la inceput si sa maresti treptat ca sa vezi
ce se intampla. Daca bagi in reactor fara numar de la nasu mare e posibil sa ai surprize.
Tina, nu mestereala omoara pestii, ci prea mult CO2
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
|
Bobitele vor lucra mai bine fara ciorap, dar trebuie sa gasesti o metoda sa nu ajunga in pompa cand se opreste.
Nu am experienta cu T5 la marine, am leduri, dar eu as merge pe cate unul din fiecare. oricum ATI este o alegere
foarte buna din cate stiu.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Magneziul e bine, poti sa il lasi acolo, Calciu eu l-as duce la un 420, pentru strontiu nu cred ca trebuie sa te stresezi
prea tare doar sa bagi odata pe saptamana doza indicata pe flaconul de la Seachem.
Dar problema mare e cu restul. Ar trebui sa scazi KH-ul undeva sub 10, desi la mine coralii s-au simtit bine si la
11-12, iar pH-ul la un 8,2-8,4, e prea mare 8,7. Dar este mare si pentru ca ai KH mare. Ca sa nu sufere coralii
si restul vietatilor nu trebuie sa reduci brusc, eventual in doua saptamani. Si reducerea o faci prin reducerea
aditiei de bicarbonat de sodiu care iti mareste KH. Iar salinitatea ar trebui sa fie 1025-1026, si aici e bine sa vezi
exact cat ai, posibil ca refractometrul sa fie mai aproape de adevar. Si aici trebuie ridicat treptat daca e 1021. Daca e
1024 la urmatorul schimb poti sa o aduci la 1025 si la urmatorul la 1026. Vezi ca are Gabriel un link cu un calculator
online unde poti calcula ce si cum cu sarea.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Mie mi-au trimis reactorul de biopeleti si a facut 1 saptamina. Iar controllerul ala gasim
noi o varianta sa ajunga la tine. Pina la urma e pacat sa platesti in plus destul de mult si
sa mai si astepti o gramada. Eu nu tin neaparat sa dau controllerul ala, nu cere de mancare
eu m-am gandit ca poate te ajut. Tu stii mai bine ce si cum.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
Si inca o blyxa fericita  bravo Stefan!
|
 |
|
|
deSCALAR wrote:parca pinguinul e putin pe langa peisaj
 si mai sta si proptit pe geamul lateral, nu l-o lua ameteala?!
|
 |
|
|
Si e si prea scumpa, mai bine iti iei un AiSol daca nu mai ai rabdare. Dar vezi ca cei de pe site-ul
care trimit in Europa, Saltysupply spun ca il au pe stoc. Eu in locul tau le-as cere banii inapoi si
as lua lampa direct din State. Si controllerul de la mine
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
Arata foarte bine reactorul, nici eu nu as pune burete decat daca nu ai alta solutie. Dar cred ca poti
folosi fara probleme, asa cum si producatorul recomanda, intr-o punga de filtru (filter bag), poti folosi
cred un ciorap de dama
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
Doua observatii:
- nitratii pot fi redusi de catre bacterii denitrificatoare cand sint hranite cu NO3PO4X daca au suficienta suprafata
de colonizare anaeroba, in cazul lui matale nenea koala, aceste suprafete nu cred ca sint destule, ai o canistra cu Matrix
unde in interiorul Matrixului ai suprafete de genul asta dar probabil nu destule, si cam atat, piatra uscata pe care o ai in
acvariu inca nu este colonizata si o sa mai treaca ceva timp pina se va intampla asta, iar backgroundul nu se pune
comparativ intre acvariul meu si al tau, hranim amandoi cam la fel de mult, eu poate ceva mai mult ca le dau si coralilor
papica in fiecare seara, eu am 8 litri de matrix si 4 litri de piatra vie marunta in BlueTower si tu ai 5 litri de matrix, skimmer
avem amandoi (skimmerul ajuta la reducerea incarcarii biologice, deci implicit si la reducerea nitratilor si fosfatilor), dar eu
am 60 kg de piatra vie in display si in refugiu, dsb-urile nu le punj ca inca nu cred ca lucreaza
- in privinta fosfatilor nu cred ca un debit de 2 litri pe ora poate ajuta, cred ca un debit de 200-300 litri pe ora ar trebui sa
rezolve problema, cel putin la mine asa este si am fosfatii 0, chiar daca folosesc alt antiphos cred ca principiul este acelasi,
e posibil ca un debit scazut sa faca fata in momentul in care fosfatii sint jos, cat de jos nu stiu
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Substratul cu care ai mai lucrat sau care iti este cel mai la indemana acela este cel
mai bun  (cel mai scurt drum este cel pe care il cunosti).
Lumina - invers, 3 x 865 plus 2 x Reef white.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|