| Message |
|
|
|
In afara de ce te-a sfatuit Narcis, eu zic sa mai pui ceva plante easy, mai consuma din nitrati (NO3). Chiar daca faci un schimb de apa nu
vei reduce nitratii sub jumatate, iar 100 cat ai acum este mult. Si daca folosesti teste x in 1 atunci valorile sint si mai mari.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Coloniile de bacterii ajuta ciclarea, dar nu iti fac ciclarea peste noapte. Daca nu vrei sa citesti si vrei sa
faci dupa cum te taie capul e problema ta. Si daca nu mai ai nevoie de ajutor sa fii sanatos, nimeni de aici
nu e obligat nici sa te ajute nici sa te asculte/citeasca. Cum nici tu nu esti obligat sa faci ce spunem noi.
O zi buna si ape limpezi iti doresc,
Dragos
|
 |
|
|
|
Daca ramai in continuare la cichlide nu ai nevoie de plante. Iar ciclarea acvariului nu se face in cateva zile.
Mai bine pune mana si documenteaza-te, gasesti o gramada de informatii pe forum, inainte sa cumperi ceva.
Ciclarea ar trebui sa dureze in jur de 3 saptamani. Plantele artificiale nu au ce cauta in acvariu.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Cichlidele sint pesti teritoriali, au nevoie de spatiu mare de inot si de suficient de multa apa. In plus e bine
sa ai o calitate impecabila a apei, si cum plante nu se pun iti va trebui o filtrare buna, mai buna decat in
cazul unui plantat. In acvariul pe care vrei sa il faci tu nu ar fi bine sa tii cichlide.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
Din pacate Moorish Idol-ul nu s-a acomodat, nu a mancat nimic de cand l-am introdus in bazin vinerea trecuta,
duminica seara au inceput sa ii apara puncte albe, care ieri si azi s-au extins, iar astazi a plecat in oceanul etern
Aviz amatorilor, cine vrea sa tina un Moorish Idol in bazin e bine sa fie sigur ca acesta mananca in captivitate,
altfel nu are nicio sansa. Aici e un articol interesant despre Moorish Idol:
http://www.advancedaquarist.com/2012/10/fish
Lima scabra se pare ca s-a acomodat, noaptea trecuta si-a schimbat din nou locul, acum e undeva in spatele bazinului
la baza unei coloane.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
|
Da, dar creanga din stanga iti fura privirea, eu as pune-o in spate, doar cea groasa din stanga.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Din punctul meu de vedere nu esti "catarul incapatanat", pur si simplu asta este optiunea ta. Eu doar mi-am spus parerea,
si in continuare cred ca 5 kg de piatra vie, o investitie de in jur de 100 euro, iti poate aduce mult mai multe beneficii decat
piatra uscata. Dar, subliniez inca odata, asta e doar parerea mea, pe toate forumurile vei gasi oameni care vor spune ca
piatra uscata va "invia" in cateva luni cu ajutorul aditiilor de bacterii.
Denitrate-ul cred ca poti sa il pui in acelasi compartiment cu Matrixul.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
stefan2086 wrote:Mersi de raspuns, Dragos. Ma gandeam sa bag piatra in refugiu de acum ca sa se poate cicla odata cu bazinul, oricum, prea mult nu are ce sa afecteze in momentul asta. Am avut anterior DSB si e destul de complicat, trebuie multa rabdare pana cand se cicleaza cu adevarat si functioneaza ca un mediu filtrant. Plus ca eu mai lipsesc de acasa cate o luna, ca navig si vreau sa usurez cat se poate munca celor care raman sa se ocupe si cred ca aspirarea depunerilor se face mai usor cand este doar piatra. Referitor la suruburi, o sa vad ce gasesc.
Nu ma refeream la DSB, ci la piatra uscata. Eu zic sa pui in refugiu doar piatra vie, fara nisip. Piatra uscata nu va face ceea
ce te astepti, parerea mea ca nici peste 6 luni. Din punctul meu de vedere piatra uscata nu este decat o sursa de nitrati/fosfati.
Ideea lui Iulian cu reactorul cu sulf este ok, numai ca trebuie reglat foarte bine si e bine sa ai controler din cate stiu, Iulian
poate sa iti dea mai multe detalii.
Un reactor cu Matrix la debit redus te ajuta sa reduci nitratii, dar nu cred ca atat cat ti-ai dori, ca sa ii sporesti eficienta ai
nevoie de o sursa de carbon. Poate nu ar fi rau sa combini Matrixul cu Denitrate (tot de la Seachem). Impreuna cu o mana
de chaeto poti aduce nitratii la un nivel acceptabil.
Un algae scrubber poate fi extrem de eficient dar nu cred ca ai spatiu suficient pentru asa ceva.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Bine ai venit!
Doua pareri personale in privinta setupului tau, prima nu folosi suruburile din inox, vor coroda destul de repede
chiar daca nu stau in apa, ori cauti suruburi de titan ori cauti de plastic, a doua nu te ajuta la nimic piatra uscata
din refugiu, pune cateva bucati de piatra vie, iar daca nu poti/nu gasesti, limiteaza-te la Matrix, e foarte bun.
Piatra aia uscata in afara de eventual fosfati si/sau nitrati nu iti aduce nimic bun, eu unul nu sint convins ca o
piatra moarta va redeveni piatra vie in acvariu. Posibil ca la suprafata sa se colonizeze, dar in interior nicio sansa,
din punctul meu de vedere.
In rest succes!
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
Pentru o mai buna intelegere a ceea ce inseamna lumina pentru acvariile marine aveti un articol recent
aparut:
http://www.advancedaquarist.com/2012/10/aafeature
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Bine ati venit!
Mai mult decat va spus Iulian nu am ce adauga
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
koala wrote:Testele de azi, dupa o saptamana de NO3PO4-X:
- NO2=0
- NO3=30
- PO4=40 (in crestere, fata de saptamana trecuta).
- NU am mai schimbat antiphosul,
- Cyano incepe sa dea inapoi... nu se mai dezvolta.
- Parca, sa zic, si algele au inceput sa dea inapoi...
- Raman la ideea ca NOPOXu' nu e altceva decat un fel de "specialitate de votca_&_otet" ashea, mai pentru connaisseurs...
- voi continua "tratamentul" pana la terminarea sticlei (ca orice barbat bine crescut  ).
PS: Am dat skimmerul "mai umed" (am deschis mai mult robinetul de aer) si acum scoate mai multa spuma... 2 degete de mizerie / in cupa / in 2 zile.
Eu cand am folosit NO3PO4X am adus nitratii intr-o saptamana prin 4 aditii de NO3PO4X de la peste 100 (nu se putea masura
pe testul de la Salifert) la 10. Dar ... si aici este un mare dar, filtrarea noastra este diferita. Eu folosesc Matrix (ca si tine) dar
nu in canistra, unde ai un flow relativ constant si mare, eu am un Blue Tower care functioneaza ca un filtru wet/dry, in plus de asta
eu am o gramada de piatra vie, talica nu prea ai.
Aditii de bacterii mai faci? Daca nu faci ar trebui sa faci, eu aditionez 30 ml Special Blend, 30 ml Microbacter 7 si 1 fiola de Biodigest
pe saptamana.
E foarte posibil ca si backgroundul tau sa elimine treptat si fosfati si nitrati.
Hai sa mai vedem peste 1 saptamana cum mai arata testele.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
Cu 2 cm de nisip, chiar daca live sand, eu zic ca e fabricuta
Cei 2 cm pot doar sa acumuleze detritus, nu si sa reduca ceva. Ori DSB de 15 cm sau mai mult,
ori nimic, asta e parerea mea. Eu am refugiul cu 15 cm de nisip viu amestecat cu Mineral Mud,
peste e umplut cu piatra vie si chaetomorfa pe care o injumatatesc odata pe luna. Iar in restul
sumpului curat detritusul odata pe luna, si se strange ceva detritus.
Am avut si eu cyano pe chaeto la inceput, acum nu mai e deloc iar refugiul colcaie de viata,
copepode, amfipode si alte vietuitoare. Din refugiu sau nu, cert este ca si in display am o gramada
de vietuitoare de mici dimensiuni, ceea ce e papa bun pentru Mandarinul meu si sper si pentru Idol.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Se pare ca nu e prea mult, am fosfatii 0 si nitratii sub 1. Practic in fiecare noapte o mare parte din ce
introduc este skimmata, nu tin decat 1 ora si jumatate recirculanta oprita. Si coralilor le place
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Superbe pozele si bazinul, bravo
|
 |
|
|
Mersi Rick, Robert, Ioanis  Am sa pun diseara si o poza de ansamblu, de fapt doua, cate una din fiecare
parte, ca sa vedeti cam cum mai arata.
Aici este un articolul interesant despre scoica pe care am luat-o ieri, Flame scallop:
http://www.advancedaquarist.com/2002/7/inverts
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Scoica rosie este Lima scabra - Flame scallop si este expert only. La modul la care hranesc eu coralii
in fiecare seara nu ar trebui sa fie nicio problema, iar parametri apei sint corespunzatori. Vom vedea
daca supravietuieste sau nu. Cert e ca e cam plimbareata, in pozitia in care am fotografiat-o nu a stat
decat vreo 10 minute dupa care si-a gasit loc fix in bratele minianemonei, am luat-o de acolo si am
pus-o in alta parte, acum, dupa vreo 2 ore vad ca s-a miscat dar nu foarte mult, vreo 10 cm, sper ca
si-a gasit locul.
O seara placuta,
Dragos
LE In fiecare seara opresc recirculanta 1 ora si jumatate si le dau de mancare coralilor urmatoarele:
1 cub de red plankton, 1 cub de cyclops sau lobster eggs, 10 ml RedSea Energy A, 10 ml RedSea
Energy B, 10 ml Coral food de la Salifert, 10 ml Coral food de la Aquatic Nature, 10 ml DT phytoplankton,
2 masuri de Reef snow si 2 masuri de Zooton de la Tropic Marin amandoua. Eu zic ca ar avea ce sa
manance
|
 |
|
|
Moorish Idol-ul nu a fost foarte scump, nici foarte ieftin, mi se pare ca in jur de 300 Ron, am factura la birou, o sa iti spun
pretul exact luni. Da, e un peste frumos, dar dificil, sper sa se aclimatizeze complet si sa inceapa sa manance, are inclusiv
pe piatra vie ce sa vaneze. Deocamdata nu mananca nimic, cel putin eu nu l-am vazut pina acum.
Astazi am mai luat si o scoica interesanta, nu ii stiu exact numele, il aflu si vi-l comunic.
Salarias in iarba:
Mandarinul care o duce bine pina acum, a mai crescut putin de cand l-am luat:
Acesti doi corali i-am primit acum 6 luni de la Roni, aveau aproximativ 3 cm fiecare si o singura ramura:
Un coral care s-a dublat in 4 luni:
Si asta la fel:
Moorish Idol:
Interesant este ca dupa ce vreo doua ore Flavescensul l-a alergat putin prin bazin, acum ii face curte
Convict Tang:
Mespilia globulus:
Turbinaria reniformis (se pare ca este o simbioza interesanta intre acest coral si Goby galben, deocamdata nu am dar caut unul):
Mezina familiei, care atunci cand nu doarme priveste pestii din acvariu, caruciorul sta chiar langa acvariu
Sun coralul, inainte sa ii dau de mancare, dupa ce il hranesc e aproape dublu:
Viermele penat (are tubul moale, cei care au tubul dur sint destul de scumpi si nu se gasesc usor):
Achizitia de azi, scoica:
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
|
Nu se folosesc fertilizanti pentru plante, se folosesc fertilizanti speciali pentru acvariu. Nu face incercari,
risti sa omori tot in acvariu.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Dupa cum se poate citi si in articolul de mai sus, si in altele. folosirea unei sonde de impamantare introdusa
in acvariu poate preveni eventuale accidente cand umbli in acvariu, dar, in acelasi timp, faciliteaza circulatia
curentului. Din acest punct de vedere este normal ceea ce ai constatat tu, si anume ca impamantarea prizelor
a redus curentii existenti in acvariu si a ajutata pestii, dar in acelasi timp folosirea unei sonde de impamantare
introdusa permanent in acvariu va provoca efectul invers, si anume va afecta pestii pentru ca va exista descarcare
continua prin apa a curentilor "vagabonti"
Ca o concluzie, prizele folosite pentru acvariu ar trebui obligatoriu sa fie impamantate, iar o sonda de impamantare
a bazinului se poate folosi atunci cand umblam in acvariu, dar nu permanent.
Mai aveti si aici un articol pe aceasta tema:
http://freshaquarium.about.com/od/problemsolving/a/grounding.htm
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
|